onsdag 1 augusti 2018

Investera via eget bolag

Jag har i över tio år investerat genom ett bolag jag äger till 100 procent och det är något jag skrivit om vid några tillfällen tidigare. Förutom de blogginlägg jag skrivit har jag svarat på många frågor här och på Twitter och tänkte att det kunde vara intressant att samla dessa i en rad blogginlägg.

Jag tänkte beröra följande huvudteman i varsitt inlägg:
  • I detta inlägg: vad menar jag med investera i eget bolag, eget investmentbolag? Vad finns det för motiv till detta, vilka för och nackdelar?
  • Inlägg 2: Bolagstruktur, dotterbolag, intressebolag, andra innehav
  • Inlägg 3: Bolagens legala hemvist, skatter från resultat av investeringar, koncernföretag och skatter vid överföringar till mig som privatperson för konsumtion, moms.
  • Inlägg 4: Bolagsstyrning, styrelse, vd, ledning, anställda, policy, CSR och externt ägarskap
  • Inlägg 5: Ägande av börsbolag, KF vs. depå, direktpension,  andra rörelser, fastigheter etc.
  • Investeringsstrategi, här hänvisar jag till den allmänna investeringsstrategin på bloggen
  • Inlägg 6: Privatekonomi för ägaren, buffertar etc.
Detta är ett väldigt brett område och även om jag varit i kontakt med allt ovan så kommer inläggen vara en blandning av egna erfarenheter och åsikter. Jag ska försöka hålla det så handboksmässigt som möjligt men det finns många scenarier som ni läsare står inför som jag inte täcker eller ens känner till. I sådana fall kommer jag presentera hur jag själv gör och försöka uppdatera inläggen efter vad som kommer fram i diskussionen.

Vad menas med att investera i eget bolag?

Det är precis vad det låter som, du kan som privatperson äga aktier i olika former, men det kan även ett bolag göra. Du skulle kunna äga dina aktier via ett bolag som är en egen juridisk person och är ett eget skattesubjekt. Jag har ingen erfarenhet av handelsbolag eller kommanditbolag och ser ingen fördel med dessa så jag kommer bara skriva om aktiebolag.

Ibland säger jag eget "investmentbolag". Eftersom investmentbolag har en egen skattestatus är detta inte helt korrekt. För att starta ett regelrätt investmentbolag som Investor eller Industrivärden måste du ha en stor spridning i ägandet, i praktiken vara börsnoterad, och det är inte vad detta handlar om.

Skattemässigt har bolag ofta låga interna skatter vilket kan verka frestande, men så snart pengarna ska ut till ägaren för konsumtion beskattas de en gång till på en nivå som är minst lika stor som om du ägt aktierna själv. Om du har ett kapital privat finns det normalt ingen anledning att föra in detta i ett bolag och lägga på dig själv en extra skattebörda.

De flesta privata investerande bolag kommer istället från rörelsehållet: du har drivit en rörelse (restaurang, konsult, bemanning, tillverkning eller vad som helst) som genererar mer kapital än rörelsen behöver och samtidigt större än ditt löneuttag. Vid företagsförsäljning eller bara efter att ha ackumulerat tillräckliga vinster kan det finnas en lockelse att investera under ett företagsparaply. På så sätt bibehåller du mer kapital att allokera och kan själv planera ditt framtida löneuttag.

I det senare fallet finns några tydliga fördelar med att behålla kapitalet i ett investerande bolag:
  • Löneuttag och utdelningar kan planeras i tiden så de ger en jämn beskattning, i mitt fall kan jag med all sannolikhet ta ut lön resten av livet oavsett livslängden och ändå se kapitalet öka. I praktiken behöver jag inte det pensionskapital som byggts upp i olika anställningar och har ingen anledning att pensionsspara längre - bolaget är min pensionsförsäkring, något av ett "family office"
  • Kapitalet kan allokeras fritt mellan olika tillgångsslag med små skatteeffekter inom bolagssfären. Det enda undantaget är skog som är väldigt begränsat i hur man får äga det i bolagsform i Sverige
  • Kapitalet kan användas för att starta nya rörelser
  • Kostnader för driften är fullt avdragsgilla inom bolaget
Med detta sagt: om jag kunde få ut alla tillgångar privat utan stor skatteavbränning så skulle jag ta det erbjudandet direkt. 

