fredag 30 juni 2017

Halvtid 2017

Halva året har gått och jag tänkte göra en kort avstämning av portföljen och dess avkastning hittills. Nästan allt skrivande på bloggen har handlat om H&M som med ett prisras på 17 procent i år både stått för största fallet och de främsta köptillfällena. Vågar man inte köpa sina favoritbolag när de är utbombade och glåporden haglar så rekommenderar jag indexinvestering som ett klart bättre alternativ än värdeinvestering. Men sedan gäller det såklart att välja sina favoritbolag med omsorg och ha rätt hyfsat ofta. Juryn är väl ute på H&M fortfarande.

Portföljen har efter en väldigt svängig vår i princip landat i dött lopp med index (SIX30RX). Portföljen har totalavkastat 9,0 procent jämfört med index 8,9 procent. Detta är en väldigt bra 6-månaders avkastning när man som jag investerar långsiktigt i större bolag. Om min årliga avkastning kunde ligga pålitligt på denna nivå så vore jag mer än nöjd.

Portföljens blyvikter har varit tungviktarna H&M (-17 %) och Handelsbanken (-3 %) medan de nyare innehaven som Topdanmark, Novo Nordisk och Deere uppvärderats kraftigt. I det tysta har dock trotjänarna Industrivärden och Investor stått för de största uppgångarna med 19 % vardera plus utdelningar. Cykliska bolag har uppvärderats så även Maersk har stigit i pris. Att dessa investmentbolag ska vara portföljledande är knappast hållbart över tid, men i vår har det varit ett faktum.

Om jag försöker skåda bortom pris och fundera på värdet på portföljen skulle jag säga att det stigit i ungefär samma takt som priset. Vinstutvecklingen har varit god och många bolag på bevakningslistan och i portföljen har fått små uppjusteringar i motiverat pris under året.

Så här ser portföljen ut idag:

Bolag
Andel
Handelsbanken
16 %
Hennes & Mauritz
14 %
Deere & Co
9 %
Topdanmark
9 %
Illikvida aktier
8 %
Industrivärden
8 %
Castellum
7 %
Novo Nordisk
6 %
Investor
6 %
AP Møller-Mærsk
6 %
Sampo
5 %
Wal-Mart Stores
5 %

Aktierna fick i juni en hel rad med smällar i pris, först H&Ms försäljningssiffror, sedan Walmarts ras efter Amazon köpte Whole Foods och till sist även Castellums större institutionsförsäljning. Trots detta "kom portföljen tillbaka" på sista handelsdagen och hamnade en noslängd före index.

Sex månaders utveckling är naturligtvis oväsentlig om man investerar på lång sikt, och en mätpunkt vid halvårsskiftet kan ses som  godtycklig, men jag tror på att mäta utvecklingen mot ett index för att minimera risken för självbedrägeri. Sedan är det på fem års horisont jag tycker jag ska överavkasta mot index, inte varje halvår eller år.

33 kommentarer:

  1. Intressant. Håller helt med att det viktiga är främst att man klår index långsiktigt.

    Hur bör jag ta hänsyn till utdelningen när jag räknar totalavkastning? På Avanza står ju tydligt "Utveckling i år" %, men det avser väl bara nuvarande innehavs sammanlagda kurseffekt och inte eventuella försäljningar och utdelningar?

    Oskar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanzas siffra är totalavkastning, så det går utmärkt att använda den direkt.

      Radera
  2. Verkar vara något tjall med kommentarerna. Har kommenterat som en dåre i handhållen enhet via Twitter el Google webbläsare men har inte gått igenom, vilket det brukar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt, jag kan inte se något fel här. Dina kommentarer har inte skräpklassats eller liknande, de har helt enkelt inte kommit in.

      Radera
    2. Safari verkar fungera för övriga kommer jag inte till: "i'm not a robot"

      Radera
  3. Då till en viktigare fråga, kommer Handelsbankens affärsmodell, decentraliserade styrning och många kontor att fungera även 2027?

    Jag har idag 5% SHB men tvekar mer och mer på att de är rätt för framtiden. Vill ta fram ett bra kriterie för när det är dags att omvärdera SHB och dess framtid... Barkar det åt fel håll kommer de ha svårt att vända skutan med den decentraliserade styrning de har.

