fredag 23 maj 2014

Inköp Bonheur

Månadens inköp var dopat av ett antal utdelningar och valet föll återigen på Bonheur. Ytterligare 250 Bonheuraktier köptes idag för 124,50 norska kronor styck. Den norska kronan har fortsatt stärkas och kostar 1,11 svenska kronor idag. När nu Bonheur kommit upp i över sex procent av portföljen överväger jag att nöja mig med detta innehav, men avvaktar till nästa månad med att fatta beslutet.

Jag har uppdaterat bevakningslistan som visar just vilka bolag som var mest tänkbara för dagen, för en förklaring är det bäst att läsa förklaringsinlägget.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

25 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
17 %
Swedbank
2 887
11 %
Industrivärden C
3 305
10 %
Investor A
1 390
8 %
Bonheur
1 800
6 %
Sampo
740
5 %
AP Möller Maersk A
15
5 %
Castellum
1 810
5 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Marknadsvärdet för portföljen är 4,5 miljoner kronor. Utdelningen på rullande årsbasis ligger på 169 tusen kronor exklusive extrautdelningar.

71 kommentarer:

 1. Swedbank. Tror du inte alla regleringar och så kommer drabba deras lönsamhet på sikt?

  SvaraRadera
 2. Tjena, varför nöja sig vid 6% när dina andra innehav tillåts vara betydligt större del av portföljen? /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att investeringskvaliteten är sämre. Mer än 10% vill jag inte ha.

   Radera
 3. Har inte hängt med så noga den senaste tiden då jag för närvarande är avvaktande till börsen. Undrar vad det är som gör att du funderar på att nöja dig med detta innehav och om det tex är bolagets kvalitéer, värdering eller vad det nu kan vara. Kan dock vara så att jag har missat något...//Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma kommentar som till anonym här ovan: Bonheur har en lägre investeringskvalitet än de andra (men god nog), och jag tycker att ett innehav kring 5-10 procent av totalen är rimligt.

   Radera
  2. De senast tillkomna följarna som pumpat in 60% Bonheur i portföljen kanske säljer av en del av innehavet på måndag efter den kommentaren. De kanske till och med grämer sig lite över att de sålde av stora delar Fortum också.

   Alltid påverkar man någon :)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. @J: Jag ångrar inte att jag sålde Fortum, anledningen är lika giltig idag som den var då, om inte mer.

   Radera
  4. Nu missuppfattade du mig, jag syftade inte på dig. Jag syftade på de som tar rygg på inköpen men som får en helt annan portföljvikt och nu sitter med stora delar Bonheur. Jag tvivlar inte en sekund på att du kan avväga hur stor del Bonheur du kan tänka dig ha i portföljen LL. Samt att du inte skulle gräma dig över att missa lite kursuppgång i Fortum, det vore ju löjligt om du gjorde det! :)

   En liten fråga tillkommer. Jag var av den uppfattningen att du ansåg att marknaden felvärderat Bonheur och att den handlas till en mycket trevlig rabatt. Köper du Bonheur betalar du för FOE och får resten gratis? Vad gör att bolaget har en låg investeringskvalite nu?

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  5. Jag sa inte låg kvalitet, utan lägre än de andra. Det är bara att räkna JA/NEJ i min analys för att se det. Jag köpte inte igår för att jag misstror bolaget...

   När det gäller Fortum är jag väldigt van vid att mina omplaceringar är olika vältajmade så jag har faktiskt helt slutat gräma/glädja mig. Jag kunde som sagt inte fattat ett annat beslut. Om jag vore trader som gjorde detta ofta skulle det sannolikt vara annorlunda känslomässigt.

   Radera
  6. Jag förstår, tack!

   Jag var inte sarkastisk angående tajmingen. Det kanske verkade som det? Jag menade det precis som jag skrev. Jag anser inte heller att man kan ta hänsyn till dagliga fluktuationer. Ibland faller det väl ut, ibland inte. Så är det.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  7. Det är ingen fara, men jag tolkade det som en pik. ;-)

   Radera
  8. Det känns som om du tolkar det mesta som jag skriver som pikar, jag kanske får ta och se över hur jag formulerar mig :)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  9. Jag har bekanta som brukar vara ironiska på just det sättet, "felet" kan nog ligga hos mig :-)

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Härligt när man skriver meddelande på mobilen :)
   Meddelandet:
   169 tusen! 5 tusen mer än Göran Persson!
   Luppen vår nästa finansminister!

   Radera
  3. Hej,

   Vilka andra bolag låg dig närmast för ett eventuellt köp denna månad, förutsatt att du redan nått ditt tak i Bonheur aktien?

