onsdag 20 juli 2011

Rapport från Handelsbanken

Handelsbanken släppte sin halvårsrapport idag och det var en trevlig läsning för oss ägare. Både resultatet och intäkterna har ökat jämfört med första halvåret 2010.

Kreditförlustnivån ligger fortfarande under vad jag antar är långsiktigt hållbart och är alltså en liten dopning av resultatet just nu, en följd av konservativa antaganden under finanskrisen. SHB är dock inte lika resultatdopat som exempelvis Swedbank varit på sistone där Michael Wolf i samband med sitt tillträde reserverade fordringar åt alla håll och kanter, något som nu leder till ständiga kreditåtervinningar.

Alla nyckeltal har utvecklats positivt: man håller i kostnaderna (sjunkande K/I-tal), det egna kapitalet ökar, men faktiskt också avkastningen på kapitalet. Primärkapitalrelationen enligt Basel II fortsätter att öka, nu är den 17,4 % vilket tyder på att SHB är den svenska bank som är högst kapitaliserad just nu.

Är allting frid och fröjd då? Nja, utvecklingen utanför Sverige har inte direkt varit lysande. Till viss del beror detta på valutaeffekter, men i flera länder har man gått tillbaka mer än dessa effekter motiverar. Sedan är det ingen tvekan om att bankerna återigen är ifrågasatta bland investerare. Jag tror (som portföljen tydligt visar) att SHB även fortsatt kommer att vara en stark bank och att aktien jämfört med andra investeringsmöjligheter just nu är mycket attraktiv.

4 kommentarer:

 1. UK tycker jag verkar visa sig vara en mycket bra satsning även om jag inte alls förstod beslutet till en början.

  Ska bli intressant att följa. Kanske är konceptet gångbart i ännu fler länder.

  SvaraRadera
 2. SHB är en stabil bank med fin lönsamhet och stark företagskultur. Har du analyserat Scania?

  SvaraRadera
 3. Var mycket intresserad av att investera själv några månader tillbaka, lätt att vara efter klok. Är också intresserad om det finns någon opinion angående Scania, tycker mig se potential.

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant läsning, som alltid!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera