fredag 12 november 2010

Analys av Skanska

När Fredrik Lundberg rapporteras ha köpt något väcker det alltid mitt intresse eftersom han tycks ha en förkärlek till kvalitetsbolag. Nu senast har han köpt på sig "lite" Skanska-aktier privat, och eftersom jag inte tittat närmre på Skanska förut kan det vara läge nu...

Skanskas kontor i Lund
Skanska, ursprungligen Skånska Cementgjuteriet, är ett av världens största byggföretag, med verksamhet i Norden, Östeuropa, Storbritannien, USA och Sydamerika. Verksamheten består främst av traditionell byggverksamhet (92 % av omsättningen 2009). Till detta kommer tre utvecklingsavdelningar som skapar nya byggprojekt inom bostäder, kommersiella fastigheter och infrastruktur.

Utvecklingsavdelningarna initierar projekt, genomför dem och förvaltar eller säljer resultatet. Genom utvecklingsavdelningarna är Skanska ett relativt stort fastighetsbolag, om än med en relativt kortsiktig syn på sina innehav. Dessutom äger man ett antal joint ventures med olika verksamheter, oftast offentliga.

Om man tittar på bolaget enligt mina investeringskriterier står det sig så här mot kvalitetskriterierna:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JAEtt av världens största byggföretag
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna täcker inte de kortfristiga fordringarna dubbelt upp enligt kriteriet, men omsättningstillgångarna är större än de totala skulderna. Skanska binder väldigt stora belopp i sin löpande verksamhet, man har ett kolossalt lager av fastigheter. Detta är dock något man har gemensamt med andra byggbolag. 
Intjäningsstabilitet: NEJ2002 slutade med en förlust på koncernnivå, ett nederlag jag inte preskriberat riktigt ännu.
Utdelningsstabilitet: JAUtdelningar under hela 2000-talet
Intjäningstillväxt: JADet var ganska skakigt kring sekelskiftet och intjäningsförmågan då får beräknas som ett genomsnitt i en turbulent tid till omkring 6 kr/aktie, idag är intjäningsförmågan försiktigt räknat ca 8 kr/aktie och år. En 33-procentig ökning vilket är tillräckligt enligt kriteriet.
Trovärdig ledning: JAJa, inget att anmärka.
Gynnsam ägarbild: JAIndustrivärden är en bra huvudägare

Att den finansiella ställningen inte är så stark enligt min modell är kanske ett lite orättvist sätt att se på ett byggbolag där omsättningstillgångarna är enorma och till stor del måste lånefinansieras. Att man förlorade pengar 2002 under en annan ledning är snart preskriberat. Sammantaget är alltså investeringskvaliteten ganska god i Skanska.

Hur står sig dagens pris på 125,60 kr/aktie då?
 • P/E-talet är knappt 16 räknat på 8 kronors uthållig vinst/aktie, EJ OK. Knappt över kriteriet på 15 eller lägre.
 • Eget kapital per aktie exklusive goodwill är 33,60 kr efter utspädning. Pris/eget kapital är då 3,7, EJ OK
Som ny ägare får man alltså betala en ganska rejäl premie på eget kapital, dessutom är P/E-talet relativt högt. Fredrik Lundberg får ursäkta, men jag tycker nog att det finns attraktivare alternativ att investera i idag. Men Skanska är definitivt ett företag som skulle platsa i min portfölj om det dyker upp ett bättre köptillfälle.

5 kommentarer:

 1. Hur ser du på Skanska så här ett par månader senare? De gjorde en rejäl hacka på försäljningen av Autopista Central, något som med stor sannorlikhet kommer delas ut till aktieägarna. Se https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=1731817

  Kan det vara intressant att köpa in ändå till sin långa portfölj trots att aktien är en aning dyr idag? Kvalitet finns i bolaget, så lite kvalitetspremie får man kanske betala för?

  SvaraRadera
 2. Lite svårt att säge, är försäljningen att se som en engångshändelse eller en del av daglig business? Jag är nog benägen att se det mer som en engångsgrej. Hade jag känt till motorvägen när jag skrev hade det såklart förbättrat kalkylen, men det är ju lite sent nu ;-). Jag är lite intresserad av Skanska men avvaktar ett lägt pris. Bättre att köpa precis efter de gjort bort sig än precis efter en framgång...

  SvaraRadera
 3. Priset är ungefär detsamma nu men PE-värderingen är något lägre. Har din syn förändrats eller inväntar du fortfarande?

  SvaraRadera
 4. @Spartacus: Skanska är intressant, jag gillar såklart att priset gått ner

  SvaraRadera
 5. Hur ser du på aktien idag? Visserligen tagit sig över 100 sek igen, men kring 90 sek som den varit nere i ligger P/E (ave 5y) kring 10, P/BV (exkl GW) på 2,2, EV/FCF (ave 5y) 6,8 samt Div yield (ave 5y ordinarie) kring 5,8%.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.