tisdag 7 december 2010

Bloggvärdering

Nu har jag bloggat i snart 9 månader, och har under tiden förundrats lite över bloggarnas status i svenska media. Bloggare och twittrare verkar anses besitta en folklig sanning (är vi Verklighetens Folk, Hägglund?) som är oerhört spännande.

I ekonomiska media lyfts däremot bloggarnas affärsmässiga potential fram, inte helt oväntat. På tal om detta snubblade jag över sajten Bizinformation häromdagen, som har en del att säga om Lundaluppen. Det mest kittlande är såklart värderingen på 265 000 kronor. Denna unga adress är enligt Bizinformation mer värd än adressen för något bolag jag någonsin arbetat på (och bland dem förekommer flera mindre börsbolag), faktiskt mer värd än dem alla tillsammans.

Om man tittar på sajtens intäkter, reklamen, ger den ungefär 100 kr/månad. Med en P/E 15 som kanske är motiverad med det någorlunda jämna inflödet och tillväxten skulle det göra sajten värd 18 000 kronor. Men hoppsan, jag glömde visst att jag arbetar gratis som skribent...

Min poäng är att på samma sätt som den ekonomiska värderingen är rejält skev tycker jag att media källvärderar bloggar mycket underligt, och överdrivet.

3 kommentarer:

 1. defensiven är enligt bizinformation värd nästan 90 tkr. PS blir ca 200. Det priset kan nog motiveras om läsartillväxten fortsätter i något decennium.. defensiven har historiskt haft en läsartillväxt på typ 50% per månad.

  Är nog bäst att jag säger upp mig på brevbärarkneget och börjar producera bloggar på löpande band istället!

  Defensiven rankas förresten som #434 067 i Förenta staterna. Stort!

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag har kikat på din investeringsmodell. Vad är i ditt tycke en gynnsam ägarbild?

  SvaraRadera
 3. @Thomas: det är lättare att säga vad jag inte gillar:

  * När det saknas huvudägare (ingen över 10 % är en varningsklocka)
  * När huvudägarna är stater eller stiftelser, dvs. styrda av politiska nycker eller tjänstemän ofta med begränsad vilja/förmåga att skjuta till kapital
  * När ägarbilden domineras av fonder

  Jag vill helt enkelt ha någon stark ägare som vill tjäna pengar på bolaget och som kan bidra vid kris.

  SvaraRadera