torsdag 29 maj 2014

Nordnet på offensiven

Nordnet som sedan länge är störst på den nordiska marknaden verkar ha tröttnat på att ligga steget efter Avanza i Sverige och går rejält på offensiven nu med något man kallar Superfonder samt en ny version av investeringssajten Shareville.

Superfonder

Superfonderna är Nordnets namn på tre gratis indexfonder för Danmark, Norge och Finland som följer ländernas smalare Large Cap-index motsvarande vad Avanza ZERO gör i Sverige. Precis som Günther Mårder kommenterade i gårdagens #sparpodden är framförallt Norge och Danmark utmärkta komplement till den svenska börsen då de innehåller många kompletterande branscher. Den finska börsen påminner lite mer om den svenska men är såklart även den ett bra sätt att bredda sig.

Det här är helt enkelt tre lysande produkter för fondinvesteraren. Jag har sett några småaktiga kommentarer om att det minsann tas ut växlingsavgifter vid köp och sälj då fonderna är noterade i respektive valuta. Detta är i mina ögon en helt orättvis kritik, fonderna är på alla sätt billigare att hantera än de underliggande aktierna som dras med courtage, växlingsavgifter på utdelningar etc.

Det ska komma en svensk fond också och om man får tro herr Mårders lapsus så kommer den att följa OMXS30 och därmed bli en kopia rakt av på Avanza ZERO. Gissningsvis sitter Nordnet idag och klurar på hur man kan få den en liten aning annorlunda, så det inte blir en ren kopia.

Till skillnad från Avanza verkar inte Nordnet avse att göra fonderna tillgängliga i premiepensionen och det är såklart synd.

Shareville

Den "sociala investeringssajten" Shareville har fungerat ett tag, men nu pågår en betatestning av nya Shareville. För er som inte vet vad det är så kan man lägga upp sin aktieportfölj (hos Nordnet såklart) så att andra användare kan se den, följa den, och vad jag förstår kopiera den. Jag har själv inte testat så jag är tacksam om någon läsare kommenterar lite mer exakt vad man kan göra.

Shareville är lika genialt som självklart, naturligtvis ska man i dessa sociala nätverkstider kunna inspireras och till och med följa andra användare baserat på deras meriter, inte deras position på någon tidning eller analysavdelning.

Men samtidigt är Shareville ett modernt vapen i händerna på folket som hänger på börsforum. På gamla sajten kan man se att de två mest följda portföljerna är Günther Mårders och Jan Dinkelspiels, i kraft av deras kändisskap får man anta. Tittar man däremot på trean så är det en person som avkastat 768 procent på två år. Hmm. Tittar man lite längre ner i listan så ser man användaren Market Steps portföljer och här får man en rätt talande bild. Hans aktieportfölj som avkastat galna 451 procent har 145 följare, hans fondportföljer som avkastat -27 respektive -29 procent har 1 respektive 2 följare. Vilka metoder han använder och hur han når sina resultat tycks alltså underordnat, och resultatet överordnat.

Shareville riskerar därmed, om inte Nordnet stämmer i bäcken, att bli en våt dröm för aktieforumens ryttare. Pump'n'dump kan till och med automatiseras genom att locka följare på Shareville. Aktietävlingarnas mentalitet kan kliva rakt in i spararnas portföljer.

Jag är nyfiken på vart Shareville tar vägen men anser att Nordnet måste vara försiktiga med hur man exponerar tjänsten och vilka funktioner man lägger till så man inte uppmuntrar ännu kortsiktigare beteenden än vad användarna ändå skulle uppvisa.

Totalt sett är det två nyheter som väckt mycket uppmärksamhet och det blir intressant att se Avanzas motdrag. Storbankerna lär väl dröja några år med att reagera...

49 kommentarer:

  1. Jag är skeptisk till Shareville just på grund av "pumpar-problemet" och jag är förvånad över att man inte verkar ha försökt skapa någon typ av premium-grupp med medlemmar som de anser hålla god kvalité.

    Men jag håller med om att Nordnet har ryckt upp sig något enormt under det senaste året med sin marknadsföring. Mycket är taget från Avanzas spelbok men man har gjort det med fingertoppskänsla.

    Däremot tycker jag att Skandiabanken måste bli mer aggressiva i sin marknadsföring. De satte bland annat igång ett litet priskrig med Avanza där Avanza mini var tvunget att sänka courtaget från 9 kr till 7 kr för att vara billigast i Sverige. Men det syntes inte ens i media och med Skandiabanken får man ISK med 8 kr minimicourtage medan Avanza mini är en vanlig fond-depå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skandiabanken som aktiehandelsplattform känner jag inte alls till, hur bra är de på olika geografiska marknader etc.?

