lördag 8 oktober 2016

Portföljbokslut 2015

För att uppdatera gamla läsare publicerar jag nu portföljrapporterna från 2014-2015. För storbolagen på Stockholmsbörsen var 2015 ett år med sidledes utveckling, även om året inte saknat dramatik. För mindre bolag har det däremot varit ett år med otroligt intresse och kraftigt stigande kurser, anförda av raketer som Fingerprint. Detta avspeglas bland annat genom index där det bredare SIXRX har givit 10,4 procent medan storbolagsvarianten SIX30RX bara avkastat 2,2 procent. Den numera blogglösa Lundaluppen avkastade dock sämre än båda, med 1,9 procent totalavkastning. 

Historisk utveckling

År 2015 präglades av större inflöden i portföljen vilket ledde till möjligheter att stuva om en hel del. Bland annat letade sig SAS Pref in i portföljen, liksom några illikvida aktier som jag inte vågar namnge eftersom jag riskerar påverka deras börskurs. Däremot fick Bonheur, efter mycket vacklande fram och tillbaka, till slut lämna. Även Swedbank lämnade portföljen efter att varit mitt livs bästa börsinvestering.

Tabellen nedan visar min portföljutveckling jämfört med SIX30RX, ett index som går att följa väldigt enkelt med Avanza ZERO eller motsvarande produkt. För första gången på åtta år avkastar index bättre än Lundaluppen.

År
Lundaluppen
SIX30RX
Differens
2005
67,8 %
33,2 %
34,6 %
2006
21,6 %
22,8 %
-1,2 %
2007
-19,6 %
-3,0 %
-16,6 %
2008
-26,0 %
-36,3 %
10,3 %
2009
52,1 %
49,4 %
2,7 %
26,2 %
24,9 %
1,3 %
-4,7 %
-11,6 %
6,9 %
22,5 %
16,4 %
6,1 %
35,6 %
25,5 %
10,1 %
16,6 %
14,0 %
2,6 %
2015
1,9 %
2,2 %
-0,3 %
Ack
339 %
184 %
154 %
Snitt
14,4 %
9,9 %
4,5 %

Jag använder en förenklad beräkningsmodell, som jag bedömer underskattar avkastningen något (detta år visade samtliga mina konton högre avkastning än ovan nämnda). Jämförelse sker före skatter, men courtagekostnader ingår i mina siffror vilket talar något till min nackdel.

Den årliga avkastningen på 14,4 procent över elva år är mycket bra men knappast hållbar i längden, mycket talar för antingen ett börsfall eller en mer sidledes börs framöver. Värderingarna är bitvis höga, men inga portföljbolag är i farozonen att säljas av den anledningen.

4,5 procentenheters överavkastning över en elvaårsperiod är klart godkänt då det dessutom skett i huvudsak med väldigt stabila företag, dvs. i mina ögon med en låg verksamhetsrisk.

Jag menar att enskilda år är dåliga jämförelseobjekt eftersom aktiepriser fluktuerar kraftigt i det korta loppet medan de i det långa loppet avspeglar företagsutvecklingen. Därför har jag också sammanställt motsvarande tabell med årliga medelutvecklingar för alla femårsperioder:

Period
Lundaluppen
SIX30RX
Differens
2005-2009
13,1 %
8,6 %
4,5 %
2006-2010
6,8 %
7,2 %
-0,4 %
2007-2011
1,7 %
0,4 %
1,3 %
2008-2012
10,6 %
4,1 %
6,5 %
2009-2013
24,9 %
19,2 %
5,7 %
2010-2014
18,4 %
12,9 %
5,5 %
2011-2015
13,5 %
8,5 %
5,0 %

Samtliga femårsperioder utom en visar alltså överavkastning för portföljen och alla perioder har givit positiv avkastning. Åren 2009-2014 bjöd på exceptionell avkastning med ett kortare avbrott 2011, den avkastningnivån nåddes inte 2015 och jag väntar mig inte den under 2016 heller.

Innehaven

I tabellen nedan visas alla innehaven i portföljen. Illikvida aktier  Antalet företag och aktieslag har minskat sedan föregående år och fokus är fortsatt på stabila svenska och nordiska storbolag. Bankerna har återigen uppvärderats på börsen vilket gjort att deras portföljandelar är fortsatt höga trots att inga inköp gjorts.


