fredag 11 november 2016

Omviktning från SAS Pref till Castellum

Igår sålde jag av ytterligare en del av mitt SAS Pref-innehav för 531 kronor per aktie och köpte istället Castellum för 117 kronor per aktie. Båda aktierna fortsatte ner ganska kraftigt efter transaktionen. Omviktningen rörde ca 2 procent av portföljen.

Finansjournalistiken befinner sig i chocktillstånd efter Trumps valseger och efterhandskonstruktionerna avlöser varandra, vissa sektorer skulle självklart upp och andra ner. Castellums nergång förklaras med att Trump (efter valet) visat sig vara en rejäl räntehök och fastighetsmiljardär som han är vill han skjutsa upp räntorna i taket, så nu ska fastighetsbolag nedvärderas.

This too shall pass.

Jag såg i alla fall en möjlighet att öka lite i mitt minsta innehav och samtidigt fortsätta lätta lite på SAS Pref-innehavet som är under avveckling som jag tidigare sagt. I skrivande stund ligger kursen på 527 kronor vilket bara är två kronor över inlösenkursen om något år. Det bästa säljtillfället i aktien tycks ha passerat men kanske blir börsen lite girig när nästa utdelning närmar sig?

Så här ser portföljen ut idag:

Bolag
Andel
Handelsbanken
19 %
Hennes & Mauritz
13 %
Illikvida aktier
12 %
Deere & Co
8 %
SAS Pref
8 %
Industrivärden
7 %
Wal-Mart Stores
6 %
Castellum
6 %
Investor
6 %
Novo Nordisk
5 %
Sampo
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %

Nu följer jag inte portföljen från dag till dag, men jag tror den är på all time high.

Uppdatering: jag har även sålt de Handelsbanken A-aktier jag haft i ISK/KF och ersatt dem med Handelsbanken B. Det blev en liten hög med gratisaktier där. Det var så sent som i januari som jag gjorde den motsatta växlingen och fick 5 procent fler aktier i A den gången.

38 kommentarer:

 1. Hej ludna luppen! Känns som att alla fastighetsbolag dras med i fallet, och även om Castellum är mitt största innehav bland fastigheter, så har mitt val på senare tid fallit på Hemfosa. Skulle du kunna beskriva snabbt vad som är viktigast när man analyserar fastighetsbolag? Ingen uppsats, men någon rad bara ;-) Om det är för omfattande för att sammanfatta på någon rad, så är också det ett fullgott svar.

  Hemfosa hade rapport igår, uppvisade rejäl tillväxt och bra förvaltningsresultat. Vidare delar de inte ut särskilt stor andel av vinsten men har ändå över 5% utdelning. I min outbildade värld ser den billigare ut än Castellum på flera fronter ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar mycket på hur förvaltningsresultatet. Samt nettouthyrning/uthyrningstillväxt. Detta har varit mycket starkt under senaste året för kommersiella bolag. Det är högkonjuktur och då det normalt skrivs avtal på minst 3 år kommer kassaflödet vara fortsatt bra.

   Tittar mindre på värdeförändringen på fastigheterna. Det är en rejäl papperstiger och det är egentligen trams att värdera varje kvartal. Aktuellt värde får man först vid en transaktion. Värdena är väldigt höga så det finns risk att det börjar komma pappersförluster när värdena skrivs ned.

   Om bolagen visar värdeförändring på grund av förädling är det med en trevlig punkt. Men den brukar speglas i nettouthyrningen ändå.

   Radera
  2. Ebbot summerar det väldigt väl. Värdeförändringarna kan vara volatila för kommersiella fastigheter.

   Radera
  3. Intressant! Tack så mycket, Ebbot :-)

   Radera
  4. @Ebbot

   Japp. Då får man väl köpa Castellum då.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  5. Tack, för det.
   Jag håller på Kungsleden istället. 🤓
   Har mer koll på dem. 😊

   Radera
  6. Först: Härligt att du är tillbaka Lundaluppen!
   Synd att jag inte läste din kommentar Ebbot innan jag köpte Hemfosa, då hade jag haft bättre koll på vad jag skulle leta efter i deras årsredovisning.

