fredag 16 maj 2014

Rapport från Wal-Mart Stores

Igår rapporterade Wal-Mart Stores Inc. sitt resultat för första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår, dvs. de tretton veckor som avslutades den 2 maj. Rapporten togs emot svalt med en kursnedgång på drygt två procent och innehöll följande höjdpunkter:
 • Försäljningen ökade 0,8 procent jämfört med föregående år till 114 miljarder dollar. Rensat för valutaeffekter steg den med 2,1 procent. Försäljningen i jämförbara butiker föll marginellt med närbutikerna i USA som ett positivt undantag
 • Försäljningen i e-handeln ökade med 27 procent
 • Resultatet sjönk med fem procent, huvudsakligen drivet av extremt vinterväder i USA samt negativa valutaeffekter
 • Resultatet per aktie sjönk med tre procent till 1,11 dollar per aktie, vilket ger en intjäning på 4,81 dollar de senaste tolv månaderna, något under min antagna normalintjäning på 5 dollar
Det var kort sagt inget fantastiskt kvartal, men ingen katastrof heller. E-handeln tycker jag är intressant, den växer snabbare än Amazon och omsatte förra året ungefär en sjundedel av Amazon. Den värderas på samma multipel som resten av försäljningen i Walmart, men om den skulle värderas som Amazon borde Walmarts marknadsvärde höjas med kanske 10 procent. Det är ingen radikal skillnad men på lite sikt kan e-handeln bli en riktigt betydelsefull del av verksamheten.

När jag valde att köpa Walmart-aktier var det till stor del därför att jag tyckte att det fattades bra noterade alternativ i Sverige. Jag tycker situationen är oförändrad. Ettan i Sverige, ICA, har butiksägare som äger matförsäljningen samt delar av aktierna i ICA Gruppen och därmed har alla incitament att placera vinsterna i kedjan i butiksledet, inte i Gruppen. En av utmanarna finns noterade, Axfood, men saknar större tillväxtmöjligheter, saknar inte utmanare, och handlas på nivåer som att det inte finns en risk i världen.

34 kommentarer:

 1. Intressant angående e-handeln. Tror att det finns stora synergier för kedjor med både butiker och näthandel.

  Har du förövrigt tittat nått på akelius nya preferensaktier? Tycker det verkar ganska lockande med 6.85% ränta (om jag minns rätt)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte jättesugen på preferensaktierna, har skrivit om de flesta tidigare.

   Radera
  2. Som en obligation utan förfallodag men rankas som eget kapital vid en konkurs. Dessutom vid rådande ränteläge så är uppsidan minimal. Vill man ha Akelius exponering så hade jag valt deras sparkonto, betydligt lägre risk.

   /Södermalm

   Radera
  3. hmm, deras sparkonto har jag ratat för jag vill inte ha konto utan insättningsgaranti men preffen funderar jag på. Är jag konstig?

   Radera
  4. utdelningen låst i absoluta tal. ingen maturity. du köper i ett extremt ränteläge.

   visst - på kort sikt kanske ytterligare sänkta räntor kan ge viss uppsida på kursen, men i det långa loppet borde det bara finnas nedsida på kursen.. Jag hade också hellre tagit sparkontot. alternativt ngn av prefaktierna som faktiskt har en maturity date (i form av interest step up), typ ratos eller sas (om man nu kan tänka sig sasrisken - det är ju en fråga i sig...)

   Radera
  5. Mina preffar har stigit ca 15-20 % sedan något år tillbaka. Men visst, det är inget långsiktigt innehav men kan vara bra alternativ som riskspridning under vissa perioder anser jag. Hat gott! /frösöfrasse

   Radera
 2. Efter min genomgång av Tesco är det synnerligen intressant att läsa Wal-Marts Q1 rapport och sista årsredovisning. Wal-Mart är ett mycket starkt bolag. Och Berkshire H. har nyligen ökat sitt innehav av Wal-Mart med 8.57 millioner aktier: http://www.cnbc.com/id/101677664

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite skönt när Buffett tar rygg på Lundaluppen ;-)

   Radera
 3. Deras nya satsningar verkar växa på bra individuellt men frågan är om det verkligen genererar nya kunder/intäkter. Det jag menar är att framförallt e-handeln kan ta kunder från de fysiska butikerna och egentligen inte skapar något nytt värde. Kan vara därför den värderas lågt?

  Satsningen i sig är behövlig för att inte tappa kunder som annars kanske skulle söka sig till andra e-handlare men än så länge vet jag inte om det förtjänar någon högre multipel.

  Försöker tänka kritiskt då jag är lite sugen på att plocka in walmart.

  /aljo

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Försöker tänka kritiskt då jag är lite sugen på att plocka in walmart."

   Hatten av för det! Det finns dock mycket forskning idag som visar att kunder som handlar av samma företag i flera försäljningskanaler blir värdefullare för företaget. Det finns ett mått av kannibalisering bland befintliga kunder, men attraherar också nya kunder samt skapar fler möjligheter för samma kunder att handla av företaget.

