tisdag 15 oktober 2013

Nobelpris

Jag brukar hoppas på Haruki Murakami som pristagare för litteraturpriset, eftersom jag då skulle kunna säga att jag läst årets pristagare innan han eller hon fick priset. Det gick inte det här året heller, Murakami är kanske för lättillgänglig?

Men, intressant nog lyckades "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" (smidigt!) tillfalla inte mindre än två vetenskapsmän vars rapporter jag läst: Eugene Fama och Robert Schiller. Den tredje mottagaren, Lars Peter Hansen, får jag medge att jag inte läst något av.

Fama har bl.a. spenderat en hel del energi åt att bedöma om Buffett är en turgubbe och en hel del annat mer eller mindre matnyttigt. Men hans forskning är gedigen och intressant och bara för att man inte håller med om alla slutsatser som hans uttolkare drar så är inte forskningen mindre läsvärd.

Schiller smeker oss värdeinvesterare lite mer medhårs och är något av en motpol till Fama med forskning kring kopplingar mellan fundamenta och aktiepriser/värdeutveckling över tid vilket är intressant och belysande. Som en allmän bedömning av marknaden kan Schiller P/E vara ett intressant mått, jag investerar ju dock i enskilda aktier.

20 kommentarer:

  1. Kan du berätta lite om hur Shiller använder Price to Dividend Ratio. Är nånting samband med Grahams? Tack.

    chliu

    SvaraRadera
  2. Om du gillar Murakami måste du läsa "Illusionisten" av John Fowles. Han lever inte längre och kommer följaktligen inte att få nobelpriset, där gjorde Svenska Akademien en miss.

    SvaraRadera
  3. "Om Buffet är en turgubbe" länken gav massiva utslag från mitt Avast-antivirus.

    Personligen ligger jag närmare Shiller i min syn på marknaden och min tolkning är att om jag inte hittar bolag som jag är bekväm med att köpa andelar i till den nuvarande kostnaden så bör jag söka alternativa investeringar.

    Sedan måste jag även säga att jag har väldigt svårt för att kalla Riksbankens pris för "nobelpris". Jag sitter själv i en stiftelse och som jag ser det så var det ett osmakligt avsteg från Nobels testamente då man beslutade att koppla ekonomipriset till hans minne.

    SvaraRadera
  4. Har ocksa last en hel del Fama och aven refererat till i min kandidatuppsats. Haller dock inte med om att han "anser att Buffett ar en turgubbe". Hans forskning och slutsatser (iaf av den forskningen jag last fran honom) utgar fran att man INTE tar ett aktivt agarskap. Det vill saga att man endast investerar pengar i aktier utan att paverka ledning etc. Vilket ju inte stammer med Buffett som i hogsta grad gar in och paverkar foretagen. Vidare sa sager han inget om att det ar omojligt att erhalla en hog avkastning, dock att risken foljer med. Har ej testat Buffetts tillgangars risk men misstanker att den kan vara ganska hog med tanke pa den hoga havstang han har anvant sig av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, han själv ägnar nog inte så mycket energi åt Buffett (även om jag sett någon artikel), det är nog mer hans uttolkare och läsare.

      Radera
  5. Jag är ovanligt exalterad över årets pris eftersom jag skrev min kandidatuppsats inom exakt det område som pristagarna belönades för, alltså hur man förutspår expected returns med lite längre horisont (exempelvis 3-5 år) med hjälp av olika typer pris- och värdemått.

    Om jag någon gång skulle göra en comeback med bloggskrivandet skulle mitt skrivande förmodligen handla mer om denna typ av forskning och liknande metoder, och mindre om företagsvärdering. Kanske den optimala tidpunkten för en sådan comeback är nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle bli väldigt glad om du gör det. Får hoppas på fler.

      Radera
  6. Undrar hur de placerar sina prispengar... ;-)

    Carolus

    SvaraRadera
  7. Jag tycker det var ganska smart att ge både Fama och Shiller priset samtidigt trots att det kan synas motsägelsefullt. De har båda bidragit till kunskapen om tillgångsvärdering och alla som sysslar med detta har haft nytta av deras teorier.

    SvaraRadera
  8. Hur de själva placerar sina prispengar - mycket intressant - hoppas det kommer svar här så småningom.

    SvaraRadera
  9. Kul att du gillar Murakami, en av de stora enligt min mening. Men Graham Greene som också var en stor tillgänglig författare fick ju heller aldrig priset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min fru har dock läst mycket av Munro, och säger att det är bra grejer. Man kanske borde ge henne en chans?

      Radera
  10. Ja kan man läsa Murakami så där rätt upp och ner så är man lyckligt lottad. Själv försökte jag på läsa ett av hans verk. Begrep ingenting. Till slut satt jag bara och tittade på en massa ord. Blev återigen påmind om att man inte är så smart ändå. Det är därför jag trivs så bra med indexinvestering, och kapitalallokering.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är han så komplicerad? "Fågeln som vrider upp världen" var den första jag läste och den är fantastisk. Några av de andra är kanske lite svårare.

      I Nobelsammanhang tror jag nog ändå att han är lättviktig :-)

      Radera
  11. Hej,

    Ber om ursäkt för kommentar off topic. Satt precis och kollade på din bevakningslista. Det slog mig att du skulle kunna lägga in självuppdaterande kurser i kalkylbladet och spara en del arbete. Kommandot är "=googlefinance(ticker). Dvs om du vill ha en aktuell kurs på säg hm ska man skriva =googlefinance("STO:HM-B").

    Vänliga hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jisses vad mycket tid du just besparat mig, ett riktigt stort tack!

      Radera
    2. ... och valutakurser kan hämtas hem med =GoogleFinance("CURRENCY:USDSEK"), där koden USDSEK betyder USD per SEK. Jag använder även DKKSEK och EURSEK för mina formler.

      Radera
    3. ... ehh, SEK per USD skulle det vara, inget annat.

      Radera
  12. Jag är mäkta imponerad av dina kunskaper och dina analyser inom "investeringsbranschen" och väldigt tacksam över din blogg, som har gett mig väldigt mycket värdefull information. Jag har bestämt mig för att studera till ekonom/civilekonom och jag undrar om du har någon typ av högre utbildning/inriktning i bagaget som har gett dig en bra språngbräda. Varför jag frågar är att jag har lärt mig att bästa sättet att lyckas är genom att först fastställa sina mål och sedan härma andra som har lyckats inom det som själv inriktar sig på.

    Mvh Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för de vänliga orden. Jag är civilingenjör och har lite tilläggsutbildning inom juridik och företagsekonomi. Jag har aldrig ångrat utbildningsåren.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.