tisdag 16 april 2013

Utdelning Lundbergföretagen

Idag trillade utdelningen från Lundbergs in på kontot. Herr Lundberg har aldrig varit särskilt generös med utdelningarna, men å andra sidan är han en av Sveriges främsta på förmögenhetsförvaltning så jag räknar med att innehållna vinstkronor kommer att sättas i effektivt arbete. Utdelningen blev 4,30 kronor per aktie.

Tabellen nedan visar årets utdelningar hittills, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-04-16Lundbergföretagen4084,301 754
13-04-05Wal-Mart1203,04365
13-03-28Swedbank A+Pref2 8879,9028 581
13-03-28Handelsbanken A+B3 46510,7537 249
13-03-27Beijer Alma987,00686
13-03-15Microsoft1701,47250
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa69 424

Nu under utdelningsperioden har många börskurser fallit. En gissning är att många, påhejade av kvälls- och affärspress, köpt aktier inför utdelning för att sedan sälja efter mottagen utdelning. Som vanligt när jag hör om sådana "listiga" men triviala tips antar jag att chansen för vinst är ungefär 49,5 procent och risken för förlust 50,5 procent, med ett väntevärde strax under noll som svarar mot transaktionskostnader i form av courtage, skatter och spread.

40 kommentarer:

 1. Haha, det var då märkliga tips. Vad kallas den strategin, tro? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningsförsäljning tror jag :)

   Radera
  2. Är inne på Tonys linje, fast oftast har de någon fräck engelsk variant "Buy-and-hold-for-dividend-only" kanske :-)

   Radera
  3. Att handla på kort sikt är naturligtvis alltid vanskligt, men om man i en ISK väljer att köpa aktier före eller efter utdelning hade jag valt att handla före utdelning. Eftersom inte utdelningen som sådan beskattas i en ISK, till skillnad från i en depå eller för utländska ägare, så skulle jag vilja säga att allt annat lika så är det bättre att köpa före än efter utdelning i en ISK.

   Jag tycker att det är betydligt dummare att påstå att aktiekursen skall sjunka med exakt utdelningen. Anledningen är som jag ser det att de flesta ägare måste beskatta utdelningen direkt utan möjlighet att kvitta, dvs dåligt. Naturligtvis talar courtagekostnad för att man skall ligga kvar, men det tror jag inte motiverar att kompensationen i kursen skall vara densamma som utdelningen.


   Radera
 2. Jag har upptäckt samma sak när det kommer till aktie-priset. På sätt och viss är det dock lite trevligt att priserna går ner precis när man har fått en slant genom utdelning.

  SvaraRadera
 3. Kommentar på Fortums nedgång idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en susning, jag har sett några spekulationer på Avanzas forum, men en spik på -7 procent?

   Radera
  2. Det är de fallande utsläppsrättspriserna som sänker elpriserna vilket i sin tur drabbar förväntade elpriser för europeiska elproducenter.

   /Daniel

   Radera
 4. Fortum ner 6-7% idag pga ökade avgifter för utsläppsrätter, passade på att dubbla mitt innehav. Utdelningspolicy höjd och utdelningen bör troligen inte vara i fara inför nästa vår. Förhoppningsvis är kursen sur hela sommaren.

  Anledning till kursnedgång:
  Finsk media rapporterar om att Eu-parlamentet just röstat igenom kraftigt ökade avgifter för utsläppsrätter, och att aktien därför går ner.

  SvaraRadera
 5. Dubblade också på 13.95, känns som att Mr Market överreagerade och under 14 tycker jag är köpvärt.

  SvaraRadera
 6. Ingen som har några siffror på hur det påverkar Fortum ekonomiskt?

  /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, elpriserna pa termin typ nasta ar sjunker 1 EUR.
   Elpriserna ligger ungefor pa 36 EUR/MWh. Antag att omsattningen sjunker 1/36. 2012 ars omsattning var 6200 mio EUR sa omsattningen sjunker 150 mio EUR. Antag att det slar direkt pa vinsten. Forra arets vinst var 1200 mio EUR. Sa mkt grovt raknat sjunker vinster pga detta med 10 %. Detta utfall slar dock mer pa elpriserna pa kort sikt (narmaste aren), och dar har fortum nog prisakrat 50%. Sa visst det ar ett overdrivet borsfall. Trots det e nog inte Fortum ett sjalvklart klipp. Tillvaxten idag maste vara negativ, elpriserna sjunker stadigt, och det syns inte i dagens vinst da priserna har sakrats, och ngr tillvaxtmojligheter kan knappast finnas da nyproduktionskostanden for nya karnkraft/kolkraft/gaskrafverk ar alldeles for hog i forhallande till framtida forvantade intaker.