    Har även 10% Avanza i portföljen, så satsar inte all bank på SHBs modell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag nog aldrig skrivit om, bra fråga som förtjänar ett inläggsom svar.

      Radera
    2. Har du funderat på saken?

      Radera
    3. Absolut, men som sagt aldrig skrivit om det...

      Radera
    4. Mycket intressant ämne, Fill or Kill podden hade det uppe i senaste avsnittet också - men vitt skilda åsikter kring huruvida shb's modell skulle fungera i framtiden eller inte.

      Radera
  4. Nog är det så alltid. Vågar man inte köpa sina favoritbolag när de är utbombade kan det bli besvärligt. Har på mer än en blogg sett att man har köpt färdigt i HM. På vanlig svenska betyder det väl att man inte vågar köpa mer, och att man sitter och hoppas att aktien skall börja stiga igen. Skall bli intressant att följa HM.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ju vara så också att man slagit i taket vad gäller sina egna regler om tillgångsallokering. Själv har jag bara köpt HM för 0,25 % av portföljen under denna negativa seglats. Och det beror enbart på att jag aldrig vill att ett enskilt bolag ska ta upp mer än 10%. Så kan inte köpa så ofta.

      Radera
  5. Roligt att du rekommenderar de som inte vågar öka i utbombade favoritbolag att välja indexinvestering, samtidigt som din egen performance är medioker. För att backa upp en sådan rekommendation borde du slå SIX30RX konsekvent och med marginal, utan ursäkter om tidsperioder. Annars är det du som borde följa ditt eget råd och välja indexinvestering. För övrigt borde du justera för risken i din indexjämförelse. Om du haft högre volatilitet än SIX30RX blir kravet på avkastning högre för att kompensera den högre risken. Hur ser din sharpekvot ut i jämförelse med Avanza Zero?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min kommentar om tidsperioder var inte menad som en ursäkt, bara ett konstaterande. Jag har slagit index med i snitt 4,5 procentenheter per år de senaste 14 åren vilket jag tycker är tillräckligt för att fortsätta i egen regi.

      Radera
    2. Jag ser inte volatilitet som ett bra mått på risk, så jag brukar inte titta på Sharpekvot.

      Mina Sharpekvoter senaste 12 mån är enligt Avanza 2,95 på privata delen av portföljen och 2,49 på företagsdelen. Avanza Zero har 0,79. Jag låter dig avgöra omdet är bra eller dåligt.

      Radera
    3. Att tro att risk är kopplad till volatilitet, eller ens fundera på volatilitet är direkt orimligt.

      Radera
  6. Men om du är nöjd med en årlig genomsnittlig avkastning om 9 procent, varför köper du då istället helt enkelt inte Investor (stor chans att avkastningen blir lite högre ändå) och ägnar tiden åt något annat? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror min portfölj kommer avkasta bättre än en portfölj med 100% köpta till dagens kurs.

      Radera
    2. 100% Investor skulle det vara.

      Radera
  7. Signs1 juli 2017 17:53
    Avundsvärd sharpekvot. Inte bara för oss privatinvesterare utan för typ 99% av alla "proffs"typ hedgefonder. Kan inte komma på en enda hedgefond som håller en sharpekvot på nära 3 uthålligt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är värdet i att mäta sharpkvot?

      Radera
  8. Ja riktigt bra jobbat. Kan inte annat än att vara avundsjuk ;)

    Själv har jag avkastat 5.5% inkl utdelningar. Har funderat mycket, och gått igenom varje innehav för att försöka klura ut varför jag hänger efter. Redan vid nyår konstaterade jag dock att det skulle vara svårt att nå runt 10% för helåret (mitt mål) då jag tycker majoriteten av innehaven har en ansträngd värdering. Dock utvecklas varje innehav väl med ökad intjäning osv så ser ingen anledning att sälja. Kanske min revansch kommer under andra halvleken? Har dock märkt att min portfölj brukar gå ner mindre än index när det väl är stökigt på marknaden. Kanske det kan bli min räddning framöver. Framtiden får utvisa hur det går :)

    Om man analyserar OMX30 så är det främst tung industri som stått för de stora tvåsiffriga uppgångarna och som håller indexet uppe. Banker har haft en medioker utveckling. Resterande ”krimskrams” har stått för de spretiga siffrorna som runt noll i avkastning eller två siffriga minustal. Utan den goda avkastningen i tung industri hade nog inte OMX30 avkastat mycket mer än runt nollan, om ens det pga HMs inflytande.

