fredag 26 april 2013

Avanzaavkastning

I dessa tider av bloggtorka är jag ändå hyfsat aktiv bakom kulisserna och läser rapporterna som kommer ut. En rapport jag alltid läser trots att jag inte äger någon aktie är Avanzas, och framförallt är det en siffra jag aldrig missar: kundernas avkastning. Den här gången finner man den på sidan 5, Avanzas kunder har fått en avkastning på 5 procent mot SIXRX 10 procent i Q1. Jo, men Avanzas kunder är kanske defensiva och håller en låg risknivå tänker du då?

Nej. Avanzas kunder har följande avkastning de fem senaste helåren:

ÅrAvanzas kunderSIXRX
2008
-36 %
-39 %
2009
43 %
53 %
2010
16 %
27 %
2011
-16 %
-14 %
2012
8 %
16 %
Ack
-4 %
19 %
Snitt
-1 %
3 %

Om Avanzas kunder varit defensiva har det i så fall varit i blygsam omfattning och bara slagit igenom 2008 då man faktiskt slog SIXRX. I övrigt opererar man med en betryggande underavkastning. Som jag kommunicerat tidigare hade alltså Avanzas kunder som kollektiv gjort sig själva en stor tjänst genom att placera sina pengar i Avanza ZERO som skuggar SIXRX.

Nu kan man alltid plocka ut en viss tidsperiod och raljera över den, men jag tror inte att detta är vare sig en slump eller ett övergående problem. Avanzas kunder är ständigt överrepresenterade i förhoppningsbolagen på börsen och smålistorna. Ju ruttnare företag desto sannolikare att du finner kollektivet från Avanza (och Nordnet för all del) högt i ägarlistorna.

Jag tycker detta är fascinerande men inte så lite dystert. Det är bra att Avanza redovisar siffran öppet och återkommande, men det vore trevligt om man i sina kunders intresse också försökte agera på den.

Så slutligen, handen på hjärtat: har du Avanza kundavkastning eller Avanza ZERO-avkastning?

44 kommentarer:

  1. Ett par kommentarer :)

    Det skulle ju kunna vara som så att Avanza har en influx av kunder som satsar på hög-risk, förlorar pengar, blir lågrisk, flyttar till en annan bank (i och med att Avanza, eller i varje fall Avanza mini, känns lite som en budgetdepå).

    Jag vet faktiskt inte riktigt vad min avkastning är i relation till index i och med att jag inte har trackat indexpriset under köp... kanske dags att sätta ihop en app om det inte finns någon redan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza är ju billigt för dom som handlar med små pengar och gör många trades, så visst finns det en sanning i det du säger Tony. Är själv en väldigt offensiv investerare i dagsläget med alldeles för mycket risk i portföljen.

      Min egen avkastning är rätt långt över index men med ödmjukheten framme måste jag anse att det mest är flax :).

      Radera
    2. Jag blev kund hos Avanza då jag gick in i ett förhoppningsbolag som fick bli min första aktie. Den rasade och under tiden så fann jag bland annat den här bloggen och har nu köpt Grahams The Intelligent Investor samt ett par aktier i Industrivärden. Jag har därmed blivit mer risk-averse men lämna Avanza gör jag aldrig! Trevligare och snabbare kundbemötande får man leta efter. En blandning av stabila bolag och Avanza Zero kommer bli mitt recept.

      Radera
    3. @Olle
      Jo men visst och med den gruppen individer (nybörjare + många köp) så är det sannolikt att de inte slår index. Jag antar att man ska se det lite som de första hundra go-matcherna man spelar, se till så att du förlorar snabbt och utan för mycket ekonomisk förlust ;)

      @Andreas N
      Mmm, jo, ska man investera i förhoppningsbolag så bör man, i min mening, kunna marknaden runt detta och satsa brett, dvs på minst 10 företag. Statistisk sätt går 10% av alla startups fantastiskt, 20% går runt och resterande 70% går i konkurs.

