tisdag 3 september 2013

Microsoft köper Nokias mobiltelefondel

I morse väckte min fru mig med nyheten att Microsoft köper upp Nokias mobiltelefondel. Senast jag kan komma ihåg att någon väckte mig med en nyhet var när Palme mördats. Det här var en aning trevligare...

Microsoft betalar ungefär 47 miljarder (jämfört med 57 miljarder för Skype!) för mobiltelefondelen, Devices & Services plus 10 års användningsrätt av en stor del av Nokias licens- och patentportfölj. Det kvarvarande Nokia blir som ett Ericsson plus en liten touch av Kodak - en teknisk utvecklingsavdelning som ska ta fram nya patent om jag förstod det rätt.

Detta är något av ett plagiat av Googles Motorola-köp. Självklart blir det spännande att följa det här kriget men som ägare jublar jag inte. Stora strategiska vägval och lappkast är standard i denna bransch och en av huvudorsakerna att jag höll mig undan fram till för något år sedan. Varje gång något sådant här händer omprövar jag mitt eget ägande i sektorn.

13 kommentarer:

 1. Som aktieägare i Nokia är jag naturligtvis mycket nöjd.
  Den här affären var exakt den jag trodde och hoppades skulle hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinnarna här är Nokias aktieägare, förlorare är Microsoft. Om Microsoft får en bra VD som sätter en bra strategi så kan det nog bli bra. Men nog fan betalade man överpris.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Radera
 2. Slutet på en era! Men nog det bästa som kunde göras i en svår situation.

  Undrar om själva telefonvarumärket Nokia kommer att vara en styrka eller en belastning för Microsoft, och om man i så fall kommer sluta använda det.

  SvaraRadera
 3. Som icke-ägare av någon av företagen så berör den här nyheten mig inte, MEN som läsare av bloggen så känns det bra att du har börjat posta igen Lundaluppen :)

  SvaraRadera
 4. En sista avskedspresent från Steve Ballmer - MSFT är ner ca 6% på affären!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite intressant är att fallet i Microsoft-aktien ($2 just nu) är mer än dubbelt upp mot köpeskillingen. Inte nog med att marknaden anser att Ballmer m.fl. har kastat pengarna i sjön, de har dessutom tillfogat bolaget minst lika mycket skada till i framtiden.

   Låter lite som en överreaktion i mina öron.

   Radera
 5. Oavsett hur bra Nokia kommer att klara sig på Ericssons revir är det ju lite tragiskt att nu har båda "skandinaviska" mobiltillverkare på ett eller annat sätt fått kasta in handduken.

  Nokia som sålde flera hundra miljoner mobiltelefoner för några år sedan byter spår helt.

  Måste ändå kännas lite i den finländska själen...

  /Magnus

  SvaraRadera
 6. Lite om teknikaktier. Buffett brukar ju definiera bad business, som att investera i bolag som från och till have to put the company on the line just to stay in business. Man hamnar som investerare i dessa you bet the company situations. Graham menade att man skall vara försiktig med att investera i bolag som är heavily dependent on reasarch. Måste bolaget hela tiden satsa gigantiska summor på FoU så är det en svaghet inte ett tecken på styrka. Många ekonomibloggare betraktar sig som värdeinvesterare. Varifrån kommer då denna vurm för teknikaktier? Själv köpte jag mer Lundbergs i samband med delårsrapporten. Bolagets styrka är bland mycket att det händer ingenting, lugnt och metodiskt flyttar man fram sina positioner. En idealisk placering om man har ett krävande arbete och behöver sova ut och inte vill bli väckt på morgonen:)
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu väckte min fru mig främst för att jag känner folk på Nokia, inte för att hon var orolig för vår Microsoftinvestering. Men visst har du många poänger i vad du skriver.

   Däremot är det tveksamt om Microsoft har "put their company on the line". 47 miljarder är svindlande summor men trots allt bara en tiondel av Microsofts kassa. Om detta var ett strategiskt riktigt beslut går lite utöver min kunskap, men det är inte helt osannolikt.

   Det är lite roligt att se reaktionerna, de som ur ett Nokiaperspektiv utropar att det var ett skambud får lika mycket mediauppmärksamhet som de som idiotförklarar Microsoft för att de överbetalt. Balanserade analyser säljer inte.

   Radera
 7. Lite off topic, men du skulle inte kunna tänka dig att publicera ditt GAV för respektiva aktie i portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas, jag redovisar detta en gång om året i samband med portföljbokslutet. Eftersom min handel är begränsad jämfört med portföljens storlek så stämmer dessa siffror oftast rätt bra. Senaste portföljbokslutet hittar du här.

   Radera
 8. 47 miljarder är vad Apple gör i vinst på ca 8 veckor sett till senaste årets vinst. Det säger en del om hur styrkeförhållandena har förändrats sedan Nokias storhetstid..

  SvaraRadera