torsdag 25 april 2013

Inköp Industrivärden

Jag brukar ju försöka göra inköp på lönedagen för att ha en bra och enkel rutin och inte drabbas av idéer om marknadstajming, och idag är inget undantag. Jag uppdaterade i vanlig ordning min bevakningslista och tittade på vilka företag som såg intressantast ut. Så här ser toppen i bevakningslistan ut nu, jag ska återkomma med hela listan i ett senare inlägg:

BolagValutaNEPSP/EMot. prisKursK/M
Maersk
DKK
3 500
15
52 500
40 400
77 %
Fortum
EUR
1,40
12
16,80
14,00
83 %
Handelsbanken
SEK
21,00
15
315,00
274,00
87 %
Industrivärden
SEK
10,00
13,5
135,00
119,00
88 %
Skanska
SEK
8,00
15
120,00 
109,00
91 %

En förklaring på hur du läser bevakningslistan finner du i detta inlägg. 

Apple var som vanligt "billigast" men jag vill köpa dem i min teknologiportfölj som totalt ligger på ett K/M på 99 %, jag utelämnade därför Apple på topplistan ovan. Jag hade som vanligt inte tillräckligt med medel för att köpa på mig en Maersk-aktie. Det kommer förmodligen tillfällen senare i år, jag har inte bråttom att öka det innehavet så den föll bort. Handelsbanken har jag tillräckligt av i portföljen. Därmed stod det egentliga valet mellan Fortum och Industrivärden. Eftersom Industrivärden ännu inte avskilt sin utdelning är värderingarna i mina ögon i det närmaste identiska (utdelningen finns inte med som en parameter i min bevakningslista, något att förbättra på sikt). Valet föll ändå på Industrivärden då jag i nuläget gärna ökar andelen mer cykliska bolag i min portfölj.

Jag gjorde en ny bedömning av Investor efter deras Wärtsilä- och Gambroaffärer och helt klart har det motiverade priset ökat, men man är fortfarande inte lika prisvärt i mina ögon som Industrivärden. Mer om detta när jag presenterar hela bevakningslistan.

Det blev därför 185 nya Industrivärden C-aktier idag till ett pris av 118,90 kronor styck. Efter köpet ser aktieportföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
19 %
Swedbank
2 887
14 %
Industrivärden C
2 085
8 %
Investor A
1 200
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
4 %
Fortum
1 000
4 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
2 %
Beijer Alma
98
0 %

Portföljvärdet ligger nu på 3,3 miljoner kronor efter att priserna åter stigit mot slutet av april. Just nu verkar det kvitta om bolag visar kanonresultat eller avger rejält platta resultat (som Volvo idag), alla verkar utgå ifrån att det kommer en konjunkturuppgång. Vi får väl se om det stämmer. 

12 kommentarer:

  1. Hur går det egentligen med bevakningslistan? Några nya företag på intåg? Kanske någon ny analys på väg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag haft en dipp i bloggmotivationen när mitt jobb tagit mer tid på sistone och därför har det inte varit så mycket nytt inflöde. Jag har haft för avsikt att kika på Deere & Co ett tag, men har inte hunnit.

      Radera
  2. Här tycker jag är väldig tankvärd analys av apple:
    http://brooklyninvestor.blogspot.co.uk/2013/04/newtons-apple.html

    Jag själv anser att till den risk man tar så är Apple inte undervärderad. Det är just de höga marginalerna som jag inte tror man kan hålla på hårdvara.

    Sedan så skulle det ju kunna bli att de skulle tjäna massor på appstore och billig hårdvara.

    Vill även tacke för tänkvärda och bra analyser.

    SvaraRadera
  3. Jag funderar om inte börsen nu är för mycket likviditetsdriven,allt tycks passa.Detta manar till eftertanke och påminner en om tålamodets betydelse. Frågan är om vi verkligen har en ordentlig konjunkturvändning i sikte ?

    SvaraRadera
  4. Börsen känns ju skittråkig nu, en dipp på 10-15% skulle inte göra så mycket. Var f-n är grekiska rubriker när de känns behövliga?

    SvaraRadera
  5. Du har kanske nämnt det men det vore intressant att höra din åsikt om kapitalförsäkring, investeringssparkonto eller vanlig depå. Vad man ska välja och om det gör skillnad mellan svenska och utländska aktier.
    Om man nu har aktierna i en kapitalförsäkring ska man göra något då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligen gör jag i princip alla nya köp i ISK, och det finns ett inlägg om kontoformerna här.

      Jag har dock inte flyttat aktier i någon nämnvärd utsträckning, om jag äger dem i en depå så tar jag inte några reavinstskatter för att få flytta dem till ISK.

      Radera
  6. du tänkte inte alls över skanska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, de finns med i tankarna, men de ingår i Industrivärden och jag tycker själv att min portfölj börjar bli spretig, ett bolag till är inte ett plus.

      Radera
  7. Tog rygg på dig här i väntan på att jag ska få någon vidare ordning i mina egna processer (om någonsin). Tack för det. Ha det gott.

    SvaraRadera
  8. En fråga om din bevakningslista. Du har säkert svarat på det redan någonstans, men hur hanterar du det här med avskild utdelning kontra K/M-värderingen. Tar du någon hänsyn till den effekten när du tittar på K/M? Gör man inte det, så blev ju Industrivärden väsentligt mycket billigare i dag till exempel, men det beror ju på att du nu handlas exklusive utdelning.

    Eller tänker jag fel?

    / sb /

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu hanterar jag inte det, så när jag jämför bolag måste jag manuellt ta hänsyn till om utdelningen avskiljts eller inte. Detta är någorlunda enkelt med svenska bolag men lite krångligare med amerikanska. Egentligen borde man periodisera en förväntad avkastning för att eliminera den effekten i jämförelsen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.