onsdag 26 oktober 2011

Rapport från Handelsbanken

Idag var det Handelsbankens tur att släppa sin rapport för årets nio första månader. SHBs räkenskaper ser som vanligt väldigt starka ut.

  • Resultatet per aktie hittills i år är 14,60 kronor, vilket ligger nära mitt antagande om "normal intjäningsförmåga" på 20 kronor per aktie och år, banken har precis som kollegorna lyckats skydda sin lönsamhet bra
  • Avkastningen på eget kapital ligger på 13,8 procent hittills, sämre än Swedbank, men det hänger ihop med att man är bättre kapitaliserade
  • Primärkapitalrelation på 17,4 procent. Om ett normalläge någonsin uppstår räknar jag med att man kan minska sin kapitalisering vilket bör ge extrautdelningar, eller återköp likt Swedbank
  • Liksom de andra bankerna håller man i kostnaderna, K/I-talet är branschledande 0,47 
  • Räntenettot har stigit med 14 procent jämfört med Q3 2010, medan provisionsnettot har sjunkit 1 procent - godkänt i den marknad som varit. Totala provisionsnettot har utvecklats bättre än raketen Avanza, men Avanza har lyckats klart bättre på courtagesidan
  • Samtliga kontorsverksamheter och affärsområden når acceptabla resultat, så nu talar man om att expandera i Nederländerna
  • Likviditetsreserven är nu över 700 miljarder, vilket betyder att banken nästan klarar en bank run från allmänheten, inlåningen ligger på 720 miljarder
Sammantaget känner jag att Handelsbanken är banken jag helst vill äga. Det är ok att köpa Swedbank till krispriser och Nordea via Sampo, men SHB håller en högre investeringskvalitet som jag är övertygad kommer att belöna den långsiktige ägaren.

Om någon hittar någon svaghet i rapporten så kommentera gärna, jag gillar inte riktigt när jag inte hittar något.

6 kommentarer:

  1. God morgon,
    Inte riktigt en svaghet kanske, men jag gör ett försök. Hur ser du på expansionsplanerna? Rimlig vinst/risk ratio? för en annars stabil verksamhet.
    Tokatli

    SvaraRadera
  2. Hej, har du någon kommentar ang detta?:

    http://di.se/Artiklar/2011/10/27/249174/Utdelningen-i-SHB-och-Swedbank-i-fara/

    Det är väl i alla fall en svaghet på kort sikt men kanske inte spelar så stor roll för en långsiktig ägare.

    /DL

    SvaraRadera
  3. Hej

    Kommer du göra en analys på Volvo framöver?

    Jag är tungt positionerad i Volvo och tycker det är en svensk verkstadsklenod. Nye VD:n har gjort ett gott arbete inom både Aero och VCE och jag tror han är som klippt och skuren för VD-jobbet. Lägg därtill att Volvo satsat otroligt mycket FoU de senaste åren och står starkt rustade för framtiden.

    SvaraRadera
  4. Det är väl ett års vinst på 10 MDSEK som rätt snabbt kan täcka upp eventuell brist på 9 MDSEK (som DI räknat fram)...

    Nedan meddelande idag från SHB.

    Handelsbanken: Kommentar till EU:s plan att stärka kapitaliseringen i europeiska banker




    Europeiska unionen, EU, har enats om att banker som lånat ut pengar till grekiska staten ska avskriva hälften av dessa skulder.
    För att klara en sådan nedskrivning, kräver nu EU också att bankerna bygger upp en tillfällig buffert. Kravet kan komma att omfatta även Handelsbanken.
    Detta trots att Handelsbanken inte har någon exponering alls mot den grekiska staten.Handelsbanken har ingen exponering mot Portugal, Spanien, Italien, Irland - eller Grekland - alltså de så kallade Piigsländerna.
    Handelsbanken har en mycket restriktiv syn på risk och har därför under lång tid byggt upp stora reserver och buffertar. Banken har bland annat förfinansierat samtliga obligationsförfall de närmaste 12 månaderna. Dessutom har Handelsbanken en likviditetsreserv som väl överstiger 700 miljarder kronor - vilket motsvarar drygt 25 procent av bankens totala balansomslutning.
    Trots detta kan de regler som nu införs - och som missgynnar banker med stor andel finansiering av bolån i sin utlåning - ålägga Handelsbanken att bygga upp en ytterligare kapitalbuffert om knappt 10 miljarder kronor. Vid införandet av det nya, striktare regelverket - Basel 3 - kommer detta behov att bortfalla.
    - Det aktuella kravet blir inga problem för Handelsbanken. Buffert kommer, om den blir aktuell, vara på plats inom den angivna tidsramen, säger Ulf Riese, CFO i Handelsbanken.
    Den nya bufferten kommer i så fall också, så snart regelverket tillåter, att upplösas igen.
    - Vi är en extremt försiktig bank - men vi håller inte buffertar mot exponeringar vi inte har, säger Ulf Riese.

    SvaraRadera
  5. @DL: jag gör ungefär samma analys som SHB själva meddelar (se Anonyms inlägg ovan), detta kommer att binda upp kapital under en övergångsperiod.

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Hur ser du på Shb och risken för stora ras på svenska bostads och fastighetsmarknaden?

    Hur skulle banken påverkas och klara sig vid ett sådant worst case scenario?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.