måndag 11 november 2013

Rapportsummering Q3

De flesta portföljbolagen har inkommit med sina rapporter och jag tänkte kort kommentera de rapporter jag inte skrivit om tidigare. De bolag jag äger är inte den typen av bolag där man måste uppdatera webbsidan var femte sekund för att vara den som läser och agerar först på rapporterna. Visst kommer det överraskningar på marginalen som kan påverka börskursen men någon mer grundläggande dramatik är det nästan aldrig.

Handelsbanken 26 %

Handelsbanken är mitt största innehav och jag har redan kommenterat deras rapport, summerat så fortsätter man en intressant tillväxt i Storbritannien och har en stabil verksamhet i Sverige.

Hennes & Mauritz 19 %

H&M:s rapport gäller den niomånadersperiod som slutade i augusti, man har ju ett brutet räkenskapsår. Jag har redan kommenterat rapporten och var väl mest överraskad över hur positivt den togs emot.

Swedbank 12 %

Även för Swedbank har jag skrivit ett blogginlägg om rapporten tidigare. Swedbank verkar just nu drivas för vinstmaximering, inte tillväxt. Om man tittar på bolagets historik kan man undra när pendeln slår tillbaka.

Industrivärden 9 %

Av alla sömnpiller brukar Industrivärdens rapporter vara bland de sömnigaste. Denna rapport är något intressantare än vanligt, men det påminner ändå mest om ett fondprospekt. Det är ett antal grafer över historisk avkastning och resultat- och balansräkningar som egentligen bara sammanfattar aktiemarknadens rörelser under kvartalet. Nyréns sammanfattning är på Anders Borg-nivå och dyker inte alls in i verksamheterna. Jag hittar dock följande unika information i rapporten:
  • Man har börjat köpa aktier i finska Kone
  • Indutrade har avyttrats helt
  • Den korta handeln har varit fortsatt framgångsrik och täcker nästan förvaltningskostnaderna
  • Konvertiblerna har konverterats till 12 procent, sannolikt kommer merparten att konverteras vilket innebär en viss utspädning som dock är transparent i rapporten och har varit så sedan konvertiblerna gavs ut 
Mer än så har i praktiken inte hänt om man redan känner till de kurssvängningar som skett. Det kan man dock knappt kritisera bolaget för - det är ett företag med en investerings- och ägandefilosofi som jag gillar. Jag är inte så säker på priset för ICA, men jag tycker det är helt logiskt att Industrivärden sökt sig till en mindre cyklisk verksamhet givet den portfölj man har i övrigt.

Investor 7 %

I och med de onoterade innehaven blir Investors rapport en aning intressantare än Industrivärdens, men inte heller här brukar det vara mycket dramatik. Kvartalet bjöd på följande:
  • Mölnlycke Health Care har refinansierats och Investor har tillskjutit eget kapital och därmed minskat lånen till företaget. Jag antar att detta kan orsakas av två olika saker: att bolagets övriga finansiärer inte nöjt sig med det egna kapitalet som var för att ge konkurrenskraftiga priser (en något negativ orsak) eller att man håller på att skapa ett mer balanserat Mölnlycke som tål en börsnotering (vilket kan vara en positiv sak).
  • Gambroförsäljningen fullföljdes efter konkurrensverksutlåtanden
  • ABB-aktier för 700 miljoner köptes 
Jag är ju en anhängare av Börje Ekholm, tycker han gjort det mesta rätt sedan han tillträdde som Investor-VD, så för mig har ryktena att han ska lämna varit trista att läsa. Vi får väl se när detta kan aktualiseras.

Sampo 6 %

Jag har kommenterat Sampos rapport i förra veckan och den ser positiv ut. Det har varit lönsamt att äga Sampo och jag tror det finns goda skäl att stanna kvar som ägare. Det största problemet blir väl hur man ska sysselsätta utdelningarna nu när aktiepriserna trycks upp så högt.

A.P. Möller-Maersk 5 %

Släpper sin rapport på onsdag.