      Sen så kan jag tycka att det är lite dumt att knyta upp sig till ett företag, om ett annat har ett bättre erbjudande hoppar jag i varje fall över.

      Radera
  2. Jag antar att siffran inte är viktad utifrån storleken på innehaven?

    Jag är för övrigt nyfiken på dina reflektioner över handelsbankens rapport.

    Och tack för en fin blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt ärliga svar är att jag inte har en aning om hur Avanza tar fram siffran. Oavsett om den är kapitalviktad eller om varje kund vägs lika är den intressant, men säger såklart lite olika saker.

      Radera
    2. Hej!

      Kul att vår rapport kan vara intressant även om man inte är aktieägare. :)

      Siffran ni talar om avser utvecklingen av samtliga kunders sparade kapital. Varje kund vägs alltså inte lika mycket.

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
    3. @Daniel: jag är ju istället kund, vilket väl är ännu bättre ;-)

      Radera
    4. Minst lika trevligt att höra! ;)

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
  3. Ingen kommentar på fortums rapport?
    Grym blogg!
    //johan

    SvaraRadera
  4. Well!
    Är inte kund på Avanza, och har inte tagit del av denna uppställning tidigare. Det enda som förvånar mig är att inte kunderna förlorar ännu mer mot Avanza Zero. Fast detta har jag tagit upp och påpekat ett antal gånger på denna blogg. Den absolut bästa investeringsstrategin för de flesta är ett månadssparande i en indexprodukt av typ Zero fonden. Hade lundaluppen sålt av sin teknikportfölj, och övriga amerikanska aktier och ersatt innehaven med en indexfond som speglar SP 500 så hade det gått ännu bättre för portföljen plus att det hade varit tidsbesparande.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skriver "ersatt innehaven med en indexfond som speglar SP 500".
      Kan du ge exempel på en sån fond?

      Tack på förhand
      Christian

      Radera
    2. Christian
      Det finns många SEB USA indexfond-lux är en bra indexfond mot den amerikanska marknaden. Du missar inte Apple då den aktien utgör nästan tre procent av värdet. Kom ihåg att närma dig marknaden med ett månadssparande.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Tack för tipset. Ska ta en kik då jag endast har svenska aktier för tillfället men skulle vilja ha med lite amerikanska också.

      Mvh
      Christian

      Radera
    4. Kan även tipsa om SPP Aktiefond USA som är i princip likadan men med halva avgiften, 0,2%.

      mvh Håkan

      Radera
  5. Har haft en ganska stor del av mina pengar i ränteplaceringar tills nyligen så jag kan inte påstå att jag slagit index med det inräknat. Mina aktier har utvecklats ganska indexliknande men min portfölj påminner ganska mycket om en omviktad indexfond med mycket investmentbolag så det är inte så konstigt.

    Spontant så känns det som om min strategi med mycket invesmentbolag blandat med lite kvalitetsaktier som HM och PM borde kunna slå index på sikt mycket tack vare substansrabbaten. Sparar även i Avanza Zero tills jag tycker det är värt att betala Courtage för ett aktieköp.
    Handlar vid ca 20-30tkr.
    //MVH Christofer med ett f

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man investerar i räntebärande instrument ska man självklart inte jämföra sig med ett aktieindex, men då bör man å andra sidan slå index rejält under negativa år.

      Radera
  6. En kort kommentar om Handelsbanken. Vilket fantastiskt företag. Allt går som det ska. Tillväxtpotential i Storbritannien. Ett VPA,SEK på 22 2014, utdelning 11 kr 2014. Prognos. Lugnt och metodiskt flyttar man fram sina positioner. Risker finns givetvis främst det mångomtalade boprisfallet. Som så ofta när man letar aktier har jag konstaterat att bolaget man letar efter redan finns i portföljen. I Lundaluppens portfölj heter bolaget Handelsbanken
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, har du gått och blivit "wonderful company"-anhängare på gamla dar? Läst för mycket Buffett-beundrande bloggar? ;-)

      Radera
  7. Det är tveksamt om jämförelsen egentligen säger så mycket om man inte lyfter bort räntefonderna från avkastningen. Att överaktiva spekulanter inte brukar klara sig så bra mot index är ingen nyhet.

