torsdag 13 oktober 2016

Rapport från Castellum

Igår släppte Castellum sin niomånadersrapport och konsoliderar nu vårens stora förvärv, Norrporten, fullt ut hela perioden.

När det förvärvet gjordes presenterade Castellum ett föredömligt prospekt där det framgick tydligt att vinsten per aktie efter hela transaktionen skulle stiga ganska klart jämfört med vinst per aktie dessförinnan. Trots detta handlade väldigt mycket av de analyser jag såg om utspädning, vad som skulle hända med utdelningen etc. Henrik Saxborn är en f.d. ekonomichef och slår mig inte som den typ av VD som översäljer framtiden, så jag var lite förvånad över att så få tog bolagets prognoser på orden.

När förvaltningsresultatet per aktie stiger i ett fastighetsbolag bör dess aktie handlas upp (om inte kvaliteten i fastighetsportföljen sjunker kraftigt). Nu blev det tvärtom och i en miljö där jag såg i princip alla fastighetsbolag som övervärderade blev plötsligt det enda jag hade i portföljen billigt. Jag passade på och snittade ner mig under 90 kronor per aktie genom att teckna allt jag kunde och även några få aktier utan teckningsrätter. Jag köpte även lite aktier över börsen i dessa dagar.

Outspätt och i absoluta tal tjänade Castellum 7,02 kr/aktie i förvaltningsresultat de första nio månaderna 2015. Med full utspädning och bara 3 månaders intjäning från det sammanslagna bolaget har man nu tjänat 6,74 kr/aktie. Utdelningen förra året var 4,90 kronor (ojusterat) och jag ser det inte som uteslutet att man faktiskt väljer att toppa det nästa år för att visa på hur positivt man ser på intäkterna framåt. Ett sådant utdelningsbeslut är dock inte avgörande för min syn på Castellum.

Min bedömning är att Norrportens fastighetsportfölj var riktigt bra och att Castellum faktiskt gjorde en riktigt, riktigt bra affär här. Att börsen gjorde en rätt märklig bedömning av affären där och då skapade dessutom en möjlighet att köpa aktien betydligt billigare än innan affären. Jag skulle kalla detta för en speciell situation besläktad med den typ av situationer som Greenblatt skriver om.

21 kommentarer:

  1. Minns inte detaljerna kring affären men tyckte att det var öppet mål o tecknade fullt.

    Mitt största svenska innehav tillsammans med SAS pref :-)

    SvaraRadera
  2. Minns att det var uppe hos Petrusko, han & de flesta i kommentarsfältet hade räknat med högre pris. Men sund skepsis fanns naturligtvis till att teckna.

    SvaraRadera
  3. Såhär i efterhand känns det enkelt att räkna hem NEn men ska jag vara ärlig räknade jag knappt på den när det begav sig. Jag teckande för att jag såg som ett fortsatt kvalitativt företag.

    Hur ser du på bolagets värdering idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, det är enkelt att vara säker i efterhand och säga att man inte hyste några tvivel. Jag tycker bolaget är rättvärderat idag och är inte intresserad vare sig att köpa mer eller sälja.

      Radera
  4. Hej,

    Castellum
    Enligt 2015 års bokslut gör företaget ett förvaltningsresultat på 1533 mkr/9,35 kr/aktie. Aktien handlas till ca 130 kr vilket ger ett P/E tal på 13,9.
    Tillgångar-lån ger eget kapital. Pris för eget kapital landar på 1,4.

    Norrporten
    Enligt Q3 landar rullande 12 mån förvaltningsresultat på 906 mkr och priset Castellum betalar för Norrporten är 13 400 mkr. Detta ger P/E-talet 14,8.

    Har jag missat något som gör detta till en riktigt riktigt bra deal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Siffror innan sammanslagningen

      Radera
    2. Jag hinner inte kolla dina siffror och jämföra, men då förvaltningsresultatet per aktie ökat efter förvärvet är det något som inte stämmer här.

      Radera
    3. Q4 (norrporten),Q1 och Q2 är ju inte med i siffrorna ovan, kanske det som spökar.
      Men sammanslagningen i sig har väl inte gjort så mycket extra för Castellum? Båda företag var värderade rätt lika?