Castellum 5 %

Att följa ett välskött fastighetsbolag ska vara som att titta på färg torka, möjligen med undantag för tider med kraftiga räntesvängningar. Castellum följer den formeln rätt väl i sin rapport, man har:
  • Byggt på sitt förvaltningsresultat med goda 7 procent, nu till hyggliga 8,03 kronor per aktie på rullande tolv månader, sannolikt får vi se en motsvarande höjning av utdelningarna till våren vilket skulle innebära 4,20 kronor per aktie
  • Nettoinvesterat 874 miljoner kronor årets första nio månader
  • Den genomsnittliga räntenivån har sjunkit till 3,7 procent från 4,0 procent
  • Den ekonomiska uthyrningsgraden har sjunkit till 88,4 procent från 88,5 procent. Här finns lite förbättringspotential, man har inte lika högkvalitativa lokaler som exempelvis Hufvudstaden, men 11,6 procent vakanser är man säkert inte nöjda med
Castellum är inte sektorns allra konservativaste bolag (som Heba, Hufvudstaden och Lundbergs fastigheter) men avkastar lite mer till en rimligt ökad verksamhetsrisk.

Fortum 4 %

Till skillnad från de flesta bolagen ovan är Fortum ett bolag med en del utmaningar, och rapporten blir därför lite mer spännande. Det tredje kvartalet med industrisemestrar och sommarväder är traditionellt bolagets svagaste kvartal och detta året blev inget undantag. Intäkterna hamnade relativt nära föregående år, men det jämförbara resultatet sjönk med 26 procent. De senaste tolv månaderna har man tjänat 1,52 euro per aktie jämfört med mitt investeringsantagande på 1,40 euro.

De ryska anläggningarna som man investerat tungt i de senaste åren förväntas vara klara i mitten av 2015 och investeringstakten förväntas avta under den kvarvarande perioden. Den ryska verksamheten förväntas ge ett rörelseresultat på 500 miljoner euro under 2015 jämfört med 74 miljoner euro de senaste tolv månaderna. Det blir såklart spännande att se om man kan nå detta mål.

Elkonsumtionen i Norden har fallit något senaste året, men elpriserna på spotmarknaden Nordpool har stigit ganska rejält. De prissäkringar man har gjort de närmaste åren ligger fortfarande en bit över spotpriserna. En stigande prisbild är såklart intressant men kräver också att Fortum kan kapitalisera på det med god produktion i vatten- och kärnkraft. Det är dock kommunicerande kärl: Fortum är en betydande spelare och när deras produktion löper på bra stiger tillgången och priserna lär falla.

Lundbergföretagen 3 %

Lundbergs är ständigt bland de sista att rapportera, den här gången dröjer man till den 28 november.

Wal-Mart Stores 2 %

Rapporten kommer på torsdag.

Johnson & Johnson 2 %

JNJ är ett så stort och diversifierat bolag att rapporten blir nästintill oöverskådlig. Rullande tolv månader har man tjänat 4,48 dollar per aktie vilket ger ett P/E i skrivande stund på 21.

Den största anledningen till att bolaget värderas så högt är att EPS fortfarande belastas hårt av stämningar i USA, och exkluderande dessa ligger intjäningen väsentligt högre. Bolaget lämnar ingen prognos om när stämningarna ska gå tillbaka till normal nivå, men uppenbarligen ser aktiemarknaden ett ganska snart slut. Exkluderande dessa räknar bolaget att tjäna 5,45 dollar per aktie, vilket skulle innebära ett P/E på drygt 17.

Om man tittar segment för segment har försäljningsökningen helt varit koncentrerad till läkemedelssidan, medan konsumentsidan stått still och medicinsk utrustning backat. Detta kan nog i stor utsträckning härledas till en återhämtning från skandalerna för några år sedan med tillhörande produktåtertaganden. På konsumentsidan är varumärket förmodligen något rubbat efter dessa skandaler och det kan förklara att försäljningen där står still. Ett problem för bolaget är också negativa valutaeffekter vilket påverkat intäkterna med hela 2,9 procent.

38 kommentarer:

  1. Jag måste säga att jag alltid imponeras av hur prydlig din portfölj är. Inga outliers eller chansningar utan helt enkelt en rationell portfölj som följer din investeringsteori och känns optimerad för dina mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, bättre beröm kan jag inte tänka mig.

      Det jag mest får kritik för är att jag är för långsam att ta in nyheter (och därmed lite tråkig) och att balansen i portföljen snarare är opportunistisk än riskbalanserad. Det första hänger ihop med personlighet och livssituation, det andra med historik. Jag köpte mycket bank när det var billigt och har hållit fast vid aktierna. Hur mycket jag än investerat på annat håll har portföljandelen stigit.

