onsdag 21 mars 2012

Aktieinvest, nej tack

Jag tog en titt på Aktieinvest häromveckan för att se om ett konto där skulle kunna hjälpa mig att komma åt lite fler europeiska marknader. Informationen var lite luddig, eller så hade jag bråttom, men jag anmälde mig och fick några dagar senare information hemskickad.

När jag läste informationen tappade jag dock intresset fullständigt:
 1. Depåavgift. Beloppet är oväsentligt, jag betalar inte depåavgift. Visst, med en viss affärsvolym kom man undan, men jag har inte klart för mig vilken volym jag kommer att ha på deras sajt. 
 2. Aktier utanför Stockholmsbörsen handlas inte över börsen direkt utan man köper aktieandelar (Aktieinvest äger aktierna och man själv köper andelar i dessa aktier, behöver inte vara hela delar). Detta är ingen dealbreaker i sig, men för att täcka upp för Aktieinvests risk, de äger såklart de delar av aktier som ingen annan vill ha, så tar man ut ett fullständigt orimligt courtage, 2,3 procent plus 39 kronor.
När jag köpte mina allra första aktier i slutet av nittiotalet gjorde jag det faktiskt via ett andelssystem i Stadshypotek Bank. Courtaget var då lägre än vad Aktieinvest har idag. Nej, skärpning Aktieinvest om ni vill ha mig som kund.

30 kommentarer:

 1. Är du inte medlem i aktiespararna då får man billigare ;) Villkoren de ger på ISK:en för oss medlemmar tycker i alla fall jag är helt okej så länge man håller sig till Svenska aktier, utländska är inget vidare. Minicourtage 69 kr för svenska är lägre än Avanza och Nordnet. Nu har ju du mer pengar så det är möjligt att procenten på courtage är viktigare än minibelopp men för mig är minisumman viktigast.

  SvaraRadera
 2. Jag tror jag betalar 39 i minimicourtage på Avanza. Jag är inte medlem i Aktiespararna, nej. Jag sympatiserar med organisationen men medlemsavgiften är lite hög med tanke på att jag inte tycker tidningen håller särskilt hög klass.

  Jag är rätt snål när det gäller valfria utgifter som inte gör familjen glad...

  SvaraRadera
 3. Jag tycker deras prislista är komplicerad(http://www.aktieinvest.se/Files/Filer/Prislistor/Prislista_090309.pdf). Jag som är medlem i Aktiesparna förstår inte heller glädjen med att betala 10kr+0,8% eller 1,6% för utländska bolag. Det är väl bara köp utanför Sverige, Finland, Norge, Danmark, USA och Kanada som det kan löna sig och då får man inte investera allt för stora belopp.

  SvaraRadera
 4. En fördel med Aktieinvest är gratis återinvestering av utdelning. De har tidigare haft fina villkor för unga aktiesparare men nu i maj höjs courtaget rejält. Jag kommer nog flytta över min handel till Avanza i samband med detta.

  SvaraRadera
 5. Om man köpt norska, danska eller finska aktier och vill föra dem till t.ex. Avanza kostar det otroliga 750:-. Och detta PER AKTIESLAG!!!

  Helt orimligt.

  Att man dessutom betalar dagshögsta kurs vid köp och får dagslägsta kurs vid sälj gör mig totalt ointresserad av Aktieinvest.

  Synd att Handelsbanken/Stadshypotek la ner motsvarande tjänst nyligen. Villkoren var bättre där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 750?!? Tur jag missade den, annars skulle jag vara upprörd...

   Radera
 6. Om vi leker med tanken att du börjar om på nytt och har sålt hela ditt innehav - vilka bolag skulle du idag välja till din nya portfölj?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att svara på, men flera av innehaven hade återkommit. Följande bolag hade nog fallit ifrån: Swedbank, Lundbergs, Industrivärden Maersk och JNJ. Orsakerna varierar mellan pris, kvalitet och bättre alternativ.

   Radera
 7. Jag månadssparar med andelsköp i Aktieinvest och har det som ett komplement till en depå på Avanza där jag har fonder och certifikat. Är medlem i Aktiespararna så jag har lägre courtage.

  Det jag gillar med Aktieinvest är att jag själv kan sätta ihop en egen "fond" med ca 12 utvalda högutdelare (svenska och utländska) till ett rimligt pris.
  Jag går aldrig all in/out utan balanserar mellan olika tillgångsslag.

  Skulle jag välja en fond (det finns ingen fond som har det urval jag vill ha ändå) så så skulle de ta 1-1,5% per år. Nu betalar jag ca 1,2% i courtage (70 sek för köp 6000 sek) och har innehavet avgiftsfritt.
  Gratis återinvestering av utdelningen är en bonus.

