tisdag 23 april 2013

Rapport från Apple

Nu under kvällen släppte Apple sin rapport för sitt andra kvartal, årets första. Temat i rapporten var detsamma som i förra rapporten: försäljning och volymer ökar, marginal sjunker. Därmed minskar resultatet per aktie från 12,30 dollar till 10,09 dollar.

Försäljningen av de viktigaste enheterna ökade, man sålde 37 miljoner iPhones och 19,5 miljoner iPads, det senare en rejäl ökning från förra årets 12 miljoner. Men bruttomarginalen har sjunkit till 37,5 procent från förra årets 47,4 procent. Om man ska tro bolagets guidning är detta åtminstone för tillfället det nya normala och troligtvis kommer alltså vinstförändringen den närmaste tiden att följa försäljningen, vilket bådar lite bättre för resultatet nästa kvartal alltså. Nästa kvartal är dock inte ett av de normalt sett starkaste under året för Apple, så sannolikt faller resultatet per aktie en bit då.

Om man ser på rapporten från lite högre perspektiv har marginalpressen under en period hindrat bolagets vinsttillväxt, men det finns tecken på att marginalen åtminstone i det korta loppet stabiliseras, vilket skulle betyda att bolagets försäljningstillväxt, om den fortsätter, kommer att göra aktieägarna gladare igen.

Utöver resultatet släppte man också ett andra pressmeddelande om att man nu dubblerar utskiftningen av kapital till ägarna. Detta är något jag och många mer framstående personer efterlyst. Till att börja med höjs utdelningen med 15 procent till 12,20 dollar per aktie och år fördelat på fyra kvartalsutdelningar om 3,05 dollar. Utöver detta beviljas ledningen ett återköpsmandat på svindlande 60 miljarder dollar för en period fram till början av 2015. Det motsvarar ca 64 dollar per aktie och med dagens kurs återköp av 16 procent av bolagets aktier.

I skrivande stund pendlar Apple kring noll procents förändring i efterhandeln. Personligen tänker jag mig att göra en översyn av hela teknologiportföljen här på bloggen så fort jag får tillfälle.

10 kommentarer:

 1. Hej,

  Återköp är inget vidare IMHO.

  Det som gör att jag inte vågar äga Apple i någon signifikant mening är den teknologiska utvecklingen... (Några aktier som skvalpar runt i portföljen spelar så klart ingen roll)

  Nokia och Research in Motion står ju vid gravens rand sex korta år efter Apples släpp av iPhone... Det är inte en tillräckligt stabil industri för min smak.

  Fast jag funderar på att köpa ett par aktier endast [value investing pause] för att kunna titulera mig ägare till en sådan ikon [/value investing pause]... :-)

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker återköp i detta läget är bra. Felet många företag gör, enligt mig, är att de gör återköp när det går riktigt bra och aktiekursen är hög. Nu har Apple-aktien backat riktigt rejält och det är därför läge att göra återköp. Dvs. köpa tillbaka fler aktier för samma summa pengar. Bra för oss aktieägare som får större del av vinsten.

   //Jonas

   Radera
  2. Hej,

   Det är riktigt och en av anledningarna till att jag inte gillar återköp ("Felet många...").

   Finns dock flera, men eftersom jag inte äger Apple förlorar jag ingen nattsömn över deras återköpsplaner. Hoppas ändå att det går bra för alla Appleägare!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. Carolus!
   Detta Apple tycks inte lämna någon fritidsspekulant någon ro. Fast detta var en ny infallsvinkel att man köper några aktier för att kunna presentera sig som ägare. Hög raggningsfaktor? Trodde det hade blivit folk av dig efter våra diskussioner när the intelligent Investor avhandlades. Att du hade blivit en random walker, och börjat med en seriös investeringspolitik.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  4. @Lars: du glömmer de äkta investeringskriterierna: vilka aktier ger bäst raggningsrepliker och vilka akter ger en gratis landgång på hemorten en gång om året :-)

   Radera
  5. Lars,

   Heh, heh!

   Nja, om definitionen av "blivit folk av dig" är att hänge sig enbart åt att slumpvandra och indexera, så kommer jag nog alltid att göra dig besviken...

   Som jag skrivit tidigare har jag dock en del sådant för mig (PPM, Avtalspension samt en del fondägande)...

   Innebär det att jag är rumsren ibland? ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  6. Lars,

   Kan förresten tillägga att jag införskaffat Janet Lowes bok "Damn right!" om och med Charlie Munger.

   Har för mig att du talade dig varm om den här på bloggen och herr Munger är ju riktigt slagkraftig och klok.

   Något att se fram emot!

   Mvh

   Carolus

   Radera
 2. Förresten (bara en randanmärkning), men Apple är efter sin utdelningshöjning det bolag i världen som delar ut mest pengar till sina ägare. Slår Exxon Mobil med en hårsmån (hade XOM höjt en cent till hade de tydligen återtagit förstaplatsen)...

  Steve Jobs vänder sig i sin grav?

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm...

   Läste igår kväll att Apple faktiskt lånar (!) pengar till återköpsprogrammet och utdelningshöjningen (i tidernas största utgivning av företagsobligationer tydligen)...

   Visst, räntorna är låga men ändå...

   Carolus

   Radera
  2. Jag tror att man vill åt avdragsmöjligheterna och minimera sin skatt i USA, man ser alltså den amerikanska räntekostnaden som en "tillgång".

   Radera