      Radera
    2. Visst är det en prydlig portfölj. En styrka är ju att det rör sig om genomlysta, och fina bolag. Man känner att man inte måste "vara på" bolagen hela tiden. Själv är aktieägare i Lundbergs, och känner att investering rullar på utan att man behöver bevaka den hela tiden, och det är en styrka. Lite som när Buffett motiverade sin placering i Coca-Cola:" Om man vet allt man vet nu, och måste åka bort, och inte kan ingripa på marknaden på fem år. Vilken aktie skulle jag då välja? Svar: Coke" Han menade att bolaget kommer att vara ett av världens starkaste varumärke, och ha vuxit ännu mer i försäljning. och expanderat till fler marknader de kommande fem år. Handelsbanken kommer säkert också att lugnt och metodiskt arbeta vidare.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Hej,

      Vad jag förstår har Buffett inte ens en dator på sitt kontor. Bruset är helt avskärmat...

      Mvh

      Carolus

      Radera
  2. Kom och tänka på ett Munger citat efter jag skrev mitt inlägg är något i stil med " Bull markets go to people heads. If you are a duck on a pond, and it´s rising due to a downpour, you start thinking that you go up, not the pond". Bara för att marknaden stigit 20% så har ju ingen bloggare blivit 20% mer klarsynt. Som jag skrev i ett tidigare inlägg aldrig ser man något JAG-ÄR-30%-LIKVID inlägg. Högtrivsel tycks härska.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej nu ser man oftare inlägg om belåning än om likviditet.

      Radera
  3. Hej Luppen,

    Läste din analys av Statoil som du skrev i början på året. Kommer oljebolag någonsin komma in i din portfölj eller gjorde du bara analysen som en kul grej?

    Du hade en ganska positiv syn på statoil då. Hr det ändrats något och hur ser du på Statoils aktie kontra Exxon just nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men jag har aldrig känt mig helt bekväm med råvaror/olja så tröskeln för att börja investera är ganska hög.

      Radera
    2. Här är någon som verkar tycka Exxon Mobil har framtiden för sig:

      http://www.reuters.com/article/2013/11/14/us-berkshire-buffett-holdings-idUSBRE9AD1BO20131114

      ;-)

      Ersätter naturligtvis inte egen "due diligence"...

      Själv vill jag inte äga bolag som är direkt inblandade i tobak, olja eller vapen. Däremot har jag inga problem med alkoholtillverkande företag. Något för en psykolog att reda ut vid tillfälle...

      Carolus

      Radera
  4. Hej,

    Jag läste här

    http://www.nytimes.com/2013/11/13/business/johnson-and-johnson-said-to-agree-to-4-billion-settlement-over-hip-implants.html?partner=yahoofinance&_r=0

    om en potentiell uppgörelse gällande felaktiga höftledsimplantat. JNJ kan komma att betala 4 miljarder dollar i skadestånd.

    Noterbart är att det verkar krävas en finanskris av gigantiska proportioner samt en rad med produkttillbakadraganden för att JNJ ska bli köpvärd...

    Så sent som i maj 2012 handlades bolaget under 62 dollar per aktie, motsvarande ett P/E-tal på drygt 11 (ok, fult att ta 5.45 dollar per aktie ovan och dra tillbaka till maj 2012...).

    Carolus

    SvaraRadera
  5. Väntar spänt på en kommentar på Maersks rapport !
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  6. Vill bara passa på att tacka bloggaren snaljapen för inslaget Hur funkar banken egentligen? Ett tack även till bloggaren finanskvinnans funderingar som på ett mycket klargörande sätt förklarade hur en av storbankernas aktieindexobligationer fungerar. Finns under rubriken Premieobligationer?
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bjuder på länkar. Snåljåpen om banken, och Finanskvinnan om aktieindexobligationer.

      Vad drar vi för slutsatser? Äg banker och minimera dina engagemang.

      Radera
  7. Träffade en psykolog häromdagen. Så fort vi kom in på aktier lyste han upp som en sol. Han berättade om sina Volvo, Betsson, SCA osv. Jag smålog lite i stunden då tankarna naturligtvis gick till Peter Lynch.

    Vet inte om jag kommer lägga så mycket vikt vid sådana saker, fortsätter månadsspara som vanligt. Index blir bra för mig. Har dock större andel i räntefonder än normalt, hittar helt enkelt inget att köpa (som ser bra ut i mina högst begränsade ögon).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heh, heh!

      Inget jag har att göra med, men är ändå nyfiken. Hur kom ni in på aktier?

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
  8. Vad ska man ta sig till med Gazprom. Bolaget är så uppenbart undervärderat så att man inte vågar köpa=). Är Rysslands största kassako med massor av mäktiga män som beskyddare så riskfyllt?