   Radera
 7. CDON nyemission, förstår inte den aggressiva finansieringen. Gillar e-handel och tror starkt på den. Men sålde mina aktier efter en uppgång från 24 kr. Gillade inte förra ledningen och gillar inte heller nuvarande. Den förra var ett skämt, denna ledning känns lite "revansch galna". Och nu alltså en nyemission som man väljer att lyfta fram som en "offensiv strategi". Äger hellre Kinnevik, de har förhoppningsvis bättre koll på hur ledningen agerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den förra ledningen var bra och företagets utveckling måste ses som ett kvitto på det. Kinnevik är jag själv mycket tveksam till idag.

   Radera
 8. Läge att plocka in Tesco? Eller var det telefonorder och krångligheter?

  SvaraRadera
 9. Lite off topic, men..

  Hur bör man tänka om man befarar börsras inom kort, men samtidigt inte behöver pengarna på 7-10 års sikt? Går det att säga något generellt om, låt säga, senaste 30 åren på börsen? Om alla som paniksålt vid alla dippar och krascher istället hade legat kvar, hade de varit better off idag? En del av mig vill sälja rubbet, en del av mig vill tro att på 7-10 års sikt är börsen på högre nivåer än idag. Tänker antagligen fel någonstans. Hur tänker ni? Aldrig sälja om man är långsiktig, eller ändå sälja och försöka tajma in billigare kurser?

  Vid vilka nivåer tycker ni junior gold miners (GDXJ) är köpvärd?

  /Robban

  SvaraRadera
 10. Hej, jag har aktier i cdon som har sjunkit kraftigt idag, vad anser du om det? och deras ne?

  MVH
  /A

  SvaraRadera
 11. Någon som fått utdelningen från Fortum ännu?
  /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, den kommer väl på Fredag om jag minns rätt.

   /Jim

   Radera
  2. Hm, jag har ännu inte fått den... Skumt! Ni andra?

   Radera
 12. Jag tog inte CDONs kvartalsrapport så värst negativt. Att de vill ha in 500 mkr till blev jag förvånad över dock. Deras lagerköp verkar ha blivit dyrt - men förhoppningsvis bra till slut...

  Det återstår att se nu vad de nya aktierna går att teckna för.

  Känns lite hårt att de går ner 16-18% på börsen.

  /Erik

  SvaraRadera
 13. Apple ner -5% , bra läge för er som tror på bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym!
   Läs gärna mitt inlägg när the Intelligent Investor skulle avhandlas. Finns i kap 14. Där ställer jag Apple mot Astra och Standard Oil mot IBM. Apple kostade då runt 600 dollar och Astra som vanligt runt 300 sek. Exemplet belyser väl varför det är så svårt att lyckas som värdeinvesterare. Folk vill inte äga bolag som Fenix Outdoor eller Duni.
   Man vill äga bolag som Apple. Värdeinvestering kräver fokus och disciplin vilket de allra flesta saknar.
   Med vänlig hälsning
   Lars
   P.s Såg att Apple kostar under 400 dollar idag. Hur ser alla dessa bloggare som såg stora möjligheter i aktien i spannet 550-600 dollar på bolaget idag?
   Radera
  2. Bra inlägg Lars, 391 i skrivande stund för Apple.

   Radera
 14. Måste vara härligt att utdelningarna från förra året har ökat med nästan 15 000 hittills. :)

  SvaraRadera
 15. En fundering som inte rör ovanstående.

  Jag är startgroparna för att bygga upp min egen "värde-portfölj" och funderar lite kring bästa sättet att sätta samman informationen ifrån bolagens finansiella rapporter?

  Att manuellt lägga in historisk på 5-7 år i excel känns hyfsat resurskrävande, resurser som istället kan användas till att utvärdera möjligheter.

