lördag 20 april 2013

Utdelning Fortum

Blogglusten har sjunkit en del under våren med nyhetstorka och stigande aktiekurser, och nu när det faktiskt händer saker och kurserna sjunker har den inte riktigt kommit tillbaka. Flera bolag har lämnat rapporter som jag inte hunnit kommentera, men jag får återkomma till dem.

Trevligt då att Fortum belönat sina trogna ägare med en utdelning av en euro per aktie, den här gången växlat med en kurs av 8,52 kronor per euro.

Tabellen nedan visar årets utdelningar hittills, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-04-19Fortum1 0008,528 518
13-04-16Lundbergföretagen4084,301 754
13-04-05Wal-Mart1203,04365
13-03-28Swedbank A+Pref2 8879,9028 581
13-03-28Handelsbanken A+B3 46510,7537 249
13-03-27Beijer Alma987,00686
13-03-15Microsoft1701,47250
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa77 942

Fortsättning följer på utdelningssäsongen...

14 kommentarer:

 1. Hade tidigare både E.on och Iberdrola men är glad jag valde bort dem och satsade på fortum i stället även om jag föreställer mig de andra olagen med tiden kommer städat upp och ger bra siffror igen men tills dess känns fortum både stabil och trygg.

  Läste i en liten notis de verkar ha nöjda kunder i Ryssland vilket låter lovande då just satsningen där är lite av ett orosmoment med tanke på hur det gått för andra bolag i den regionen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Nyfiken på kursen för utdelningen. Har Nordnet och fick själv utdelning idag och ser att det snittar 8.365 som kurs för mig. Vad skiljer egentligen och borde jag fått en annan kurs?

  (Känns som kursen stämmer överens med x-dag hyfsat, men inte utdelningsdatum)

  Har tidigare inte haft finska aktier i min nordnet-portfölj. Kan man vänta sig få tillbaka de 15% som är dragna vid ett senare tillfälle, utan att behöva göra något?

  Tack för bra blogg!
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min gissning är att NN sätter valutakursen på x-utdelningsdagen och A på utbetalningsdagen. Kronan har nämligen fallit senaste dagarna ungefär motsvarande skillnaden i kurserna ni fått. Anledningen var Riksbankens sänkta ränteprognoser.

   Jag tycker du ska kolla med NN.

   Mvh
   Mattias

   Radera
  2. Tack för svar!

   Ska kika med dom. Min tanke är ju att de får pengarna på utdelningsdagen och då borde den kursen räknas.

   Mvh

   Radera
 3. Förr fick man begära avräkning för betald utländsk skatt på utdelningar men i årets deklaration hade de gjort avdraget automatiskt vilket var ett förnuftigt steg framåt för de av oss med enklare deklarationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   För 2013 år deklaration (nästa års deklarering) kommer jag att ha bl a Fortum (ISK-konto) där jag betalat utländsk källskatt på utdelningen. Menar du att detta hanteras automatiskt av Skatteverket och att denna finns med förtryckt i deklarationen?

   Mvh Mikael R

   Radera
  2. Har ingen erfarenhet av isk-konto men det hanterades automatiskt på vanlig depå.

   Radera
 4. Investeringstips!
  Vilket är ett av de största felen man kan begå som investerare? Svar: Att försöka lära och undervisa marknaden. En bloggare har drivit en kampanj för Apples förträfflighet jag vet inte i hur många inlägg samtidigt som aktien sakta men säkert rasat från 600 dollar till dagens 400 dollar. Jag tog upp Apple och jämnförde bolaget med Astra i ett inlägg i kapitel 14 när the intelligent Investor skulle avhandlas. Ett ord som är avgörande är förväntningarna som investerarna hade på Apple vilket har gjort att man hela tiden har betalt för mycket för bolaget. Det som kallas the growth trap. Apple är ju ett bolag som alla vill äga Duni vill ingen äga. När jag handlar kort med aktier har jag alltid en spärr på ca 7% från mitt inköpspris faller aktien genom där säljer jag och gör om läxan för att se om jag missat något. Jag käftar inte med marknaden. Det är som en trader jag beundrar mycket som heter Larry Hite brukar säga: When you are on a motorcycle never argue with a car you will lose. If you argue with the market you will lose.
  Med vänlig hälsning
  Lars.
  P.s som den random walker jag i grunden är böjer jag alltid först mitt huvud för marknadens vishet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att läsa Apples rapport och se om mina investeringsantaganden fortfarande stämmer.

   Radera
 5. Hur många miljoner dollar bör man räkna med att iPhones kan sälja för under nästkommande år? Tror att det kan bli svårt att sälja på 2012 års nivå varje år- då många äger telefonen under ett par år och marknaden har blivit mer mättad. 2012 låg intäkterna för iPhones på $80.000 miljoner. 2011 var det $47.000 miljoner.

  Den höga intäkten kan väl knappast vara stabil?

  /Erik

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag lockas av en utility som ger 7% i direktavkastning. Samtidigt ser jag att aktien handlar svagt och trendar nedåt, trots det rådande makroklimatet där aktier med god utdelning annars är mycket populära. Då måste man fråga sig vad som är haken med ett bolag som Fortum. Vad tror du? /Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagheterna på kort till medellång sikt är:
   * Politisk risk, varit mycket diskussioner om beskattningen i Finland
   * Pressade priser för el, pga. lågkonjunktur, problem i skogsindustri m.m.
   * Rysslandsinvesteringarna som hittills inte burit frukt
   * Minskad miljöpress mot "smutsigare el" missgynnar Fortum

   Möjligheterna är:
   * Långa trenden där förnyelsebara energikällor (som Fortum har relativt mycket av) bör vara lönsamma
   * Rysk tillväxt, riskabel men möjlig
   * Uppåtgående konjunktur och ökad elefterfrågan

   Radera
  2. Ytterligare en punkt under "möjligheter" är att kunna köpa en hög yield i euro i ett läge när kronan är lite stark, och då dessutom i den bättre delen av EMU. Det jag försöker bedöma är hur uthållig utdelningen är - vilka nyckeltal i balansräkningen ska man studera?/Janne

   Radera
  3. Ja kronans styrka har varit ett bra argument både för dollar- och euroinvesteringar de senaste åren. Men är det ett nytt normalläge eller bör kronan falla tillbaka? Den frågan kan iaf inte jag besvara.

   Radera