måndag 17 maj 2010

Analys av Alfa Laval

Som Lundabo är man ganska bortskämd med att ha stora svenska bolag inpå knuten, vi har ST-Ericsson, SonyEricsson, Tetra Pak, Gambro och till alldeles nyligen AstraZeneca. Det enda större börsnoterade bolaget (Axis får ursäkta) med säte i Lund är dock Alfa Laval. Här finns alltså en rimlig chans att gå på stämmor och käka snittar, så jag vänder luppen mot Alfa Laval.

Alfa Laval grundades redan 1883 av Gustaf de Laval och Oscar Lamm under namnet AB Separator. Oscar Lamm lämnade bolaget några år senare efter ett bråk med Gustaf de Laval. 1963 bytte företaget namn till Alfa Laval. 1991 köptes bolaget ut från börsen av Tetra Pak, och det ingick i Tetra Pak-koncernen till 2002 då det på nytt noterades.

Alfa Laval är verksamt inom tre teknologiska fält och anser sig vara världsledare i samtliga: värmeöverföring (53 % av försäljningen, anläggningen i Lund bygger plattvärmeväxlare), separering (25 %) och flödeshantering (9 %). Marknadsmässigt inriktar man sig på nio segment, där bland andra livsmedels- och läkemedelsindustri ingår, två av de svåraste processbranscherna att slå sig in i.

Som vanligt vill jag se hur Alfa Laval står sig mot mina kvalitativa investeringskriterier:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JALarge Cap och världsledande inom sina produktområden.
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångar är större än de kortfristiga skulderna, men inte dubbelt upp. Omsättningstillgångarna är något mindre än de totala skulderna.  
Intjäningsstabilitet: JAMan hade faktiskt en förlust enligt proformaredovisningen för 2000 då företaget inte existerade i nuvarande tappning utan ingick i Tetra Pak-koncernen..
Utdelningsstabilitet: JAUtdelning varje år sedan noteringen.
Intjäningstillväxt: JAEn mycket stark lönsamhetstillväxt som mer kan tillskrivas svaga resultat i början av decenniet än starka resultat i slutet. Men även omsättning har stigit markant.
Trovärdig ledning: JA
Gynnsam ägarbild: JATetra Laval BV är största ägare, en väldigt stark sådan.

Alfa Laval är ganska aktiva på förvärvssidan, vilket försvagar balansräkningen en hel del, även om den inte på något sätt är katastrofal. En bra sammanställning av förvärven finns på sidan 100 i ÅR 2009. I övrigt ser investeringskvaliteten väldigt bra ut.

Så här står sig  dagens pris på 103 kr/aktie mot de kvantitativa kriterierna:
  • Intjäningsförmågan är om man tar medelvärdet av de tre senaste, väldigt goda, åren 7,40 kr, vilket ger ett P/E på strax under 14, OK
  • Eget kapital per aktie är 14,40 kr om man exkluderar goodwill vilket ger ett pris per eget kapital på drygt 7, EJ OK. Här finns dock ett starkt intrångsskydd mot ny konkurrens i form av starkt varumärke och aktivitet på hårt reglerade marknader.
En summering av investeringskriterierna ger att Alfa Laval är ett välskött, relativt defensivt bolag som definitivt är intressant att investera i. Men P/E-talet är i mina ögon oroväckande högt i ljuset av att man de senaste åren presterat på en historiskt hög nivå. I mina ögon finns det alltså bättre investeringsalternativ idag (något jag diskuterade i inlägget om Sampo-köpet).

5 kommentarer:

  1. Vågar man hoppas på en analys av Getinge ?

    SvaraRadera
  2. Jodå, jag kommer säkert fram till Getinge någon dag ;-)

    SvaraRadera
  3. Nu har jag hittat ett nytt spännande bolag för dig att titta på, nämligen österrikiska Andritz, som finns i Odin Global. :)

    http://www.andritz.com

    SvaraRadera
  4. Intressant analys. Det är intressant hur "bortglömt" det här bolaget verkar. Det kanske inte är tillräckligt spännande, vilket jag ser som en mycket god kvalitet vid en investering. Nu ligger kursen runt 170 så jag antar du tycker det knappast blivit mer rimligt att gå in nu?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.