onsdag 12 maj 2010

Analys av Lindab

Jag tänkte vända luppen mot en av Large Cap-listans verkliga doldisar, Lindab International. För defensiva värdeinvesterare kan bortglömda bolag ofta erbjuda intressanta investeringsmöjligheter. Jag har ju dessutom en indirekt ägarandel i bolaget genom Ratos-innehavet, Ratos som äger 23,7 % av bolaget (2009-12-31).

Lindab är ett klassiskt industriföretag som tillverkar ventilations- och byggnadslösningar i tunnplåt och stål, och kunderna finns följaktligen inom byggbranschen. Bolagets resultat är alltså sencykliska liksom byggbolagen och det förväntas ett svårt 2010. Försäljningen sker i Norden, Västeuropa och Östeuropa/Ryssland i fallande ordning.

Lindab börsnoterades på OTC 1984 men köptes ut av bl.a. Ratos 2001. Den förste december 2006 noterades man återigen, men Ratos behöll alltså en del av sitt innehav, en del som säkert är till salu om rätt tillfälle dyker upp. Hur står sig Lindab mot de kvalitativa investeringskriterierna?

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JALarge Cap
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna (den 31/3 2010) täcker kortfristiga skulder, men inte dubbelt upp, och de långfristiga skulderna är alltför stora.  
Intjäningsstabilitet: JAVinster sedan 2002, jag går inte längre bakåt eftersom det skedde stora ändringar både inom bolaget och i finansieringsstrukturen under tiden utanför börsen.
Utdelningsstabilitet: NEJIngen utdelning för 2009.
Intjäningstillväxt: JAIntjäningsförmågan ligger idag på ungefär 6 kr per aktie och år om man gör ett försiktigt överslag över en cykel. I början av seklet låg den snarare under 2 kr. Tillväxten har skett både organiskt och genom förvärv.
Trovärdig ledning: JA
Gynnsam ägarbild: JARatos har intresset, handlingskraften och styrkan man vill ha hos en partner.

De båda plumparna i protokollet, den finansiella ställningen och utdelningen ska man inte ta lätt på. Det känns dock tryggt att ha med Ratos som ägare om det skulle behövas förstärkning. Även om jag kritiserar den finansiella ställningen är soliditeten hyggliga 40 % och räntetäckningsgraden under mycket svaga 2009 var 1,8.

Dagens pris på 77,25 kr ger att de kvantitativa investeringskriterierna blir enligt följande:
 • Intjäningsförmågan på 6 kr ger ett P/E på under 13, OK
 • Det egna kapitalet per aktie exklusive goodwill är under 1 kr, vilket ger ett pris per eget kapital på drygt 77, EJ OK. Här märks tiden under Ratos regi genom en enorm goodwillpost efter förvärv.
Summerar man allt detta så tycker jag att Lindab har lite för många svagheter för att vara riktigt intressant idag. Självklart känns det bra att ha med sig Ratos, men helst vill man kunna förlita sig på bolagets egna styrka när det blåser. Det är inte svårt att tänka sig ett scenario där ett förlustår framtvingar en nyemission och eventuellt även en nedskrivning av goodwill.

Om vi glömmer bort Lindab i ytterligare några år kanske det blir attraktivare...

1 kommentar:

 1. Hej, nu har det gått ytterligare ett par år. Vad tror du om Lindab idag? De steg en del efter Börsveckans rekommendation idag:

  "Lita på Lindab" skriver Börsveckan med argumentet att det senaste kursraset ger ett bra läge att kliva in i aktien då de delar som inte berör Ryssland och Ukraina utvecklas starkt. Riktkursen är 78 kronor på ett års sikt, vilket innebär en potential på cirka 20 procent."
  Kursen gick upp från ca 62kr till ca 66kr. 66kr är fortfarande 11kr billigare än din analys 2010, kan aktien vara attraktiv idag?

  // Daniel

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.