Att driva investeringar i bolagsform har såklart även nackdelar annat än rent skattemässigt:
  • Mer administration, det är krångligare att driva ett aktiebolag än att ha ett privat ISK. Svenska myndigheter är väldigt väl digitaliserade men den privata skatteindrivningen är mycket mer strömlinjeformad än på bolagssidan
  • Ofta mer kostnader om du inte sköter precis allt själv. Jag använder t.ex. revisor vilket var tvunget när jag började men som är frivilligt idag
Personligen tycker jag det är lärorikt att ha näsan i bokföringen och det är något jag har nytta av i mina investeringar, men det finns en rejäl tröskel att ta sig över för den som börjar från noll.

Detta var det första inlägget och det sammanfattar kort vad jag skrivit tidigare här och här. Vad tror du om inläggsserien, är den intressant? Finns det några områden du tycker jag inte nämner i listan ovan?

31 kommentarer:

  1. Oerhört intressant serie! Jag gör samma sak själv och är intresserad av vad andra gör på ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara nyttigt med lite erfarenhetsutbyte!

      Radera
  2. Jättekul, jag sitter i samma båt och stöter på bokföringstekniska och skattetekniska utmaningar ibland. Så det vore väldigt intressant.

    SvaraRadera
  3. Skall bli intressant att följa. Då jag slutar med konsultandet, kommer bolaget att endast investera. Jag tänkte bjuda in abdra att investera för att följa med på 'mitt tåg'. Där tänkte jag ta en kommission på överavkastningen.

    Skall bli intressant att höra mer hur du tar ut pengar. Tex jag planerar ta ut utdelning (max enligt förenklingsregeln) och max lön för att inte betala statlig skatt och ha maximbetalningar till sociala systemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många har (smickrande nog) föreslagit att jag ska göra detsamma. Jag kommer återkomma i senare inlägg varför jag inte gör det idag och sannolikt inte heller framöver.

      Radera
  4. Kommer bli valdigt intressant att folja! Garna aven nagot om de sociala skyddsnaten. Om man har en KF privat och plotsligt far en hjarnblodning sa man inte kan kan skota sin portfolj langre. Hur ser situationen ut da kontra om man har en KF i ett AB som man tagit ut lon ifran. Antar att man i fall 1 far klara sig sjalv. Men i fall 2 kan sjukskriva sig?

    Om man investerar via bolag och tar ut lon sa kan man ta foraldraledigt? Skont att pausa uttagen ur portfoljen ett par ar nar barnen ar sma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som du säger finns det bättre skyddsnät om du "lönifierar" ditt uttag. Samtidigt är ju hela premissen här att ditt bolag kan försörja dig på grund av dess kapital. Sjukskrivning är onödigt, du har din intäkt ändå.

      Radera
  5. Ja skriv gärna! Har också bolag som är tänkt att bli livslängd/familjepension, nyfiken på dina tankar.

    SvaraRadera
  6. Ska bli intressant att följa. Är själv i en liknande situation, om än i mindre skala skulle jag tro. Jag har sagt upp revisorn sedan några år tillbaka och det har haft den positiva bieffekten att jag satt mig in i bokförings- och skatteregler på ett helt annat sätt och därför nu har mycket bättre ordning på redovisningen. Alltså tvärtemot vad revisorna själva hävdar att den avskaffade revisorsplikten leder till - men jag kanske är ett undantag.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  7. Funderar mycket över detta. Några år kvar men hur ska man tänka om man är ensam ägare av ett enmanskonsultbolag med visst sparat eget kapital men vill jobba vidare efter 55. Ska man då börja ta ut sin tjänstepension (typ 15'/mån i 10år) och även ta ut lågbeskattad lön (typ 120' årligen) samt max lågbeskattad utdelning ~170) ur sitt bolag? Och sedan plocka lön efter 65 när man slutat jobba? Hur ska man göra för att under perioden mellan 55 och 65 öka bolagets egna kapital utan att behöva betala fskatt under tiden man jobbar vidare och drar in pengar till bolaget?

    SvaraRadera
  8. Kör kidsens portfölj i en kapitalförsäkring via ett handelsbolag. Sitter själv som prokurist med fullmakt. 1) Slipper ha koll på de enskildas depåer, allt samlat på ett ställe. 2) Skattefördelar jmf. 30% skatt på utdelningarna

    Insättning (sparmedel)sker månadsvis direkt till handelsbolagets konto hos Avanza och redovisas som egen insättning i bokföringen.