    Jag är dock mer skeptisk till det kloka att lägga allt sparande i Avanza Zero, då jag anser svenska börsen alldeles för volatil och viktningen på 30-indexet alldeles för obalanserat för att det ska vara en riktigt bra portfölj. Man får, enligt min mening, alldeles för mycket HM, Telia, Ericsson och Nordea och alldeles för lite av somliga branscher (t.ex. energi, teknologi, försäkring). Och även vissa branscher, som t.ex. konsumentvaror, är man alldeles för beroende av just t.ex. HM och Lux.

    Jag skulle rekommendera Avanza eller någon annan aktör att erbjuda en jämviktad large-cap-fond med låg avgift (max 0,4%). Jag tror den kommer att slå OMXS30 över tiden.

    Eftersom detta inte finns sätter jag nu själv ihop en egen jämviktad fond i svenska aktier och en i amerikanska aktier via ISK-depåer. För att undvika överdrivna transaktionskostnader och risken med att gå in vid en enda tidpunkt fyller jag på aktier i poster om 25 tkr efter hand. Till att börja med tänkte jag ha ca 20-25 vardera av svenska och amerikanska aktier som jag väljer ut bl.a. efter fundamentala parametrar. Sen får vi se hur konceptet utvecklar sig om jag ska fortsätta med antal olika aktier, eller kanske börja dubbla innehaven. Jag är dock i första hand inte ute efter att slå index, utan mer att få en jämn och bra avkastning och bygga upp en utdelningsinkomst. Eftersom jag inte ser mig själv som en skicklig stockpicker så vågar jag inte ha lika stor del av portföljen i ett fåtal aktier och branscher som du, LL.

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar inte att Avanza ZERO är det bästa investeringsalternativet i världen, jag har ju merparten av mitt eget kapital på annat håll. Men jämfört med vad som tycks finnas i Avanzakundernas portföljer är det ju tydligen ett utmärkt alternativ.

      Radera
    2. Mattias
      Tycker inte man skall lägga hela sparkapitalet i zerofonden, men det är en utmärkt grund att stå på. Sedan kan man köpa ett eller två investmentbolag typ Lundbergs för att täcka fastighetsbiten, och Svolder för att få en exponering mot mindre bolag. Kan man sedan hålla i med ett månadssparande i vått och torrt så har man skapat en skyddsvall kring kapitalet när nästa Apple eller Northland dyker upp.
      Såg en rolig rubrik som en uppburen bloggare hade i veckan OMPLACERING BLAND KRYDDORNA. Vad är detta för investeringspolitik? Det viktigaste är att undvika sådana här övningar att hålla tätt bakåt för framåt händer det alltid något. Ungefär som i ishockey. En bra målvakt är ju halva laget.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Det var inte min tolkning av era inlägg att ni hävdade att Avanza Zero är allena saliggörande. Jag ville bara peka på några saker som ofta glöms bort när den och andra indexfonder diskuteras:

      1. Vilket index fonden följer kan ha stor betydelse. Skillnaden mellan OMXS30 och OMXSPI är dock relativt marginell.

      2. Viktningen efter kapitalstorlek gör portföljen mer beroende av ett fåtal företag än man kanske tror. OMXS30 är t.ex. väldigt beroende av banker, HM, verkstad och telekom. Lundin Petroleum är å andra sidan väl cirka en halv procent. Många fina bolag (inkl Industrivärden och Lundbergs) är inte med öht.

      3. Händer det positiva saker inom vissa branscher som energi, försäkring och teknologi får man väldigt liten exponering mot det med svenska index.

      4. Vissa branscher är representerade av företag som kanske inte tillhör de vassaste placerinsalternativen inom respektive sektor. Ta t.ex. AstraZenecas utveckling jämfört med Pfizer (som köpte Pharmacia som var en viktig del av svenska börsen förut).

