tisdag 8 maj 2012

Rapport från Sampo

Finländska Sampo släppte idag sin kvartalsrapport för Q1 2012. Man inleder med rubriken "A very good start for the year", men hur väl stämmer det? Jämförelserna nedan sker mot Q1 2011.
 • Intjäningen per aktie har sjunkit från 58 till 57 eurocent per aktie för kvartalet, inklusive orealiserade värdeförändringar har den dock ökat kraftigt
 • Substansvärdet har stigit från 14,05 euro till 16,61 euro
 • Combined ration för försäkringsverksamheten har sjunkit till 92,4 procent vilket är mycket bra
 • Andelen i Nordeas vinst har ökat till 158 miljoner euro från 152
 • Den tecknade försäkringsvolymen har ökat, både när det gäller sak- och olycksfallsförsäkringar (+5 %) och när det gäller livförsäkringar (+20 %)
Egentligen pekar allting upp för Sampo det här kvartalet - utom vinsten som sjunkit med 8 miljoner euro. Förklaringarna till detta är en engångspost på 75 miljoner euro förra året i finansiella intäkter samt en omvärdering av framtida livförsäkringsförbindelser om totalt 117 miljoner euro. Den typen av omvärderingar är dock en naturlig och återkommande del av försäkringsverksamheten så även om det ger en oregelbunden effekt betraktar jag det som något återkommande.

Intjäningen på 57 cent ligger dock över mitt investeringsantagande om 2 euro per aktie och år, så summerat har det varit ett bra kvartal för Sampo. Om omvärderingarna av livförsäkringsförbindelserna håller sig på en lägre nivå resten av året kan det bli riktigt trevligt.

2 kommentarer:

 1. Hur kan 57 cent/aktie vara över ditt antagande på 2 euro/aktie?
  Är inte det ca en fjärdedel av 2 euro?

  Tack för en fantastiskt läsvärd blogg

  // Lundastudent

  SvaraRadera
  Svar
  1. /kvartal såklart :) My mistake.

   Radera