   //Anders

   Radera
  4. @Anders: det är bara att kolla på bevakningslistan. Walmart låg i praktiken närmast men var lite för dyr.

   Radera
 5. Samma andel shb som industrivärden..tävlar du med lundberg;)

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just i portföljandelar kan jag ju i alla fall mäta mig ;-)

   Radera
 6. Det kan vara värt att läsa denna artikel för er som funderar på Bonheur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att våran Bonheur investerar mer i vindkraftverk också då. Jag tror att Bonheur kommer ha fixat tillräckligt stor intjäning inom andra områden innan pengarna från oljeriggarna slutar komma, om det nu händer. Känns som våra investeringar antingen kan bli antingen helt bra eller jätte bra, eller vad säger du?

   Radera
  2. Jag tror också att Bonheur har en ljus framtid och att det kommer att bli en riktigt bra investering. Jag vill bara peka på att det finns skäl till varför det största innehavet värderas lågt.

   Radera
  3. Ang. vindkraft, jag tycker det är en "risky business" då den är väldigt beroende av politik och subventioner. Nu är det väldigt bra men på långsikt kan det vara osäkert.
   H. Anders

   Radera
  4. @H. Anders: jag håller med om den politiska risken, men i exempelvis Storbritannien där Bonheur är aktiva har staten givit mycket långfristiga garantier för investerare, men subventioner över lång tid.

   Radera
 7. Fantastisk blogg.

  Lite off topic vad gäller just denna inlägg MEN när jag tittar på din portfölj så har svårt att se varför Walmart ska stå för 3% medan Johnson & Johnson bara står för 1%. Det sistnämnda är en av mina favoriter och ett fantastiskt bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Portföljen har byggts upp över lång tid och jag har varit disciplinerad med att inte köpa för dyrt. Jag skulle gärna äga mer Johnson & Johnson men det har funnits för få tillfällen när aktien sett prisvärd ut enligt mina mått.

   Radera
  2. Bra att du följer dina strategier. Det är när man frångår dessa som det kan gå snett.

   Ett fantastiskt bolag tycker jag att det är hursom. Bra utdelare, stark balansräkning och stabil tillväxt.

   Radera
 8. Tack för en bra blogg!

  Har du funderat på att analysera Target efter förra årets dataintrång som resulterade i stulna kreditkortsuppgifter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som frågat om Target, Tesco m.fl., men jag har valt min häst (Walmart).

   Radera
 9. Hej LL! Jag har precis börjat läsa din blogg och tycker den är riktigt bra, mkt intressant läsning! Jag är lite novis på det här med aktier och tittade in lite på din bevakningslista, kanske dum fråga men EPSLTM? NEPS? Mot. pris? och K/M? Dessa nyckeltalen vad står de för? Och vilka gränser använder du för nyckeltalen i din analys för att avgöra köp och sälj? Tack igen för en väldigt bra blogg!! :)

  SvaraRadera
 10. EPSLTM -Earning per share last twelve months. Alltså vinst per aktie under det sista året.
  NEPS - Normalized earning per share. Den bedömda löpande inkäningsförmågan per aktie.
  Mot. Pris.=NEPS*P/E
  K/M=Aktiekurs/Mot. Pris.

  Det svåra i detta är att bestämma NEPS. Här kommer bedömingarna in. Vad visar den senaste årsrapporten, några engångsposter. Hur ser konjunkturen ut. Vad gör konkurrenterna. Den som hittar en bra formel för NEPS kommer nog kunna göra sig en hacka.
  Läs mer om bevakningslistan på: http://lundaluppen.blogspot.se/2013/03/bevakningslistan-en-forklaring.html

  Min första kommentar på en lysande blogg tack för att du delar med dig av din kunskap och följer upp kommentarer. Diskussionerna i kommentarerna håller ofta bra niva. Så måste passa på att tacka Stavros och ni andra som är aktiva här!

  /S

  SvaraRadera
 11. Hej
  Jag har haft en funderingen över en tid.
  Hur ser du på Medivir som utvecklat hepatit C medicinen tillsammans med JnJ.
  Det är en väldgit liten del av JnJ men dem verkar vilja satsa vidare på medivirs flaggskepp Simeprevir.

  Simeprevir säljer över förväntningarna tack vare Cosmos studien men även ( i mitt stilla sinne) JnJ försäljnings organisation.

  Det jag fiskar efter är en kritisk kommentar över Medivir eftersom jag är djupt intresserad av detta bolag och deras nya produkt.( Eftersom du äger JnJ kanske du har något att delge.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkemedelsindustri är fullständigt över mitt huvud egentligen. JNJ har fördelen att de är extremt diversifierade och inte beroende av enstaka läkemedel etc. Därmed vågar jag mig på att investera i bolaget.