      Genom att sätta ihop en egen portfölj kan man handplocka företag och välja den exponering man vill ha. Genom att ha tillräckligt många bolag så blir man dock inte lika beroende av sin stockpickerförmåga än om man sätter ihop en mer koncentrerad portfölj. Baksidan av det är förstås att det är osannolikt att man kommer att slå index men än möjligen marginellt.

      Var och en får naturligtvis hitta sin egen metod. Jag tycker dock att med ISK och dagens nätmäklare borde fler personer vara intresserade av att skapa sin egen breda portfölj än att skicka in pengarna i fonder som slaviskt följer index utan att ha någon koll på vad indexen egentligen innehåller resp saknar.

      Mvh
      Mattias

      Radera
    4. @Mattias: ja att välja index kan vara en svår övning, i mina ögon kanske svårare än att välja företag. Det brukar landa i en schablon; 40 procent X, 30 procent Y etc.

      @Lars: jag såg den rubriken, och hade bloggaren funnits i läslistan hade den rubriken nästan varit skäl för uteslutning. Nu har just den bloggaren aldrig varit någon favorit. Påstår sig överavkasta men att döma av vad som tycks stå i kryddhyllan måste man ju tvivla.

      Radera
    5. Mattias!
      Självklart skyddas man inte från stolligheter bara för att man indexinvesterar. Jag kan ta ett klassiskt exempel. Vi går tillbaka till 2000- talets början. IT bubblan och den nya ekonomin härjar som värst i spararnas portföljer. Begrepp som vinster och p/e tal betyder ingenting. Ett av de hetaste bolagen heter Yahoo. Bolaget är lite av dagens Apple som varje värdebloggare jag sett har i sin portfölj. En dag meddelar Standard Poor att man tänker ta in Yahoo i indexet. Alla ser investeringscaset. De stora indexfonderna måste köpa bolaget för att spegla indexet. Yahoo är redan en ikon precis som dagens Apple alla vill vara med.
      Helvetet bryter loss redan första handelsdagen efter Standard Poors tillkännagivande. Yahoo börjar stiga kraftigt. När cirkusen stänger och bolaget har tagit plats i indexet har Yahoo ett p/e tal på 500!! Bolaget steg från lite över 100 dollar upp till 170 dollar utan att något hade hänt med bolaget mer än att det skulle ingå i 500 indexet. Måste vara surt att sitta med i en bred indexbaserad USA fond då.
      Fridens
      Lars

      Radera
  8. Min utveckling är tyvärr sämre än Avanza-kundernas snitt räknat på senaste året, detta utan förhoppningsbolag i portföljen. Lyckligtvis har jag PPM-pengarna och barnens sparande i ZERO.

    SvaraRadera
  9. Har Avanza och är i stort sett nöjd, även om kundservice ibland missat en aningen. Å andra sidan har jag ganska konstiga specialfrågor så det kanske bara är naturligt. De ska i.a.f. ha beröm för att de bemödar sig om att svara i.a.f.! =)

    Själv har jag slagit Avanzas kunder i snitt, och jag har i huvudsak svenska, stora, stabila utdelningsaktier, samt kryddat med BP och Banco Santander som båda ligger bekvämt plus.

    Dom lite mindre företag som riskerar att ryka framöver är tyvärr Avanza och Ratos.

    Avanza p.g.a. att jag tycker att de har stagnerat. En gång i tiden var de ledande och mycket innovativa. Idag har de flesta hunnit ikapp. Om Avanza inte expanderar, innoverar eller revolutionerar inom de närmaste 6-12 månaderna ryker de nog ur portföljen.

    Ratos p.g.a. att avkastningen inte håller måttet och att jag inte delar deras syn på SF. Å andra sidan är Ratos till naturen mer svårbedömd, så vi får se utvecklingen den kommande 6-12 månaderna om de gör något som tilltalar mig. Om inte, så ryker nog Ratos, och pengarna omfördelas på stabila utdelare istället. De är helt enkelt för svåra att bilda sig en uppfattning om.

