söndag 21 oktober 2012

Analys av Beijer Alma

Förra veckans läsarundersökning gav ett stort gensvar och i sammanställningen konstaterade jag att det bolag flest läsare tyckte att jag "saknar" i min portfölj är Beijer Alma. Därför tänkte jag nu analysera Anders Walls industrikonglomerat.

Starke man
Beijer Alma är ett konglomerat med ett femtiotal resultatenheter. Det verksamheterna har gemensamt är att man säljer industriella produkter till andra företag. Vissa av verksamheterna är tillverkande enheter medan andra är handelsverksamheter.

Verksamheterna sorterar under tre dotterbolag, enligt årsredovisningen 2011; Lesjöfors (49 % av omsättningen 2011), Habia Cable (24 %) och Beijer Tech (27 %). Den största dottern Lesjöfors har ledande marknadspositioner inom Europa och är aktiva inom industrifjädrar, banddetaljer och chassifjädrar. Lesjöfors är internationellt verksamt med produktion i fjorton länder och försäljning i sextio. Bolaget säljer till alla industribranscher från hushållsprodukter till högteknologi, där telekom sticker ut något med 7 procent av omsättningen. Rörelsemarginalen låg 2011 på 25 procent och avkastning på sysselsatt kapital var 43 procent.

Det minsta dotterbolaget Habia Cable är en av Europas största tillverkare av specialkabel och kabelsystem, med kunder inom telekom (35 %), försvarsindustri (16 %) och andra branscher som exempelvis kraftgenerering, kärnkraft, infrastruktur m.fl. Bolaget är verksamt i femtio länder, men Europa dominerar. Habia är inte lika dominerande på sina marknader som Lesjöfors och har inte heller samma starka resultat. Rörelsemarginalen var 8 procent 2011 och avkastningen på sysselsatt kapital var 15 procent.

Det tredje dotterbolaget Beijer Tech förvärvades 2010 från G & L Beijer AB (nöjd att jag inte behöver blanda in Beijer Electronics i det här) för 300 miljoner kronor, ett skapligt köp då bolaget sedan dess levererat vinster på 100 miljoner före skatt. Beijer Tech bedriver industriell handel inom flödesteknik/industrigummi samt det bredare området industriprodukter för ytbehandling, gjuteri och stål- och smältverk. Kunderna finns främst inom Sverige. Eftersom det är en handelsverksamhet ligger rörelsemarginalen lägre än hos de andra dotterbolagen, 7 procent 2011, men avkastningen på sysselsatt kapital är goda 23 procent.

Beijer Alma har haft ett fantastiskt decennium med kraftig tillväxt både organiskt och med lyckade förvärv. Avkastningen på eget kapital har totalt sett varit utmärkt, under det för bolaget värsta krisåret var man nere i 17 procent, annars ligger man  stadigt en bit över 20 procent. Vad talar för fortsatt framgång för Beijer Alma? En sak är att man tycks relativt stryktåliga i konjunkturen, samtliga tre döttrar var lönsamma genom finanskrisen. Lesjöfors, det största dotterbolaget verkar mycket starkt på sina marknader och levererar en enorm lönsamhet som verkar springa ur effektiv produktion, distribution, kundservice (enligt egen utsago) och bra långsiktiga kundförhållanden. Habias stora beroende av telekom kan vara en svaghet när operatörerna kläms framöver, men det är inte helt säkert att operatörerna kan minska sina kabelinvesteringar i alla fall. Under 2012 har det i alla fall givit en minskning av omsättningen.

Under 2012 har två bolag förvärvats, Stumpp + Schüle GmbH (för Lesjöfors) och Norspray AS (för Beijer Tech). Framförallt det senare har givit ett ovanligt stort tillskott till koncernens goodwill och verkar lite okarakteristiskt, det ska bli spännande att se hur det utvecklas.

Så här står sig Beijer Alma mot mina investeringskriterier, balansräkning enligt Q3-rapporten från förra veckan.

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:NEJMid Cap är inte Large Cap
Stark finansiell ställning:JAGraham skulle få fuktade ögon om han kunde se hur Beijer Alma vårdar sin balansräkning. Omsättningstillgångarna är mer än dubbelt så stora som de kortfristiga skulderna samt större än de totala skulderna.
Intjäningsstabilitet:NEJFörlust 2002 på grund av en engångsnedskrivning av anläggningsvärden, snart preskriberat men inte riktigt ännu...
Utdelningsstabilitet:JAEn relativt frikostig utdelare 
Intjäningstillväxt:JA2001-2003 var tuffa år för Beijer Alma, men en "normal intjäningsförmåga" borde legat kring 2,50 kronor. Genomsnittet för de tre senaste åren har varit 8,60 kronor och årets resultat verkar inte hamna alltför långt därifrån. Räknat på detta har tillväxten varit 240 procent, eller 13 procent årligen.
Trovärdig ledning:JARapporterna håller bra klass, ledningen har varit med länge
Gynnsam ägarbild:JAOrdförande Anders Wall är en tydlig och uppenbart långsiktig huvudägare

Börsvärdet är en bra bit från Large Cap, men annars håller bolaget mycket hög investeringskvalitet - om tre månader suddas det sista nej:et ut från listan ovan. Jag förstår varför mina läsare tipsade om bolaget. Så här ser de kvantitativa kriterierna ut (senast betalt är 112,75 kronor):
 • P/E-tal: med intjäningsförmågan 8,60 kronor per aktie är P/E idag 13, OK
 • Börsvärdet är 3,40 miljarder kronor och de räntebärande skulderna är 291 miljoner. Kassa och bank uppgår till 167 miljoner kronor, därmed är enterprise value 3,52 miljarder kronor. EBIT3 är 362 miljoner, därmed blir EV/EBIT3 9,7, OK
 • Pris/eget kapital: eget kapital per aktie städat för goodwill är 30,83 kronor, därmed är pris/ek 112,75/47,80 = 3,7, EJ OK. Man ska nog inte räkna med att få bolaget till bokförda värdet när det avkastar klart över 20 procent årligen på eget kapital.
Sammantaget ser Beijer Alma mycket intressant ut och jag förstår att mina läsare tipsade om bolaget. Priset är på en sådan nivå att även Peter Lynch skulle vara intresserad (P/E mindre än eller lika med tillväxttakten). Bolaget tycks erbjuda en mycket hög investeringskvalitet till något som just nu ser ut som ett rimligt pris.

