torsdag 15 maj 2014

Rapport från Bonheur

Idag kom Bonheur med sin Q1-rapport 2014 plus medföljande presentation. I förra veckan kom Fred. Olsen Energy (FOE) med sin rapport som jag kommenterat, så därför fokuserar jag här på de övriga segmenten. Den uppmärksamme läsaren märker ganska stora skillnader mellan Bonheur-rapporten och FOE-rapporten beroende på stora valutarörelser mellan den norska kronan och amerikanska dollarn.

Hur står sig då årets första kvartal mot förra årets?
  • Inom Offshore Drilling (dvs. FOE) steg omsättningen med 6 %, helt valutadrivet, till 1692 MNOK, resultatet efter skatt sjönk dock 67 % till 144 MNOK. Koncernen äger 51,9 % av FOE. Riggen Borgny Dolphin står just nu utan kontrakt vilket är det klart största problemet i verksamheten.
  • Omsättningen för Renewable Energy ökade med 77 % till 281 MNOK och resultatet efter skatt med 300 % till 80 MNOK
  • För Shipping/Offshore Wind ökade omsättningen med 146 % till 300 MNOK och resultatet vände från förlust -62 MNOK till en blygsam vinst på 6 MNOK. Efter kvartalets utgång har man sålt sin sista tanker, Knock Clune, vilket både ger en engångsinkomst och sannolikt bättre segmentsresultat framöver
  • Cruise-verksamheten har varit ett problembarn en tid nu men omsättningen har börjat stiga igen, nu med 9 % till 419. Resultatet var oförändrat en förlust på -46 MNOK
  • Other Investments och centrala omkostnader ökade förlusten på EBITDA-nivå till 38 MNOK från 32 MNOK. Den 9 maj förvärvade man ytterligare aktier i NHST Media Group som sedan dess ägs till 54 % och därmed har blivit ett dotterbolag. NHST äger bl.a. Dagens Näringsliv, Norges motsvarighet till Dagens Industri
  • Totalt för koncernen har omsättningen ökat med 19 % till 2,7 miljarder norska kronor
  • Rörelseresultatet har sjunkit med 6 % till 346 miljoner
  • Resultatet efter skatt för kvarvarande verksamhet har sjunkit med 66 % till 132 miljoner
  • Eftersom koncernen har betydande minoritetsposter i den verksamhet (FOE) som utvecklats svagast har resultatet per aktie sjunkit mindre, med 38 % till 1,50 norska kronor. För de senaste tolv månaderna har man tjänat 11,70 norska kronor per aktie, vilket är lägre än mitt investeringsantagande på 14 kronor
Under kvartalet har koncernen investerat främst på två håll: nytt borrskepp i FOE samt utbyggnad inom Renewable Energy. Övriga områden har inte haft några större investeringar. Det är glädjande att alla helägda segment förbättrar omsättning och resultat men önskvärt vore såklart att även FOE ökade sin lönsamhet. Med det nya borrskeppet och så småningom den nya riggen bör vinsterna 2014-2015 stiga igen. Nyckeln till det är dock att få alla riggar i arbete igen. 

Moderbolaget Bonheur ASA är väldigt välmående just nu (31 mars) med tre gånger årets utdelning på kistbotten. Under kvartalet har man åter amorterat kraftigt och det senaste året har totala skulder minskat från 2,9 miljarder till 1,7 miljarder. Soliditeten i moderbolaget är numera drygt 70 procent.

32 kommentarer:

  1. Undrer hvorfor egenkapitalen hos renewables økte med 250mnok fra 4q13 til 1q14, men resultatet var kun 80mnok?

    Grovt regnet kan man forvente et resultat på 240MNOK for renewables på årsbasis. Ca 200MNOK går til Bonheur når man trekker ut minoritet i gangerolf. Ved 32mill utestående aksjer blir det ca 6kr aksjen i fortjeneste kun fra vindkraften.

