fredag 20 april 2012

Utdelning Lundbergföretagen

Fredrik Lundbergs maktbolag, Lundbergföretagen, är inte någon stor utdelare. I år landar direktavkastningen på under 2 procent, nämligen på 4 kronor per aktie. Till skillnad från investmentbolag har man inte avdragsrätt för utdelningarna och Lundberg gillar att ackumulera. Inget fel i det, men om man håller bolaget på lång sikt utan avsikt att sälja bör man akta sig för investeringssparkonto eller kapitalförsäkringar.

Hittills i år har följande utdelningar kommit, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
12-04-20Lundbergföretagen4084,001 632
12-04-19AP Möller-Maersk A31 189,883 570
12-04-12Wal-Mart952,67254
12-04-05Handelsbanken A1 4209,7513 845
12-04-05Handelsbanken B2 0459,7519 939
12-04-04Swedbank A175,3090
12-04-04Swedbank Pref2 8705,3015 211
12-03-15Johnson & Johnson653,88252
12-03-09Microsoft1201,35162
12-01-04Wal-Mart732,51183
Summa55 137

Nästa vecka blir det Sampo och Investor. Det har dessutom trillat in ett antal intressanta rapporter som jag hoppas hinna kommentera i helgen.

10 kommentarer:

  1. Måste säga att lundaluppen.se har blivit lite av mitt standard häng - fortsätt så!

    Jag har sett att du har vissa utländska värdepapper i portföljen. Jag är själv intresserad av både JNJ och P&G men tycker det verkar problematiskt att ovannämnda aktier handlas i dollar. Jag har uppmärksammat att vid oroligheter då aktierna vanligtvis värderas ner tycks SEK tappa mark. På så sätt tycker jag det verkar svårt att plocka in amerikanska aktier för en billig peng. Förutsatt att du inte växlar pengar på långsikt. Hur resonerar du kring detta problem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra, jag kikar också in då och då ;-).

      Jag har inte sett något sådant entydigt samband mellan värdering och dollarkurs. Det är svårt att veta vad som är en normal dollarkurs över tid, det enda man har att rätta sig efter är ju historiken, och då framstår dagens dollar som billig.

      Radera
    2. Jag bifogar en liten graf för att förtydliga vad jag menar. http://i42.tinypic.com/wlerrn.jpg

      Radera
    3. Som långsiktig utdelningsinvesterare så bryr jag inte mig det minsta om valutakurser när jag investerar. Högre dollar = mer i utdelning.

      Självklart är det härligt när man kan köpa aktier på en dipp både i kurs och valuta, för att sen få utdelningarna när dollarn är starkare.

      mvh,
      Niklas

      Radera
    4. Nils,

      Jag äger både PG och JNJ (köpte mina första aktier i PG i december 2007 för $74.65 till växlingskursen 6.45 SEK/$). Man tar givetvis på sig en extra risk i form av växelkursfluktuationer när man direktäger utländska bolag. Dessa fluktuationer är dock ingenting jag försöker förutspå eller tajma; tror det är helt omöjligt att hamna rätt. Kanske kommer dollarn att tappa sin status som världsvaluta (Kina tar över?), men det tror jag ligger relativt långt in i framtiden.

      Bäst är förmodligen att sprida ut inköpen över tid och inte satsa hela beloppet vid ett enda tillfälle. Skulle jag exempelvis köpa PG eller JNJ för 10 000 kr hade jag valt att lägga första ordern på runt 2500 kr (varav ungefär 100 kr vore courtage hos Avanza). Därefter lär man sig hur det fungerar, när utdelningarna kommer in och hur de kan variera med växelkursen. Visst, courtaget blir högt procentuellt sett (ca 400 kr av 10 000 kr eller fyra procent av kapitalet), men i utbyte får man data- och referenspunkter och en viss erfarenhet. Det är heller ingen katastrof om 2500 kr skulle gå ner 40-50%... :-)

      Exakt hur länge jag skulle vänta mellan inköpen vet jag inte, men att åtminstone sprida ut dem över ett par år är nog inte fel. Jag skulle gärna vilja se nergångar relativt det första köpet och absolut inte köpa mer om de stiger snabbt efter första köpet ("Hjälp nu missar jag tåget!" och vips köper man dyrt).