Bolag
Portföljandel
Kursutv. 2015
Handelsbanken
18 %
-5 %
SAS Pref
17 %
+28 %
Hennes & Mauritz
12 %
-7 %
Deere & Co
8 %
-13 %
Industrivärden C
7 %
+7 %
Illikvida aktier
7 %
+65 %
Investor A
6 %
+9 %
Wal-Mart Stores
6 %
-29 %
AP Möller Maersk A
5 %
-26 %
Sampo A
5 %
+21 %
Lundbergföretagen
4 %
+38 %
Castellum
3 %
-1 %
Johnson & Johnson
2 %
-2 %
Spiltan Räntefond
0 %
+1 %

Kursutvecklingen 2015 är aktiens kursutveckling, inte vilken utveckling jag haft på innehavet. Jag redovisar siffran för att man lite enklare ska kunna utläsa vilka portföljbolag som upp- respektive nedvärderats under året. Källa: Avanzas respektive aktiekurssidor, historik 12 månader, fasta växelkurser.

Utvecklingen för innehaven har varit blandad med nykomlingen SAS Pref, Sampo och Lundberg som de stora positiva bidragsgivarna. Maersk och Wal-Mart har istället dragit ner avkastningen med stora fall. De illikvida aktierna kom in relativt sent i portföljen och jag har inte tagit del av särskilt mycket av deras uppvärdering.

Utdelningar

Från och med detta år meddelar jag inte utdelningarnas storlek. Utdelningstillväxten var dock väldigt god, främst på grund av köpet av SAS Pref. Sammantaget är de stora nog för ett enklare medelklassliv i Lund.

Året som gick

Första kvartalet fortsatte jag göra mindre köp i Deere och Bonheur, men det mesta sparandet hamnade i likviditet, Spiltan Räntefond. Jag sålde även innehavet i Swedbank och avslutade därmed min bästa börsaffär någonsin. Sedan finanskrisen hade dessa aktier stigit med över 400 procent. Denna plötsliga likviditet användes till att lösa det sista av huslånet och finansiera en mindre tillbyggnad. Alltså krympte portföljen något under kvartalet.

Under andra kvartalet började jag tvivla på min egen investering i Bonheur och avyttrade innehavet för att testa min övertygelse och se om jag ville gå in igen. Samtidigt fick jag en större utbetalning och kunde investera en större summa.

Efter bloggens nedläggning hade jag börjat fundera mycket på SAS Pref och såg alltmer staternas och FAMs ägande som en implicit garanti för preferensaktiernas utdelning - och samtidigt började SAS finanser se allt bättre ut. Alltså valde jag att investera mycket av den nya likviditeten i SAS Pref, men även fortsatt i Spiltan Räntefond. Mindre tilläggsposter i Johnson & Johnson, Deere och Wal-Mart köptes också in.

I tredje kvartalet klev jag åter in i Bonheur igen efter att ha gått igenom mina gamla analyser samt de första ljusglimtarna på länge dykt upp i bolaget. Vindkraftportföljen hade visat sig kraftigt undervärderad och första förlängningen av ett riggkontrakt. I övrigt ökade jag lite till i SAS Pref.

Under det fjärde kvartalet öppnade sig en ny investeringsmöjlighet utanför Lundaluppenportföljen och jag avyttrade de mesta av Spiltan Räntefond samt även en del SAS Pref. Efter ytterligare 10 procent förlust i Bonheur och en rad nya dåliga nyheter valde jag att lämna bolaget igen, denna gång för gott(?). Likviden placerades i Maersk och några mer illikvida aktier där jag är rädd att jag skulle påverka börskurserna om jag avslöjade namnen.

Summerar man året har det blivit en hel del fram och tillbaka, både med Bonheur-innehavet och även drivet av externa faktorer. Totalt sett har min marknadssyn varit skeptisk och mycket investeringar har hamnat i likviditet respektive preferensaktier. Därmed gick min portfölj, liksom börsen, sidledes under året.

Uppföljning investeringspolicy

Som vanligt har jag gjort en genomgång av investeringspolicyn och jag har hållit mig någorlunda inom den, med ett undantag, en relativt hög portföljomsättning. Ingen ny belåning har upptagits, tvärtom har huslånet slutbetalts.

Kvalitetsmässigt har de illikvida aktierna några brister, framförallt historiskt, men utvecklingen är mycket god i samtliga och jag bedömer att det kommer fortsätta. De är verksamma i väldigt olika branscher och har inget gemensamt än just det faktum att jag inte vågar avslöja vilka de är...

Sammantaget ser jag ingen anledning att justera investeringspolicyn inför 2016.

Året som kommer

Bevakningslistan skvallrar om att det faktiskt finns lite mer köpvärt nu än för något år sedan, framförallt ser mina amerikanska bolag köpvärda ut. De mer cykliska aktierna, Deere och Maersk, är prissatta för vinstnergång. Om den inte blir så stor som marknaden förväntar sig kommer dagens priser visa sig mycket attraktiva.

