fredag 1 juli 2011

Första halvåret 2011

Och helt plötsligt har halva 2011 passerat. Personligen har jag haft ett hektiskt år med mycket arbete men också en hel del roligt.

För Lundaluppen-portföljen har året hittills varit rätt ljummet, med en avkastning på 3,3 %. Relativt mitt jämförindex SIXRX är det dock en överavkastning på 5 procentenheter, SIXRX står på -1,7 % vid halvårsskiftet.

8 kommentarer:

  1. Hej, jag undrar hur beräknar du avkastningen på ett rättvisande sätt med tanke på försäljningar, inköp och omplaceringar som skett under första halvåret?

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Snubblade över din blogg. Fantastiskt bra! Tack!

    Följer bla fundamentalanalysbloggen och några andra (4020 mfl) och kommer nu även följa din. Är därtill nästan Lundabo. :)

    Bra kvalitet i resonemang och hög pedagogik i din blogg. Gillar bla investeringsfilosofin som är väl genomgången. E

    Två frågor:
    1. Var hämtar du din data till analyserna och hur justerar du för emissioner/splittar mm?

    2. Har du möjligen ett excelark med uppställning som man kan får se?

    mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Hej,

    kom på två frågor till:

    3. Hur är din viktning mellan aktier och räntebärande (och ev annat som hedgefonder, råvaror mm) och resonerar du kring det?

    4. Avseende ränteplaceringar så vad har du placerat där (banken ger ju så skralt betalt)?

    mvh
    Johan

    SvaraRadera
  4. Vet inte heller om jag tycker jämförelsen är särskilt rättvisande. En jämförelse bör ske mot hur index har gått efter tidpunkten för köpet/köpen och inte mot hela året.

    Om man räknar som Lundaluppen (Totalavkastningen för hela portföljen under halvåret oavsett tidslängden på ägandet innan skatter och courtage om jag förstått det hela rätt.) så kommer man ju automatiskt att överprestera mot index om index får en dålig start på året (Som tex nu.) eller underprestera om index haft en kanonstart.

    Aktiespararna brukar räkna totalavkastningen som aktiekursutveckling+återinvesterad utdelning, men jag är inte helt nöjd med det sättet att räkna heller då avkastningen är rent hypotetisk iom att man inte kan återinvestera hela utdelningen och får betala skatter, courtage och spreadkostnader vid omplaceringar.

    Har du något speciellt program för sådana här beräkningar eller gör du det för hand Lundaluppen?

    SvaraRadera
  5. @Anonym: här hittar du min beräkningsmetod http://www.lundaluppen.se/2010/12/avkastningsberakning-igen.html

    @Johan: jag gör ganska lite tillgångsbalansering, jag köper aktier om det finns något till vettigt pris, avstår annars. Jag har naturligtvis buffertar etc. men det är ju mer en del av privatekonomin.

    @Mattias: Jag har med courtage (men inte skatter), jag räknar inte på hela innehavet under hela året, utan de räknas in med rätt inköpsvärden. Det jag förenklar är avkastningseffekten av korta innehav. Hittills bedömer jag att detta har varit till min _nackdel_, inte något som ser bra ut. Med en stor del investerat över hela året blir resultaten dock mycket lika vad exempelvis Avanza skulle redovisa.

    Jag räknar inte med återlagd utdelning eftersom jag inte återlägger utdelningen. Räntan på pengarna efter utdelningen förloras i min modell.

    SvaraRadera
  6. Hej Lundaluppen,
    Jag måste ge dig beröm för din blogg och dina inlägg. Nu har jag följt din blogg mer än ett år. Varje inlägg känns som en gåva. Du skriver något när du har något att säga, många andra skriver onödiga inlägg.

    Jag är en ung företagare på 24 år som lägger undan överskottet i stabila utdelningsaktier. Du är en stor inspirationskälla.

    Vill passa på att tacka för att du öppnade mina ögon för Sampo, som varit en utmärkt investering.

    SvaraRadera
  7. Hej, "anonym 1" här igen, tack för svar ang beräkningsmetoden. Det verkar vara en vettig metod. Men som du skriver i dina kommentarer till inlägget kommer dock avkastningen om den varit positiv att underskattas lite. Dock kommer också en negativ avkastning att underskattas.

    Exempel: 1:a jan är aktierna värda 100 000, ett köp för 50 000 görs 15:e juni och sedan beräknas halvårsavkastningen sista juni. Aktierna inklusive utdelningen är då värda 130 000 (dvs Ku = 130 000). (130 000/150 000) - 1 = -13,3% då det förmodligen är närmare -20% i verkligheten.

    Men med små nettoköp eller försäljningar i förhållande till portföljvärde minskar dock felräkningseffekten som du påpekar så jag tycker din metod verkar fullt tillräckligt bra. Jag hade för övrigt +1,41% (dvs 3,1% överavkastning) första halvåret enligt denna metoden, helt ok med tanke på hur börsen varit :)

    SvaraRadera
  8. @Anonym 1: ja, metoden är inte perfekt men kommer väldigt nära sanningen vid små nettoinköp/försäljningar jämfört med portföljstorleken.

    Eftersom jag huvudsakligen nettoköper och börsen för det mesta har stigit så har min metod givit något lägre avkastningssiffror än en mer avancerad metod, men skillnaden är inte stor nog att motivera en jobbigare beräkning.

    Om man verkligen vill göra en 100-procentig beräkning kan man se hela portföljen som en fond, fastställa ett fondandelsvärde vid varje portföljinköp/försäljning och sedan tillföra eller ta bort andelar i förhållande till transaktionens storlek. Skitjobbigt på ren lundensiska...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.