onsdag 4 maj 2011

En titt på Hakon Invest

Jag har tittat på Hakon Invest tidigare, men tog en titt i deras kvartalsrapport nu. Jag är ledsen, men det här bolagets existens måste verkligen ifrågasättas. Bolagets syfte tycks vara att agera investmentbolag inom handel, men i princip hela värdet ligger i ICA-innehavet. De övriga innehavens roll tycks vara att förlora det som ICA drar in. Kjell & Company är det enda positiva undantaget, ett bolag som tycks stabilt lönsamt och expanderande.

ICA
Bolaget äger 40 % av ICAs centrala delar, men många butiker ägs av andra konstellationer och privatpersoner. Dessutom ägs Hakon av ICA-handlarnas förbund som har 67 % av rösterna.

Man behöver inte vara särskilt konspiratorisk för att fråga sig om Hakon verkligen äger de bästa delarna i ICA, eller om ägarna styr intäkter till de delar i kedjan där de har högsta möjliga egna avkastning. C-aktiemodellen hjälper ju inte till att skjuta den teorin i sank.

De andra innehaven
... är huvudsakligen turnaroundcase som Hemtex och Cervera där jag starkt ifrågasätter Hakons kompetens och förmåga att lyckas. Varenda krona som ICA drar in förlorar dessa bolag igen, och några kronor till.

Kjell & Company är ett fint bolag, men det drunknar i alla andra förluster. inkClub går lite upp och ner och konkurrerar dessutom delvis med Kjell & Company, jag är inte så säker på det företagets framtid.

Utdelningen
Dagens utdelning är dopad dels genom att man delar ut trots förluster och dels genom att de noterade aktierna får dela på utdelningen medan de onoterade C-aktierna inte får någon utdelning förrän 2016.

Summering
Ett illa skött investmentbolag med inbyggda intressekonflikter mellan ägarna. En dopad utdelning. Jag har svårt att säga vid vilket pris detta bolag är attraktivt, men i avvaktan på att det likvideras eller nedvärderas å det grövsta - sälj!

5 kommentarer:

 1. Kan hålla med dig om att det är sälj som gäller för detta bolag. Har varit aktieägare tidigare men sålde i samband med finanskrisen och har inte köpt tillbaka mina aktier.

  SvaraRadera
 2. Bra analys, roligt med säljcase:)

  SvaraRadera
 3. För några kvartal sedan räknade jag på Hakons innehav i ICA (viktade ICA-koncernens vinst efter ägarandelar) och kom fram till ett PE3 på 22. Sen tillkommer ju förvisso en del annat krafs.

  Placera.nu uppskattar PE på ICA-innehavet till runt 20.

  SvaraRadera
 4. Jo tack - jag har gjort en liknande bedömning och avyttrade Hakon Invest för ett tag sedan.

  SvaraRadera
 5. Som vanligt en väldigt bra analys.
  Själv håller jag mig till Axfood av samma anledningar som Lundaluppen redan har räknat upp.

  Jag kan tillägga att Ica utgör mellan 85 och 90% av substansvärdet i Hakon Invest och den delen kommer inte att ändras.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.