    Kan någon komma med lite negativ input förutom det uppenbara med Ryssland som land och de problem som finns med korruption och politisk risk.

    Ett av världens största bolag, monopol i ett av världens största länder där de dessutom äger hela infrastrukturren kring gas. Enorma kassaflöden och i princip skuldfritt med ett enorm EK. Till vrakpris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har svårt att tänka mig ett företag i världen med högre politisk risk och skulle aldrig ge mig in på det.

      Radera
  9. Har du sålt google aktier?

    SvaraRadera
  10. Tjena!

    Har mejlat dig, men eftersom du inte läser så ofta så tänkte jag tipsa om att du ska kika din elektroniska brevlåda eftersom det finns brev som väntar ;).

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, en påminnelse i kommentarfälten är oftast nödvändig om man vill ha svar i rimligt tid :-). Jag har svarat nu.

      Radera
  11. Hej!

    Lite utanför ämnet, men här finns ju många ekonomi och datakunniga personer. Jag lyckas inte få Avanzas nya site att fungera (vill inte öppna sidan). Kör windows 8 och har snackat med Avanzas support vid ett par tillfällen utan att något händer. Har även provat att skriva in IP-numret direkt. Någon som har något råd?

    Med vänlig hälsning

    Tony

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kört den på Windows 8. Har du provat någon annan browser än IE? T.ex. Chrome?

      Radera
    2. Japp, testat Chrome, Samma sak där och inga andra internetproblem. Synd om man skall tvingas byta till Nordnet för en sån grej.

      Tony (Lundaekonom)

      Radera
    3. Kör du dem som Win8-appar eller som fönster på skrivbordet? Jag kör alltid som fönster. Jag griper såklart efter halmstrån här, vet inte vad det kan vara.

      Radera
    4. Tack för ditt engagemang. Jag kör som fönster. Kan det vara Microsoft defender som spökar?

      Radera
    5. Prova att stänga av Defender en stund så får du svaret på det. Har du provat att skapa en ny användare i Win 8 och köra från den? Jag tänkte om du råkat komma åt någon skum inställning så skulle en sådan test avslöja det.

      Radera
    6. Hej Anonym/Tony!

      Vi jobbar verkligen på en lösning till problemet, vi vill självklart att ni ska nå vår sajt. Däremot vet jag att de flesta kunder som har uppdaterat till 8.1 inte längre upplever problemet. De kunder som använder sig av appen i Windows 8 har det fungerat bra för också. Men om du använder dig av fönster får du gärna prova att uppdatera till Windows 8.1 och även då prova med att gå via vår IP-adress https://217.15.245.76. Här har du en guide om hur du uppdaterar http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-8/update-from-windows-8-tutorial#update.

      /Hanna, Avanza Bank

      Radera
  12. Vad sägs om att Avanza nu ska erbjuda bolån åt sina premiumkunder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter klokt av Avanza, man har ju haft en överskottslikviditet.

      Radera
  13. Jag tycker att det är väldigt trevligt att företagen som omnämns på bloggar ibland svara, likt Hanna från Avanza gjort ovan!

    mvh

    J

    SvaraRadera
  14. Tack för en fantastisk blogg! Tycker själv det känns tricky att hitta köp för dagen. Är mer eller mindre fullviktad i det mesta. Valde att ta hem större delen i högrisk aktier, valde dock att lägga det mesta av vinsten i Coca Cola och Mcdonalds. Är tveksam hur mycket värde det finns i dagens kurs? Men i bland är det lättare att motivera ett köp med "vinstpengar" om man tillåts uttrycket. Hur ser du på den psykologiska aspekten, att investera en snabb överavkastning, kontra surt skattade pengar? Bara för att få bolaget, även om risken av ett överpris är stor. Att stå utanför börsen känns svårt... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengarna själva minns inte var de kommer ifrån och det bör du inte göra heller. Om du tagit hem en oväntat stor vinst så är de pengarna lika värdefulla som om du precis arbetat ihop dem på övertid krökt över jordgubbsplantor på ett fält i 30 graders värme.

