onsdag 23 mars 2011

Analys av Lundin Mining

Jag har egentligen aldrig vänt blicken mot något av familjen Lundins företag tidigare, eftersom de är verksamma inom gruv- och oljeindustrin. Dessa två branscher är extremt cykliska och bolag inom dem brukar likna hävstångsinstrument som befinner sig i akut kris i varje nergång - och i fri flykt vid varje uppgång. Ingenting har ändrats i min syn på branschen eller dess företag, men jag tänkte det kunde vara kul att testa Lundin Mining mot mina investeringskriterier.

Lundin Mining är ett kanadensiskt gruvföretag med verksamhet i Portugal, Sverige, Spanien, Irland och Demokratiska republiken Kongo. Bolaget redovisar dock i US-dollar. Gruvverksamheten producerar koppar, zink, bly, nickel och kobolt. Utvecklingsprojekten som ska utmynna i framtida fullskalig utvinning omfattar Neves-Corvo- och Tenkegruvorna. Tenkegruvan ligger i DRK och är delägd till 24,5 %.

Lundin Mining och Inmet Mining Corporation har kommit överens om ett samgående som ska utmynna i det nya bolaget Symterra Corporation. I samgåendet kommer Inmets ägare att få en knapp majoritet av det nya bolaget. Som om dessa omvälvande planer inte var nog har även Equinox Minerals lagt ett bud på bolagets aktier. Ägare till Lundin Mining kommer alltså att ha något annat i handen ganska snart.

Denna analys ser dock endast till dagens Lundin Mining, men ger kanske svar på om Equinox bud är attraktivt eller om ägarna ska hålla fast vid aktien. Jag kommer inte att titta på Inmet, något som är nödvändigt för att bedöma om samgåendet är en bra affär. Inmet-samgåendet är bra för Lundin Minings ägare om det finns tillräckligt mycket större potential i Inmet för att motivera bolagets blivande knappa majoritet i Symterra.

De senaste åren har varit en aning stökiga för Lundin Mining:
 • Avbrutet samgående (motsvarande det som pågår med Inmet) med HudBay, vintern 2008/2009, i samband med den affären fick HudBay även köpa en betydande mängd nya aktier i bolaget 
 • En nedskrivning av tillgångar med 1,1 miljarder US-dollar skedde 2008
 • I april 2009 stärkte man sin finansiella ställning med en emission
2008-2010 har aktieägarna följaktligen fått se sina innehav spädas ut med över 30 %.

Med detta sagt dyker jag rakt in i de kvalitativa investeringskriterierna:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JALarge Cap räcker för mig
Stark finansiell ställning: NEJBalansräkningen når inte mina kriterier riktigt, men är inte så långt ifrån. Omsättningstillgångarna är mer än dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna, men inte större än de totala skulderna (ungefär 30 % lägre). Soliditeten är god även om en del av tillgångarna är luriga att värdera.  
Intjäningsstabilitet: NEJKrisen senast gjorde 2008 till ett svart år. 
Utdelningsstabilitet: NEJInga utdelningar
Intjäningstillväxt: NEJJag kan ärligt talat inte svara på frågan. South Atlantic Ventures, som bolaget hette då, tjänade 12 kanadensiska cent per aktie 2003 (och förlorade 10 cent 2002). Då fanns strax under 10 miljoner aktier, idag har man närmre 600 miljoner aktier efter otaliga emissioner. 2010 tjänade man 55 USA-cent per aktie och 2009 tjänade man 10 cent. Bolagen då och nu är inte jämförbara och inget av dem har en lättbedömd intjäningsförmåga.
Trovärdig ledning: JAVet ej, och brukar vara generös i de fallen...
Gynnsam ägarbild: JAJag är lite osäker på om det är positivt att HudBay är huvudägare, men familjen Lundin är god tvåa med drygt 11 % och det ser jag som positivt.

I ärlighetens namn är detta ett väldigt svårt bolag att värdera och analysera. Det händer väldigt mycket i bolaget och stabilitet är inte precis det främsta kännetecknet. Den finansiella ställningen var faktiskt en positiv överraskning för mig, belåningen är låg. Kassaflödet är hyggligt i bolaget och det måste det såklart vara i ett bolag som konsumerar sina tillgångar. Nödvändig investeringsnivå är nästan omöjligt att bedöma för mig, så att få fram "owner earnings" kan jag inte göra med någon som helst precision.

Kassaflödet till ägarna är dock magert, inga utdelningar har gjorts såvitt jag kan se.

Idag handlas aktien omkring 46 kronor, då möter man de kvantitativa kriterierna så här:
 • Den mycket svårbedömda intjäningsförmågan sätter jag till 2 kr (närmre 4 under rekordåret 2010 som dock var dopat med lite uppvärderingar av tillgångar) per aktie idag. Det ger ett P/E på ungefär 23, EJ OK
 • Eget kapitalet exklusive goodwill är 34,50 kr per aktie, vilket ger pris/eget kapital på 1,3 OK. Men som sagt är tillgångarna svårvärderade och framförallt har de flukturerande värderingar
Som jag ser det bör man, om man äger Lundin Mining idag, utnyttja den börskurs som finns på grund av bud och samgåendeplaner till att sälja sitt innehav. Jag skulle personligen inte köpa på de här nivåerna, men samtidigt får jag medge att jag har svårt att se att Lundin Mining någonsin skulle passa in i min investeringsprofil.

5 kommentarer:

 1. Utan att ha någon som helst insikt så känns gruvindustri i Kongo något som kan tala emot en investering rent etiskt. Sen har alltid haft svårt för bolag som inte lämnar någon utdelning. Hursomhelst var det intressant med en lite annorlunda analys :)

  Tack för en schysst blogg för övrigt, har följt ett tag men inte kommenterat (vad jag kan minnas).

  Electrolux har kommit upp i en intressant direktavkastning nu och känns spännande. Likaså ABB skulle vara intressant med sin sencykliska karaktär. Hade varit roligt om du kunde analysera någon av dem om det ges möjlighet.

  /T

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde en analys av ABB i november (klicka abb i länkmolnet till höger så hittar du den). Mina analyser brukar stå sig ett tag eftersom de tittar på bolaget över lite längre tid. Priset är ju såklart en färskvara...

  Electrolux borde jag definitivt analysera. Har bara haft såna problem med bolagets produkter här hemma så det har burit emot ;-)

  SvaraRadera
 3. Om du är osäker kan du ju alltid fråga Lou Mannheim

  SvaraRadera
 4. @Anonym: jag brukar läsa hans artiklar, och diskuterar gärna med honom, men jag skulle nog aldrig rådfråga en bloggare ;-)

  SvaraRadera
 5. Tack för en bra analys!
  Förstår att bolaget är svårt att analysera men jag tyckte den var väldigt informativ och bra ändå.

  Stort tack! Det gav mig något att fundera över då jag besitter ett innehav i Lundin för tillfället.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.