fredag 4 mars 2011

Bankernas kapitalsituation

Finansinspektionen gav i förrgår sin syn på bankernas framtida behov av kapitaliseringsgrad (se pressmeddelandet) enligt Basel III-reglerna och svenska förhållanden. Handelsbanken svarade igår att man redan uppfyller dessa krav, med viss marginal.

Så här ser läget ut för de fyra svenska storbankerna.


Kärnprimärkapital Kapitaltäckningsgrad
FI:s krav
10-12 %
15-16 %
Handelsbanken
12,3 %
19,4 %
Nordea
8,8 %
11,9 %
SEB
10,7 %
12,3 %
Swedbank
12,4 %
16,9 %

Handelsbankens siffror är bankens egna bedömningar. Handelsbanken bedömde att Basel III-reglerna skulle innebära att totalt kapital och kärnprimärkapital skulle sänkas med 1,5 procentenheter. Jag har antagit att samma förhållanden gäller för de andra bankerna och reducerat siffrorna man presenterat för 2010-12-31 med 1,5 procentenheter över hela linjen. Det kan såklart variera lite.

Mina reflektioner är att de stora extrautdelningarna många hoppas på inte kommer att ske på ett tag. Det är också ganska stora skillnader mellan bankerna, där Handelsbanken och Swedbank redan uppfyller kraven medan de andra båda har en del samlande i ladorna att göra. Swedbank har tagit sig dit med två nyemissioner, Handelsbanken genom att hålla inne vinstmedel - otroligt imponerande!

En annan reflektion är att kapitalkraven stärkts betydligt, kärnprimärkapitalrelationen innan krisen låg kring 4 % hos bankerna (enligt Nordeas ÅR). Det kommer alltså att bli en utmaning för bankerna att nå samma lönsamhet på eget kapital som tidigare, eftersom man har mindre hävstång. Därför bör bankernas eget kapital värderas lägre idag än det gjort tidigare, så det är inte helt självklart att man kommer tillbaka till tidigare bolagsvärderingar på 2-2,5 ggr eget kapital.

5 kommentarer:

  1. Hej,

    Har du räknat på balansräkningen för hela banken i ditt exempel ovan? Eller är det bara deras verksamhet i Sverige som du räknat på?

    SvaraRadera
  2. Jag har tittat på helheten, inte bara Sverigeverksamheten.

    SvaraRadera
  3. Så då finns det en möjlighet att t.ex Nordea skulle kunna flytta kapital från ett land som inte kräver mer än basels 7% i kapitaltäckning till Sverige för att klara dom strängare kraven här utan att hålla igen mera vinst?

    Är Nordeaägare och blir nervös för eventuell minskad utdelning när jag läser ditt inlägg :-)

    SvaraRadera
  4. Bankerna kommer att ha några år på sig, så jag är inte säker på hur det kommer att påverka Nordeas utdelningar, om alls. Men helt klart står Handelsbanken och Swedbank bättre rustade inför de nya reglerna. Det borde betyda att de kan ge högre utdelningar eller expandera snabbare, förutsatt att deras vinster är goda såklart.

    SvaraRadera
  5. En annan intressant faktor är väl vilken exponering banken har mot länder som Grekland, Irland, Portugal, Spanien, och Italien. Vad är känt om detta? Vad sägs om Skandiabankens riskexponering? Den har 14,18% i Kapitaltäckningsgrad, och 9,71% i Primärkapitalrelation.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.