Beijer Alma åker in på bevakningslistan :-)

15 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte direkt förvånad att det passar in så bra i portföljen trots sin ringa storlek. Däremot är jag lite förvånad över hur enormt populärt bolaget var i din läsarundersökning. De flesta "värdebloggarna" verkar ha analyserat Beijer Alma med positivt utfall och läsarna har definitivt tagit det till sig.

   Radera
 2. BA är i min mening ett litet wonderful company. Bra val att lägga till det på Din bevakningslista.

  Kassaflödet är en annan fin egenskap med BA. Bolaget binder relativt lite kapital för att vara ett verkstadsbolag och CAPEX ligger på en klart överkomlig nivå.

  SvaraRadera
 3. Tackar för analysen :)

  Jag har redan bolaget och kommer förmodligen köpa mer när läge ges :)

  SvaraRadera
 4. Jag fick vibbar av AQ Group när jag läste. AQ är också underleverantör till industrin, är ungefär lika stora sett till omsättning och har också en stark balansräkning, men har lägre marginaler. ROE kring 10 % under det svaga 2010 och 15-20 % tidigare år. Värderingen är lägre, kanske pga att de bara finns på en fullista. AQ har förresten inte gjort förlust någonsin, vilket Beijer Alma har.

  Har du några tankar om AQ vs. Beijer Alma? Jag blev själv rätt sugen på Beijer Alma nu men sitter redan med ett innehav i AQ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AQ Group vandrar för lågt under min radar. Aktietorget är en lista jag har stor skepsis till, kontrollen har inte varit på topp historiskt.

   Radera
  2. Tack för tipset om AQ Group Kenny. Efter en snabb titt över de senaste 10 åren så blev jag riktigt intresserad. Starka finanser och jämna fina tal. Jag är själv skeptiskt så fort jag hör ett bolag vara noterat på Aktietorget. Däremot tycker jag inte man ska avfärda ett företag bara för att det är noterat där. HM var smått en gång i tiden också och nya innovativa företag måste komma fram för att ersätta gamla monster :D

   Radera
  3. Jag köper att du inte gillar bolag på Aktietorget, men då får du kika på bolaget när de noteras på Mid Cap så småningom istället. :-) Ledningen har uttryckt att de ska göra det "någon gång" med just högre kostnader och formaliakrav som anledning för att vara kvar på Aktietorget. Ingen brådska för att kanske nå kursuppgångar som andra bolag fiskar efter vid notering på small cap då fonder och andra kan ge sig in i leken på ett anant sätt. Bolaget är ändå lite av en udda fågel med en omsättning på drygt två miljarder kronor årligen bland alla förhoppningsbolagen på Aktietorget.

   Kul att kunna tipsa någon, Anonym :-)

   Radera
 5. Och aktien ligger nästan på årslägsta så kanske... Men samtidigt kan de flesta aktier dyka framöver med tanke på konjunkturen. Frågan är väl bara när.
  Tack för analysen.

  SvaraRadera
 6. Ser intressant ut. Tänkte du köra en analys av Gjensidige senare? Vi var tre som tipsade om dem, och du tycks ju digga försäkringsbolag. Kanske vore smart att diversifiera med lite NOK dessutom.

  //d.c

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, Gjensidige kan mycket väl komma i en analys framöver. Försäkringsbolag är lite småsvåra att analysera och det underlättar inte att jag inte kan norsk lagstiftning och redovisningssed, behöver läsa in mig...

   Radera
 7. Läser ofta på din blogg som jag tycker håller hög kvalité och är en inspirationskälla när jag letar nya objekt, tack för all info du levererar!
  Hittade just en sida som jag tror både du och dina läsare kan uppskatta..
  http://www.valueexplorer.com/analyzer/company/SE0000190134/
  Inte många siter som visar graham intrinsic value för bolagen :)
  Även greenblatt's fair value räknas ut..

  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
 8. Har Luppen räknat fram något K/M-tal än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motiverat pris får jag till 129 kronor, så K/M med nuvarande kurs 112,75 ger det ett K/M på 0,88

   Radera
 9. Jag tittade ocksa pa Beijer Alma for nagra veckor sedan och kom ocksa fram att det ar vart att bevaka. Som jag skriver pa Jarnvargens hemsida sa tycker jag inte att utdelningen som den har varit de senast aren stammer overens med strategin da det begransar foretagsinkopen. Nar det gar lite samre som det gor iar kommer man antingen att sanka utdelningen vilket skulle sanka aktie priset eller bibehalla aktieutdelningen vilket ger minskat utrymme for inkop. Sa kortsiktigt tror jag att aktien kommer att falla. Finansiellt ar det dock intressant och jag kommer ocksa att bevaka Beijer Alma. Men det har ar nog anda gangen da vi kollar pa samma bolag da jag forsoker titta mer pa sma och medelstora svenska foretag.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.