onsdag 23 oktober 2013

Rapport från Handelsbanken

Igår kom Swedbank med en i mina ögon odramatisk rapport, idag var det Handelsbankens tur. Intäkterna i den svenska kontorsrörelsen har sjunkit något men affärsvolymen har ökat. I Handelsbankens "tillväxtmarknader" Storbritannien och Nederländerna har intäkterna vuxit desto mer dramatiskt, med 31 respektive 29 procent. De är dock fortfarande mycket små jämfört med Sverige.

Handelsbanken fortsätter att hålla en hög nivå på räntabiliteten, 14,2 %, och en stark kostnadskontroll. Swedbank har dock kämpat sig förbi här och lustigt nog har Handelsbanken blivit den offensiva tillväxtbanken av de två. 

Banken är numera ett veritabelt fort när det gäller likviditet. 800 miljarder i likviditetsreserv täcker all inlåning från allmänheten. En 100-procentig bank run från hushåll och företag i alla länder skulle alltså inte ställa banken i likviditetskris. Som jämförelse kan också nämnas att bankens bolåneportfölj i Sverige är på 564 miljarder kronor. Känner jag SHB rätt är det inte heller de mest riskabla kunderna.

Kapitaliseringen är fortsatt stark, men man agerar konservativt och kommer inte att skifta ut stort kapital likt Swedbank förrän svenska myndigheter slutligen beslutat om kraven. Med det sagt kommer utdelningen med all säkerhet att höjas nästa år, inte minst för att Oktogonen ska få sin maximala tilldelning.

25 kommentarer:

  1. tycker du den är köpvärd idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag skulle köpt om jag inte redan satt med 25 procent av portföljen i aktien. Men det är självklart inte det klipp man fick för några år sedan.

      Radera
  2. Vad anser du om ett köp av Handelsbanken i dagsläget? Är på jakt efter en bankaktie till min portfölj! Tack för en bra blogg, +++++.

    /Simon

    SvaraRadera
  3. Ser att A- aktien är Mer omsatt Och dyrare än B aktien. Om man inte är ute efter rösträtt, utan endast dividenden, spelar det någon roll vilken man väljer? Man brukar ju köpa den som är mer omsatt, men varför handlar man A aktien så mycket mer än B?


    Är det den billigaste aktien du har med i bevakningslistan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är den billigaste som är med på bevakningslistan. Precis som Rick nedan menar jag att man alltid ska köpa den billigaste aktien som småsparare.

      Radera
    2. Tack för svar Luppen och Rick.

      Radera
  4. B-aktien har tillräcklig omsättning för en småsparare så köp alltid den billigaste om nu inte skillnaden är väldigt liten.

    SvaraRadera
  5. Hej

    Vågar man sig på en gissning att Fortum ligger bra till som månadens förvärv för Luppen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Jag tippar det blir industrivärden c...

      Radera
    2. Ja det blir med all sannolikhet Industrivärden C igen.

      Radera
  6. Vad säger Luppen om fortums Q3 rapport?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resultatet var väl inte så imponerande, men energipriserna börjar hämta sig och jag tycker det finns skäl att vara optimistisk.

      Radera
  7. Ett intressant citat, om det verkligen stämmer, i dagens DI (pappersversionen) att SHB endast har 2 promille bolånekunder med en skuldsättning över 60%, att 9 av 10 har en skuldsättningen under 10%.

    SvaraRadera
  8. Off topic
    Ljuset börjar bryta fram lite här och var på dessa ekonomibloggar. Nu senast var det bloggaren Aktiefokus, som meddelade att han sålt sina innehav i HM, Holmen och Swedish Match och ersatt dessa med indexfonden Avanza Zero. Skribenten hade precis läst A Random Walk, och uppenbart också förstått vad han läst. Har sagt det tidigare, men det förtjänar att upprepas: A Random Walk är den bästa volym en privatinvesterare någonsin kommer att läsa, och utan tvekan den bok investeraren kommer att ha någon användning av. Har nyss läst Lowell Millers The Single best investment. Vad kännetecknar en dålig bok om investeringar? Man får det att låta enkelt. Detta är en dålig bok om att investera pengar.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars, du kanske redan har svarat på den här frågan, men det är inte så lätt att söka bland tidigare kommentarer...