      Radera
    2. Jag kör Skandiabanken. De har bra priser för handel i Sverige. Exempelvis kan man handlar för upp till 250 000 kr för 69 kr. Men utomlandshandel är det värre med. 199 kr i minimicourtage för övriga Norden och 499 utanför det.

      Radera
    3. Skandiabanken är inte superbra men har vissa okända fördelar. Jag ser ingen poäng att byta från Avanza men det finns två lägen som Skandiabanken är bra på:

      1) Månadssparande i ISK på svenska börsen (om jag räknat rätt blir det billigare med Skandiabanken än Avanza upp til 15000 kr).

      2) Handel i aktier som inte har ett "specialpris" på Avanza eller Nordnets handelslistor. De är alltså dyrare i Norden och t.ex. Tyskland men om du ska handla aktier i t.ex. Sydafrika är courtaget lägre (minimicourtage 499 kr jämfört med 750).

      Radera
    4. Den som har lägst kostnader kan också ta ut lägst priser. Avanza har lägst kostnader så det är ingen idé för någon annan bank att sänka sina priser, Avanza kommer bara följa efter.

      Radera
    5. Glöm inte att Skandiabanken är ensamma om att erbjuda handel med isländska aktier (om man bortser från ett fysiskt besök på kontor hos Handelsbanken som också kan erbjuda motsvarande)! :-)

      Radera
  2. Shareville ska ha riskjusterad avkastning med sharpekvot hörde jag i Digitalpodden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, vi får väl hoppas att läsarna fäster vikt vid lite sådana mått och inte bara absolutavkastning.

      Radera
    2. @4020: jodå, jag har aldrig använt en Sharpe-kvot i mitt investerarliv, men det är ändå snäppet bättre än att följa folk bara baserat på absolutavkastning

      Radera
    3. @Anonym
      Jaha! Shareville skall ha riskjusterad avkastning med sharpekvot! Ja då hamnar vi lite grand i det läge, som hände när Munger fick frågan: Hur gör Buffett när han räknar ut ett intrinsic value för ett bolag. Han svarade: Vet ej jag har aldrig sett honom göra en sådan uträkning. Tar vi ett antal investerares beteende när Bonheur introducerades här på bloggen tycker jag att det är bäst att glömma sharpekvoten. Nä! Nu har jag kommenterat igen trots att jag inte skulle f-n också.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. @Lars: lundaluppen,blogspot.com blir snart klassificerad som drog, kanske värre än det ordinarie nyhetsflödet? ;-)

      Radera
  3. Tror att DRIP funktionen skulle locka mycket mera kunder till Nordnet eller avgiftsfri återinvestering av sina utdelningar. Bara så att det finns alternativ :)

    SvaraRadera
  4. En annan kul grej med Nordnet är att man som privatperson kan ägna sig åt robothandel med Nordnet Autotrader. Tyvärr är det rätt dyrt och fokus verkar ligga på att köra någon annans algoritm vilket jag tycker är trist.

    SvaraRadera
  5. Hej luppen, jag är intresserad av dessa nordenfonder. Eftersom dessa fonder endast finns tillgängliga hos Nordnet undrar jag om det vore en ok ide att samla allt fondsparande hos nordnet i en ISK/KF och ha mitt aktiesparande kvar hos avanza? eller bättre att flytta hela kapitalet? Jag syftar framförallt på dubbelbeskattningen och ökade kostnader.
    Tacksam för synpunkter

    Mvh
    D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klumpigt att ha två, men att utlösa reavinstskatter skulle ta emot för mig iaf.

      Radera
    2. Jag har ISK på avanza där jag sparar i både aktier och fonder. Funderar på att öppna upp ett ISK på nordnet också för att investera i 4 fonder i syfte för pensionssparande.

      Radera
  6. Kör Nordnet av den enda anledningen att jag gillar Bröli.

    SvaraRadera
  7. Superfonder och avanza zero är helt klart steg i rätt rikning. Högst på min önskelista är nu att vanguards fondutbud blir mer lättillgängligt för svenska fondsparare. Fast det är väl en utopi...//Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Stavros
      Kan bara hålla med dig!
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  8. f.d. Analysera Mera30 maj 2014 kl. 15:21

    Som vanligt otroligt bra skrivet !