      Under finanskrisen tyckte jag mig se en viss koppling av det slag du nämner. I mars 2009 stod indexen (DJIA och S&P500) på de lägsta nivåerna, men dollarn var starkare än idag (över 9 SEK/$). Anledningen tror jag var en "flykt till säkerhet": man vill hålla kontanter (dollar) eller köpa nordamerikanska statspapper, vilket drev upp efterfrågan på dollar. Då blev också utdelningarna i kronor fetare (och de nertryckta kurserna något högre i kr räknat), men det kan ju också slå åt andra hållet.

      Mina utdelningar från PG har fluktuerat räknat i kronor enligt följande (bara ett urval).

      I februari 2008 fick jag första utdelningen på 2.21 kr per aktie. Därefter steg de varje kvartal till februari 2009 då jag fick 3.56 kr per aktie. Därefter föll de varje kvartal till november 2009 då de nådde 3.04 kr per aktie.

      I maj 2010 fick jag 3.76 kr per aktie (min högsta notering i kronor räknat); sedan föll utdelningarna varje kvartal till februari 2011 (3.12 kr per aktie). Därefter har de stigit igen varje kvartal och nu i februari fick jag 3.56 kr per aktie.

      Lägst (i kronor räknat): 2.21 kr per aktie.
      Högst (i kronor räknat): 3.76 kr per aktie.
      Noterbart är att i dollar räknat har de ökat hela tiden...

      Jag har köpt fler aktier i PG sedan den första insatsen och ligger i dagsläget ca tre, fyra procent back om vi enbart tittar på dagskursen i förhållande till mitt genomsnittliga inköpspris (allt räknat i kr). Noterbart är att jag har legat betydligt mer back under den här tiden (aktien låg strax över 45 dollar i mars 2009 fast då var ju dollarn starkare; så sent som i augusti 2011 kunde man få PG-aktier för under 60 dollar). Det har alltså funnits bättre köptillfällen än de gånger jag valde att trycka på köpknappen, något jag tror är sant för de flesta investerare. Detta är ju också någonting man blir uppmärksam på när man äger aktien och kollar depån. Lägger vi till utdelningarna blir det plus totalt sett och jag har fortsatt del i detta fina bolags framtida vinster.

      På det hela taget har det varit väldigt lärorikt och spännande!

      Mvh

      Carolus

      Radera
  2. Tjena och tack för en bra blogg!

    Hur ställer du dig till Avanzas senaste kvartalsrapport? Vet att du varit intresserad av att investera i Avanza. Har själv inte hunnit läst igenom rapporten men undrar dina tankar till den minskade vinsten. Vad betyder Storåkers avhopp från styrelsen? Han har stor del till Avanzas framgång vad jag förstår.

    /KJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, hade tänkt skriva ett inlägg om den, men det glömdes visst bort. Intressant är ju även att man funderar på att sänka sina tillväxtmål.

      Radera
  3. Först och främst, tack för en mycket intressant blogg. Sedan en undran: Jag förstår inte att så många hyllar Lundbergs. Aktien rör sig ju nästan inte och ger liten utdelning. Har du någon förklaring?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den lyfte 25 procent efter jag köpte den, sedan dess har den stått och stampat. Jag tycker det är förståeligt eftersom den är högt värderad jämfört med bolag i allmänhet och andra investmentbolag i synnerhet.

      Jag tycker bolaget är väldigt välskött och innehåller intressanta innehav (detta är vad som brukar hyllas), men det var länge sedan det var köpläge.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.