      Hur har du dina tillgångar fördelade? Du förespråkar indexinvestering, men du har också en kort aktieportfölj. Du gillar Handelsbanken och Lundbergsföretagen, men går också gärna in i HM när de är på All Time High. Vilka indexfonder rekommenderar du, bortsett från Avanza Zero som varje svensk aktieinvesterare är exponerad mot? :-)

      Har du någon form av diversifierings- eller viktningsmodell mellan index, räntor och aktier?

      I hopp om svar,

      Andreas

      Radera
    2. Vad menar du att han "uppenbart också förstått vad han läst"? Jag har själv inte läst boken, men blev nyfiken av ditt inlägg. Själv är jag ny inom ekonomi och investeringar, men vad jag förstått har Avanza Zero 30 av de mest omsatta aktierna i Large cap. Detta skulle kunna betyda att när en mindre aktie ökar sin vinst pga omständigheter så missar den som investerat i Avanza Zero detta.
      Likadant gäller ju företag som inte ligger i large cap?

      Hälsningar
      Ikaros

      Radera
    3. @Andreas
      Skulle föreslå att du läser The intelligent Investor här på lundaluppens blogg kapiel för kapitel. Här finns mycket matnyttigt. Det mesta och bästa har jag dock inte skrivit.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. Mm, jag har läst den och random walk.

      Andreas

      Radera
    5. @Lars,

      Hej Lars, jag tycker inte att man har förstått A random walk" om man köper Avanza zero för slantarna :)

      Jag tycker också om indexering och jag lockas av dess enkelhet och läste presic the elments of investing. Den är fantastiskt bra för nybörjare och lite mer lättsmält än A random walk för den som tycker det är jobbigt att läsa på engelska.

      / J

      Radera
    6. Lars,

      Måste anmäla en avvikande mening gällande The Single Best Investment. Att kalla den "dålig" är verkligen att ta i och göra den orättvisa.

      Tycker den är helt ok. Man ska inte förakta det enkla (enkelhet är inte samma sak som simpelhet...).

      Mvh

      Carolus

      Radera
  9. Det ser ju riktigt fint ut från Handelsbanken.
    Coolt att de faktiskt klarar av en Bankrun. Varför har de sådan likvididet?

    Hur går det med expansionen i Storbritannien och Nederländerna? Är det kostsamt eller lönsam expansion. Svårt att komma in på marknaden? Sticker de ut med låga räntor på bolån eller är det företagslån? Motiverar det en tillväxt på 2,5 % ?


    Hälsningar, Ingenjorsliv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Likviditeten behövs ju inte bara för allmänheten utan även för upplåningen via kreditinstitut. Att visa en mycket stark likviditet ger bättre villkor.

      Expansionen i både Storbritannien och Nederländerna är lönsam, men inte lika lönsam som rörelsen i Sverige. Detta är dock naturligt i en bransch med så tydliga skalfördelar.

      Radera
  10. Well!
    Här går det undan. Såg att bloggaren Investeringsinspektören lanserar en "ny" investeringsfilosofi. Har inte läst inspektören innan, men så här skriver han:" När jag startade bloggen såg jag marknaden som värdelös, och att fanns lätta pengar att tjäna. Om du tror att vem som helst kan nå överavkastning genom att jämföra lite p/e-tal och läsa en årsredovisning eller två så har du fel" Inspektören tänker vidare skriva en del om risk! Skall bli spännande att följa.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  11. Har under en tid undrat vad du har haft för avkastning på din portfölj sedan du startade den.
    Tycker att din blogg är mycket intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sammanfattar det varje år i portföljbokslutet. Om man räknar med 2013 som ett helt år så är den årliga avkastningen sedan jag började mäta (den 1 januari 2005) 14,9 procent. SIXRX har under samma period ökat med 10,7 procent per år.

      Tittar man istället på de senaste fem åren är avkastningen 23,6 procent mot SIXRX 19,2 procent.

      Totalt sett tycker jag att jag har fått bra betalt för arbetet jag lagt ner och att min risknivå inte är så hög. Jag väljer ganska konservativa företag även om koncentrationen i några få bolag är större än i index.

      Sedan vågar jag inte tro på så hög avkastning framåt, 14,9 procent skulle vara tillräckligt för att sluta förvärvsarbeta, men det steget är jag inte beredd att ta.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.