    SvaraRadera
  9. @luppen, eller övriga med tillräcklig kunskap för att besvara följande fundering:

    Vad händer egentligen med aktieutdelningen som fonder såsom avanza zero och nordnets superfonder erhåller varje år? Hur kommer de mig som fondinnehavare tillgodo? Fonderna delar ju inte ut några pengar. Slickar fonderna så att säga i sig aktieutdelningarna, eller finns det något lagligt krav på att aktieutdelningarna skall återinvesteras? Om de återinvesteras, får man då extra fondandelar som en form av "utdelning" varje år?

    Mvh
    Henning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fonderna tar numera emot utdelningarna och återinvesterar dem enligt samma proportioner som index. Det bildas inga nya fondandelar utan befintliga andelar blir mer värda eftersom de motsvarar fler aktier.

      Radera
  10. Hej Luppen, tack för blogginlägg om våra färska initiativ.

    Som kommentar till dina tankar om Shareville - Håller med. Vi har ett ansvar att försöka lyfta sparare med långsiktig god riskjusterad avkastning. I nuläget rankar vi medlemmarna enligt ett stjärnsystem. De 10 procent mest framgångsrika (riskjusterat) spararna får tre stjärnor. När jag spanar in i deras portföljer ser jag tendenser som jag gillar, diversifiering, begränsad volatilitet och en blandning av låg och hög aktivitet.

    Vi kommer att ligga nära detta framöver. Håller med läsare som inte vill ha ytterligare ett forum fyllt med risktagare som har haft tur. Vår ambition är att skapa ett verktyg som gör sparare mer framgångsrika och då är denna fråga central.

    Mvh
    Jan Dinkelspiel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren och som sagt: det ska bli mycket spännande att se hur Shareville utvecklas. Skönt att höra att ni är "på bollen".

      Mvh LL

      Radera
    2. @Jan Dinkelspiel
      Det var ju roligt att ni har en ambition att skapa ett verktyg som gör spararna mer framgångsrika," och då är denna fråga central". Det kan inte vara så att er ambition är att göra spararna mer aktiva. Jag menar att det köps, och säljs mest hela tiden. Modersmjölken i finansindustrin är ju trots allt transaktionerna. Vet inget om Shareville, mer än det som finns beskrivet här på bloggen. Tycker det räcker. De flesta investerare bör hålla sig så långt borta som möjligt från detta. Är faktiskt kund på Nordnet, men er blogg och detta Shareville har gått mig helt förbi. Har dock investerat i Superfonderna Danmark, och Norge så fort jag fick syn på erbjudandet.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    3. Jan Dinkelspiel30 maj 2014 kl. 22:13

      @Lars

      Hej Lars, tack för din kommentar. Kul och viktig diskussion.

      Märker att jag har svårt att fatta mig kort.

      Om vi börjar med lönsamhetsaspekten. Där du menar att vi ytterst motiveras av att aktivera kunderna. Jag förstår din kommentar. För nog är det så att våra intäkter i hög grad styrs av antalet transaktioner. Men ingen kund blir glad av aktivitet. Kunderna blir nöjda om de är framgångrika och nöjda kunder är en förutsättning för att vi ska växa. Låga avgifter är bra, det är lätt att ta på och det påverkar den långsiktiga avkastningen. Men det räcker inte, kunderna måste välja rätt investeringar. Där hoppas och tror vi att Shareville ska fylla en funktion. Våra kunder har idag drygt 140 miljarder på Nordnet. Varje procent I ökad kundavkastning ökar kapitalet på vår plattform med 1,4 miljarder. Och hjälper vi kunderna till ökad framgång så kommer de att berätta det för vänner och bekanta som då kommer att flytta sitt sparande till Nordnet.

      Nu till kulturfrågan. Många i den här branschen drivs av kortsiktig profit. Sälj till kunden, dra in courtaget, öka vinsten. Om kunden mår bra på vägen är det en bonus. Jag vill tror att Nordnet är annorlunda. Visst, vi gillar siffror, tillväxt och lönsamhet men tror att det går att kombinera med att sätta kunden i förarsätet. Jag vet att många av mina kollegor gillar att jobba på Nordnet för att de vill göra något bra. Att de tror på Nordnet som en schysst aktör som vill hjälpa sparare till ökad ekonomisk frihet. Vi inleder inte möten med “hur ser vi till att kunderna ökar sin aktivitet”, vi pratar om hur vi skapar en förbättrad kundupplevelse.

