tisdag 27 maj 2014

Rapport från Lundbergs 2014-Q1

Idag kom Lundbergföretagen med årets första kvartalsrapport. Lundberg styr sin vana trogen sin skuta med små gester:
 • Drygt fyra miljoner Husqvarna-aktier har köpts till ett pris om ca 41 kronor vilket visat sig påpassligt då Husqvarna just nu handlas för 52 kronor
 • En miljon Skanska-aktier har köpts för 130 kronor styck, vilket även det varit vältajmat då Skanska nu handlas för 155 kronor
 • Substansvärdet har stigit från 345 till 365 kronor under kvartalet vilket är en mindre ökning än index. Substansrabatten har dock minskat vilket gjort aktien till en kortsiktigt god placering under första kvartalet
 • 209 miljoner kronor har investerats i fastighetsrörelsen
Kort sagt är man en ännu större ägare av svenskt näringsliv idag än man var för tre månader sedan. Intressant är att Lundbergs sett större investeringsmöjligheter i noterade bolag än i det egna fastighetsbeståndet vilket överraskar mig en aning, då jag har lite svårt att finna köpalternativ.

Aktien är i mina ögon för dyr, men stabilare bolag att äga är svårt att finna.

28 kommentarer:

 1. Fel i inlägget: det stod att aktien varit en dålig kortsiktig placering vilket var fel, den krympande rabatten gjorde tvärtom att aktien gick bättre än index trots en långsam substansvärdestillväxt.

  SvaraRadera
 2. @Lundaluppen
  En annan nätmäklare vars namn vi inte skall nämna har presenterat en sparprodukt, som gör att investeraren kommer åt de 25 största bolagen på den norska börsen. Detta utan varken insättningsavgifter, eller uttagsavgifter, eller för den delen några årsavgifter. Vi tänker oss två placerare som har 50000kr var att placera. Den ene tar rygg på en känd bloggare, och köper för hela summan Bonheur. Den andre köper avgiftsfritt de 25 största bolagen på den norska börsen för samma summa. Vi öppnar lådan om fem år. Vem tror du har mest pengar på kontot? Har du några funderingar kring detta?
  Alltid lika trevligt när Lundbergs rapporterar, som aktieägare konstaterar man att inget har hänt. Detta är investeringens stora styrka. Man behöver inte vara på den som en igel.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Nordnets nya fonder ser jätteintressanta ut och kan vara ett skäl att ha konton hos både dem och Avanza.

   Jag tror personligen att Bonheur har utsikter att avkasta bra. Norska börsen som helhet kan jag inte riktigt överblicka. Vilka bolag ingår med vilken vikt och hur bra är dessa bolag? Det är ett jättearbete att sätta sig in i, ett arbete jag inte gjort.

   Genom att man lever och verkar i Sverige har jag däremot en bättre "känsla" för svenska index, bolagen är mer välkända och jag har en hum om indexvikter.

   Jag är en obotlig stockpicker helt enkelt.

   Får jag lov att ställa en motfråga när vi nu diskuterar Nordnet: hur ser du på Shareville?

   Radera
  2. @Lars:

   Notera dock att fonderna handlas i lokal valuta och att nätmäklaren tar ut 0,5% i valutaspread när det sker automatisk växling till och från SEK. Så helt avgiftsfritt är det inte... :)

   Radera
  3. @Kalle kula: som ett alternativ till stockpicking är dock det inget problem, man har samma problem i direkta innehav plus att man får växlingar vid utdelning/återinvestering

   Radera
 3. @Lundaluppen
  Helt ärligt. Vet inte vad Shareville är för något. Läser aldrig Nordnets blogg. Jag är väl som du obotlig i det jag gör. Lundbergs, indexering tanken att den häst som bär den lättaste ryttaren vinner i längden. Underskatta inte den kollektiva begåvningen. Var ödmjuk. Hantera risker, och belöningar.
  Soliga Hälsningar.
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har tid, läs gärna på om Shareville, jag är nyfiken på din åsikt.

   Och soliga hälsningar tillbaka, kan avslöja att Lund har varit helt underbart senaste veckan!