   De svenska bolagen som Medivir med flera är helt enkelt för små, för koncentrerade och på grund av min inkompetens för riskfyllda för mig.

   Radera
  2. Det är faktiskt intressant att varenda person som är anhängare av Graham/Buffet gänget alltid anser att läkemedelsbranschen är så komplex och helt oövervinneligen svårförstådd. Man undviker också bilindustrin och flygbranschen per standard.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. @J: läs gärna mitt gamla inlägg om Diamyd som skrevs när bolaget var riktigt hett, där har du en lista med alla mina farhågor för ett odiversifierat läkemedelsutvecklande bolag.

   Radera
  4. @Luppen: Jag kan inte hålla med om att en analys av Diamyd på något sätt kan förklara den kroniska rädslan för läkemedel som råder hos valueinvestors. Det blir nog ungefär lika relevant som att jämföra en rädsla för investeringar i ny teknik med en analys av Fingerprint Cards.

   Det skulle faktiskt vara intressant med ett inlägg som ger en bild av varför läkemedelsbranschen är ett så stort nej.

   Med vänlig hälsning

   J

   PS. :)

   Radera
  5. @J: men är inte beröringsskräcken störst för mindre bolag? Jag äger ju JNJ och jag tror många vågar sig på andra större och diversifierade bolag.

   Radera
  6. Är man inte utbildade inom området så ska man hålla sig borta från läkemedelsbranschen. Har själv bränt mig där när jag var nybörjare och den branschen verkar värre än olje letarna.

   /Orvar

   Radera
  7. @Luppen: beröringsskräcken för mindre bolag ligger i linje med strategin som valueinvestor, det är inte något märkvärdigt med det. Om du frågar en Buffet anhängare "vad är din syn på ex Pfizer?" Så får du svaret - Jag förstår mig inte på läkemedelsbranschen så den investerar jag inte i. Samtidigt investerar man hejvilt i andra branscher som inte bara består av läsk och rakhyvlar...

   Jag är bara ute efter att provocera lite, men det verkar ju gå sisådär med det haha ;)

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  8. @J: jag är inte lättprovocerad ;-)

   Du kanske är något på spåret, det är ok att erkänna att man inte fattar marknadsutvecklingen inom teknologi eller läkemedel, men få erkänner att de inte begriper prisbildningen inom stålindustri etc.

   Radera
 12. Skulle man inte kunna få länk till RSS-feed för alla kommentarer på bloggen? Hade underlättat om man vill följa diskussionerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns väl i panelen till höger? Titta efter "Följ Lundaluppen". Adressen är http://lundaluppen.blogspot.com/feeds/comments/default

   Radera
 13. Jag upplever det svårt att få tag i datum och information kring när utdelningar och nya kvartalsrapporter släpps, bland annat JnJ /Walmart. Är det någon här som har ett tips på bra sidor som sammanställer denna information för amerikanska aktiebolag. Jag skulle vilja veta exakt när en aktie handlas utan utdelning och när utdelningen/kvartalsrapport släpps.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sök efter "bolagsnamn investor relations" så brukar man kunna hitta bra sidor för alla amerikanska bolag. Just J&J och Walmart har bra sådana där man också kan prenumerera på information.

   Radera
  2. Hittade något som jag totalt missat tidigare. En gratis app för Walmart och även JnJ.

   Walmarts app var väldigt enkel och innehöll det jag sökte. JnJ har dock ingen information om ett datum för nästa rapport dock kommer en notis till telefonen.

   Radera
  3. Jag tycker siten ycharts visar detta bra. Den visar när utdelningen beslutades, när aktien handlas utan rätt till utdelning och när den betalas ut. Se t.ex. här för Walmart.

   mvh Håkan

   Radera
 14. Det enda bolag inom läkemedelsbranschen jag känner mig bekväm med att investera i är Novo Nordisk. Läs deras årsrapport så förstår ni varför. creme de la creme inom pharma.

  SvaraRadera
 15. Någon anledning för +1.61% idag förutom att Lundaluppen köpte i fredags? ;-)

  /D

  SvaraRadera
 16. Lite utanför banan Lundaluppen, men känns inte Ibm ganska billigt? Lågt pe, låg utdelningsandel, stora återköp osv...
  Har inte du specialkunskaper på området? Med vänlig hälsning, Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag kan en del om området men IBM är inte aktuellt för mig ur investeringssynpunkt.

