fredag 2 mars 2012

Mina sämsta aktieaffärer

Året var 2007, det var vår och börsen var på toppenhumör. Efter ett antal år där ganska mekaniskt månadssparande varvats med en enorm tur i marknadstajming trodde Lundaluppen att han kunde investera, att han hade känslan. Nu var det dags att göra lite större manövrer. Det gick... inte så bra. Som helgunderhållning bjuder jag här på de sämsta aktieaffärerna jag kan minnas mig gjort.

Worst. Investor. Ever.
Sämst av de sämsta var inköpet av NSP Holding. Jag resonerade att det måste vara en utmärkt affärsidé att sälja hamburgare, och Burger King är ju ett starkt varumärke. Vilken idiot som helst kunde ju driva detta till succé. Tydligen inte, värderingen var i himlen när jag köpte, vilket jag inte hade någon egen uppfattning om, och de som drev bolaget bevisade den förra tesen fel. Aktien föll med nära nittio procent från min köpkurs och bolaget genomförde en nyemission. Under nyemissionen lyckades jag dock räkna lite och hämtade via teckningsoptionsaffärer kanske tillbaka en eller två av de nittio procentenheterna igen.

Brott: ingen uppfattning om bolagets värde vid inköp, ingen koll på marginaler och konkurrenssituation, ingen förståelse för franchisetagarnas situation jämfört med integrerade restauranger, såg bolaget som en "krydda" och gjorde därmed ingen som helst hemläxa.

Straff: närmre 90 procent i permanent förlust. Knappt 90 000 kronor, dyrt att vara korkad.

Näst sämst men med en pinsam svans var inköpet av Maersk. Dels köpte jag dem till all-time-high-pris utan att veta vad de var värda. Sedan gick de upp i pris. Efter att ha stigit tio procent sålde jag en av de två aktierna för att "plocka hem lite av vinsten". Sedan fortsatte de stiga ytterligare fem procent, då tänkte geniet i mig att det verkade finnas mer att hämta här och jag köpte tillbaka den sålda aktien! Där brände jag tiotusen kronor på ingenting. Sedan kom finanskrisen och aktien rasade i värde. Där började jag äntligen lära mig något och behöll de plötsligt undervärderade aktierna och äger dem fortfarande.

Brott: ingen uppfattning om bolagets värde vid inköp, försäljning för att "göra en vinsthemtagning", återköp vid ännu högre kurs, återigen utan att veta bolagets värde.

Straff: högt inköpspris, kommer säkert att vara en bra investering till slut, men inköpspriset tar bort avkastningen de första fem åren, minst.

Ytterligare misstag samma år var att jag köpte Ratos, Holmen, Investor och Industrivärden på alldeles för höga kurser. Trots att jag fyllt på flera gånger sedan dess är Investor och Industrivärden idag på samma nivå som mitt GAV, fem år senare. Ratos var dyr då, men blev väldigt snabbt dyr igen efter finanskrisen, så på ren tur blev det en rätt bra affär.

Den gemensamma faktorn i alla misstagen var att jag köpte aktier utan att ha en underbyggd uppfattning om bolagens värde (eller kvalitet i fallet NSP). Jag litade på riktkurser och - ännu värre och pinsammare - prishistorik. Detta kostade mig nästan 20 procent av mitt totala kapital under 2007, ett år när SIXRX sjönk med knappa 3 procent.

När det gällde kvalitetsbolagen så har jag ju kvar en del av aktierna och de kommer så småningom att växa ikapp även de höga värderingar jag en gång köpte dem till, men det har kostat några års avkastning. När det gäller bolaget av sämre kvalitet blev förlusten av kapital permanent. NSP ligger fortfarande och harvar på de nivåer jag sålde dem vid, en helt ny ledning har inte lyckats lösa problemen.

Det positiva i det hela var att jag insåg att jag hade mycket att lära, började läsa och hittade fram till värdeinvesteringar, Graham och Buffett. Där hittade jag en investeringsfilosofi jag kunde sympatisera med, förstå och som passade mitt temperament. Jag var en bit över trettio år 2007, så jag hoppas att mina läsare hittar rätt tidigare i livet! Jag själv kommer såklart att göra fler misstag, men förhoppningsvis inte samma misstag igen.

