måndag 28 maj 2012

Fårskalle

Ibland är man smart och ibland är man... mindre smart. Undertecknande ljushuvud var jättenöjd att Johnson & Johnson tog ett litet dyk under 63 dollar och slog därför till i fredags. Nu när jag slog på hjärnan igen upptäckte jag att anledningen till dyket var att utdelningen på 61 cent avskildes i torsdags.

Nåja, det blir säkert ett bra köp i längden.

12 kommentarer:

 1. Warren Buffett har sålt av en del JNJ, mannen som aldrig säljer av annars. Hur tänker du kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en kort kommentar från Buffett här: http://www.reuters.com/article/2012/02/27/us-buffett-johnson-idUSTRE81Q1E020120227

   Om man tittar på innehavet den siste december 2009 hade B-H 29 miljoner aktier till en kostnad av $60,40 per aktie. Den siste december 2010 hade man ökat till 45 miljoner aktier och betalt $62,15 per aktie i snitt. Under 2011 sålde man istället 14 miljoner aktier, jag känner inte till priset man fick men aktien pendlade mellan 54 och 67 dollar under året.

   Dessa siffror plus Buffetts kommentar tolkar jag som att han ser aktien som rättvist värderad, men att han tröttnat på strulet den sista tiden samt att han ser bättre investeringsmöjligheter på annat håll.

   Självklart hade det varit roligare om Buffett satsat vidare på det sätt han gjorde 2010...

   Radera
 2. Tror jag lyckats med samma förargliga sak tidigare, skönt att inte vara ensam!

  Och de som hävdar att det är mer riskfyllt med utlandsplaceringar har ibland rätt. Fyra utdelningsdagar är ju svårare att hålla reda på än en:-)

  SvaraRadera
 3. SJälv fick jag skrämselhicka i går när Fred Olsen Energy dök 10%! Sen kom jag ihåg att direktavkastningen var just 10%, och det visade sig att utdelningen precis avskiljts.

  SvaraRadera
 4. Det är lätt hänt när man blir ivrig. Been there, done that!

  Jag tror dock att det är en klok investering iaf, men ack en tråkig miss!

  Take care.

  SvaraRadera
 5. Är det verkligen sämre att köpa dagen efter utdelningen till ett lägre pris än att köpa direkt före avskiljd utdelning och skatta på utdelningen? Det enda man missar är ett års/halvårs/kvartals utdelning men får högre yield on cost på sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, faller den 61 cent så slipper jag ju skatt på dessa också, så det är i princip inte sämre, snarare tvärtom. Felet jag gjorde var att jag trodde att priset sjunkit och att det var något av ett tillfälle.

   Radera
 6. Heh, heh...

  Tycker som Kenny, spelar väl ingen större roll (men förstår ditt svar om "tillfälle", Lundaluppen).

  En sak slog mig dock precis: Borde inte P/E-talet falla vid avskiljningen av utdelningen? P:et blir ju mindre (minskar med utdelningens storlek) och E:et påverkas inte (väl?). Rimligen borde ett företag som precis delat ut en massa pengar värderas lägre (kassan har ju minskat). Detta är ju också anledningen till att kursen faller precis med utdelningens storlek. Så i någon mening (lägre P/E-tal) har det väl blivit billigare, eller tänker jag fel?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen bör man alltid korrigera priset förnärheten till utdelning i beräkningen av P/E, men hur många gör det förutom dagarna kring utdelningen...

   Radera
 7. Ännu mer sugen på Avanza nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men alternativen har också blivit billigare.

   Radera
 8. Vore intressant med en analys på Fortum. Direktavkastningen är på nästan 7% nu.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.