fredag 27 januari 2017

Inköp H&M

Diskussionsvågorna har gått höga om Hennes & Mauritz och det lär väl fortsätta åtminstone till rapporten nästa vecka hunnit bearbetas. Idag följde jag i alla fall den gamla devisen "put your money where your mouth is" och köpte lite nya H&M-aktier.

Det blev en liten post motsvarande 0,1 procent av portföljen till kursen 233,30 kronor. Senast jag köpte i H&M var i juni 2016 då jag betalde 242 kronor ser jag i mina noteringar. Jag skulle väntat om bara kristallkulan funkat bättre...

Så här ser den aktuella portföljen ut efter köpet:

Bolag
Andel
Handelsbanken
19 %
Illikvida aktier
12 %
Hennes & Mauritz
12 %
Deere & Co
9 %
SAS Pref
8 %
Industrivärden
7 %
Castellum
6 %
Investor
6 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Novo Nordisk
5 %
Wal-Mart Stores
5 %
Sampo
5 %

Flera av innehaven ligger väldigt nära varandra i storlek så det hoppar lite upp och ner i listan. Traditionell retail är inte hett just nu, både Walmart och H&M har nedvärderats kraftigt. Däremot verkar tron på amerikanskt jordbruk hämtat sig och Deere ångar på kursmässigt.

27 kommentarer:

 1. Jag har öppnat position i veckan till en ok kurs. Lite våghalsigt innan rapport, de har knappast lyckats vända marginaltrenderna till dess. Kursen bör dock gå upp igen längre fram. Antingen innan rapport eller om dippen fortsätter ett tag till. Guidningen blir viktig skulle jag tro. Lycka till. Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack förresten för trevlig syn på H&Ms case framöver, i något av dina tidigare inlägg. Vi får se om de lyckas med nätscenariot. Mvh Johan

   Radera
 2. HM är mitt näst största innehav och jag fyllde också på i veckan. Tror på dem långsiktigt.

  Ha en go kväll!

  SvaraRadera
 3. Tjena Luppen,
  Fin portfölj du har där. Tydligt att du satsat på riktigt starka aktörer. Starka i sin bransch, tex Deere. De är störst på det de gör och lär fortsätta vara det. Maersk stora starka, osv.

  Ja ja, fin portfölj tycker jag. Hoppas du får en riktig fullträff på dina H&M. Jag har ju ägt mina länge länge och det har varit surt i flera år nu.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra portföljer är ju inte helt olika, även om du har mkt större tonvikt mot preffar. Att bevara kapitalet är viktigare än maximal avkastning.

   Radera
 4. Hej Luppen. Blev en ökning i H&M här också :-) Bästa hälsningar Slimis

  SvaraRadera
 5. Du skriver att inköpet motsvarar 0,1 procent av portföljens marknadsvärde - en ganska blygsam förändring av den totala portföljsammansättningen även om det så klart handlar om ett större insatt belopp.

  Har det påverkat din syn på månatliga aktieköp när den summa som du kan investera endast är marginell i förhållande till portföljens totala värde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en positiv utveckling, men det gäller att fortsätta ha inställningen att varje köp ska göras med samma disciplin och samma måttstock.

   Radera
 6. Hej! Jag vill absolut inte vara näsvis, men enligt bloggen var ditt senaste inköp i H&M den 12:e Oktober för cirka 255 kronor stycket!
  Har du någon nedre gräns för hur mycket aktien får tappa innan du börjar fundera på att kliva av, eller är det ett bolag du kommer att behålla (så länge fundamentan håller) även om kursen sjunker mycket?
  Tack för att du kom tillbaka:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurser är alltid frisläppta själva värdet. Om kursen tappar 50% av sitt ursprungsläge betyder det egentligen ingenting. Om man har en egen uppfattning om vad ett företag borde vara värt underlättar det den mentala pressen som uppstår vid kurskollaps.

   Mvh
   SM

   Radera
  2. Fallande priser i sig är inget argument, även om jag inte är helt immun mot tvivel :-). Det som är argument för att sälja är alltför höga priser eller om jag tappar förtroendet för bolaget.