   Att som jag gör, jämföra med Amazon, tål verkligen kritisk granskning. Men jag menar att rena e-handlare värderas på ett sätt medan samma e-handel i händerna på en butikskedja värderas på ett helt annat. Min bild är att sanningen ligger däremellan, att rena e-handlare rent generellt är övervärderade, medan t.ex. HM:s och Walmarts e-handlar är undervärderade.

   Radera
 4. Bra att dom växer och är med i e-handeln ökar utdelningen, kursen är väl ingen raket men det är ett trögt segment.
  Axfoods kurs har gått bättre och delar ut mer men två ger lägre risk än en och dom ger fortsatt troligen klart över bankränta så jag sitter nöjd och behåller båda.
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte ju Axfood var dyra vid 230 kronor, så lyssna inte på min åsikt för noga.

   Radera
  2. Bra nyhet nyligen med prisat ledarskap i Axfood.

   https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/05/13/axfood-axfood-dubbelt-prisat-arets-ledare-och-arets-kundklubb.html

   Radera
 5. ett annat bekymmer är att de amerikanska konsumenterna (fr f a de som handlar på Walmart) har intemer pengar i plånboken, kanske mindre - hur kommer det att påverka deras intjäningsförmåga?
  / tokatli

  SvaraRadera
 6. Fast det är väl värt att fråga sig varför dom skulle uppvärderas till Amazons p/e tal. Är det deras typ 50? Bubbla? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, se mitt svar lite högre upp till aljos kommentar.

   Radera
 7. Ja precis. Jag tror det i kommentatorsfältet tidigare diskuterat bla H&M internethandel. Jag håller med om grundsatsen att dom stora etablerade aktörerna som t.ex. har mycket intressanta och säkert på sikt mycket lönsamma internethandelsalternativ.

  SvaraRadera
 8. Gör rapporten att du justerar ner NEPS i bevakningslistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag litar på att det är engångseffekter och behåller 5 dollar.

   Radera
 9. Vad menar du med att e-handeln värderas till samma multipel som övriga bolaget? Är e-handeln särnoterad eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag menar tvärtom att vinsten från e-handeln klumpas ihop med övrig vinst utan att det går att separera. Därmed handlas det med samma multipel.

   Radera
 10. Hej luppen,

  Om du hade ägt Berkshire(där WMT nu är 5e största innehavet) hade du då investerat direkt i WMT eller nöjt dig med det indirekta ägandet? Hade då Axfood istället varit en intressant komplettering?

  Mvh
  D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att få regelbunden utdelning?

   Radera
  2. Det blir väldigt hypotetiskt. B-H:s innehav i Walmart är stort men som andel av bolagets substans är det ändå mycket blygsamt. Jag skulle antagligen vara intresserad av att äga Walmart direkt ändå.

   Radera
 11. http://www.fool.com/investing/general/2014/05/17/walmart-is-falling-apart-before-our-eyes.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. All detaljhandel står inför utmaningar. Jag kan hålla med om skribentens problemformulering, men slutsatserna känns lite mer sensationsartade. Jag tror att Walmart håller på att positionera om sig och att man har både medel och beslutsamhet att lyckas med detta minst lika bra som sina branschkollegor.

   Radera
  2. Problemformuleringen och artikeln i sig var intressant, och så även slutsatsen som man kan tycka olika om. Det som intresserade mig mest var alla följande kommentarer på artikeln av amerikaner som formligen spyr galla över Wal-Mart av olika anledningar. Intressant med den synen då man själv har svårt att bilda sig en uppfattning från Sverige hur populärt Wal-Mart är...

   Radera
  3. Vill man hitta galla om vilket bolag som helst går det att googla fram! Sök och du skall finna.

   Radera
  4. @ anonym 17:43. Det är väl ett skäl så gott som något att ha den allra största delen av sina investeringar i Sverige om man bor här. Jag äger själv en del WMT men lejonparten av mitt engagemang har jag i svenska aktier (som delvis agerar globalt och därigenom ger mig riskspridning).

   Radera
  5. Ja, än så länge är min portfölj helt nordisk! Tycker dock att börsen är lite högt värderad och söker alternativ utomlands. Det här fick mig dock att ta en tankeställare då det är svårt att se hur ett varumärke uppfattas (särskilt B2C) om man själv inte är en potentiell kund eller kan ha öronen mot marken. Ser man signaler om att kunderna 'på senare tid' handlar mindre och mindre så får skepsisen vatten på kvarnen! Jag skulle av samma anledning inte köpa Comhem, även om vissa nyckeltal skulle se bra ut för tillfället... eller tänker jag fel? :)

   Radera
 12. Intressant artikel. Walmart är det innehav i min portfölj jag känner mig minst trygg med. Framtiden ser ganska dyster ut. Men vad finns det för vettiga alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nyligen ökat i två omgångar i bolaget. Tar rygg på Warren Buffett.

   Radera
  2. Är det inte enklare att köpa BRK om du nu vill ta rygg på Buffett?

   Radera