  För en småsparare så tycker jag Aktieinvest möjliggör en riktigt bra riskspridning till ett rimligt pris. Har man större belopp och kan handla utländska aktier utan att courtaget blir besvärande stort så passar kanske någon annan mäklare bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag kör samma sak! Sparar i en portfölj av 10 aktier och betalar 10kr för hela affären! Det dras då varje månad!

   Återinvesteringen vid utdelningar är dessutom helt gratis!

   I och med jag köper varje månad så får jag också 0:- i depåavgift!

   Radera
  2. Jag inser att det kan funka bättre för andra, och jag använde som sagt liknande själv tidigare, men priserna är höga.

   Radera
  3. Förstår!!...handelsbanken har något liknande ...dvs om man månadsspar och återinvestera utdelningen i aktier...kostar 65:-/kvartal!

   Varför har inte Avanza liknande tjänst??

   Radera
 8. Depåavgiften verkar nästan helt försvunnit men givet de kostnader ett förvaringsinstitut faktiskt har för att hantera innehav (corporate actions, avgifter till depåbank osv) är det faktiskt rimligt.

  Nu finns det visserligen stordriftsfördelar och man hoppas väl också tjäna pengar på gungorna men aktiehandel/förvar är ju i nuläget en nästan helt ointressant business.

  Ovan beklagar sig någon över kostnaden för att flytta utländska aktieinnehav. Det är en extremt osmidig hantering och du lämnar faktiskt ett institut - skulle tro att 750:- endast täcker faktiska kostnader och att det inte ligger någon större vinstmarginal i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du förväxlar kostnad med kundpris. Kan man inte effektivisera och minska sina kostnader så kan någon annan prisa ut dig. Deras kostnader bryr jag mig inte om ;-)

   Radera
 9. Hej!

  jag har månadsspara i just utländska bolag under några år, som medlem i unga aktiesparare har jag då tyckt att priset varit okej, tror inte någon depåavgift dragits och inte heller någon fast avgift på typ 10:- vid andelsköpen utan endast dagens sämsta kurs.

  men de ändrar ju villkoren fick man nyligen information om och detta troligtvis inte till det bättre för mig som spar små belopp varje månad, ska jag vara ärlig orkade jag inte sätta mig in i de nya villkoren
  MEN! kan man bara ändra villkor? har jag som kund inte rätt att avsluta eller flytta innehaven till annan aktör och detta då utan kostnad? eler är jag tvungen att acceptera de nya avtalen?

  tack för en mycket bra blogg, första gången jag kommenterar

  //T

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta finansinstitut har inskrivet i sina avtal att de kan ändras ensidigt i efterhand. Man får rösta med fötterna och då är det inte kul med flyttavgifter...

   Radera
 10. Jag sparar till barnen i Aktieinvest i en portfölj med andelar. Ett månadsspar.Jag tycker att det funkat jättebra och jag känner att jag inte har behövt hålla nån superkoll - portföljen har växt bra ändå även när börsen gått dåligt.
  Jag vet inte hur länge jag håller kvar den där men jag har den som komplement till en kapitalförsäkring - fonder - i Avanza.
  //KM

  SvaraRadera
 11. Enda vettiga sättet att använda sig av Aktieinvest är att vara medlem i aktiespararna samt att sätta upp ett månadssparande där man inför varje dragning byter till de aktier man för tillfället vill ha andelar av. Mycket märkligt att de har så dåliga priser på vanliga depåer och att de nu väljer att försämra villkoren ännu mer.

  //

  SvaraRadera
 12. Jag anlitar själv aktieinvest och tycker att det framför allt kan vara bra i ett läge där man som nybörjare ska bygga upp en portfölj och få en juste riskspridning. Däremot är inte akiteinvest billigt när man börjar handla med högre belopp, argumentet att man får gratis återinvestering är faktiskt skenbart. Som någon påpekade så får man regelmässigt högsta dagskurs vid köp vilket innebär att vid allt annat än mkt låga belopp så är det mkt bättre att ta ut likviden och gå in och själv köpa när kursen är attraktiv. Hittills har jag låtit aktieinvest återinvestera utdelningarna men kommer nog att sluta med det.

  SvaraRadera
 13. Aktieinvest har lite erbjudanden till och från om att man kan få 100-200kr om man öppnar konto hos dom och sätter in 1000kr. Desvärre har jag inte fått de 150kr än, men de kommer väl hoppas jag.