48 kommentarer:

  1. Väl skrivet! Intressant! Sitter på min sämsta affär fortfarande rusforest...usch!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda råd jag kan ge är att rensa hjärnan, titta på bolaget som om det var första gången. Om det ser billigt ut, behåll, annars sälj och glöm alla revanschtankar.

      Radera
    2. "Revanschtankar" är en mycket farlig sak! Nyligen fick jag ett brev från en vän som är ph.d. i ekonomi från Kanada, han sa:

      RIM (Research in Motion). It's product, Blackberry used to dominate the smart phone market, especially in business community. But the rise of Apple's i-phone snatch market shares away, and the stock has been struggling. I bought a few hundred at around $55 (was $150 before the financial tsunami), and added more when dropped below $50, and $40, now it's around $14....

      Din investeringsfilosofi är oerhört bra. Kan jag använda dem till min undervisningen?

      chliu

      Radera
    3. Ja RIM skulle jag inte sätta många potatisar på idag... Använd min blogg hur du vill chliu, det är ett av skälen jag skriver.

      Radera
  2. Min portfölj har påverkats av
    -Fastighetskraschen
    -IT kraschen
    -Telekomkrisen
    -Börsforum och följa "Löparn" effekten
    -ABB asbestsaffär
    -Finanskrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med stora förluster varje gång? Alla utom Löparn innebar ju även möjligheter. Sådana börsgurus har jag tack och lov aldrig fått för mig att följa.

      Radera
  3. Det du beskriver känns som en väg som mer eller mindre alla vandrar, kanske för att den typen av information (riktkurser, prishistorik) är så lättillgänglig och för att det känns så enkelt att använda. Vissa stannar dock i detta stadium, och andra lägger ner verksamheten - medan några utvecklas.

    Mitt allra första aktieköp är också mitt största misslyckande - Eniro. Jag antar att ingen blir förvånad när jag säger att de pengarna har gått upp i rök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, det är nog många som lagt sina läropengar i Eniro... Du verkar ju landat på fötterna efteråt.

      Radera
  4. Jag har gjort fler dåliga affärer men lyckligtvis har de varit mycket billiga eftersom det handlat om små summor och jag kunnat sälja av till bra pris.

    1) Lyssnade på en arbetskamrat som läste ekonomi. Satsade 2000 kr på Countermine i syfte att testa på hur man handlade med aktier, ignorerade nyemissionen och har nu ett förlustavdrag som täcker utdelningen i Beijer Alma 2012 =).

    2) Byggde upp en aktieportfölj (fyra bolag) där det gick ganska bra. Enda misstaget var Formpipe Software som är ett mycket bra bolag men vid den tidpunkten var på tok för dyrt (17 eller 18 kr 2010). Lite som dig och kvalitetsbolagen till hög värdering.

    3) Värmlands Finans som var bland de första att marknadsföra factoring och hade en direktavkastning på 10 %. Gick åt helskotta då Renhult blev väldigt kreativ för att öka mängden pengar i bolaget. Lyckades lyckligtvis sälja av på 3,4 kr efter att ha köpt på 4 kr. Lite bitter eftersom jag tror att bolaget hade kunnat vara en mycket lönsam liten verksamhet om in Renhult hade fått för sig att expandera istället för att generera kassaflöde.

    4) Questerre. Kalles Farsa verkade vara ett geni (Black Perl gick som bäst just då) och jag tror på naturgas. Hade däremot inte läst in mig på Quebecbornas syn på naturgasen...

    Formpipe och Questerre äger jag fortfarande medan Värmlands Finans är avsålt.

    SvaraRadera
  5. Haha, det där med Kamprad hade jag glömt!

    SvaraRadera
  6. Tror att de flesta som handlar på börsen gjort har bort sig några gånger i början. Utöver det som Investeringsinspektören skriver tror jag att många letar efter snabba klipp men utan att bry sig om det underliggande (bolagen). Så var det för mig iaf. När man är ny på marknaden verkar det som att man förtränger vad man håller på med vilket mer eller mindre är gambling. De flesta av oss skulle nog inte dra till ett kasino och satsa hejvillt i olika spel på samma sätt som man gör i olika bolag på börsen när man är ny.