  Hur gör ni? Går det att anskaffa/ladda ned informationen i rätt format någonstans ?
  Tack
  mvh
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsdata finns ju. Själv använder jag börsdata etc som screener och kör excel för de bolag jag vill titta närmare på. Om jag sedan köper så fyller jag bara på år efter år så ser man lätt var trenden går när det gäller marginaler, nyckeltal osv... tar sin lilla tid men när det väl är gjort och man har en grundmall går det ganska fort.

   Radera
  2. Glömde tillägga att själv så har jag en uppfattning om vilken typ av siffror jag vill se... oftast finns ju en 5 års och ibland även 10 års historik i årsredovisningen. Ser jag då direkt att det här är inte min typ av företag så sätter jag mig ju inte och fyller ut ett excel ark. På så sätt tycker jag det inte är resurskrävande eftersom jag bara fyller ut för de företag jag är intresserade av.

   Radera
 16. Tack för bra tips!

  Kan man köpa excelfiler ifrån Börsdata?

  Mvh
  J

  SvaraRadera
 17. Hej!

  En annan fråga som inte heller hör till denna tråd.

  En fundering

  Vid publiceringen av din senaste bevakningslista ansåg du att motiverat PE är 20 och att rimlig kurs därmed är 232 dvs övervärderad vid tidpunkten för inlägget.

  Vilka värden har du använt då?

  Om jag använder Grahams formel dvs nuvarande vinst/aktie 10,02 kr. genomsnittlig tillväxt 7 år - 9,61 % så får jag fram att motiverat PE är 27,74 och motiverat pris borde vara 278:- (10,02*((8,5+(9,61*2))= 278:-

  Jag förstår ju att du använt andra nycklar än jag i min kalkyl och är därför nyfiken på hur du resonerat.jag förmodar att du använt dig av en lägre tillväxt faktor (5,75?) vilket inte är orimligt med tanke på hur de sett ut de senaste åren.
  Hur kommer du fram till rätt tillväxtfaktor?

  Tack

  mvh
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hur kommer du fram till rätt tillväxtfaktor?"

   Det är självklart något man får försöka extrapolera från historisk data och därmed bör man vara väldigt försiktig.

   Radera
  2. Finns det någon färsk analys på Lundberg på webben?

   Efter att läst här gjorde jag en quickie jag gärna önskat jämföra med någon erfaren på FA.

   Dax för skratt:
   Försäljningstillväxt 1.1% / år
   Vinsttillväxt 1.8% / år
   Vinstmarginal 22%
   PE mellan 5 - 12

   Köp 220 eller lägre maxkurs med mina parametrar 340. Kurstillväxt/år 7% plus direktavkastning 2% ger med decimalerna något över 9% i snitt-tillväxt säger programmet iaf ;)

   Är jag någelunda rätt på det bör aktien vara ok så länge vi dras med dagens låga räntor, skulle det förändras för den räknas om.


   Radera
  3. Det är svårt att räkna på försäljningstillväxt, vinsttillväxt och vinstmarginal för ett investmentbolag. Har du konsoliderat innehaven, tagit siffrorna direkt från resultaträkning eller någon annan metod?

   Hur kom du fram till kurstillväxten på 7 procent?

   Radera
 18. Ovanstående avser alltså HM.

  Beklagar missen.
  /J

  SvaraRadera
 19. På tal om inget alls när det kommer detta inlägg men en generell undran.. Jag fick höra om en bok som heter Valuation by Mckinsey, något som du känner till?

  Med vänlig hälsning, hootch

  SvaraRadera
 20. Hej Luppen,

  Tänkte bara tipsa om en sajt jag startat som håller koll på ens budget, innehav, utdelningar och när man når "ekonomisk frihet".

  Det är ett hobbyprojekt som är gratis att använda och alltid kommer att vara.

  Om du gillar den får du gärna hjälpa till att sprida ordet! All feedback uppskattas från alla :)

  www.dividendio.com

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det inte svenska aktier?

   Radera
  2. Sajten skulle nog vinna på lite information på förstasidan, vad är det man får, vilka funktioner etc. Skulle gissa att många ryggar tillbaka från att mötas av en inloggningsruta utan info.

   Radera
 21. Inga svenska aktier än, kanske kommer!

  Okej, tack för input Lupp!

  SvaraRadera