torsdag 27 oktober 2011

Handelsbanken och bolån

Idag kom nyheten att den europeiska bankmyndigheten EBA meddelat nya krav på europeiska banker för att säkra dem inför stundande grekiska skuldnerskrivningar.

De nya kraven är lite udda i det att det baseras på det gamla Basel I-ramverket som betraktar bolån som betydligt riskablare än både Basel II och det kommande Basel III gör. Detta gör att kapitalkraven träffar banker med hög andel bolån, i Sverige främst Swedbank och Handelsbanken. För Swedbank talas det om 2,7 miljarder kronor, ca två månadsvinster. Men för Handelsbanken som enligt både gällande och kommande regelverk ses som högst kapitaliserat rör det sig om 9,7 miljarder kronor - en knapp årsvinst.

Handelsbankens eget uttalande förklarar läget ganska väl. Banken kommer (om förslaget implementeras) att tvingas bygga och hålla en kapitalreserv under en övergångsperiod tills Basel III-reglerna träder i kraft. Kapitalreserven motsvarar som sagt ungefär en årsvinst vilket i praktiken innebär att banken inte kommer att kunna göra någon utdelning 2012, om man inte ändrar sin kapitalstruktur.

Som ägare är detta förmodligen negativt, SHB tvingas låsa in ännu mer kapital i valvet under en period, och kassaflödet till ägarna kommer först när övergångsreglerna slutat gälla. Men det innebär såklart också en trygghet och att SHB kommer att få ännu enklare att finansiera sin verksamhet framöver, när man nu har både hängslen och livrem.

5 kommentarer:

  1. Surt, men jag hoppas de kommer på något annat sätt att lösa det. SHBs utdelningar har varit en av huvudorsakerna till att jag ägt aktien genom åren.

    SvaraRadera
  2. @DxTrader: Jag ser det inte som ett jätteproblem om de håller inne utdelningen ett år. Regelförslaget är lite skumt eftersom den, när Basel III träder i kraft, kommer att kunna göra en ganska rejäl extrautdelning.

    SvaraRadera
  3. Hur ser du på att Handelsbanken är tungt exponerade mot svenska bolån med tanke på den allt mer uppenbara bristande svenska bostadsbubblan? Minns jag inte fel så är Handelsbanken åtminstone relativt sin totala utlåning störst exponerade mot Sverige av de svenska bankerna, vilket måste ses som en stor risk.

    Ett exempel är att man går i bräschen och inför (åtminste på vissa håll) 25 % kontantinsats på lägenheter vilket innebär att SHB själva också bör ha upptäckt risken.

    SvaraRadera
  4. @Kenny: Handelsbankens adelsmärke är ju att man väljer sina engagemang med omsorg. I fastighetskrisen på 90-talet klarade man sig hyggligt. Helt klart går man inte oskadda ur en bolånebubbla, men om historien är någon guide för framtiden kommer man att klara sig bättre än de andra svenska bankerna.

    SvaraRadera
  5. Stibor 12 mån 2010-10-30 1,93
    SHB 12 mån 2010-10-30 2,49 (påslag 56 punkter)
    Stibor 12 mån 2011-10-26 2,69
    SHB 12 mån 2011-10-26 3,89 (påslag 120 punkter)

    Med sådana påslag bygger man buffert...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.