tisdag 26 juli 2011

Inköp Wal-Mart Stores

Sommarvilan bröts någon timme för inköp av ytterligare 29 aktier i Wal-Mart, denna gång blev priset 53,59 dollar per styck till en dollarkurs om 6,26 kronor. Efter den senaste tidens svaga börsutveckling fanns lite att välja på. Tuffaste motkandidaterna var SHB och investmentbolagen, både Investor och Industrivärden är rimligt värderade idag.

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

29 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
1 995

Hennes & Mauritz
2 608
25 %
Swedbank

14 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Industrivärden C
2 005
9 %
Investor A
1 410
9 %
AP Möller Maersk
2
4 %
Lundbergföretagen
408
4 %
Sampo A
350
3 %
Johnson & Johnson
65
1 %
Wal-Mart Stores
73
1 %

Portföljvärdet är lite drygt 2,2 miljoner kronor.

10 kommentarer:

 1. Hej Luppen, mitt intryck är att du kör Dollar-Cost-Averaging och köper för 10kkr varje månad. Om det är så, är du nöjd med strategin? Och kör du samma belopp oavsett läge?

  Själv lägger jag in 10kkr i depån varje månad men låter dem ligga där tills jag hittar något jag tycker är köpvärt och köper då hela poster. Har funderat på att växla över till DCA eftersom det blir mindre buyers remorse då...

  SvaraRadera
 2. Hej, jag är inne lite på föregående talares kommentar: Varför försöker du inte köpa lite mer "jämna poster" Ex 17 swedbank, 408 Lundbergs, 73 wal mart. ja du förstår. Antar att det är jag som är lite pedant, men i min egen portfölj kör jag bara med jämna poster, iaf på 50-tal. 1050, 250 etc.

  Tack för övrigt för ett ypperlig blogg, ta nu vara på sommaren!!

  /CB

  SvaraRadera
 3. @CB - Vad spelar det för roll? Låt säga att man har X kr tillgängligt att investera vid en viss tidpunkt, ett bolag erbjuds till ett attraktivt pris vid den tidpunkten och de X antal kronorna räcker för att köpa tex 73 aktier. Varför ska man då köpa bara 50 aktier? På vilket sätt får man bättre avkastning genom att investera i jämna 50-tal? Kan du utveckla ditt resonemang?

  @Lundaluppen - Två frågor;

  1 - Håller med om att SHB och Industrivärden är lockande. Vad säger du om Skanska för runt 104 kr?

  2 - Hur ser du på dollarns framtid? Tar du med det i beräkningarna när du köper amerikanska aktier eller ser du enbart på bolagets egenskaper?

  /LD

  SvaraRadera
 4. @Anonym: ja det kan man säga, egentligen är det så enkelt som att jag varje månad tjänar mer än jag behöver och så länge det finns något köpvärt köper jag det direkt. Det bygger på antagandet att jag inte har en aning om vad priserna är imorgon, och det brukar stämma ;-).

  @CB: jag har ett visst belopp att investera och köper generellt så mycket jag får för de pengarna. Jag jämnar ut lite ibland när beloppet inte är så väldefinierat. Det viktigaste är avkastningen som LD skriver.

  @LD: Skanska är attraktivt, jag är bara inte sugen på att öka antalet bolag just nu (och därmed bevakningsarbetet) om det inte är tokbilligt...

  När det gäller dollarn har jag ingen aning. Det finns mycket oro och skepsis kring USAs ekonomi och dollarn just nu, men om dollarn blir dyrare eller billigare imorgon vet jag inte. Jag tycker investeringarna ser bra ut i dagsläget och dollarpriset ser lågt ut åtminstone historiskt.

  SvaraRadera
 5. Hej och hå. Hoppas ni har tålamod med en väldigt random fråga: Danska smyckesgiganten Pandoras aktie är ner 90% sedan årsskiftet trots att försäljning och vinst ökat. Enligt bolagets redovisning var EPS 15dkk 2010. Senaste kurs var 51dkk. Detta skulle ge ett PE under 4. Kan ju inte stämma? Känns som att jag missat något väsentligt...

  SvaraRadera
 6. Det verkar inte ha skett någon split (brukar vara vanliga boven i dramat).

  SvaraRadera
 7. Hallå Defensiven.
  Intressant! Såvitt jag kan se så har dom æven tjænat 15dkk førsta halvan av 2011. Har inte hunnit se mig om så vældigt noga, men det enda jag kan se såhær långt ær att raset i aktien "bara" beror på nedjusterade føvæntningar på årets tillvæxt och något sæmre(æn tidigare vældigt høga) marginaler. Fortsætt gærna posta om du finner någon mer rimlig anledning!
  MVH Richard

  SvaraRadera
 8. Angående Pandora stod det om den aktien på 2 sidor i di (pappersformatet) och om varför den sjunkit. Har den tyvärr inte kvar!

  SvaraRadera
 9. e24 har också skrivit om bolaget: "Ruttna smycken hotar börsen. [...] hela Pandora är vad som på ren danska heter møg. Affärsidén att sälja dyra berlocker till armband är en uppenbar fluga. När armbandet väl är fullt tröttnar kunderna, och Pandora har fullständigt misslyckats med att ta fram andra produkter som lockat köparna. [...] Den högst ansvarige på bolaget säger nu att Pandoras försäljning, marknadsföring och operationella verkställande varit dåligt. Bolaget har jagat bort sina kunder med för höga priser, och konkurrenterna klassas som mycket smartare med sin marknadsföring."

  Men vad tusan PE 4 och direktavkastning på 10% för ett företag som växer och har god lönsamhet?

  SvaraRadera
 10. korrektion:
  bolagets egna prognos på oförändrad försäljning jämfört med 2010 innebär att försäljningen kommer minska rejält q3 och q4 (ca 20%).

  SvaraRadera