   Radera
  2. Gillar Lundbergs skarpt, men den är ju så dyr och svår att komma in i till rimligt pris (för närvarande) i alla fall.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Om ni gillar investmentbolag kolla gärna på http://ibindex.se/ ett substansvärdes viktat investmentbolags index.

  SvaraRadera
 6. Alltid kul att läsa om Lars syn på saker och ting. Tack för en bra blogg.
  Ralf

  SvaraRadera
 7. Shareville oroar mig om jag förstår den rätt, man kan vara anonym, men med vad vi vet idag om avlyssning o.s.v så är det en utopi att vara anonym.

  Känns som de vill koppla på hajpen med social medie påverkan och kanske få det som inte handlar så ofta att ta fler risker.

  SvaraRadera
 8. Hej LL!
  Hur resonerar du inför höstens sannolika rödgröna seger och diskussion krig kapitalskatter för att finansiera nya sociala äventyr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir såklart intressant att se vad som ska hända i praktiken. Det känns skönt att ha hunnit bygga upp lite kapital under en period när beskattningen inte varit högst i världen, nu får man kanske nöja sig med lite mindre kapitaltillväxt.

   Radera
 9. LL, jag är nyfiken på din åsikt om Shareville?
  //BG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller på att samla mina åsikter, det blir nog ett blogginlägg

   Radera
  2. Spännande! Jag tycker satsningen ligger helt rätt i tiden. Har du någon gång funderat på att investera i Nordnet? Deras verksamhet är snarlik Avanzas men handlas till P/E 24 jämfört Avanzas 34.
   //BG

   Radera
  3. Ingen verksamhet är värd att investera i med PE24 såvida man inte sitter med inside information.

   Mvh
   //Orvar

   Radera
  4. Du har en god poäng Orvar men det är inte hela sanningen. Vill man t.ex. in i H&M så ska man nog vara nöjd med P/E 24. Jag kan inte låta bli att bli fundersam kring vad som gör att prissättningen mellan Avanza och Nordnet skiljer sig så mycket.
   //BG

   Radera
  5. Själv accepterar jag PE20 för H&M men jag köper inte heller när den ligger över P/E 20. Köpte på mig så mkt jag kunde när den hade P/E 18-19 för lite över ett år sedan eller när det nu var den pendlade mellan 180-220. Sen dess har jag inte rört den.
   /Orvar

   Radera
 10. Alla bolag med p/e över 20 bör man se upp med. De ska ha en väldigt bra tillväxthistorik för att vara värd det men det är väl som vanligt i slutet på en lång uppgång, många nya aktie- intresserade som tycker att p/e 20 är helt okej.

  // E

  SvaraRadera
 11. Har kollat på Kellogs och Kraft Foods som har PE-tal på 13 ! någon som har bra koll på dessa två?

  SvaraRadera
 12. Mycket bra utveckling i Lundbergs.
  Undrar vad han/dom ser i Husqvarna, förhoppningsvis fin utveckling där framöver. Får känslan av fortsatt fin skötsel av Lundbergs.
  Stabilt är förnamnet.
  :-)
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, har sagt det tidigare också att om man skulle välja en aktie att ta till en öde ö vore det Lundbergs. Bisarrt att en del människor betalar för diskretionär förvaltning när det finns sådana bolag.

   Radera
 13. Ja, samma här, den här aktien är och har varit mitt förstahandsval inom månadssparande när inget annat lockat och jag har aldrig haft problem med sömnen efter ett köp. Nu har den trevligt nog tagit ett skutt upp till runt 330 (från ca. 270 vid årsskiftet, +22%) men vi får nog se 350 (ytterligare 6%) framför 310 (-6%) innan årets slut.
  Att utdelningen är låg har inget problem alls med det, tvärtom i dettas fall, tycker dom gjort och gör mycket rätt.
  /AS

  SvaraRadera
 14. Om ni (luppen och ni andra) skulle köpa mer Lundbergs väljer ni då ISK eller vanlig depå?
  Alf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tänker sig att behålla dem för alltid är faktiskt en vanlig depå tänkbart eftersom direktavkastningen är låg. Men för de allra flesta är nog ISK att föredra. Jag skulle faktiskt välja ISK.

   Radera
 15. Varför har Lundberg tappat 2 dagar i rad och hur stor har rabatten varit i genomsnitt det senaste året?

  SvaraRadera