    Trevlig helg!

    MVH
    Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mycket nöjd kund hos Avanza, det var inte meningen att ge någon annan bild i artikeln. Men jag tycker det vore bra om Avanza höjde blicken lite och försökte göra något åt att deras kunder underpresterar. I längden skadar det ju deras kapitalbas, även om transaktionsintensiteten såklart är det primära.

      Radera
  10. Valet föll på SHB och Fortum när jag väl började köpa aktier. Mycket tack vare denna blogg, om jag ska vara ärlig. Men med en utveckling på 29% (exkl utdelning!) på SHB på ett fåtal månader är jag minst sagt nöjd. Och har slagit de flesta index, skulle jag tro. Betraktar det dock enbart som nybörjartur.

    SvaraRadera
  11. Jag har definitivt placerat som snittkunden hos Avanza :-)

    SvaraRadera
  12. Jag tycker inte att det är så konstigt att statistiken ser ut som den gör. Många nybörjare väljer nordnet och avanza, med all rätt skall tilläggas. Två klassiska nybörjarmisstag i min menig är att fokusera mer på möjlig uppsila än möjlig nedsida, vilket ofta leder till många misslyckade förhoppningsbolag, och det andra att inte ha en strategi bakom sitt investande/spekulerande/handlande, vilket ofta leder till att man pumpar in mer och mer pengar via nyemissioner i de misslyckade förhoppningsbolagen.

    SvaraRadera
  13. Varför skulle Avanzas kunder vara defensiva? Det är ju mest småsparare man har och folk som vill handla mycket, dvs spekulera. Traditionella banker har de äldre kunderna som sällan rör sina investeringar, som ofta ligger på Large Cap. Med små spekulerande kunder, tänk Northland, så är resultatet också sämre.

    PS., Varför har du captcha när man ändå måste ha konto för att kommentera... jobbigt. Gör som Cornu :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, man behöver väl inte konto för att kommentera här?

      Radera
  14. Utan tvekan Avanza-avkastning. Jag har saknat strategi fram till ganska nyligen vilket naturligtvis leder till usla resultat, men nu tror jag att det börjar gå åt rätt håll efter några läroår med många hemska bolag som har kommit och gått ur portföljen.

    Man måste hitta sin egen strategi som passar en själv, vilket kräver lite prövande och trevande i början. Jag imponeras av din disciplin med "buy and hold" men jag har konstaterat att det inte är något för mig (än...) utan famlar mot en strategi som jag ska skriva om inom kort hoppas jag.

    /Kommenterar utan konto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju färre affärer desto färre misstag ;-)

      Radera
  15. Intressant trodde först det handlade om Avanza aktien som jag f.ö. länge ansett vålsamt övervärderad:)

    Skulle vara kul se utfallet hos nordenett.

    Jag har ett tag observerat mitt avanzakonto inte följer de andra depååerna men utan större undersökning bestämt mig för att de beror på valutaskillnader CAD,USD i förhållande till SEK då mina innehav(endast utländskt på det kontot) många gånger i lokal valuta utvecklats väl.

    Dax fundera några varv till på lönsamheten med utländska innehav så länge vi har en krona som blir starkare.

    Festligt flera konstaterar att man klarat sig bättre med en enkel avgiftsfri indexfond, varför gå över ån efter vatten.

    SvaraRadera
  16. Kör själv sedan länge i huvudsak indexfonder kombinerat med aktier och ser mina aktier mest som en väldigt dyr men trevlig hobby. Tror att proffs i snitt vanligtvis vinner över amatörer oavsett om det är aktier eller något annat så jag är inte helt förvånad. Det kan dock finnas andra förklaringar som tex valutasvängningar i detta fall men oavsett dessa eventuella förklaringar så ska halva marknaden underprestera och halva ska överprestera. De flesta män tror precis som undertecknad att de kör bil bättre än snittet och samma sak gäller nog de som är aktiva placerare. Man bör nog fråga sig själv om man har för avsikt att slå marknaden och i så fall även fundera över vilka förutsättningar man har att göra det. Man blir ingen Buffett bara för att man har läst om och av honom. Morgondagens Buffett kan mycket väl ha helt andra idéer om hur man gör bra investeringar.

