fredag 26 augusti 2011

Inköp Sampo

Dags att investera igen och den här gången föll valet på finländska Sampo. I min portföljgenomgång kom jag fram till att bolagets värdering ligger nära bankernas i dagsläget och jag har länge velat öka. Sampo har varit uppe och vänt kring 22-23 euro men idag gick de att köpa för 18,91 euro per styck, inköpet landade på 58 st.

Därmed sällar jag mig till celebert sällskap som investerat i finansaktier på sistone. Men herr B verkar ha förhandlat sig till en lite bättre affär :-)

BolagAntalPortföljandel
Handelsbanken

31 %
Handelsbanken A
1 420

Handelsbanken B
1 995

Hennes & Mauritz
2 608
25 %
Swedbank

12 %
Swedbank Pref
2 870

Swedbank A
17
Investor A
1 410
9 %
Industrivärden C
2 005
8 %
Lundbergföretagen
408
4 %
AP Möller Maersk
2
4 %
Sampo A
408
4 %
Johnson & Johnson
65
1 %
Wal-Mart Stores
73
1 %

Portföljvärdet har sjunkit till 1,9 miljoner i den senaste tidens nedvärdering av börsen.

13 kommentarer:

 1. Sampo har sett mycket intressant ut sett till den stabila direktavkastningen. Men tyvärr så var EUR lite högt mot SEK för ett inköp..

  SvaraRadera
 2. Sampo har ju en stor del av verksamheten i SEK, så valutarisken är dämpad. 9,10 kr/euro var kursen.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  En liten fråga: hur resonerar du vad gäller courtage? Ser att du köpt aktier i WalMart för ca 10 000:-. Vad betalar du då i courtage?
  Funderar själv på att köpa några aktier i en del amerikanska sk "blue chips" och courtaget på avanza ligger runt ca 15 dollar, dvs ca 90 kr. Ska man se det som mycket i courtage vid köp runt 10 000:- eller inte? Rör sig ju om 0,9% totalt o det är ju en engångskostnad (tills man säljer). Vore kul o höra hur en erfaren investerare som du själv tänker runt detta :-)

  Tack för en utmärkt blogg.

  mvh/Patrik

  SvaraRadera
 4. @Patrik: Jag betalar något liknande i courtage (använder Avanza för det mesta när det gäller amerikanska aktier). Det är klart att det är en nackdel att courtaget är högt, strax under en procent. Jag skulle inte vilja handla för under 10000, då blir det lite för stor andel. Annars är det bara att bita ihop och glädja sig åt att man inte handlar så ofta som defensiv investerare...

  SvaraRadera
 5. Är inte Börspost: 100 för tex walmart eller kan man köpa dem även i mindre poster?

  SvaraRadera
 6. Sampo är ett intressant komplement till den svenska börsen som nu saknar försäkringsbolag. Ett annat intressant nordiskt försäkringsbolag är norska Gjensidige som Skagen har köpt en hel del i. Har du tittat något på det och bedömt Sampo som bättre?

  SvaraRadera
 7. @frågvis: Du kan köpa dem i vilket antal du vill - exempelvis 43 st. Behöver inte vara 100 poster.

  SvaraRadera
 8. Hej,
  Tack för en bra blogg.
  Hur ser du på att man får betala 15% skatt på utdelningarna från USA. Har KF.

  Mvh
  Jonas

  SvaraRadera
 9. @Oscar III: Har inte tittat på alla försäkringsbolag, blicken föll först på Sampo och jag gillade vad jag såg :-). Jag har en ganska lång lista av nordiska bolag kvar att titta på.

  @Anonym: Jag äger inga aktier via KF, och skulle dra mig för att ha utländska aktier i en sådan. 15 % utdelningsskatt utanpå gör det väldigt tveksamt, om man inte tror sig kunna tajma en värdestegring.

  SvaraRadera
 10. Nyfiken, på Avanza använder du valutakonto eller automatisk växling? Mvh

  SvaraRadera
 11. Intressant inköp där. Angående diskussionen kring courtage så är väl 1% av inköp en smärtsam gräns. För mig skulle jag aldrig handla så att den passerar den siffran. Men kan vara svårt när man handlar med utländska aktier.

  SvaraRadera
 12. Du har en intressant portfölj med fina bolag tycker jag. Jag är imponerad över att den är värd ganska mycket och undrar hur du byggt upp din förmögenhet? Är det pengar som du arbetat ihop och sedan köpt aktier för som sedan rullat på eller har du tjänat ihop pengarna på annat sätt?

  Måste även ge beröm för din blogg. Det finns många ekonomibloggar men väldigt få som skriver några vettiga inlägg, men din blogg är intressant att läsa och jag hoppas du fortsätter arbetet med den!

  SvaraRadera
 13. @Anonym: jag kör automatisk växling, valutakonto kan bli intressant om utdelningarna växer ytterligare och jag vill köpa mer utan att växla två gånger.

  @Legendarisk: ja, över 1 % tar emot

  @Joel: har främst tjänat ihop det genom företagande, men jag bygger på med 50-100 tkr om året från lönen. Tack för berömmet :-)

  SvaraRadera