torsdag 24 maj 2012

Rapport från Lundbergs

Lundbergföretagens kvartalsrapporter är knappast kioskvältare och dagens rapport innehåller inte heller några stora överraskningar. Under kvartalet har det inte hänt särskilt mycket, det egna fastighetsbolaget har förvärvat en fastighet och bolaget har också förvärvat drygt en halv miljon Husqvarna-aktier.

Substansvärdet har stigit från 267 kronor per aktie vid årsskiftet till 280 kronor per aktie den 22 maj. Det bör noteras att Hufvudstadens C-aktier är helt felprissatta på börsen vilket gör att substansvärdet överskattas med knappt 5 kronor. Justerat för detta ligger substansrabatten idag på ungefär 27 procent, vilket är högt jämfört med fastighetsbolag och normalt till högt jämfört med investmentbolag.

Innan man sätter av och handlar på grund av substansvärdet bör det noteras att direktavkastningen på det egna fastighetsbeståndet ligger kring 4 procent (rörelseresultat exklusive värdeförändringar på 482 miljoner på ett bestånd värderat till nästan 12 miljarder) och att Hufvudstaden ligger i samma härad. Inget av bolagen har någon extrem finansiell hävstång så avkastningen på eget kapital blir också måttlig. Om man inte har väldigt låga avkastningskrav vill man inte betala fullt för de här fastighetsbolagen (när det finns en bred flora av bolag med P/E under 15 och väsentligt högre ROE än fastighetsbolag).

6 kommentarer:

 1. Har du funderat på att uppdatera din tidigare analys med EV/EBIT (eller driftnettot för fastighetsbolaget för att ej beakta värdeförändringar i fastighetsbeståndet)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte helt enkelt, EV är enkelt (24,8 miljarder börsvärde och 2,5 miljarder räntebärande nettoskuld), men EBIT är lite rörigt med vissa delar av verksamheten konsoliderad och andra i aktieinnehav.

   Radera
 2. HAHAH "Kioskvältare" måste koras till Sveriges "sämsta" eller kanske roligaste uttryck!!!! hahhaaha Den journalisten som myntade det uttrycket en gång i tiden kan känna sig stolt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag lovar att använda det oftare :-)

   Radera
 3. Fredrik Lundberg borde börsnotera 49% av sitt helägda fastighetsbolag, någon dumming borde man ju kunna lura in att köpa aktierna, och då kunde Fredrik Lundberg utan att tappa kontrollen över bolaget lägga likviden på mer högavkastande tillgångar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han äger ju en minoritetspost (kapitalmässigt) i Lundbergs som äger en minoritetspost i Industrivärden som äger minoritetsposter i många bolag - och på denna ganska svaga grund har han ett avgörande inflytande i de flesta av dessa bolag. Att göra enligt ditt förslag skulle ligga helt i linje med detta...

   Radera