      Det blir lätt lite väl säljigt när jag skriver. Men för att summera. Jag tror att det går att skapa en bank där det inte är konflikt mellan lönsamhet och kundnytta. Konkret, om Shareville minskar kundernas aktivitet men ökar deras avkastning så kan det kortsiktigt vara negativt för vår lönsamhet. Dock är jag övertygad om att det är bra över tid, för Nordnet och våra kunder.

      Mvh
      Jan Dinkelspiel

      Radera
    4. @Jan

      Först en fråga. Varför lanseras dessa fonder? Svar: För att locka nya kunder, som sedan börjar handla andra produkter hos Nordnet. Vilket naturligtvis ökar transaktionerna. Det skall vara spännande, och intressant. Här passar Shareville in. Lundaluppen skriver att trean på listan efter Mårdner och du avkastat över 700 procent på två år.

      Jag kan lova dig att många av de presumtiva kunderna kommer att få eld i baken när man ser detta. Nu skall det shoppas. En seriös investerares intresse är naturligtvis det motsatta. Ingen aktivitet. Att lugnt, och stilla försöka uppvisa disciplin, och tålamod. Blir som att sitta, och titta på när ett nymålat plank torkar. I krönikorna brukar det heta att the broker made money and the firm made money, and two out of three ain´t bad. Det är väl detta det handlar om? Du pratar om kundupplevelse. Jag har aldrig mött en rådgivare i denna branschen endast en lång rad säljare av dyra investeringsprodukter.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    5. "En seriös investerares intresse är naturligtvis det motsatta. Ingen aktivitet. Att lugnt, och stilla försöka uppvisa disciplin, och tålamod."

      Detta borde man tänka på oftare. Morgan Housel konstaterade i en artikel:

      99% of Long-Term Investing Is Doing Nothing; the Other 1% Will Change Your Life

      Kan inte se att det kan vara på annat sätt, oberoende om man äger aktier direkt eller via fonder.

      Faktum är att Nordnet även har ett alldeles utmärkt hjälpmedel för detta sunda beteende. Jag tänker på deras Investeringsguide.

      Jan, jag hoppas att ni fortsätter att underhålla och utveckla även denna typ av tjänster vid sidan av det mer högoktaniga!

      Radera
    6. @Storugglan
      Du har så rätt. There are no shortcuts.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  11. Jan Dinkelspiel30 maj 2014 kl. 17:07

    Kan lägga till en länk till mitt blogginlägg om min första crowdsourcade portfölj - http://www.nordnetbloggen.se/en-titt-i-min-crowdsourcade-portfolj/27/05/2014/

    SvaraRadera
  12. Lundaluppen jag är en trogen följare av din blogg, blir dock misstänksam när du i fetstil hyllar Nordnets superfonder (namnet förpliktigar) utan din vanliga omsorgsfulla motivering. Sponsrad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, alla mina kommersiella samarbeten finns på partnerskapssidan, Nordnet finns inte med där.

      Är det något du tycker jag missat i granskningen?

      Radera
  13. @Jan Dinkelspiel

    Kan du förklara vad skillnaden mellan Nordnet Superfonden Norge och Nordnet Superfondet Norge? Jag noterar att det är den senare som dyker upp när man ska köpa Norge-fonden och bägge finns med i informationsbladet för dito. Tacksam för en förklaring.

    Mvh
    Henning

    P.S. Luppen, tack för svaret på tidigare kommentar. Och kul att Lars är inne och kommenterar igen, saknar motvikten till alla "stockpickers".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jan Dinkelspiel30 maj 2014 kl. 22:19

      Hej Henning, det är samma fond. Försökte identifiera var vi gör det förvirrande men klart är att vi bara har en superfond för Norge.

      Mvh
      Jan

      Radera
    2. @Jan Dinkelspiel

      Tack för svar, det är inte särskilt förvirrande alls. Jag var mest nyfiken, och läste därför informationsbladet. Då noterade jag att det på sida 3, under rubriken "fondbolaget förvaltar följande investeringsfonder", finns angivet två Nordnet Superfonder Norge. Därav min fråga.

      Jag tycker förövrigt att det är ett mycket bra initiativ, och något som kommer få mig att återvända som kund till Nordnet efter en lång tid av inaktivitet (till fördel för Avanza). Kommer dock ha kvar Avanza också p.g.a. Avanza Zero m.m. Noterade också att Superfonderna ännu inte var valbara för månadssparande, men det kanske kommer i samband med fondstart i slutet av juni?

      En annan fundering, när kommer vi få se Nordnet eller Avanza leverera sparkonton med en ränta motsvarande den man får på Santander eller Resurs bank?

