måndag 7 mars 2011

Investor säljer CaridianBCT

Idag meddelar Investor att man tecknat avtal att sälja CaridianBCT, ett dotterbolag till Gambro. Det är fullständigt omöjligt för mig att bedöma om deras handlingar bygger på rimliga strategiska val, eftersom bolagen är utanför min kompetenssfär. Att substansvärdet genom affären ökar med över 4 miljarder kronor (knappt 5,50 kr/aktie) kan jag däremot begripa och bejubla. En reavinst är påtagligare än ett medicinsktekniskt bolag.

Det är trevligt när det händer saker kring Investor och detta är såklart en av nycklarna för att komma åt substansrabatten. Marknadsvärderingen av Investor steg dock endast med 2 kronor, så antingen tror inte aktiemarknaden att försäljningen passerar konkurrensmyndigheterna eller så ser man skäl att öka substansrabatten ytterligare.

4 kommentarer:

 1. Håller inte riktigt med dig där. Bara för att en vinst på 5,5 kr/aktie realiseras betyder ju inte att marknaden inte redan hade värderat innehavet till dess, nu visade, verkliga värde. Därmed den njugga reaktionen.

  SvaraRadera
 2. Den är jäkligt klipsk, den där marknaden ;-)

  SvaraRadera
 3. Klok som en uggla ;)

  Nej jag bara reflekterar lite kring vad som hände när IFRS-redovisningen infördes i Sverige då vissa tillgångar skulle börja redovisas till "verkligt-värde". Helt plötsligt började bolagen med stora tillgångar (mestadels fastigheter) att producera stora orealiserade vinster och resultaträkningen gick i höjden. Tillgångsmassan i företagen ökade ju såklart på samma sätt även innan man började med IFRS men nu blev den mer synlig. Tillgångsmassan i Investor är på samma sätt såklart samma som dagen innan tillgången såldes, att de "tjänar" 5,5 kronor är egentligen bara ett redovisnings-hittepå. Nu är redovisningen det som investerare ofta har att utgå ifrån så ur den synvinkeln har Investor blivit rikare men i egentlig synpunkt så är tillgångsmassan oförändrad om än mer synliggjord. Måhända något obegripligt men fotboll och några öl har lätt den effekten på undertecknad ;)

  SvaraRadera
 4. @Anonym 9 mars: skillnaden från dagen innan är ju att man då hade en tillgång, en verksamhet, värderad till X kr/aktie. Dagen efter försäljningen har man inte denna tillgång längre, utan cash (alt. minskade skulder) på X + 5,50 kr.

  Det är i mina ögon en klar lägesförbättring, förutsatt att den gamla värderingen X inte var väldigt defensiv/helt fel. (och om man är anhängare av effektiva marknadsteorin är det senaste såklart förklaringen, och marknaden visste det, och därför hände inget med värderingen...)

  SvaraRadera