    Enl SKV 294
    Handelsbolags försäljning av aktier
    När ett handelsbolag säljer aktier är det delägarna i det säljande handelsbolaget som ska beskattas för resultatet av försäljningen. Om beskattning ska ske eller inte hos delägarna beror på om dessa hade beskattats om de själva hade ägt aktierna direkt, d.v.s. utan det mellanliggande handelsbolaget.

    SvaraRadera
  9. Du kan väl rådfråga Nordea, de körde ju ett Panama upplägg :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  10. En annan nackdel är att aktierna räknas som en tillgång ifall företaget skulle gå i konkurs eller få höga skadeståndskrav på sig. Då kan man förlora delar eller allt kapital. Har man däremot tagit ut pengarna som lön och utdelning och investerat dem privat berörs dem inte av en konkurs/skadestånd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man inte lägga aktierna i ett holding bolag för att komma runt problemet med eventuell stämning osv?

      Radera
    2. Återkommer till detta i ett nästa inlägg!

      Radera
  11. Tack för en bra blogg
    Har jag förstått det hela rätt: att starta ett AB och tillföra eget kapital för att handla aktier är bara onödigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om mi med "handla aktier" avser att köpa och sälja noterade aktier.

      Om vi däremot avser att investera i ett eller flera onoterade bolag så kan det, framför allt den dag detta bolag ska säljas, vara en stor fördel att äga aktierna via ett holdingbolag.

      Vi är exempelvis fyra delägare till ett verksamhetsbolag. Tre av oss har vars ett egenägt bolag som äger dessa aktier. Detta upplägg innebär att utdelningar hamnar obskattade (efter att bolagsskatten betalts i verksamhetsbolaget såklart) i respektive holdingbolag. Skulle vi sälja verksamhetsbolaget så är även denna försäljning skattefri för respektive holdingbolag. Beskattning sker först när vi plockar ut pengarna ur respektive holdingbolag, vilket man måste göra på rätt sätt för att få dels lågskattad utdelning på 20%, och därefter trädobolagsbeskattning på 25%. Personligen använder jag holdingbolaget som min privata pensionsflörsäkring, och investerar samtliga obeskattade inkomster i mestadels onoterade aktier.

      Radera
    2. Instämmer i vad Unknown säger.

      Radera
  12. Något jag länge sökt, men inte hittat. Kommer att följa väldigt noggrannt.

    SvaraRadera
  13. Hej Lundaluppen,

    Jo tack jag kommer att läsa denna samling av blogginlägg. Ett ämne som torde intressera läsarkretsen och väcka till diskussion i kommentarsfältet. Uppföljaren (enligt omvänd kronologisk ordning) till denna rad av inlägg borde koncentrera på själva rörelsen. Vägen till en framgångsrik entreprenör. Varifrån kommer detta överskott av kapital som nu skall investeras via dessa sk investmentbolag. Hur lyckades Lundaluppen med denna bedrift. Visdom, utbildning eller en genialisk affärsidé av ren slump. Till vilket pris skall entreprenören sälja sin rörelse. PE15. Hur hitta köpare. Och göra vad sen. Starta ny rörelse eller bara sköta dessa investmentbolag.

    Br,
    Ekan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte jag sitter inne med svaren på dessa frågor. Jag har drivit bolag under vissa förutsättningar som inte är överförbara till andra branscher eller ens andra personer. Jag tycker nästan allt som sägs till entreprenörer är snömos och vill inte addera till det ;-)

      Radera
  14. Bra intressanta inlägg, tack för det luppen.

    När jag hade turen att vara med på en börsnotering där ledningen hade fina aktieinnehav så fick man som rätt oerfaren några saker serverade som självklarheter av fina firman som var inblandad i noteringen. Det ena var att man definitivt skulle sätta kapitalet i bolag, det andra var att helst hitta en smart lösning via Cypern eller Malta. Smart låg skatt var A och O.

    Det tredje var att använda någon av fina firmorna för diskretionär förvaltning.

    Ca 10 år senare var jag nyfiken och följde upp detta med de kollegor som valde dessa konstruktioner och jag fick bara negativ feedback. Krångligt, dyrt, oklar framtid för skatteparadis, och allmänt väldigt struligt. Alla ångrade sig.

    Precis som Luppen skriver klokt så är det lockande med långa interna skatter men pengarna ska kunna tas ut från bolaget också och där faller liksom hela caset för normalfallet..