    Det som är lite olyckligt är att det tar tid att hitta rätt när det gäller sin strategi. Man hinner klanta sig ett par gånger innan man så att säga hittar hem. Har man tur och har ett sunt förhållande till risk handlar man inte med stora summor i början.

    Mina tre sämsta affärer är:
    1) SAS. Hoppades på att få göra en s.k. "buy low, sell high". Visar -85% i depån idag. Nu är det knappt lönt att agera så det får få som det går. Ett av mina 5 första bolag.

    2) Clas Ohlson. Hoppades på ett nytt HM i annan bransch. Prickade kurstoppen 2010 vid första inköpet, ganska duktigt faktiskt ;). Försökte snitta ner mig innan jag till slut sålde rubbet (-45%).

    3) KappAhl. Hade ingen kunskap om bolagets finansiella ställning eller den hårda konkurrensen inom klädbranschen. Visste inte vad jag skulle göra med en värdeökning på drygt 40%, sedan vände trenden och jag hängde med en bra bit innan jag sålde med förlust (-15%). Doh! Ökade dock i HM på goda grunder vilket jag är nöjd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sälj SAS, det är ett av de få aktieråden jag kan ge i sömnen ;-)

      Radera
  7. Jag är du när du var en bit över 30, fast nu.
    Allt verkade bra, hittills bara förluster.
    Lagt ner allt nu och köpt en hel del litteratur, tänkte starta om och faktiskt köpa saker på kunskap istället för magkänsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var kritisk även när du läser litteraturen. Den börjar fyllas med en hel del "gamla" sanningar som kan vara utdaterade eller helt enkelt aldrig varit sanna. Det absolut farligaste är när en skribent blandar riktigt genomtänkta idéer med en del riktiga bottennapp. Ett riktigt bra exempel på det tycker jag är P.H Börjesson (VD Spiltan fonder och författare som ger ut sina böcker i samarbete med Aktiespararna) som blandar Buffet citat (bra) med åsikter som att bostäder är det säkraste man kan investera i (även efter krascherna på Irland, Danmark och Baltikum).

      Därför är det bäst att aldrig acceptera verktyg du inte själv kan förstå, för du är risken stor att du använder verktygen fel. Jag litar t.ex. egentligen inte mer på Lundaluppen än Kalles Farsa. Men eftersom Lundaluppen hela tiden redovisar både sin teori och källdata så blir det i praktiken samma sak som hög tillit även om jag ofta prioriterar kassaflöde framför en bra balansräkning.

      Radera
    2. Håller med Järnvargen här, både bloggar och böcker måste läsas försiktigt. Det skrivs mycket skräp, och häpnadsväckande mycket publiceras.

      Till och med i min favorit, The Intelligent Investor finns det några kommentarer av Jason Zweig som jag tvivlar på att Graham skulle accepterat.

      Radera
  8. Mycket läsvärd artikel! Gillar särskilt enkelheten i brott och straff.

    Mitt sämsta köp är Li Ning. Kinesisk skojätte som jag köpte alldeles för dyrt och som visade sig ha svårigheter att hävda sig mot Nike och Adidas när konkurrensen ökade. - 75% hittills och då har den rusat 50% senaste tiden. Förtjänar kanske en egen analys på min blogg, vi får se!

    SvaraRadera
  9. Har själv gjort misstag när jag gått med i IPO, när jag försökt med swing-trading, då jag tittat på vinster men inte på kassaflöden, då jag avstått från att öka då aktien stigit lite från inledande köpkurs eftersom jag då upplevt den "dyr". Jag har också haft för lite sparbuffert och varit tvungen att sälja för att få till uppkomna oväntade kostnader. Jag kommer antagligen göra många fler misstag med tiden... Det går att läsa sig till det mesta, men ingenting sätter sig så bra i medvetandet som egna upplevda erfarenheter. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, egna erfarenheter är klart bäst, men otroligt dyra!

