lördag 30 november 2013

Rapport från Lundbergföretagen

I torsdags var Lundbergföretagen som vanligt sist ut bland portföljbolagen med sin niomånadersrapport. Lundbergs arbetar väldigt metodiskt med ett fastighetsbolag som genererar ett stadigt och växande kassaflöde. Eftersom den egna utdelningen är sparsam (1,6 procent direktavkastning i skrivande stund) betyder det att det varje år finns en ansenlig mängd pengar att investera.

Förra året (helår) såg Lundbergs tydligen inte så stora möjligheter i sina noterade innehav utan man investerade 948 miljoner i fastighetsrörelsen och investerade "bara" 618 miljoner i aktier, 432 miljoner av detta var lånefinansierat (28%). Hittills i år har man istället investerat 352 miljoner i fastighetsrörelsen och 1 176 miljoner i noterade aktier, belåningen har finansierat med 713 miljoner (47%). Den stora skillnaden är möjligheten som dök upp att köpa ut Industrivärdens innehav i Indutrade, Lundbergs har nästan dubblerat sitt innehav i detta trevliga bolag som man har god insyn i.

Att 47 procent av årets nyinvesteringar är lånefinansierade, är det en ny policy? Nej, jag tror inte det. Till att börja med haltar jämförelsen mot föregående år eftersom 9 månader som inkluderar egen utdelning jämförs med 12 månader, sannolikt minskar Lundbergs sin belåning något under Q4.

Substansvärdet i bolaget låg den 30 september på 326 kronor vilket indikerar att substansrabatten har gått ner under året. När man bedömer substansrabatten får man ta hänsyn till att ett av de större innehaven, Industrivärden, även det handlas med en substansrabatt, så de totala underliggande tillgångarna är något högre.

Det var länge sedan jag publicerade en bedömning av Lundbergföretagens intjäningsförmåga och en del har hänt i portföljen sedan dess så här är en uppställning:

Innehav
Kapitalandel
Intjäning
L:s intjäning
Fastighets AB L E Lundberg
100 %
340
340
Handelsbanken *)
2 %
12 600
197
Holmen
33 %
970
319
Hufvudstaden
45 %
700
317
Husqvarna
7 %
1 200
82
Industrivärden
13 %
3 900
499
Indutrade
24 %
500
119
Sandvik *)
2 %
7 000
131
Skanska
4 %
4 800
178
Centrala kostnader *)
100 %
-30
-23
Summa


2 158
Per aktie


17,40 kr

*) Denna post belastas med bolagsskatt i Lundbergföretagen

I min bevakningslista har jag räknat med 14 kronor så detta är en ganska kraftig upprevidering. Dessutom räknar jag som vanligt med schablonskatt på fastighetsbolagen vilket ofta är väldigt försiktigt räknat. Bloggkollegan Spartacus gjorde nyligen en värdering av bolaget om ni söker en second opinion.

15 kommentarer:

 1. P/e 16 då alltså. Lite dyrt tyvärr. Vill öka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kunna argumentera för att jag räknar för defensivt på skatten och därmed underskattar vinsten, men även jag skulle helst se ett något lägre pris.

   Lundbergs är ju annars ett av de mycket få bolag på min lista som jag skulle överväga om man hypotetiskt skulle tvingas placera alla pengar i ett enda bolag.

   Radera
 2. Jag har ägt aktier i Lundbergföretagen sedan 2011 och enligt mitt tycke är det ett fantastiskt bolag att äga. Den enda anledningen till att jag inte ökar mitt innehav är den usla direktavkastningen, Fredrik hade gärna kunnat lätta en aning på lädret och öka denna till 2.5%-3.5%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man måste fråga sig vem som är bäst på att placera pengar. Jag tror att herr Lundberg är bättre än mig, därför är en låg utdelning att föredra. Dessutom finns det skattefördelar att låta gubben göra jobbet!

   Radera
  2. Lundbergs är en fin bottenplatta i en portfölj. Det är ju diskretionär förvaltning jag äger inte aktien för utdelningens skull den kan stanna i bolaget vad mig anbelangar.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  3. Hej Lars,

   Jag vill komma i kontakt med dig. Kan du mejla mig på olleqvarnstroem@gmail.com ?

   Tack!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
  4. Får vi en högmässa i Larskyrkan? Jag står först i nattvardskön!

   Radera
  5. Olle!
   Är inte rätt person för en intervju. Jag har inte ens en egen blogg, och så intressant är jag inte. Jag skulle gärna skicka kortet vidare till bloggaren finanskvinnans funderingar. Man bör ju ha med en dam också. Annars blir det lätt lite väl mycket ryggdunk med fredagsbastu över det hela.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  6. Lundaluppen!
   Nej det blir inget möte i kyrkan. Själv hade jag tänkt mig ett kortare möte. Då meddelas det att större delen av församlingen tänker gå på skeptikerpuben, och dricka öl istället. Onsdagen den 18 dec på Glorias sportbar( 2:a våningen). I Lund. Vi har högt till tak i församlingen.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  7. Jodå Lars av alla inlägg du gör tycker jag mig allt du är en intressant person. Tror många delar min åsikt.

   Radera
 3. Anar jag en intervjukandidat Olle?

  SvaraRadera
 4. Tack för omnämnandet.

  Använder du den förut använda 15 x multipeln på intjäningen även denna gång för att få fram ett ok pris till din bevakningslista? Eller har du funnit skäl att revidera den? Investor och Industrivärden brukar du använda 13,5 på har jag noterat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör 15 på Lundbergs. Jag ser ingen anledning att lägga en rabatt på deras intjäning eftersom jag litar på Lundbergs beslut nästan som om de vore mina egna. Omkostnaderna har jag ju med i kalkylen.

   Radera
 5. Känner du att din portfölj är byggd på ett sådant sätt så att den kan motstå ett ev kommande större ras på ett gynnsamt sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Priset på aktierna kan säkert komma att sjunka rejält i ett brett ras. Däremot tror jag inte jag kommer drabbas av alltför många permanenta förluster, utan bolagen kommer att hämta sig igen eftersom de är så solida och välskötta.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.