    Det förklara Investors och Industrivärdens fenomenala utveckling i år. Med tanke på innehavens värderingar så blir det nog svårt att få ytterligare 20% fram till Jul. Men det kanske vore bra om det hände så den riktiga urladdningen infinner sig till slut ;)

    Mvh
    Olle

    SvaraRadera
  9. Hej Lundaluppen, hur ser du på investeringar i ETF:er som Xact Högutd, SDIV etc? Att de utgör grunden i en portfölj för att sprida risken beroende på ens egna kompetens/tid?

    SvaraRadera
  10. Imponerande portföljutveckling när H&M utgör en så pass stor del.

    SvaraRadera
  11. Är du alltid 100% investerad i aktier eller använder du dig av räntefonder eller dylikt?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, hittar jag inget att köpa så har jag historiskt köpt Spiltans korträntefond.

      Radera
  12. gällande kommentar ovan om Handelsbankens affärsmodell, decentraliserade styrning / många kontor så håller jag med - det vore intressant med ett framtida luppeninlägg hur dagens storbanker kommer stå sig i framtiden där konkurrens kommer komma från alltifrån uppstickare som Klarna till stora digital giganter som säkerligen kommer röra sig mot lågt hängande frukter som bankerna idag har monopol på och sköter rätt mossigt.

    Flera av mina större innehav är turn around investeringar i några av de största globala bankerna, typ Santander, men jag funderar mycket på hur långsiktig jag ska vara i dessa innehav, nu när det omedelbara uppvärderingen skett.

    Vi har på senare tid sett hur tex riktigt stora tidigare mkt stabila retail kedjor i USA kraschat. Vi kommer på samma sätt se stora retail banker säcka ihop. Frågan är bara vilka som blir vinnare/förlorare..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror nog på vilken typ av inriktning banken har. Det kommer finnas ett behov av att gå till ett bankkontor även i framtiden. Inte troligtvis som småsparare för mindre ärenden, men som företag tror jag helt klart att det blir svårt att försöka ta ett nytt lån via internet där allt man får tillbaka är "computer says no". Personlig kontakt kommer även vara viktigt framöver. Här ligger nog SHB som affärsmodell rätt till. Övriga banker är lite mer tveksamt tror jag.

      Radera
  13. Borde du och alla andra egentligen inte jämföra dig/er mot en riktigt duktig fond. Simon Blechers Sverigefond har hittills i år avkastat 13,31%. Det är bättre än både SIXRX och SIX30RX. Simon har år efter år bevisat att han kan det här med stock picking. Om man zoomar ut så ser man att hans fond givetvis också går ner under tunga perioder men när det väl vänder på marknaden drar han alltid iväg fortare än övriga index. Så har det sett ut i över 10 år.

    Orvar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, varför jämföra med mellanmjölk? Nackdelen med att jämföra sig med aktiva fonder är att:

      a) förvaltare byter jobb
      b) historisk överavkastning är ingen garanti för framtida sådan

      Som måttstock är det därför ingen slump att de flesta väljer ett index.

      Om det inte vore för substanspremien skulle jag kunna tänka mig att låta Öresund förvalta en del av mina pengar. Till skillnad från fonder finns ett stort ägande. Öresund skulle ge en bra exponering mot Mid och Small Cap för Lundaluppen.

      Radera
  14. Hej Luppen! får man fråga vad du tycker om Resurs Bank, kan inte det passa dig?

    /Andreas

    SvaraRadera
  15. Har läst med intresse - och det "tvingade" mig att ta min uppföljningsmodell och bygga in en möjlighet att jämföra utvecklingen mot omxspi - tyvärr så blev halvårssiffran att jag låg 3,4% efter index (surt). Jag har en portfölj som fokuserar på utdelning och ger idagsläget 4,5% direktavkastning - trösten blir att jag tar igen kanske en procentenhet där (!). Har valt att ha bolag med modest värdering - sett som P/E och mitt vägda snitt för P/E är idag 13,7. Jag har bara vinstgivande bolag. Hoppas på ett bättre andra halvår......
    olle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Troligtvis klarar du dig bättre i sämre tider. Inte så dåligt. Låga PE tal och höga DA brukar inte falla lika mycket allt annat lika.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.