      Radera
  10. Jag har precis börjat med aktiehandel och vill bara tacka för alla tips. Har väll inte hunnit göra några större misstag då jag bara äger Handelsbanken, HM och Tele2. Det skulle kanske vara att jag ville "sätta igång snabbt" och köpte Tele2 till första bästa pris (typ 133kr), hade nog kunnat få dom för iaf 130 om jag inte haft så bråttom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du precis köpt HM och SHB har kanske inte gjort några extrema fynd, men det blir säkert mycket bra investeringar över tid. Tele2 kan jag inte prismässigt, men att inte pricka en prisbotten är inget att gräma sig för.

      Radera
  11. En av mina första investeringar var i Nokia. Kursen hade sjunkit till ca 90 kronor och ja, vilket läge. Men nu är förlusten dryga 60%. Bra lärdom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Teknikaktier är farliga, jag har precis kastat mig in i den djungeln. Nokia skulle jag inte våga äga idag.

      Radera
  12. Riktigt bra artikel. Förluster är bra! Det gör att man kan lära sig något av vad som gick fel. Jag har förlorat en hel del pengar(mycket för mig) i början av min "karriär". Gör sällan om samma misstag igen. Det mesta kommer igen men i lite annan skepnad.

    Warren Buffet är intressant att studera. Han har också gjort stora misstag men ännu fler lyckade investeringar. Intressant att Buffet inte investerar i bolag som han inte begriper sig på. Ändå är IBM en av hans större investeringar.

    SvaraRadera
  13. Har också gjort ett dyrköpt misstag i början av min investerarkarriär. Köpte Skandia precis innan skandiaskandalen. Det jag lärde mig av detta att det är viktigt med starka och långsiktiga ägare som känner för företaget och vill dess bästa.

    SvaraRadera
  14. Mycket intressant läsning. Tack för den delade visdomen. :)

    SvaraRadera
  15. precis som flera andra köpte jag aktier på känsla i början. I bästa fall läste jag någon analys på placera.nu eller i aktiespararnas tidning.

    Luppen: Har ni kikat på Vivendi? Det känns som att värderingen är för bra för att vara sant. Jag har letat som en tok men jag måste ha missat en split eller liknande.
    Direktavkastning 12%
    PE3 6
    http://www.vivendi.com/vivendi/Annual-Reports,4975

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, har inte tittat på Vivendi.

      Radera
    2. Intjäningsförmåga ca 2 euro per aktie, försiktigt räknat, utdelning 1 euro. Pris 14,40 ser attraktivt ut, men inte riktigt de multiplar du anger.

      Radera
  16. tack för svar. Korrekt, utdelningen är sänkt till 1 euro så direktavkastning är 7%.

    Tre års fritt kassaflöde ger en multipel på 5 medan PE på fem års vinster blir 7.

    SvaraRadera
  17. Det finns nog inte en värdeinvesterare som inte i början dragits med i ett par dåliga investeringar när han borde tittat på pris/värde, även Buffett himself.

    Det är så man lär sig och man tjänar mycket mer senare än vad lärdomarna kostade, i mitt fall Pare och Micro Systemation.

    BTW: vad ska du med Google och MS till? De har haft sin chans, Apple forever! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Apple är såklart hetast, men jag föredrar en helgardering i det här fallet.

      Radera
  18. Jag är helt ny i aktiemarknaden och det skulle vara intressant om du kunde berätta lite om hur stort ditt kapitel var när du började?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag började månadsspara i slutet av nittiotalet (startkapital = 0), köpte Investor och Industrivärden genom ett sparprogram där man kunde köpa delar av aktier (Stadshypotek bank var det då, funkar nog med Aktieinvest idag). Jag kom på det sättet upp i ungefär 200k innan jag betalade av lite lägenhetslån och föll tillbaka till under 100k. Sedan gjorde jag en del affärer med mina företag och fick ett tillskott på drygt en miljon. Detta var i mitten av 2000-talet. Sedan dess har jag investerat och månadssparat och gått från dryga miljonen till 2,6 idag.