      Radera
    2. "Snabb överavkastning", beskattas inte det också? ;-)

      Carolus

      Radera
    3. Ja livet är fullt av små förtretligheter. Vi tänker oss nu att personen som stått krökt över jordgubbsplantan, och fått ihop 30000 kr under sommaren. Han känner sig nu nöjd, och tycker att han kan placera pengarna på börsen. Då är det viktigt att ha klart för sig att det finns inte ett pris för den arbetsamme och begåvade, och ett annat pris för den som vunnit pengarna på travbanan. Tänker vi oss att mannen på travbanan tar en pil och kastar på börslistan så får han det pris som pilen landar på. Vem vet det var kanske Google, och turen fortsätter.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  15. Buffett säljer Conoco och köper Exxon. Nåt för Luppen att titta på? :)

    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ad8f33d0-4d78-11e3-bf32-00144feabdc0.html?siteedition=intl

    SvaraRadera
  16. Kom och tänka på Lundaluppen när jag såg kommentaren om Warrens köp av stor position av Exxon:

    On "Fast Money," trader Steve Grasso said he didn't really like the trade. "I think it's very Warren Buffett-esque. I think it's a boring, slow-moving, dividend-paying stock... You have to believe in crude rallying from here, even though it is a very diversified play, but I think there are other places to put your money."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Det här är ett utmärkt exempel på en typ av kommentar jag har svårt för. Uttryck som ”this is a play on” eller ”this is a bet on” är direkt diskvalificerande. Någon slags machoterminologi jag vuxit ifrån… Alla som tycker det är ett spel; lycka till!

      Därefter ”boring, slow-moving, dividend-paying stock”... Helt korrekt, men bara om “boring” betyder “värdeskapande”! :-)

      Jag förstår inte; hur svårt kan det vara egentligen?

      Vi har ett företag. Företaget går bra och har någon form av ekonomisk vallgrav. Det kan vara:

      - Väldiga stordriftsfördelar som överförs i låga priser (Wal-Mart)

      - Ett oerhört starkt varumärke (Coca Cola)

      - Monopolliknande ställning regionalt (Kastrups flygplats), nationellt (dito) eller internationellt (t ex via patent à la läkemedelsbranschen)

      - En oerhörd och svårutbytbar förankring i ett lands historia och kultur (Walt Disney, Harley-Davidson)

      - Svårslagen innovationsförmåga (take your pick)

      - Någonting annat eller varför inte en kombination av ovanstående?

      Företaget har valt att dela ut en del av sin vinst. År in och år ut delar det ut en något större slant per aktie eftersom den underliggande verksamheten är sund och sakta växer i omfattning.

      Visst, vinsten per aktie och aktiekursen följer inte en rät linje. Ibland är det svårare marknadsförhållanden, ibland bättre. Men genom decennier delar bolaget ut en ständigt större mängd dollar per aktie. (Utdelningen däremot följer en rät linje, men bara om du först tar logaritmen av dataserien)

      Vad händer med ett sådant bolags kurs? På kort sikt fladdrar den naturligtvis runt som alla andra bolags, men på lång sikt kommer den ju att drivas upp.

      Anta att kursen är 100 dollar per aktie och bolaget delar ut fyra dollar. I snitt höjer det utdelningen med sju procent årligen, en fördubbling ungefär (lite drygt) var tionde år.

      Nu lägger vi ett ton tegelstenar på aktiekursen som alltså inte tillåts röra sig uppåt. Prismekanismen är nu satt ur spel.

      Efter 10 år är utdelningen 8 dollar per aktie

      Efter 20 år är utdelningen 16 dollar per aktie

      Efter 30 år är utdelningen 32 dollar per aktie

      Efter 40 år är utdelningen 64 dollar per aktie

      Alla som köper aktien nu (den kostar ju fortfarande 100 dollar) får alltså tillbaka 64 dollar om ett år (år 41). Efter ytterligare ett år trillar det återigen in lite drygt 64 dollar och de initiala 100 dollarna har nu redan gett 128 dollar tillbaka (brutto; skatt ska ju dras). Fantastisk affär!

      I verkligheten är inte prismekanismen satt ur spel. En tillgång som avkastar på detta vis skulle snabbt dra åt sig investerares intresse och dess pris bjudas upp. Direktavkastningar ligger sällan på 64 procent, men ”yield on cost” kan hamna där för den som lever länge och satsat på rätt häst.

      Det finns en rad med bolag som levererat på detta sätt. Direktavkastningen ligger dock ytterst sällan på mer än fem procent eftersom deras kurser tenderar att drivas upp över tid.

      Slow-moving: Ja.
      Boring: Kanske det.
      Goda investeringar: Finns inga garantier, men jag överlämnar med varm hand åt andra ”to make a bet on the new new thing”… ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.