    Hvor lenge holder enn vindmølle? 30-40 år? Eller er det for optimistisk.

    Trønder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående EK: har man inte helt enkelt tillfört kapital från moderbolagen för att finansiera investeringarna? Kan kolla mer i detalj ikväll.

      Radera
  2. Etter litt googling ser jeg at levetid ofte er beregnet til 20år. Men faktisk levetid på eldre vindparker (med gamel teknologi) er over 30 i Usa og danmark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spm är om det är ekonomisk eller teknisk levetid du refererer til?!

      /Eilertrules

      Radera
    2. Man brukar prata om 20-25 år, men ingen vet egentligen inte eftersom det inte funnits vindkraft i stor skala så länge. När kärnkraftverken byggdes hade de en förväntad livslängd på 40 år, nu pratar man om 60 år.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Kärnkraft är dock mycket mer komplex och riskfylld verksamhet, det är inte otänkbart att ingenjörerna satt lägre siffror där. Medans Vindkraft kan anses en mer precis uträkning av hållbarheten. Man behöver mindre "margin of safety" helt enkelt : )

      Radera
  3. Hej!

    I vilket intervall (eller man kanske ska säga upp till vilken nivå) tycker du aktien är köpvärd?

    //E

    SvaraRadera
    Svar
    1. 168kr har jag för mig att det stod i hans bevakningslista :)

      Radera
  4. Har inte med Bonheur att göra, men jag är ändå nyfiken på hur du ser på Akelius utgivning av preferensaktier. 6,7 % utdelning är ju inte illa, och det torde ju vara en säker placering.

    SvaraRadera
  5. Ingen Lundakarneval utan Lundaluppen!
    Vad kommer Luppen ställa tältet är frågan?

    SvaraRadera
  6. Hur ser du att dom har amorterat kraftigt? För mig ser det ut som att skulderna har ökat? Tittar jag på fel värden? Non-current liabilities + Current liabilities?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I moderbolaget...

      Men i koncernen har skuldsättningen gått upp::

      "Gross interest bearing debt of the Group of companies as per end of first quarter was NOK 15 820
      million, an increase of NOK 3 278 million since year end 2013. Cash and cash equivalents amounted to
      NOK 6 137 million, an increase of NOK 758 million since year-end 2013. Net interest bearing debt of the
      Group of companies at the end of March 2014 was NOK 9 683 million an increase of NOK 2 520 million
      since year end 2013".

      Net debt/EBITDA (ttm) har ökat från 1,8x till 2,4x..

      Radera
    2. Precis i moderbolaget har belåningen sjunkit - och ur ett perspektiv kan man ju se moderbolaget som ett investmentbolag.

      Belåningen i koncernen har dock stigit för där konsoliderar man FOE som precis gjort slutbetalning på sitt nya borrskepp. Den belåningen belastar dock bara Bonheurs ägare till knappt ca 40 procent eftersom det finns betydande minoriteter.

      Bonheurs relation till FOE är någonstans mellan investmentbolag och moderbolag och därför är båda belåningsmåtten intressanta.

      Radera
  7. Hur ofta uppdaterar du NEPS i din bevakningslista? Kan man hämta EPSLTM automatiskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. a) NEPS uppdateras oregelbundet, normalt efter någon svag/stark rapport som ändrar min syn på normal intjäning

      b) =googlefinance("STO:SHB-A"; "eps")

      Radera
  8. Tjena LL

    Bör man inte som defensiv investerare inta en oerhört försiktig hållning till fastighetsaktier tills effekterna av företagsskattekommitténs förslag preciseras?

    Det som framförallt oroar är begränsningen av bolags räntekostnadsavdrag till maximalt 25 procent av rörelseresultatet. Vad detta skulle innebära för de börsnoterade fastighetsbolag som ej har en räntetäckningsgrad överstigande 4,0 (vilket väl är samtliga) kan man fundera på.

