onsdag 25 september 2013

Inköp Castellum

Som jag antydde i gårdagens inlägg om bevakningslistan valde jag idag att öka något i Castellum. Jag köpte ytterligare 150 aktier till priset 92,25 kronor per styck. Jag fick ett tips om norska Yara som jag inte kunde avfärda direkt, bolaget ser billigt ut. Jag vill dock gräva lite mer och förstå varför priset ligger så lågt och varför jag tycker ett högre pris är motiverat innan jag slår till.

Så här ser portföljen ut efter dagens inköp:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

26 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
20 %
Swedbank
2 887
12 %
Industrivärden C
2 650
9 %
Investor A
1 200
6 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Fortum
1 100
4 %
Castellum
1 350
3 %
Teknologiportfölj

3 %
    Apple
10

    Google
8

    Microsoft
170

Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Portföljens marknadsvärde är nu 3,7 miljoner kronor. Det börjar bli svårt att hitta aktier som är direkt köpvärda. Jag väntar mig inga kursmirakel från Castellum men en hygglig totalavkastning över tid som med råge överstiger den säkra räntan.

17 kommentarer:

 1. Där är vi överens! Köpte dom för 87 kronor för några månader sen, och känner mig nöjd. Mina förväntningar är också i linje med dina. Ingen raket, men en stabil avkastning över tid som slår banken med råge.

  Däremot blir det inget köp för min del. Jag tror att börsen kommer att dala när helikopter Ben börjar prata igen, och då är det köpdags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När ska han tala nästa gång?

   Radera
  2. Jag tror det är svårt att ge sig in på aktiemarknaden och försöka vara smartare på kort- eller medellång sikt än resten av marknaden när det gäller sådana makro-omständigheter.

   Har man ett tioårsperspektiv på sina investeringar kan man kanske vara smartare eftersom aktiemarknaden, trots sina uppdragsgivare i form av världens pensionärer, tycks sakna förmåga att tänka riktigt långsiktigt (det finns inga incitament att göra det). På sådan lång sikt spelar Bernankes utspel relativt liten roll, förr eller senare måste han ändå agera. Istället kommer frågor som demografi och världsutveckling i dagen. Och företaget. Det sista är vad jag försöker fokusera på.

   Radera
 2. Väl sagt Lundaluppen. Istället för att tänka på att köpa och sälja rätt (kortsiktigt) så köper jag bra bolag som jag behåller livet ut.
  / 21 årig student

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håll bara ett öga på bolagen så att de utvecklas som du förväntar dig. Kombinerat med noggrant urval är buy-and-hold ofta en utmärkt ambition, men förväxla det inte med en vattentät strategi.

   Radera
 3. Tack för en mycket bra blogg! När vi nu pratar fastighetsbolag, vad tycker du om nykomlingen Tribona? De klarar förvisso inte ditt storlekskriterie då de är Mid-cap men de handlas under eget kapital och med P/E under 8. Det tycker jag känns billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till det borde vara det stora överutbudet av logistikfastigheter som finns i Sverge. Ser man det som ett övergående problem så är det bara att köpa.

   Radera
 4. Titta något på Gjensidige Forsikring? Rimligt pris, hög direktavkastning och dessutom för tillfället billig norsk krona :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Luppen. Tack för din blogg!
  Jag ska bli farbror snart och vill ge bort aktier i födelsedagspresent till min systerdotter. Jag tänkte sedan hålla dessa aktier tills hon är 20 -25 år och göra så gott jag kan för att hon ska skapa ett intresse för att sköta dom själv.
  Jag funderar på att köpa industrivärden och Ratos. Vilka bolag skulle du köpa med tanke på tidsperspektivet och dagens priser?
  Tack på förhand.
  Karl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltid att det är svårt att köpa hypotetiskt, men kanske Industrivärden, Investor och Lundbergs?

   Radera
  2. Om du är intresserad av just investmentbolag kanske Spiltan Aktiefond Investmentbolag kan vara intressant.
   0,2% i förvaltningsavgift kan kanske vara en fördel jämfört med courtage om du köper för mindre summor, samt att du får större spridning bland de svenska investmentbolagen.

   Med vänlig hälsning
   Christian

   Radera
 6. Tjena Luppen,

  Va tror du om Balders Pref aktie dem erbjuder nu, 329 kr med 6.1% utdelningsgaranti med kvartalsvis utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är skeptisk till preferensaktierna som sprider sig just nu, allmänheten ser ingen risk i dem. Om bolagen är hälsosamma är sannolikt stamaktierna en bättre affär.

   Radera
 7. Hej,

  Off-topic, men H&M "is on fire" idag efter kvartalsrapporten... Knappt 7 procent plus i skrivande stund...


  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. En rapport där lite kurvor pekar åt rätt håll och vips...

   Radera
  2. Kom du upp i 3,8 idag då =)

   Henrik

   Radera
 8. En vanlig förklaring till att Yara-aktien gått dåligt är att Kinesiska tillverkare av gödselprodukter börjat sälja en hel del av sin produktion på marknaden. De hade tidigare belagda med höga exporttullar (för att säkra den inhemska tillgången av gödsel). Vidare gynnas de Kinesiska tillverkarna av ett lägre kolpris (Yara gynnas av lägre gaspriser).

  Tillgången av kväveprodukter på världsmarknaden har därför ökat vilket sänkt priset, det finns väl en viss oro att priset ska fortsätta att sjunka.

  Yara tjänar bra med pengar och har låga skulder. Jag har dock bränt mig förrut på företag som säljer typiska commodities, när deras marginaler sjunker kan det gå fort utför med vinsten. Jag har inte tid att göra riktiga analyser av exempelvis hur mycket produktionskapacitet som kommer tillkomma m.m i världen och hur det borde påverka priset.

  Jag hoppas dock kunna komma in till ett lägre pris framöver om urea/ammoniak/nitrat-priset fortsätter nedåt. Med sina låga skulder tror jag Yara ligger bra till på sikt. När priset går ner så kommer ju tillverkare med dåliga marginaler behöva sälja eller stänga ner verksamhet, Yara borde kunna hålla ut i ett sådant scenario.

  SvaraRadera