   Radera
 17. Vad blir skatteeffekten på ett Amerikanskt papper i ISK? 15% källskatt i USA sen ISK skatt? Drar Avanza rätt belopp direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räcker att du frågar i en tråd, jag bevakar alla :-)

   Radera
 18. Vad tror folket om det norska företaget Biotec Pharmacon. Har fått CE märkning på sårläkande produkten Woulgan och har samarbete med S&N.
  Ser ut som att det finns stor potential och en billig kurs, om vi skulle räkna hur stor produkten har möjlighet att bli.
  Skriv gärna era tankar om företaget och framtiden.
  Tack

  SvaraRadera
 19. Off topic
  Själv har jag investerat i Danmark, och Norge idag. Investeringstips: Läs bloggaren Spartacus Invests inlägg om Nordiska indexfonder. A must read. Kommenterar själv kort.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars. Hur kommer det sig att du skippar Finland? Inte förtjust i innehaven eller börsen för högt värderad?

   Mvh
   David

   Radera
  2. @Anonym
   Passar min portfölj bättre. Direktäger en hygglig post Sampo.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 20. Ja det vore ett bra komplement till Avanza Zero, nordiska index blandat med en grundplåt av svenska investmentbolag. Där skulle jag känna mig hemma.

  SvaraRadera
 21. @Anonym
  Har när A Random Walk togs upp här föreslagit Avanza Zero, Lundbergs och Svolder som en bra bas. Har även plussat för SEB Euroland Gratis. Lägger givetvis till två av dessa produkter. I mitt fall Danmark och Norge. Det vattnas i munnen för en långsiktig indexinvesterare.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordnet lanserade sin variant av Avanza Zero idag. Superfonden som finns i de nordiska länderna. Toppen att konkurrensen hårdnar och att det kommer fler sådana produkter.

   Radera
  2. Enormt positivt att gratisfonderna ökar i antal

   Radera
  3. Hej Lars! Vad anser du vara en rimlig inköpskurs för Svolder? Som du skriver håller jag med om att Svolder skulle komplettera avanza zero bra. Lite som en småbolagsfond.

   Intressant med de nordiska indexfonderna. Funderar faktsikt på att byta till nordnet pga dessa. Vill helst ha allt mitt sparande på ett ställe.

   Radera
  4. @Anonym
   Svolder är för dyr idag. Inget att köpa på dagens nivå. Jag förde fram bolaget, som en del i ett paket bestående av Avanza Zero, Lundbergs och Svolder. Bred exponering mot index. Man når även fastighetsbiten, och småbolagen. Fast då kostade Svolder runt 50 lappen. Idag är det minst sagt svårt att hitta något på den svenska marknaden.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  5. @Lars. Vad är din syn på globala indexfonder? Eller föredrar du att välja fler indexfonder för enskilda geografiska regioner tex USA, Euroland, Sverige, Danmark etc?

   Radera
  6. En global indexfond är en utmärkt investering. Tror Malkiel kallade det one-stop shopping.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
  7. @ Lars. Tack för svar. Lundbergs + Svolder(inköp när kursen är rimlig) kombinerat med månadssparande i Avanza Zero och en global indexfond(hälften i varje) så borde man få en bra diversifierad portfölj?

   Radera
 22. Först och främst, tack för en utmärkt blogg.

  Nordea skickade idag ut ett affärsförslag där de uppmanar sina kunder att gå kort i Handelsbanken (BEAR X3 till och med). Deras argument är följande:

  1. Handelsbankens affärsmodell leder till högre kostnader än dess konkurrenter, vilket gör att de framöver inte kommer kunna generera samma avkastning på eget kapital som tidigare
  2. På grund av deras affärsmodell kommer de ha svårt att justera den sämre avkastningen
  3. Handelsbanken presterar generellt sämre under tider då marknaden har hög riskaptit.

  Samtidigt poängterar de att Handelsbanken mycket väl kan bli den bank som presterar bäst på tio års sikt vilket gör att en värdeinvesterare kanske rycker på axlarna, men med tanke på ditt tunga innehav, vad är din åsikt om Handelsbankens utveckling på ett års sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett års sikt blir alla aktieutvecklingar en gissningslek enligt mitt sätt att se det, jag gissar inte särskilt bra.

   Att gå kort innebär att man har ett negativt väntevärde på sin investering, jag skulle aldrig ge mig in på det.

   På lång sikt tror jag på Handelsbanken och agerar därefter.

   Radera
 23. Finns det någon anledning till att du har Investors A-aktie istället för B-aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är billigare och ger därmed, allt annat lika, högre direktavkastning. Den lägre likviditeten har inte någon betydelse när innehavet är så litet som mitt.

   Radera