    Lägger man dessutom in ett scenario med högre ränta än idag så kan det snabbt bli fråga om nyemissioner för att stärka upp det egna kapitalet, med sämre avkastning som följd då hävstången sänks dramatiskt.

    Givetvis är det bara frågan om ett förslag (presenteras i sin helhet 16 juni) men kombinationen av att Magdalena Andersson (s) uttalat sig positivt om förslaget och att det lär bli maktskifte i september är svår att bortse från.

    Jag sitter själv med fingret på säljknappen för mina Klövern, Corem och Castellum

    Med vänlig hälsning
    :starke Arvid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fastighetsbolagen kan ju styra sin belåning och har starka kassaflöden. För de med lägst belåning, Hufvudstaden, Lundbergföretagen och Castellum blir det minst kännbart.

      Jag är mer bekymrad över cykliska bolag som i lågkonjunktur kan få ett extra nackskott av negativa skatteeffekter.

      Radera
    2. Just att skattebördan *ökar* i lågkonjunktur gör att jag tror detta förslag så småningom trots allt åker i papperskorgen... Känns snurrigt att koppla ränteavdrag till just rörelseresultatet... Vill man ha bolag med mer eget kapital vore väl en koppling till balansomslutningen att föredra? Men för säkerhets skull har jag minskat i ett par fastighetsaktier, man vet ju aldrig med svenska politiker.

      Radera
  9. Läser du bara rapporter, eller besöker du även bolagsstämmor? En bolagsstämma kan ibland vara smart att gå på eftersom andra som upptäckt saker i årsberättelsen ställer frågor. Nu är det kanske bara Mærsk som har bolagsstämma nära Lund. I år var stämman dessutom i Amager, det vill säga extra nära Öresundsbron.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är det sällan jag hinner med att gå på stämmor, men jag har varit på några och läser gärna presentationerna som ofta sammanställer bolagets ställning på ett bra sätt.

      Radera
    2. Jag tror fortfarande att du skulle sparat dina Fortum.. och köpt Bonheur 2016
      Med vänlig hälsning

      Radera
    3. Fullt möjligt, just när jag säljer ett innehav för att köpa ett annat brukar min tajming vara extra usel.

      Radera
  10. Ska jag vara ärlig LL så tror jag inte olja är framtidens melodi . Elbil mest sålda i norge och vindsnurror överallt ,tror mer på grön el vi får se 2016 Fortum vs /
    Bonheur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bonheur är väl något slags helgardering i det avseendet ;-)

      Radera
  11. Sant med viss övervikt i olja , som sagt vi får väl se ;-)

    SvaraRadera
  12. The Board has proposed to the Annual General Meeting on 27th May 2014 an ordinary dividend payment
    of NOK 10 per share and an extraordinary dividend of NOK 10 per share. Subject to approval, the shares
    will be quoted ex. dividend from 28th May 2014. Estimated date of payment of dividend is 20th June 2014.”

    Betyder det att utdelningen kan bli 20 NOK? Det är nästen 17% av aktien, är inte det extremt mycket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar Fred. Olsen Energy här antar jag. Aktiepriset för FOE ligger på 182 kronor, så direktavkastningen är 11 % och det är mycket högt som du skriver. Men det är fortfarande lägre än vinsten.

      Radera
    2. Skulle du kunna tänka dig att göra en snabb trade i FOE för att få direktavkastningen om du haft stålar på banken idag? Och sen väntat med att sälja tills kursen återhämtat sig något? 11% är ju som du säger rätt mycket och jag tror inte att FOE kommer tappa till 162kr och sen ligga kvar där när de pendlat kring 200kr +-20kr senaste halvåret, vore intressant att höra vad du tycker i frågan LL?

      Radera
    3. Nej, det är inte min typ av affär. Men visst låter 162 kronor lågt.

      Radera
  13. seal of approval :)
    http://www.windcarrier.com/seal-of-approval-for-emergency-procedure

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.