      Jag tror inte att alla har turen att starta bolag och få miljontillskott i portföljen. MEN, jag tror att alla med rätt intresse och inställning kan vara minst lika lyckosamma som jag i aktieinvestering och därmed bygga en bra grundplåt. Genom mitt företagande fick jag kanske tio års försprång mot personer som är anställda och måste spara ihop via lönen.

      Radera
  19. Kul att läsa att man inte är ensam om att göra misstag!

    SvaraRadera
  20. Alltid kul att läsa om svidande nederlag som motpol till alla lyckade affärer.

    Jag har ett par ekonomiska örfilar i bagaget. I slutet av nittiotalet köpte jag Times Space Radio, ett piggt start-up som sysslade med mobilt internet. Eftersom jag tyckte att det verkar medeltid att gräva upp halva Sverige för att skicka data så tyckte jag att detta var framtiden. Inte helt fel analys, men för tidigt ute och en teknik och en omvärld som ville annat. Jag tror att företaget gick i konkurs eller liknande och jag blev inte IT-miljonär.

    En megafeltajmning var att köpa Ericsson på 880 SEK (runt 220 SEK om man räknar med splitten som gjorts sedan dess). Mina barnbarns barn kanske skulle kunna få pengarna tillbaka om jag inte sålt.

    En annan ruskig grej som jag lyckats med är att köpa AXIS på 25 SEK för mycket pengar (enligt mina mått) för att sedan bli skitskraj och hämta hem en vinst på 27 SEK. Idag, runt 6-7 år senare (kanske mer) så handlas aktien runt 180 SEK och jag hade varit vid ganska stadd kassa om jag hängt i.

    SvaraRadera
  21. Köpte Switchcore för tio år sen. Say no more... Tur att det var ett litet belopp.

    SvaraRadera
  22. Rolig tråd och en väldigt bra blogg. Efter att ha läst månader av inlägg vill jag bidra lite.

    Mina föräldrar och morföräldrar hade sparat åt mig och en av fonderna var någon miljöfond hos det som numera är Swedbank.

    Miljöfonden gick väl sådär och ung och smart som man var ville man tjäna mer.

    Som ett brev på posten dök då Björn Rosengren upp i TV-rutan och deklarerade att Telia minsann skulle bli folkets biljett till rikedom. Nyheterna, Aktuellt och Rapport, spädde på hypen med att detta minsann var en kanoninvestering.

    Full av förtroende för svensk statlig nyhetsmedia och svenska politiker gick jag till banken, sålde hela mitt innehav i miljöfonden och tecknade aktier i Telia för hela slanten.

    Hälften så rik som jag var innan lärde jag mig läxan att aldrig lita på svensk statlig media, svenska politiker eller köpa aktier utan att ens titta på de underliggande ekonomiska siffrorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska nog alltid akta sig när någon marknadsför en aktie, oavsett om det är staten eller någon annan.

      Radera
  23. När två välrenomerade företag (astra och kabi) gjorde en gemensam satsning och skapade ett biotec-företag som uppvisade strålande preliminära resultat, hade en charmig doktor i biokemi som vd (som dessutom utsågs till årets svensk) och alla kurvor pekade spikrakt uppåt var det lätt att bränna sig... ordentligt.

    Efteråt klumpade jag ihop Fermenta, Refaat, börsen och aktier generellt och tog lärdomen att "alltihop suger!"

    Bränt barn skyr elden heter det ju och inte förrän för två år sedan började jag intressera mig för aktier och investeringar igen. Denna gång försöker jag ha torrare på fötterna och inte lyssna så mycket på mediatyckarexperterna.

