måndag 25 november 2013

Uppdaterad bevakningslista

Nu har jag uppdaterat bevakningslistan, som synes ligger dagens inköp Industrivärden som näst "billigaste" aktie i listan. För en beskrivning av hur bevakningslistan fungerar, se detta inlägg.

27 kommentarer:

 1. Motiverat pris på 102kr för SCA, står du fast vid det? Jag har ägt den ett längre tag och tanken har alltid varit (som med de flesta aktier jag äger) att behålla över en väldigt lång period.
  Men det kanske börjar bli läge att plocka hem vinst snart då den har tickat iväg ganska rejält.

  Såg även att du fick en fråga angående Exon på föregående inlägg, jag undrar lite över hur du ser på Statoil? Jag vet att olja inte är din hemmaplan, men du var inte allt för negativ vid din senaste analys och sedan dess så har i stort sett allt gått upp samtidigt som Statoil har rört sig i sidled, kanske lite neråt t.o.m.
  Tack för en underbar blogg!

  mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett tag sedan jag på allvar funderade över SCA, men tills jag gör en ny bedömning är det denna som gäller.

   Olja och råvaror ligger inte i topp när jag väljer bolag nej.

   Radera
 2. Hej!

  Ser att du har med Skanska i din lista, har du några kommentarer om hur du tycker/tänker rent allmänt om byggbranchen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent allmänt är väl byggbranschen intressant: en bransch med ständig efterfrågan, rimlig produktutveckling, möjlighet att bygga varumärken och stordriftsfördelar. Nackdelen för en investerare är cykliciteten, men den gäller för många branscher.

   Radera
 3. Inte många procentenheter kvar nu... Sänker du ribban sen? ;)

  SvaraRadera
 4. Hej, har läst din blogg under några års tid men detta blir nog första kommentaren/frågan.

  Har du funderat över SSAB någon gång? Industrivärden äger ändå andelar i bolaget. Kursen är sett till historian ändå relativt låg. Stålbranschen relativt volatil. Kan man önska analyser så gör jag det här i och med det här inlägget :)

  SvaraRadera
 5. Lundaluppen har både ägt och analyserat SSAB: http://lundaluppen.blogspot.se/search/label/ssab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Det jag mest lärde mig är att min analysmetod är minst sagt skakig för råvarubolag som beror av prisvariationer de i stort sett inte kan påverka. SSAB är dubbelt utsatt, beroende av både råvarupriser och priset på färdigvaran.

   Jag nöjer mig med vad jag äger genom Industrivärden.

   Radera
 6. Hej Luppen! Läser din blogg dagligen, tack för ditt arbete med den! Hur ser du på Margin of Safety när du gör inköp nära din värdering av bolagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerhetsmarginalen ligger i att köpa högkvalitativa bolag till historiskt "bevisad" avkastning på 6,7 procent (P/E 15), dvs. väl över den säkra räntan. Även vid 100 % K/M finns en säkerhetsmarginal. När man passerar 100 % börjar det tullas på den och då avstår jag köp.

   Radera
 7. Och en fråga till: hur ser du på Grahams råd att ha en del av kapitalet i räntor (25-50%) nu när vi närmar oss all time high

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mest en fråga om hur känslig man är för portföljsvängningar samt om man vill ha kapital tillgängligt i dalar. Om man ska använda metoden bör man göra det både vid all time high och low.

   Radera
  2. Så frånsett din allmänekonomiska buffert så har du i stort sett 100% i aktier och köper mer varje månad om bevakningslistan inte helt passerar Gå.

   Radera
  3. Ja, jag har egna bolag, bostaden, aktieportföljen samt buffertar i samma storleksordning som mitt huslån.

   Radera
 8. Tjena Luppen!

  Borde inte Sandvik kvala in på bevakningslistan?

  Mvh
  starke Arvid

  SvaraRadera
 9. Jag har fatt intrycket av att luppen foredrar Atlas Copco framfor Sandvik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker Sandvik har varit skakigt under finanskrisen.

   Radera
 10. ...Samt att han inte vill äga cykliska bolag direkt. Han nöjer sig antagligen med Sandvik via Industrivärden. Emissioner m.m. brukar man oftast få hjälp med när man äger aktierna via ett investmentbolag..

  / E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra, det är dock ingen helig princip men väldigt bekvämt.

   Radera
 11. Hej!
  Ser att du idag tycker att Castellum är något övervärderad. Hur tycker du att dem står sig emot övriga fastighetsbolag ex Diös. Vad anser du om Diös regionfördelning av sina fastigheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att Castellum varken är tydligt under- eller övervärderad.

   Diös regionfördelning är knappast drömmen. Det är visserligen huvudorter men knappast i landets mest expansiva områden.

   Radera
 12. Hej Lundaluppen!

  Jag tänkte ställa en fråga som inte rör detta inlägg.

  När jag äger aktier i isk och depå så har jag direktägande av värdepappret. Om min hembank går omkull är jag fortfarande garanterad det värdepapper som jag äger?
  Finns det sparat någonstans?

  Jag har koll på bankgaranti på bankkonton men ej när det gäller aktier. Skulle du kunna gå igenom detta i ett inlägg alternativt svara på det här?
  Jag har just nu under miljonen på min hembank och funderar på om jag bör köpa aktier genom en annan mäklare/bank för att fördela risk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För noterade bolag hanteras aktieboken av Euroclear, där registreras vem som äger aktier i bolaget.

   Radera
 13. Jag längtar tills Indu går upp till fair value så att Lundaluppen "tvingas" ta in ett nytt bolag i bevakningslistan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft otroligt mycket på jobbet senaste tiden och har inte mäktat med att jaga nya företag. Men som du säger, skulle allt bli för dyrt skulle det nog prioriteras upp, att se pengarna sitta på ett sparkonto eller en räntefond är inte så roligt.

   Radera
 14. En praktisk fråga om bevakningslistan. Hämtar och uppdaterar den automatiskt vissa värden eller gör du allt manuellt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktuell kurs och EPSLTM hämtas automatiskt medan mina egna bedömningsvärden (såklart) skrivs in manuellt. Bevakningslistan som är webbpublicerad uppdateras när jag begär det, så den uppdateras bara när jag skapar nya inlägg.

   Radera