      Radera
  5. Intressant diskussion.
    Köper man ett företag som går med vinst ökar naturligtvis den egna vinsten. Sedan beror det på hur en nyemission späder ut det och övrig finasniering. Minns inte detaljerna men som aktieägare har man fått ökat resultat per aktie efter sammanslagningen. Men det har inte varit gratis. Man har fått hosta upp dels i nyemissionen och dels genom höjd skuldsättning i bolaget.
    Man skulle kunne vända på det också: jag deltog inte i NE och var heller inte aktieägare. Men om jag skulle köpa nu, alltså på ungefär samma kurs som vid NE, gör jag inte en bättre affär då? För samma pris per aktie får jag ju mer vinst/aktie och har inte behövt lägga ut en enda krona på att delta i NE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Teckningskursen vid NE var 77 kr/aktie och du fick teckna dig för en ny aktie per två befintliga om du redan var aktieägare i Castellum.

      Radera
  6. Hej Luppen! Det skulle vara intressant att läsa om dina tankar kring olika fastighetsbolag i stort och hur du har landat i att Castellum är bästa köp inom sektorn. Likaså skulle det vara intressant att läsa dina tankar kring Ericsson. Nu tror jag inte att du har idétorka efter två år, men om det tryter så hade jag i alla fall läst inlägg om detta med stort intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har tillkommit en hel del, men här finns en fem år gammal sammanställning/inläggsserie som ger lite bakgrund till mitt val av just Castellum.

      Radera
  7. Off Topic

    Nu när Bob Dylan har erhållit nobelpriset tycker jag att det är hög tid att Bo Åkerström ledare för det fjärde bästa bandet i Lund får inträda i Svenska Akademin.

    Har precis lyssnat på låtar som Assar höll ett tal, och Österbymo. Detta bär långt.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid varit imponerad av dig som investerare, men att du dessutom uppskattade Torsson var mer än vad jag vågade hoppas på.
      mvh
      Erik

      Radera
  8. Off-topic,

    Snåljåpen har än en gång intervjuat Lundaluppen (publicerad idag). Tyvärr lite för kort.

    Lite roligt att två år upplevs som "efter så lång tid", men så är det väl i Twittertider. ;-)

    Med vänlig hälsning

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tillägg. En fråga väl värd att beakta lyder:

      "Du har ju en extremt låg bolagsomsättning i din portfölj. Hur håller du intresset uppe när du helt enkelt… aldrig gör någonting?"

      Precis... Där finns en lärdom. Gå inte på myten om behovet eller nödvändigheten att vara aktiv. Sitt på händerna.

      Med vänlig hälsning

      Carolus

      Radera
    2. Om du tycker intervjun var för kort får du gärna ställa följdfrågor i Snåljåpens kommentarfält så svarar jag på dem.

      Radera
    3. Jag ville skriva en kommentar, men det verkar som om man måste uppge en e-postadress. Kanske fungerar med en fiktiv à la Aktiefokus...

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  9. Bara för att förvaltningsresultatet per aktie stiger gör det ju inte nödvändigtvis det hela till en bra affär för aktieägarna. Har ingen bra koll på Castellum men man kan t.ex. försvaga balansräkningen, ta upp lån och köpa en fastighet med låg ROIC och öka intjäningen per aktie men reducera kapitalavkastningen och öka risken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, egentligen är inte transaktionen helt klar ännu. Castellum avser sälja några fastigheter för att sänka belåningen till ca 50 % igen, den ligger på 53 % nu.

      Min bild är dock att detta varit en mycket bra affär för mig, både på kort och lång sikt.

      Radera
  10. Jag tror att samtliga ägare jag pratade med valde att gå med och teckna fullt ut, om portföljekonomin tillät det.

    Jag gillar företagsledare som inte översäljer. Företag som leds av personer med realistiskt förhållningssätt till bolaget och dess framtid är vad jag personligen letar efter. Dock tycker jag att Castellum alltid har haft väldigt högt uppsatta mål, på gränsen till svårnådda? Detta är givetvis inte samma sak som att Henrik Saxborn översäljer, såklart.

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.