   Radera
 7. Köpte oxå nu på de nivåerna, ångrade mig nästan efter fundamentalanalys sågning, så gott att du med köpte nu :)

  SvaraRadera
 8. Kul att aktien i det fina traktorbolaget börjat röra på sig. Gjorde exit för ett tag sedan så har det inte på radarn längre.

  Har verkligen blivit medveten om vilka märken som traktorer, gräsklippare har :)

  SvaraRadera
 9. Får faktiskt ge bloggaren en eloge. Detta defensiva värdeinvesterande genomförs med konsekvens och disciplin. Det har ju varit mycket HM bashing på sista tiden. Trots det kommer ett köp nu.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, hoppas kunna fortsätta vara överraskande konsekvent ;-)

   Mvh LL

   Radera
 10. H&M kommer igen! Det var väldigt trevligt på den tiden du utöver den procentuella fördelningen mellan dina placeringar även noterade antalet aktier. Kan det bli så framgent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, efter omstarten vill jag inte längre prata om belopp och absoluta siffror. Jag vet att det gör det tristare (både att läsa och skriva) men det var ett villkor för att kunna börja igen.

   Radera
  2. Fallet HM visar på de enorma svårigheter en aktiv investerare ställs inför. Det brukar ju heta att man skall sälja dyrt, och köpa billigt. Buffett brukar ju agera när dessa små gnagare plötsligt beger sig mot havet. Den mångomtalade massan är i rörelse.

   Nu har jag gjort iakttagelsen att det finns en stor tveksamhet att agera. Läste att Fundamentalanalysen bloggen inte kunde förstå att någon ville investera i pressade kedjor som HM. Mycket bättre då att investera i premiumsegmentet. Detta LVMH är en beskattning av de rika. Vill du som läser dessa rader inte investera i ett sådant företag? Jag tror det. Varför köper någon då HM? Helt enkelt för att det finns ett pris för allting.

   Fallet HM visar hur svårt det är med detta värdeinvesterande i praktiken. Alla vill ha mer värde än man betalar för. Att genomföra det i praktiken är förenat med ganska stora svårigheter.

   Mvh

   Lars

   Radera
 11. Hur ser du på din procentuella andel i SHB, nu när aktien börjar närma sig P/B 2 (nivåer innan finanskrisen)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte öka men har inga planer på att sälja heller.

   Radera
  2. Bolag som genererar exceptionell avkastning på eget kapital över tid, och därutöver har icke balansräkningsförd goodwill (tänk kundrelationer och gott rykte på finansieringsmarknaden), ska handlas till en kraftig premie mot eget kapital.

   Radera
 12. Du berör det lite i en kommentar till föregående inlägg om H&M,men det finns en "sanning" om generationsskiften:Första generationen förvärvar, andra förvaltar, tredje fördärvar. Hur är din syn på ledningsposter som går i arv i synnerhet och H&M med KJP i synnerhet? En del av de största, globala jättarna (tex Johnson & Johnson, om jag inte missminner mig) har ju gjort en poäng av att INTE tillåta arvtagare att jobba i företaget öht.

  /Jakob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte något nytt uttryck utan det har säkert nått köksbordet i familjen Persson. Trots detta valde Stefan att betta sitt anseende, sin sons anseende samt en ansenlig förmögenhet på att KJ kan göra jobbet...

   Radera
  2. Jag vet inte hur det ligger till i detta fall, bara att jag har frågetecken kring generationsskiftet. Det har jag av den enkla anledningen att jag inte har sådan information att jag kan bedöma kjp. Det är dock allmänmänskligt att som far, inte se att ens barn inte har de  kvalitéer man själv har, och det kanske inte alltid är så att omgivningen "vågar" eller har intresse av att upplysa en om att ens barn inte "håller måttet" i ett eller annat avseende.//Stavros

   Radera
  3. Det är ju svårt att bedöma utifrån, men om man vill ha aktiva ägare av kött och blod så får man nog acceptera ett mått av arvrike.

   Radera
 13. Köper du fortfarande kontinuerligt varje månad kring den 25:e som tidigare?

  SvaraRadera
 14. Oj upp över 5% idag, tur man köpte :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.