onsdag 3 januari 2018

Inköp Skanska och Handelsbanken

Idag placerades likviderna från gårdagens Walmart-försäljning i Skanska och Handelsbanken. Väldigt vältajmat släppte Seeking Alpha en artikel med titeln "Wal-Mart is Massively Overvalued [...]", vi får väl se om det sätter press på Walmarts aktiekurs.

Dagens inköp, motsvarande 0,5 procent av portföljen per bolag blev alltså Handelsbanken A för 111,30 kronor per aktie samt Skanska för 167,60 kronor per aktie. Portföljen blev 1 procentenhet mer Lundbergjusterad kan man säga. Jag inser att jag fortfarande inte skrivit någon uppdaterad analys av Skanska, något att ta tag i här i mellandagarna. Båda aktierna ligger för övrigt högt i min bevakningslista.

Som bloggrannen Petrusko redan tipsat om på Twitter, idag kan vara en bra dag att "flippa" från Handelsbanken B till A. Tyvärr har jag redan gjort den manövern och väntar nu på att rollerna ska bytas så A blir dyrare än B.

Portföljen ser ut såhär efter dagens köp:

Bolag
Andel
Handelsbanken
14 %
Sampo
14 %
Hennes & Mauritz
11 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
8 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
5 %
Investor
5 %
BMW
5 %
Skanska
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Fastighets AB Balder
4 %

Detta avslutar dagens rapport från tradingdesken.

13 kommentarer:

  1. High-frequency trading på Lundadesken

    SvaraRadera
  2. Det är nog bara en tidsfråga innan Seeking Alpha har motsvarande artikel för Deere!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du fick ett helt inlägg till svar Kalle ;-)

      Radera
  3. Känns tryggt att du köper Handelsbanken och Skanska. Ökade också i dem idag. Extra trevligt nu när utdelningen bara är ett kvartal bort.

    Sitter också på A-aktien och missade att swappa. Kanske bör man ta för strategi att köpa den mer sällsynta B-aktien när den dippar, historiskt verkar det vara där det sticker iväg mest när anon går in.

    SvaraRadera
  4. Hur ser du på en eventuell e-krona utfärdad av Riksbanken? Är det något som kan störa intjäning för våra svenska storbanker?

    E-krona kan bli ett digitalt betalningsmedel som är fristående från den kommersiella bankägda infrastrukturen. Man har ett tillgodohavande direkt på Riksbanken på ett e-kronakonto. Kan äta upp en del av den inlåning banker behöver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I nollränteläge är det definitivt en förändring av spelplanen, men om bankerna någon gång i framtiden kan erbjuda inlåningsränta igen så lär skillnaden inte vara så stor.

      Radera
    2. I ett initialt läge ska e-kronan inte ge någon ränta, MEN "bör ha en inbyggd funktion som gör det möjligt att ge ränta i ett senare skede"(Riksbanken).

      Jag vet inte hur mycket bankerna tjänar på de betalningssätt som finns på den svenska betalningsmarknaden men även det borde bli sämre? Riksbanken skriver själva "betalningsmarknaden idag drivs helt i privat regi och är koncentrerade till ett fåtal kommersiella aktörer, betaltjänster och infrastrukturer. På sikt kan denna koncentration hämma konkurrensen på marknaden och göra samhället sårbart".

      Radera
  5. Hade varit kul om du skrev om dina illikvida aktier lite.

    SvaraRadera
  6. Har du köpt Bloomberg Terminal?

    SvaraRadera
  7. Hej,

    Bär på en specifik och en mer generell fråga som jag vill ta mig friheten att ställa till dig. Har du möjlighet att svara vore det intressant. Har du inte det så har jag i alla fall fått skriva av mig lite.

    SHB
    Har haft lite planer på att köpa SHB. Känns som sund kultur i företaget, stabilt, konservativt. I min smak. Men så läste jag lite rapporter om framtiden (Gartner, Forrester osv) och blir lite fundersam. Det händer så himla mycket inom kundupplevelser, digitalisering, öppning av data, AI, omdaning av finanssektorn osv osv och frågan är hur du ser på SHBs framtid? Visst de var tidiga med ETF och har startar EFN, men kommer deras konservativa hållning till teknik och beteendetrender straffa sig? Straffa sig hårt?

    Livskraft framåt
    Generellt sett så har jag fastnat lite i funderingar kring just hur trender och förändringar påverkar ”de gamla bolagen”. Trender inom demografi (äldre, fler, friskare), kundbeteenden (ehandel, sociala medier), teknik (AI, IoT, moln…) osv. Påverkar kanske i Maersk enormt men SHB, HM, Sampo osv. Är rädd för konsekvenserna men vill samtidigt inte köpa FANG pga värderingen. Fast i en loop. Hur ser Lundaluppen på detta? Man kan ju anta att du tänker dig att de etablerade kommer förändra sig och/eller förvärva rätt verksamheter, och tja det är kanske så enkelt (fast inte än för HM…).

    Tack
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du beskriver egentligen digitaliseringstemat, som både skapar och förstör värde. Efter Apples intåg på mobilmarknaden ser i stort sett alla branscher på digitaliseringen som både ett disruptivt hot och en enorm möjlighet.

      Retail som helhet: folk kommer inte konsumera mindre men kanalerna förskjuts och marginalerna pressas.

      Bank/finans: kanalen till kunderna ändras men vem ska ta risken och agera mellanhand? Peer-to-peer tror jag inte på, gemene man kan inte bedöma risk och mellanhänder som knuffar vidare sina risker på privata utlånare förlorar hela sitt rykte när det kraschar.

      Försäkringar är lite samma sak, men buffrar risk?

      Jag tror dessa grundvärden, i samtliga branscher måste bestå. Säljkanalerna kommer däremot ändras.

      FANG? Facebook har jag lite svårt att läsa, har en generation i sitt grepp och tar mer av annonsmarknaden, finns regleringshot?
      Amazon: för dyrt, regleringshot högst reellt
      Netflix: för dyrt, inte samma monopolpotential som de andra
      Google: intressantast att äga imho

      Radera
  8. Hej!

    Hur resonerar du kring Skanska efter vinstvarningen och den omorganisering som kommer att ske?

    Tack för en blogg med mycket intressanta inlägg!

    MVH Christian

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.