    SvaraRadera
  24. Jag gjorde en av mina bästa affärer när staten erbjöd allmänheten att köpa Assidomän. Jag hade inte aktierna nån längre period men jag vill minnas (trots att det snart är 20 år sen) att jag gjorde en rejäl vinst på kort tid. Den sämsta affären är inte klar ännu men den ser ut att ha gått riktigt dåligt. Köpte för typ 20 år sedan aktier i Dala Djupgas för 6000kr. Sedan kom det en herre vid namn El sayed och tog över. Idag står det värde 0kr följt av KK när jag tittar på min depå :)
    Mitt intresse för börsen startade i början av 80-talet då kompisens pappa övertalade mig att investera månadspengen i optioner. Dock förstod jag aldrig riktigt hur det fungerade annat än att det handlade om stora vinster eller stora förluster beroende på hur aktien kopplad till optionen utvecklades. Jag tror det hela slutade med att några månadspengar försvann och jag har aldrig ens funderat på optioner igen.
    Kul att läsa om er andras erfarenheter av dåliga affärer, eller ja, missförstå mig rätt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog att den där 0kr/KK får betraktas som klar ;-)

      Radera
  25. Hej ”Lunda”, jag måste bara få säga vilken otroligt intressant och givande blogg du har och vilken inspirationskälla du är för mig bland annat.

    Jag själv är 23 år och haft ett intresse för aktier i ca ett år nu. Jag har redan från början varit inställd på att försöka investera enligt b.la. Grahams och Buffetts investeringsfilosofi.

    Men eftersom jag är en riktig amatör med lite erfarenhet så har det varit svårt för mig att hitta bolag jag varit villig att investera i då jag redan för ca ett år sedan började tycka att börsen var dyr. Det tar lång tid att läsa årsrapporterna, kvartalsrapporterna, att försöka sammanställa mina egna analyser m.m. Jag är helt enkelt en amatör som har mycket och lära, och kul det! I och med detta så har jag inte gjort så många affärer helt enkelt.

    Mitt startkapital var om 20 k och har sedan lagt undan 4k/ månad för sparande. Jag ville självklart öka detta för att börja med att kanske ha ca 25 k uppdelat på fyra bolag som just jag kan investera i och förstå.

    Nu till det komiska. Jag har sedan ett år valt att investera i Recyctec och har lagt alla mina ägg i den korgen. Hitintills så har det visats sig vara en bra investering ÄN så länge. Ligger ca 90k + vid dagens kurs om 20 kr och har följt med på en uppgång om ca 90 %. Jättekul, men jag inser såklart riskerna i min investering och är fullt medveten om att jag kan förlora hela kapitalet.
    Varför jag valde att investera i Recytec var bland annat för att idén de har är ju väldigt klockren. Sedan så hade de ett börsvärde om ca 98 m då jag gick in i bolaget vilket kändes lite för ändå ett förhoppningsbolag vilket jag tänkte utnyttja. Efter diverse analyser om rikskurser mot 32 kr m.m. så tog marknaden rygg på dessa och kursen fick självklart fart, kul å tur.

    Nu när jag har ca 100 k så börjar jag fundera på om jag ska sälja mitt innehav i Recyctec för att sedan invänta tills jag själv kan investera i bolag enligt min investeringsfilosofi som jag egentligen skulle gjort från början.

    Vad har du för tankar kring mitt agerande? Har du några tankar om Recyctec?

    // En nybörjare med tur hitintills

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inget om Recyctec, men det låter definitivt som att du haft tur. 100% i ett småbolag är farligt om det inte är ditt eget bolag ;-)

      Det låter som att du borde sprida ditt kapital över en bredare portfölj. Vilka bolag jag gillar bäst framgår av bevakningslistan och portföljen.

      Radera
  26. Gud så skönt med ett inlägg med någon mer som gjort en ordentlig nybörjarmiss! Jag ligger själv just nu ca 88% minus i Abelco. De ska förvisso noteras igen, men det är svårt att inte vara irriterad på sig själv för att utan analys ha köpt den lotten. Nicklas Andersson i #PrataPengar brukar ju citera Buffet (tror jag det är) nåt i stil med "Lär av dina misstag, du har betalat för dem", och nog får jag säga att 37000 var en rejäl näsbränna att lära sig av...

    SvaraRadera
  27. Det här var ett inlägg som jag missat. Kul att du delger även de sämre affärerna Luppen.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om HM skulle börja rusa på allvar så skriver bolaget självklart in sig i listan här, om det inte redan gjort det.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.