fredag 5 augusti 2011

Vettiga priser på börsen

I mitt allra första inlägg "önskade" jag en double dip, så att jag kunde visa att engagemanget håller, håller vi på att få en sådan nu?

Jag har varit borta från dator, börs och allt möjligt under veckan och kan nu konstatera att det går att köpa Industrivärden för 77,70 kr, motsvarande en konservativ P/E på 8 enligt min senaste analys. Några av Sveriges finaste bolag är helt klart trevligt värderade just nu. Som vanligt får man slänga in en brasklapp om att priserna självklart kan bli billigare, men priset på fundamentala kvaliteter är betydligt lägre nu än i förra veckan.

18 kommentarer:

 1. Stockman skriver nyligen om samma bolag:
  http://cristofferstockman.blogspot.com/2011/07/utdelningshojning-och-all-time-high.html

  Delar de ut enligt hans model så ger det en andel på 5,8%

  /Daniel

  SvaraRadera
 2. Hade ju helt klart varit trevligt med likvida medel nu ;)

  SvaraRadera
 3. Exakt. Jag passade på att öka idag i just Industrivärden. Om det blir billigare vet ingen, men det är i alla fall bra mycket billigare än för bara ett par veckor sedan. Och så mycket har väl knappast de underliggande företagens fundamentala värde förändrats.

  Tack förresten för en bra blogg - trevligt att få lite inspiration till sina egna placeringar som görs i defensivt värdeorienterade aktier med fokus på stabila och helst växande utdelningar.

  SvaraRadera
 4. Hej luppen

  Hur ser du på sampos värdering nu?

  Tack för en mycket läsvärd blogging!

  SvaraRadera
 5. hejsan och tack för en bra blogg. en fråga från en ung nybörjare. många av er börs bloggare rekomenderar en del aktier men hur kommer det sig att dom aktierna aldrig gått grönt på dom senaste 12 mån? som t ex industrivärden som du pratar om här.

  mvh jesper

  SvaraRadera
 6. Läser du tidningen Poppe85?

  SvaraRadera
 7. Industrivärden har för hög belåning för min smak i dessa dagar... Risken måste vara balanserad...

  SvaraRadera
 8. Nu skiljs agnarna från vetet.. börsen är psykotisk och drar med sig många i panik. Jag är nöjd med att äntligen få använda min likvid. Blir till att shoppa H&M för fulla muggar så länge aktien handlas under 200 spänn.

  SvaraRadera
 9. I princip hela portföljen är lågt värderad nu, Sampo inräknade.

  SvaraRadera
 10. En fortsatt nedgång skulle ju minska värdet på Industrivärdens aktieportfölj och tillgångarna sakta börja närma sig skulderna. Vid vilken skuldsättningsgrad skulle det bli problematiskt och vilka skulle åtgärderna bli från företaget? (Om det nu går att sia om)

  SvaraRadera
 11. Välkommen tillbaka :)
  En sak jag funderar på är hur man kan planera kommande köp på ett smart sätt. Även om bolagen som man är intresserad av är attraktiva redan nu vore det tokigt att köpa för mycket för snabbt. Nästan alla nyheter är dåliga nyheter och det är svårt att se när de ska sluta strömma in så man ska nog inte skynda för mycket, men man får heller vänta för länge. Svårt det där. Hur brukar du (och ni andra som läser detta) göra?

  SvaraRadera
 12. Köpa när man har pengar över, om priserna är rimliga. Annars vänta tills de blir det.

  SvaraRadera
 13. @david Ett sätt är att köpa i omgångar under tiden som börsen går nedåt och att alltid köpa då aktien är undervärderad. Det är mycket svårt att pricka botten och därför klokt att istället tänka att man skall köpa när det är billigt (och helst rejält billigt) istället för att tänka att köpa när det är på botten.

  SvaraRadera
 14. @Arvid och @Anonym 18.21:

  visst ska man köpa när värderingen ser sjyst ut men i det här läget funderar jag på att fördela köpen i fler omgångar än normalt. Jag var inte på marknaden 2007-08 (kom in 2009) så för mig är de här kraftiga kursfallen och all oro på marknaden ny mark. Det som händer idag är kanske en överreaktion - kanske inte - men jag får samma vibbar nu som då.

  Mitt problem är att jag är intresserad av TA nästan lika mycket som FA vilket gör mina tankar lite röriga. Vid köp brukar jag kolla om värderingen är acceptabel och försöka slå till när marknaden överreagerar (t.ex. mars 2011) och när några utvalda tekniska indikatorer säger samma sak. Det var när marknaden var någorlunda stabil, nu när kurserna faller kraftigt på kort tid börjar jag fundera på andra sätt.

  Tänk er att ni har summan x och vill öka i ett innehav - hur fördelar ni köpen med tanke på rådande marknad? 1/3 i taget, ett köp/månad eller struntar ni i att det är kaos på marknaden och köper till aktuella kurser? Hur gjorde ni vid finanskrisen?

  Om det är nån som undrar: ja, jag har en tendens att överkomplicera saker och ting.

  SvaraRadera
 15. @David: Jag tycker det är viktigt att inte vara för "relativistisk" och jämföra med tidigare priser eller framtida priser. Det man ska jämföra med är alternativa investeringar och investera i det som man tror ger bäst avkastning. Råvaror, obligationer, pengar på räntekonto, aktier eller vad som helst.

  Jag investerar när det är det bästa jag kan göra med mina pengar utifrån vad jag vet just då.

  SvaraRadera
 16. @David: mer rakt på sak, ser priset vettigt ut just nu så köper jag. (jag kan också överkomplicera ;-) )

  SvaraRadera
 17. Vilken slakt det är i dag, full panik! Som Paul Krugman sade, är detta lite ett Wil E Coyote-tillfälle (hjulben som spriner utför stupet och först faller rakt ner när han fattar att han står ute i luften) parat med eurooron. Fatta om man hade mer likvider i dag, även om man kan tänka sig att p/e-talen sticker iväg uppåt om vinsterna börjar falla.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.