Min tid räcker inte riktigt till för att analysera nya bolag så merparten av sparandet under året kommer att hamna i portföljbolagen. Jag tror inte omsättningen i portföljen kommer bli alls lika stor under året utan det kommer mer att likna tidigare år.

27 kommentarer:

 1. Hej Lundaluppen!

  Grymt kul att du är tillbaka! Du har varit en av de absolut största inspiratörerna för mig och jag har följt bloggen sedan starten. Att dina inlägg har varit saknade behöver man väl knappt nämna. Riktigt intressant att läsa om vad du haft för dig de senaste åren. Känner igen mig i det du skriver angående Bonheur.

  En fråga angående försäljningen av Swedbank för att finansiera avbetalning av huslånet. Varför valde du just att sälja av Swb av dina bolag? Var det för att det var den aktie du trodde minst på framöver eller hade värderingen sprungit iväg för högt? Eller helt enkelt någon annan anledning?

  Stort tack för att du delar med dig! Skall bli grymt kul att följa dig framöver! Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank såldes för att minska bankinnehållet i portföljen och jag väljer SHB över Swedbank varje dag i veckan (trots senaste årets turer).

   Radera
  2. Förstår verkligen detta beslut att minska i bank genom att avyttra Swedbank (grattis till att du gick in tungt när det såg som mörkast ut för Swedbank - och SHB mot Swedbank är givet), dessutom har du ju förutom SHB direkt; Nordea via Sampo, SEB via Investor och SHB via Industrivärden/Lundbergs.

   Radera
 2. Intressant med posten illikvida aktier, är det småbolag du tagit in i portföljen?
  SAS Pref var oväntat, men där har du gjort en bra affär. Grattis till Swedbank-affären!
  Vad var anledningen till att du valde att sälja Bonheur ytterligare en gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Illikvida aktier är just illikvida, de kan vara små, ha liten float eller något annat som gör att jag är rädd att namnge dem.

   Bonheur:
   Första försäljningen: klok
   Återköpet: läste mina egna inlägg och lyckades övertyga mig själv igen, plus lite ljusa signaler
   Andra försäljningen: sayonara

   Radera
 3. SAS pref minsann :-) Väldigt god risk/reward IMHO blir spännande och se vad som händer när villkoren ändras framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Notera att jag betalade ca 480 kr per SAS Pref, på 550 eller var de nu ligger idag är jag inte särskilt intresserad.

   Radera
  2. Att betala mer än 525 (lösenkurs) ger förstås mindre reward då det finns chans/risk till inlösen under 2017. O andra sidan låg risk då det ska mycket till SAS kollapsar i närtid. Så stor andel som 17% skulle jag inte våga ha oavsett.

   Radera
 4. Stor post med SAS preffar, ut-in-ut med Bonheur och in med illikvida aktier, känns som att du ändrat om i strategin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick du inte alla analyser och tankar mellan köpen och försäljningarna. Det finns vissa förskjutningar men analysmetodik m.m. skiljer inte.

   Illikvida aktier har jag testat förut, läs Bonheur, så det är inget nytt. Det nya är att jag inte nämner dem.

   Radera
  2. Ett mycket klokt beslut att inte namnge de illikvida aktierna. Det som hände i Avanzakollektivet efter köpen i Bonheur stämmer till eftertanke.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. För att inte tala om bloggosfären där alla kritiska röster idiotförklarades och avfärdades genom att helt man helt enkelt inte förstår sig på värdeinvestering och att köpa en krona för 50 öre.

   Confirmation bias at it´s finest.

   Men det visar bara på farorna med bias, att även uppenbarligen intelligenta och pålästa människor kan drabbas.

   Ingen kritik mot dig, luppen, då du aldrig deltog i dessa diskussioner.

   Radera
 5. Så du hoppade in i en aktie igen efter att den varit en besvikelse och förlorade igen?

  Been there, done that :)

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, och om jag tittar på Bonheur tycker jag fortfarande den ser billig ut och att det borde finnas stor uppvärderingspotential. Så jag tittar inte.