      Mvh
      Henning

      Radera
    3. Jan Dinkelspiel3 juni 2014 kl. 23:05

      @Henning

      Hej igen, månadssparande ska komma när de börjar handlas.

      Vad gäller sparkonton så måste vi bli bättre. Hur och när återstår att se.

      Mvh

      Jan

      Radera
  14. Nej jag är en novis, men hindrar inte kritiskt tänkande. Tack för ditt svar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kritiskt tänkande är en förutsättning i investeringssammanhang så du verkar vara på rätt väg.

      Radera
  15. Superfonderna är verkligen ett steg i helt rätt riktning. Med lite tur kommer vi se indexfonder över omxB eller tom. OmxPI med förvaltningsavgifter på 0,1-0,2 %. Jag brukar inte sia om framtiden men nu kunde jag inte hålla mig :)

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
  16. Jag har beta-konto i nya Shareville, och jag kan redan nu konstatera att det är en fantastiskt bra! Tekniskt är det inte färdigt än, det finns mycket som kan förbättras, men i grunden är det en revolutionerande tjänst. Jag förutspår att vi kommer kunna följa många bloggares portföljer på Shareville inom kort. Förhoppningsvis får vi även möjlighet att följa dig Luppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har konto på den gamla sajten, och det verkar som att om man vill lägga upp sin portfölj så läggs alla aktier till med aktuellt pris som ens inköpspris, trots att man kanske köpte aktien för 4 år. Är det så på ny sajten också eller är det något som jag har missat?

      Radera
  17. Jag har konto på gamla Shareville-sajten där jag bl.a. har två fiktiva fondportföljer. Aktiviteten där var vid årsskiftet 11/12 då köp genomfördes. Vid årsskiftet 14/15 tänker jag köra en första utvärdering för att se hur en väldigt låg aktivitet (har vare sig köpt eller sålt under 3 år) drabbat/gynnat/påverkat portföljerna.

    Kul grej att experimentera med, men jag misstänker intresset för "följa John tjänster" växer/minskar beroende på hur börsen generellt går.

    SvaraRadera
  18. Om du är intresserad av Shareville borde du kanske skulle ta och registrera Lundaluppen innan någon annan gör det och sen kräver dig på pengar ;)

    SvaraRadera
  19. Anser att fonderna är ett välkommet tillägg i den utveckling som jag tror kommer breda ut sig mer och mer. D.v.s s.k "gratisfonder", tyvärr har jag inte Nordnet utan väntar tålmodigt på att Avanza lanserar något liknande utöver Zero. Som nämnt hade jag gärna sett dem inom PPM jag med. Ser man på Shareville så är största farhågan som alla andra liknande forum, följa John. Det positiva med forumet är möjligheten till den fiktiva portföljen, även kallat sandlåda. Jag ser det som ett pröva på steg innan man väljer att själv köpa på riktigt.

    SvaraRadera
  20. Tur man inte har Nordnet så ingen ser min portfölj :)

    Pare -99%
    NGGC -99%
    Syka -99%
    Sotkamo -93%

    Har kvar dem att titta på när jag blir kaxig efter några bra affärer.
    Allt är inte guld som glimmar.

    SvaraRadera
  21. Jag tycker Shareville är en grymt rolig och inspirerande produkt som jag tror kommer slå väl ut för Nordnet. Utifrån dess syfte tror jag inte att risken är särskilt stor att vanligt förnuftigt sparande folk kommer kopiera exceptionella högrisksparares portföljer. Utan snarare se dess bolag som inspiration och kanske köpa någon av aktierna som en krydda till ens egna portfölj.

    Jag har själv provat Shareville i sitt tidigare format och det jag hört från betaanvändarna om den nya versionen får mig att se fram emot lanseringen än mer! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också i ett tidigare liv testat Shareville i sitt tidigare format, och jag var inte så värstans imponerad. Jag hittade det jag själv då delvis dessvärre ägnade mig åt när jag famlade efter en hållbar investeringsstrategi som handlade om att långsiktigt bygga upp och förvalta en förmögenhet. Skillnaden var att att på Shareville verkade allt vara i turbo, och det gjorde att mina egna tillkortakommanden blev tydligare. Tack för det, Shareville!

      Jag undrar om den som vill bygga upp och förvalta en förmögenhet verkligen behöver "inspiration" och "kryddor". Snarare tvärtom - om förmögenhet ska stå i fokus.

      Radera
  22. Vågar nån sig på en jämförelse mellan Avanza Zero och Nordnets nya Superfond Sverige?! 30 vs 70 mest omsatta aktierna.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.