    SvaraRadera
  17. Lite off topic, men eftersom du introducerat tanken av att äga varandras konkurrenter (Google vs Apple exempelvis) - vore det inte intressant med en analys av Inditex? Zara och H&M är ju definitivt konkurrerande i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag kan peka ut en vinnare så är jag nöjd med det, behöver inte balansera alla investeringar. Inditex är intressant på egna meriter, men jag kan inte bolaget lika bra som H&M. Båda kan definitivt vara vinnare, men olikt IT-branschen tror jag inte att någon av dem kan elimineras på en femårsperiod.

      Radera
  18. Hej,

    Jag har mina nordamerikanska aktier i en Avanzadepå. Anledning? Hösten 2007 tog SEB (där jag har den enkla depån och inte är någon stor fisk) 600 kr i courtage för en affär. Motsvarande transaktion hos Avanza kostar runt en hundralapp...

    Instämmer med övriga att deras kundservice är bra och kan tillägga att jag tycker de har en överlägsen portföljrapportering relativt SEB (månadsvisa sammanställningar är standard och man kan skapa egna, dock max fem samtidigt om jag minns rätt).

    Min hypotes till varför Avanzasparare inte slår index: kan det vara så att de är många yngre människor som inte räds (tycker det är konstigt med) en bank utan fysiska bankkontor? Att äldre (och mer erfarna investerare) måste ha en "vanlig" bank och därför inte är lika väl representerade hos Avanza?

    Om Avanzas kunder är yngre är sannolikheten högre att de ännu inte lärt sig (den hårda vägen!) att värdepappershandel är en svårtyglad best... ;-)

    Någon efterfrågade en indexfond som följer S&P 500. Jag använder Swedbank Robur Indexfond USA, avgift 0.42 procent. Inte möjlig längre för sparande av avtalspension hos Avanza (varför?), men för direkta fondköp och i en IPS är den fortfarande tillgänglig.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carolus!

      Vill börja med att tacka för de fina orden om vår kundservice och portföljrapportering. Riktigt kul att höra!

      Anledningen till att Swedbank Robur Indexfond USA inte är möjlig i våra avtalspensioner längre är att samtliga avtalsområden numer har stränga villkor för fondrabatter. Även om vi gärna vill kunna erbjuda en stor valfrihet så sätter detta dessvärre käppar i hjulet för just utbudet av fonder.

      /Daniel, Avanza Bank

      Radera
  19. Avanza Zero lämnar inte någon utdelning längre, jag förstår inte riktigt hur utdelningen ändå kommer AZ-ägarna till godo? För de återinvesteras ju i Avanza Zero, som jag har förstått det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt NAV (net asset value; värdet på en fondandel) kommer att öka istället. Fondutdelningen gjordes tidigare endast p.g.a. skatteregler, som nu har ändrats.

      Numera tas motsvarande fondskatt ut genom en schablonskatt på fondvärdet, vilken faller på dig och mig som privatpersoner. I deklarationen syns denna skatt som "Schablonintäkt xxx" under rubriken Inkomster - kapital.

      Radera
  20. Jag ligger med på avanza kund snittet:)
    köpte lite högrisk aktier när jag började med aktier men har sedan efter att gått väldigt mycket plus och lika mycket minus och hamnade på plus minus noll istället försökt att gå över till mer "stabila" aktier och behållt några "förhoppnings" aktier som jag tror på.

    Har dock börjat studera i januari igen så jag har inte haft tid i att placera i aktier så jag lade min blogg och aktierna på hyllan o sparar istället lite då och då i avanza zero.

    Har även blivit intresserad i Apple med då deras produkter bara växer i mina ögon, gillar hur deras produkter är lätt andvänliga och med få inställningar om man jämnför med andra OS. Men missade det lilla raset innan rapporten då aktien sjönk under 400.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.