måndag 8 augusti 2011

Portföljtitt

I dessa mörka börsdagar kan det vara intressant att ta en titt på portföljbolagen och se hur de prissätts jämfört med den enklaste fundamentan, P/E. Här använder jag intjäningsförmågan från mina egna senaste analyser. De är inte helt purfärska, men intjäningsförmågan rör sig långsammare än priserna i den typ av bolag jag är intresserad av.

Aktie P/E Kommentar
Industrivärden C 7,7 Billigast just nu, men priset beror delvis på hävstången från konvertiblerna. Med full konvertering skulle P/E landa på ca 8,4
AP Möller-Maersk A 8,6 Många målar upp mörka moln för containerfrakten framöver så världsledaren har nedvärderats kraftigt. Maersk är lite stökig att köpa med sitt höga aktiepris, men kommer man ner lite till kanske jag gör mig omaket...
Swedbank Pref 8,8 På grund av utdelningsföreträdet ett bättre köp än A-aktien
Swedbank A 8,8
Handelsbanken B 8,9 I dagsläget ett bättre köp än A-aktien om man är långsiktig, premien mot Swedbank är liten så jag anser helt klart Handelsbanken vara det bättre köpet
Handelsbanken A 9,1
Sampo 9,2 Värderas ungefär som bankerna
Investor A 9,9 Den mest inaktuella analysen i listan så ta siffran med en nypa salt då Investor har gjort en del affärer
Wal-Mart 12,7 Bra pris för en stabil utdelare
Lundbergs 14,6 Efter att en längre tid varit övervärderat börjar Lundbergs se någorlunda köpvärda ut igen
Johnson & Johnson 14,9 Bolaget börjar närma sig de nivåer där jag tycker de är köpvärda igen
Hennes & Mauritz 17,7 Som vanligt behöver H&M ha tillväxt med i kalkylen för att kunna klassas som köpvärd

OBS: P/E för investmentbolagen är min uppskattning av aggregerat P/E för innehaven - inte P/E räknat på investmentbolagens egna redovisade vinster. Det senare talet är helt meningslöst och bara ett mått på om börsen stigit eller fallit under året, inte innehavens prestanda (tack 4020 och defensiven).

Tittar man på tabellen som helhet så ser större delen av portföljen köpvärd ut idag, vilket naturligtvis gör mig mer sugen på att öka än minska. Det är också svårt att påstå att innehaven skulle vara särskilt riskabla, med tanke på deras marknadsställning och vilka värderingar de ligger på idag.

13 kommentarer:

 1. Tänkte bara höra om du har sålt nått nu under den senaste tiden, men den stora nedgången i åtanke. Jag gillar ditt tänk i denhär bloggen och skulle gärna vilja veta hur du resonerar.

  Satsar du bara som du skriver ovan, på att köpa på sig medan det är billigt?

  SvaraRadera
 2. När jag köper eller säljer skriver jag det i bloggen. Det enda jag gjort de senaste dagarna är att vikta om PPM (till mer aktier), och eftersom de inte hunnit exekvera är det ju trevligt att aktierna hunnit bli billigare under handeln...

  SvaraRadera
 3. Vad händer den dagen konvertiblerna förfaller och inte är "in the money", kursen behöver väl från dessa nivåer mer än dubbleras för att konvertering till aktier ska ske?

  Vet du om det finns någon sammanställning över ex resultat per "akie" för OMX30 så det går att se aktuellt PE med historik och då gärna ex 10 års genomsnittliga resultat?

  SvaraRadera
 4. @Anonym: När konvertiblerna löper ut måste bolaget betala tillbaka lånen, antagligen genom att skapa nya konvertibler till nya villkor.

  Här hittar du villkoren för den senaste omgången: http://www.industrivarden.se/Press/Pressmeddelanden/2011/Industrivarden-har-beslutat-att-emittera-konvertibler-inom-ramen-for-sitt-erbjudande/

  SvaraRadera
 5. @Anonym: kolla borsdata.se, tyvärr finns inte exakt det du söker.

  SvaraRadera
 6. Tack i alla fall och tack för en läsvärd blogg!

  SvaraRadera
 7. Börsdata!
  Vi har planer på att visa historiska P/E-talet för OMX men har inte haft den tiden tyvärr! Jag tycker också det skulle vara häftigt med historiska P/E för branscher.

  Förresten Lundaluppen!
  Att kolla på P/E för för investmentbolag som investor och industrivärden säger inte så mycket om värderingen. (Men jag förmodar att du vet det :)

  När det gäller H&M så tror jag att det är mer passande med ett P/E på 19. Jag tror att vpa kommer hamna på ca 10 kr i år och den negativa utvecklingen kan fortsätta nästa kvartal Q3! Men hur som helst det är ändå ganska ok värdering om man räknar in tillväxten som du nämner. Då kan P/E i bästa fall hamna på 16,5 för nästa helårs vinst - 2012.

  Mvh
  4020

  SvaraRadera
 8. @4020: lundaluppens PE ovan baseras på hans egna uppskattning, icke redovisad vinst!

  SvaraRadera
 9. @defensiven: tack för klargörandet, det är självklart inte P/E som i redovisad vinst för investmentbolagen, utan aggregerad P/E för bolagets innehav.

  Något som är intressant är att Investor har så pass hög P/E trots sin stora substansrabatt. Det måste tyda på att innehaven är ganska högt värderade (vilket de varit med några undantag)

  SvaraRadera
 10. Defensiven & Lundaluppen

  Smart lösning! Men hur räknar du fram lundbergs P/E som en är blandning av förvaltnings- & investmentbolag?

  Gör du två typer av beräkningar, 1- lundbergs egna fastigheter och 2- börsinnehaven?

  SvaraRadera
 11. @4020: du får gräva fram analysen och läsa ;-), jag summerar egna kassaflöden med skatteeffekt samt lägger till andel av vinster i ägda bolag.

  Det är lite arbete med det hela, men jag kan inte se något bättre sätt.

  SvaraRadera
 12. Industrivärden känns väldigt billig nu. Inte så långt ifrån 2008 nedgången. Kan det vara långsiktigt bra köpläge?

  SvaraRadera
 13. Industrivärden ligger extremt långt från 2008 års nivåer... Den handlades för under 40kr då medan stått i 70 som lägst i år

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.