   Radera
  2. Tesco och Bonheur har varit mina värdeminor hittills - och har skrivit oproprtionerligt mycket om dem på bloggen (tack förresten för dina fina Bonheur analyser).
   Jag behåller båda. De finns, enligt mina slutsatser, stora värden (om man räknar ihop summan av delarna) i båda bolagen och någon gång - har ingen aning om när - kommer dessa att komma fram. Vet inte om du fick chans att läsa den riktigt intressanta intervjun med Fred Olsen i Fortune våren 2015? Den visar nog riktningen för Bonheur framöver, här är länken: http://fortune.com/2015/03/07/fred-olsen/

   Radera
 6. Tusen tack för båda dessa inlägg. Det är verkligen roligt och intressant att få ta del av din resa. Jag upplever dig inte som "konservativ", som vissa andra har sagt i tidigare kommentarer i tidigare inlägg. Tvärtom anser jag dig vara noggrann och beräknande; kalkylerande. Det är en stor skillnad (syfta mest här på dina innehav i likvida aktier".

  Beträffande din affär i BON...alla är vi mänskliga och du lärde dig nog såväl en som två läxor där. Förvisso kostade det, men jag tror vi alla har varit i samma situation (själv är det Vardia som fortf. stör mina tankar).

  Ännu en gång; kul att du är tillbaka!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Alla Lundabor är konservativa! Det ingår liksom i konceptet Lund

   Radera
 7. Å vad roligt med ett livstecken från Sveriges bästa aktiebloggare. Jag ägde själv lite preferensaktier (Balder och Klövern) under 2015, men de såldes till hyfsad förtjänst. Gjorde även kortare inhopp i Skanska och SKF (+50.000:-). Skippade dock både Bonheur och Vardia. År 2015 nådde jag ett delmål i mitt sparande – för första gången fick jag över 100.000:- i utdelningar.

  Idag ser portföljen ut så här:

  Beijer Alma 3 %
  BillerudKorsnäs 5 %
  Castellum 8 %
  Handelsbanken A 10 %
  Hennes & Mauritz 10 %
  Holmen B 10 %
  Hufvudstaden A 5 %
  Industrivärden C 10 %
  Investor A 10 %
  Telia 10 %
  Öresund 20 %

  Nu hoppas jag bara att vi slipper vänta två år på nästa inlägg ;-)

  /Redaktörn

  SvaraRadera
 8. Gud va härligt att ha dig tillbaka!! Din blogg fick mig på fötter va de gäller sparande och aktier. Otroligt bra faktabank måste jag säga!

  Om du vill ha tips på ämnen att skriva om har jag dessa:
  - Varför du börja blogga igen
  - Preffar (ex SAS) och vad det är, varför du har så många av just de
  - Genomgång av lite investmentbolag. eller bara investor å industrivärlden som du äger räcker oxå

  Tack för att du tar dig tid att skriva igen jag uppskattar verkligen att du delar med dig av din enorma kunskap

  SvaraRadera
 9. Kul att du är tillbaka! Skulle vara kul att höra din syn på H&M nuförtiden, gärna i ett separat blogginlägg.

  SvaraRadera
 10. Välkommen tillbaka. Skulle vara kul att höra din åsikt vad gäller portföljandel och hur stor procent du känner dig bekväm med vad gäller enskilda innehav. Ser att du har väldigt stor andel i SAS, som ändå relativt ses som högre risk, enligt mig.

  Kul att ha dig tillbaka.

  Mvh
  Orvar

  SvaraRadera
 11. Bra att få en översikt över vad som har hänt.

  Jag tycker det är väldigt klokt och betryggande att du inte redovisar de illikvida innehaven, även om det såklart är lite synd ut ett läsarvärde-perspektiv.

  Påverkade Kennys kovändning ditt beslut att sälja Bonheur andra gången? Jag har en liknande inställning till bolaget som dig; det ser väldigt billigt ut på lång sikt (särskilt med SOTP-glasögonen) men samtidigt finns det en del (varningsklockor) faktorer som gör mig obekväm - vilket kanske är sant för resten av marknaden också, och därför skapar köpläget - men jag avstår.

  SvaraRadera
 12. Håller med reitkA, det vore intressant att se Lundaluppens syn på HM idag!

  SvaraRadera
 13. En dum fråga för er kunniga kanske men varför är Swedbank en given förlorare mot Handelsbanken? Är inte påläst men väldigt nyfiken. Handelsbankens intåg i Storbritannien samt deras expansion av nya kontor känns som fel väg att gå spontant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är historiken som leder mig till den slutsatsen. Handelsbanken har varit väldigt långsiktig och tackat nej till tillväxt i perioder där nya affärer varit riskabla. Swedbank har tvärtom alltid dragits med i tidens anda och expanderat in i riskabla marknader. Banken tycks inte lära sig och leds inte av en inre övertygelse hur bank ska bedrivas utan snarare av vad som är populärt bland managementkonsulter för stunden.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.