tisdag 23 oktober 2012

Rapport från Handelsbanken

Hoppsan, klockan hann ticka över midnatt, men nu fick jag tid att kommentera gårdagens rapport från Handelsbanken. Mina standardtidningar hann ganska snabbt med att förklara att rapporten var bättre än väntat samt att den var sämre än väntat. Det beror kanske på vem som väntar? Nu var det inte så den här gången, men tidigare har jag sett artiklar som skiftat rubrik efter hur aktiekursen rört sig under dagen. Måste vara kul att jobba inom media...

När man läser igenom toppraderna och bottenraderna är det inte mycket dramatik i rapporten, men vissa detaljer på vägen sticker ändå ut. Här är mina reflektioner, jämförelser gäller de första nio månaderna 2012 mot motsvarande period 2011 om inget annat nämns:
  • Intäkterna ökade med 7 procent
  • K/I-talet förbättrades till 45,1 procent, Handelsbanken är helt outstanding på kostnadseffektivitet bland storbankerna och den svenska kontorsrörelsen uppvisar fantastiska 32,9 procent för Q3
  • Kreditförlustnivån är fortsatt låg, 0,07 procent
  • Resultatet per aktie ökade med 7 procent till 15,95 kronor, för det tredje kvartalet var ökningen mot föregående år dock endast 3 procent
  • Banken fortsätter bygga eget kapital (plus 10 procent) utan att dra på sig motsvarande upplåning, primärkapitalrelationen fortsätter därmed att öka, nu 20,5 procent. Det fantastiska är att man trots detta kan upprätthålla en nästan oförändrad nivå på räntabiliteten, 13,7 procent, nyckeln är såklart kostnadskontrollen
  • Tillväxten i Storbritannien är imponerande med 20 nya kontor i år, totalt 124 kontor, och ytterligare 13 är på gång. Intäkterna i Storbritannien har ökat med 41 procent, men ännu är man långt ifrån intäktsnivån på svenska kontor, som dessutom är 461 till antalet
  • Den mest negativa utvecklingen har varit på provisionsnettot, som väntat. Det har fallit med 6 procent sedan 2011, "främst till följd av aktiemarknadsrelaterade intäkter". Avanzas intäkter utanför räntenettot har fallit med 29 procent, så nog ligger det något i att denna marknad dalat rejält, även om procentsatserna såklart inte är helt jämförbara. Handelsbanken Capital Markets är det segment som kanske mest kan liknas vid Avanza och där ligger intäktsminskningen på 17 procent.
Generellt sett går det väldigt bra för Handelsbanken. Caroline Neurath väljer verkligen att se glaset som halvtomt och vinklar det precis tvärtom, så välj vem ni vill tro på. Den stora hotbilden för Handelsbanken är bolånesidan där en räntehöjning eller kraftig arbetslöshetsstegring skulle kunna leda till stora kreditförluster. Traditionellt har man dock varit den försiktigaste kreditgivaren bland svenska banker och det är en tradition jag är beredd att betala en premie för.

9 kommentarer:

  1. Jag tycker de flesta analytiker verkar missa betydelsen av Handelsbankens utlandsverksamhet och stirra sig blinda på utvecklingen i Sverige. Det trots att i princip hela kvartalets tillväxt i räntenettot kom från Handelsbankens verksamheterna utanför Sverige. För att vara exakt så kommer 97 procent av den 7 procentiga tillväxten i räntenettot från övriga hemmamarknader. (2162-1776)/(6462-6066)).

    44 procent av tillväxten i räntenettot kommer från Norge (dvs 3 procentenheter), och 35 procent kommer från Storbritannien (dvs 2.5 procentenheter). Resten kommer från Danmark och Finland.

    I Storbritannien ökar bankkontoren med cirka 5 procent i kvartalet, dvs över 20 procent per år. Banken räknar med att det tar ett år för ett nyetablerat bankontor att bli lönsamt. Vi kan även räkna med en stark tillväxt i Storbritannien framöver: 20 procent av kontoren har öppnats det senaste året och 60 procent av kontoren är yngre än 4 år.

    Ett räntenettot som ökar i takt med antalet bankkontor motsvarar en tillväxt på 5 procent per kvartal och över 20 procent per år. Det innebär en strukturell tillväxt om 3 procentenheter för hela koncernen inom det kommande året, och på sikt, säg en 4 år, minst 5 procentenheters årlig tillväxt på koncernnivå.

    Med den nuvarande direktavkastningen på 4 procent innebär det att englandssatsningen ensamt borgar för en totalavkastning (värdetillväxt plus utdelning) på 7-10 procent.

    Den möjliga tillväxten i Norden kommer därmed så att säga på köpet.

    Om kontoren i Storbritannien dessutom blir mer och mer lönsamma, vilket vi har anledning att tro (tack vare de naturliga skalfördelar som en högre omsättning medför) så blir det Engelska bidraget ännu högre.

    Då jag inte tror att bostadsmarknaden kommer att krascha (utan möjligtvis stå still en tid i Sverige) och att nedåtrisken i största allmänhet är klart begränsad så länge Handelsbanken värderas runt p/e 10-11, så framstår Handelsbanken som ett klockrent köp, åtminstone för den som vill undvika onödig risk och har en placeringshorisont som sträcker sig över några år snarare än några kvartal, dvs för alla långsiktiga utdelnings och värdeinvesterare.

    Mvh,

    /Jon

    SvaraRadera
  2. Och ursäkta att min kommentar blev lite lång…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  3. Långa kommentarer är bra. Kompletterade dessutom Lundaluppens sammanfattning på ett bra sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer, det är helt klart ett av mina syften med att ha en blogg överhuvudtaget :-), tack Jon!

      Radera
  4. Jag trodde att Handelsbanken sålde de mesta av sina bolån vidare som obligationer och därmed borde de inte drabbas särskilt hårt av kreditförluster kopplade till ränta och arbetslöshet. Dom förlusterna får pensionsfonderna ta:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, så fungerar inte säkerställda obligationer. Man har inte sålt bostadslånen, utan bara pantsatt dem, så eventuella kreditförluster hamnar fortfarande hos banken. Det är först om banken skulle gå i konkurs som bolånen skiljs av från resten av konkursboet.

      Radera
  5. Med all respekt. Stigande räntor och ökande arbetslöshet har vi haft många gånger genom SHB historia.

    Det har aldrig orsakat några kreditförluster för någon Svensk bank, vad det gäller utlåning till privatpersoners bostäder.

    Detta är en svårutrotad vandringssägen som har upprepats så många gånger att den tas som en sanning även bland politiker och ekonomer.

    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nästan en tredjedel av portföljen i SHB, och jag ligger inte sömnlös. Men jag vill inte bagatellisera det heller.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.