  Avkastningssskatten på ISK behöver drar aktieinvest nästa år till skillnad från avanza som tar ut den löpande. I övrigt håller jag med dig Lundaluppen om att det ser tunt ut med fördelar.
  Tjänsten med andelsorder är ju nästan helt värdelös om man tvingas handla på dagshögsta och den enda andra bank vad jag känner till som fortfarande har depåavgift är handelsbanken (Handelsbanken är ännu fulare eftersom de har värdeavgift på hela depån.)

  Medlemskap i aktiespararna är i princip obligatoriskt om man vill ha depå hos aktieinvest pga depåavgifterna, så rimligtvis borde de själva inse att de förlorar kunder på det tids nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer det verkligen att Avanza tar ut löpande skatt på ISK? Jag tror inte att dom gör det!

   Radera
  2. De tar ut avkastningskatten nästan ett år tidigare än Aktieinvest (Som jag har förstått det iaf.) och insättningsskatten löpande under året, med tvångsförsäljningar som följd om pengarna inte finns i depån dagen då skatten ska dras.

   Datumet då avkastningsskatten kommer att dras i Avanzas kapitalförsäkring har vi fortfarande inte fått veta, bara summan.
   Tycker man bör upplysa sina kunder om sånt där i god tid, samt skicka en påminnelse någon vecka innan.

   Radera
  3. Nej, det stämmer inte. Avanza drar ingen skatt själva!
   Utan det hanteras i din deklaration äret efter.

   Så här står det att läsa hos Avanza: "Avanza Bank drar ingen skatt från ditt investeringssparkonto men lämnar kontrolluppgift på din schablonintäkt till Skatteverket."

   Radera
  4. Avanza drar ingen skatt på isk. Den betalar du i din deklaration. De drar dock ett belopp motsvarande avkastningsskatten för kapitalförsäkring. Två skilda saker.

   Radera
 14. Jag har nyligen avslutat mitt sparande på Aktieinvest. Höll på ungefär ett år och syftet var att komma åt utomnordiska aktier.

  Men min slutsats är att det inte var värt besväret. Jag var medlem i Aktiespararna och månadssparade, vilket var enda möjligheten till ett ok courtage.

  Själva avslutet gick smidigt, pengarna kom in på mitt föranmälda konto hos Storbanken i rätt tid. Nu utgick det någon typ av säljcourtage, som jag inte har brytt mig om att forska vidare i. (Ca 150 kr för 5 poster med ett totalt värde av 10 000 kr)

  Hela upplägget är trots allt krångligare och mer svåröverskådligt än t ex Avanza, och för egen del känner jag att den här sparformen dessutom är onödig.

  /Magnus

  SvaraRadera
 15. En helt annan fråga;
  Hur hanterar du valutarisken på dina amerikanska aktier? Har funderat på att köpa några amerikanska bolag, men vet inte riktigt hur jag skall hantera risken på bra sätt. Mitt (potentiella) portföljvärde är inte så stort.

  /Valutaorolig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hanterar inte den alls. Jag vet inte vart dollarn/kronan är på väg. Om man tittar historiskt framstår dollarn som billig, men vem vet om de goda svenska statsfinanserna satt oss i ett nytt jämviktsläge?

   Även ett antal av de svenska aktierna är internationella och deras resultat varierar med valutakurserna.

   Radera
 16. har sparat 400:- i månaden i ett par år nu, började när man var aktiv medlem i unga aktiesparare, verkade bra då man kunde köpa aktier i utlandet samt automatiskt återinvesterade utdelningar, köpte bla realty income..

  hade nu blivit ca 25000:-

  nu blev det 400:- i courtage för att sälja plus deras spreadavgift på 5% av spreaden den dan...

  riktigt uselt känns det som men skönt att bli av med skiten!

  SvaraRadera
 17. Akteinvest är utmärkt för personer som vill spara mindre summor regelbundet i enskilda aktier och på detta sätt bygga upp en aktie-portfölj till låg kostnad. Ingen annan aktör på marknaden ger den möjligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är att bli medlem i Aktiespararna. För en avgift mindre än årlig prenumeration på en enda ekonomisk tidskrift får man till exempel: Rabatt hos Aktieinvest och på analysprogrammet Hitta kursvinnare. Kostnadsfria utbildningar lokalt och UA akademin. Företagsbesök och investerarträffar utan kostnad. Möjlighet att delta i utbildningsresor utomlands. Kostnadsfri rådgivning gällande aktieaffärer och beskattning samt en rad andra rabatter och förmåner. Dessutom möjlighet att träffa andra aktiesparare vars aktietips är ovärderliga.........

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.