    Jag vet inte hur många ggr jag fått frågan varför jag inte investerar i bolag då jag investerar på heltid, det medför ju så många smarta fördelar och man kan "dra av saker på firman" kommer alltid upp, men jag ser det som det bästa jag gjort att från början investera privat. Enkelt, noll admin och bara har bara blivit bättre med tiden (ISK..) Enkelhet och noll osäkerhet i skattefrågor är underskattat. Smart skatteplanering är överskattat..

    SvaraRadera
  15. Hej!

    Tack för informativa inlägg, jag har läst flera av de senare och har själv funderat på detta med holdingbolag för inv i värdepapper.

    Har du en minut får du gärna fundera på följande/mitt case:

    Jag är delägare i ett aktiebolag (konsultfirma) med x andra andra. Årets resultat delas ut som utdelning resp. lön (med marginalskatt) för att ha så små tillgångar kvar som möjligt i bolaget efter varje räkenskapsår (lång historia, men så är det iaf).

    Resultatet är att jag skattar för kap. samt lön och sedan investerar privat i värdepapper. Därav tanken om holdingbolag.

    Finns det som du ser det nackdelar för oss i rörelebolaget A, med att mitt ägande kommer av holdingbolag B, istället för att jag äger aktierna i bolag A som privatperson? Framför allt, finns det några nackdelar för de andra delägarna i bolag A? Kan det påverka ex. kompanionsavtal, mer administration etc att ett företag är delägare istället för en privatperson?

    Dit jag vill komma är att det för mig säkert skulle vara mer lönsamt att äga via holdingbolag och investera därifrån istället för privat, men det får inte vara på bekostnad av betungande administration/andra svårigheter för övriga delägare i bolag A.

    Tack på förhand!
    Mvh Markus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar, men nej, det finns inga egentliga nackdelar för de andra delägarna. Det som kan behövas i aktieägaravtalet är att:

      a) ditt bolag kliver in i ditt ställe
      b) indirekt ägarskifte i ditt bolag ses som en försäljning av aktierna, vilket gör aktieägaravtalet krångligare

      Annars inga nackdelar annars.

      Radera
  16. Mycket informativt och välskrivet (jag fattade).

    Tillsammans med kommentarerna blir det rena skolboken.

    Tack!

    SvaraRadera
  17. Mycket intressant inlägg, du får gärna skriva mer om detta ämne. Många här driver redan företag men det är säkert många (inkl mig) som funderar på starta företag. Så skriv gärna inlägg som handlar just att starta företag osv.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Jag är ensam anställd i mitt ab och har börjat investera i kf i bolaget och har slutat göra aktieutdelning utan återinvesteras dessa pengar i företagets aktie depå. Revisor tycker det är bättre att maxa utdelningen till mig som privatperson men jag tycker värdeökningen sker snabbare genom att investera även denna del. Jag tänker att detta ska kunna vara en säkerhet för framtiden. Hur tänker du kring möjligheten till att ta ut aktieutdelning som är en aning mer skattefördelaktig än löneskatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns lite kalkyler på detta i avsnitt 3, under "överföringsnivån".

      Att maxa utdelningen eller att ackumulera utdelningsutrymme är sannolikt inte så stor skillnad. Du tar en lite högre politisk risk om du väntar med utdelning, skulle jag säga, samtidigt räknas ju beloppet upp lite varje år.

      Men om du skalar av X% nu på ett mindre belopp som förräntas, eller om du förräntar först och sedan skalar av X% är helt egalt.

      Radera
  20. Jag driver idag en konsultfirma med mig själv som enda anställd. Verksamheten går ganska bra. Med en lön på ca 600 kSEK kommer det troligen finnas ca 5-600kSEK till i utdelning.
    Den firman som sköter min bokföring/redovisning säger att jag kan äga min rörelsefirma genom två holdingbolag. Då skulle jag tydligen kunna göra utdelning enligt schablonprincipen i ena och lönebaserat i andra. Funkar det?

    SvaraRadera
  21. Hej, tack för en mycket bra serie.
    Några funderingar.
    1. Finns det någonting som hindrar upplägget om man är fyra ägare och alla fyra sedan startar individuella holdingbolag som i sin tur äger moderbolaget. Påverkas näringbetingande andelarna någonting eller?
    2. Du nämner att du tar ut utdelning från moderbolaget, vad är fördelarna med det framför rörelsebolaget?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.