   Allt gott

   /DanielWikstrom

   Radera
 2. Själv köpte jag några fler SAS Pref. under 530. Väntar några kronor till innan jag köper fler Castellum.

  SvaraRadera
 3. Härligt att kunna byta lite mellan A och B aktierna i Handelsbanken. Kör själv samma strategi och ser bara fördelar med det om man äger aktierna på ett ISK konto. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så nära swingtrejding luppen kommer?

   Radera
  2. Haha jag skulle köra en vända till i seb idag då dom diffade lite drygt 2% ett tag. Men det vände precis när jag skulle byta. ;)

   Radera
 4. Finns det något smidigt sätt att bevaka två aktieslag och få en notis när de "svänger om" eller håller ni koll på gammalt hederligt vis?

  För mig är det Investor och Volvo som skulle vara av intresse att kunna hålla koll på eventuella gratisaktier.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar manuellt. Investor A har varit billigare än B i tjugo år om jag inte missminner mig. Det är få aktiepar som skiftar på det vis som SHB och SEB gjort de senaste åren.

   Radera
 5. @lundaluppen Borde inte Trump i egenskap av fastighetsmagnat också gilla låga räntor? Eller vad tjänar han på högre räntor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur den mannen tänker men efterkonstruktionerna och spekulationerna som pågår just nu är inte heller så imponerande.

   Om styrräntorna även fortsättningsvis ska vara kopplade till inflation lär de iaf inte kunna stiga särskilt fort.

   Radera
  2. En till punkt - angående Trump och hökagtighet - som jag funderat över är att Trump i något skede påpekat att han inte ska låta Yellen fortsätta som FED chef efter hennes mandat löper ut 2018. Det är ju trots allt två år fram i tiden och känns lite lustigt att markanden redan nu börjar diskontera en räntehöjning.

   Jag tänker alltså i banorna kring att Yellen verkar vara ganska duvaktig och Trump har inget mandat över FED's räntebeslut. Spontant tänker jag att det låter ovanligt långsiktigt av marknaden att redan nu diskontera en räntehöjning i en "post-Yellen" era. Inom omloppet på två år kan det dyka upp många svarta svanar som pressar räntorna.

   Jag kanske bara flummar, men min slutsats är att jag fortfarande är bullish Castellum, HEBA och Lundberg. Även om jag tycker att Hufvudstaden är väl ansträngd, kursmässigt.

   -Konservativ

   Radera
 6. Förstår inte varför du släpper en sånt fint komplement som SAS Pref i din portfölj. Med 5-8 utdelningar kvar till en mycket trolig inlösen av blir det ju 9,5% DA. Med ditt låga gav dessutom har du ju ännu högre DA :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag kan få >9,5% totalavkastning på de investeringar jag gjort istället.

   Radera
 7. Jo, det är klart. Men då 9,5% känns tämligen kassaskåpsäkra och kan hindras endast av en konkurs. Så måste all annan placering kännas som betydligt större risk och bör således belönas med betydligt större premie än 9,5% för att det skall vara värt risken. Och känns det så med dagens värderingar...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. SAS lånar billigt numera och har signalerat till svenska obligationsmarknaden att man inte är i behov att låna. Allt tyder på att man vill lösa in preffarna. Risk för konkurs finns såklart alltid, men den är låg på 1.5 års sikt.

   Radera
  2. Det är ingen brådska att sälja SAS med dagens kurs, men försäljningarna hittills har drivits av att jag hellre velat ha något annat.

   Radera
 8. Hej Luppen och tack för en utmärkt blogg!

  Jag såg att du under uppehållet läst The Most Important Thing av Howard Marks. Upplever du att din investeringsfilosofi har förändrats av Marks sätt att framhålla priset som den viktigaste faktorn?

  Min tanke är att SAS Pref. (och kanske de illikvida aktierna) inte hade hittat in i din Graham-influerade portfölj innan uppehållet.

  Boken har fått mig att inse att det absolut viktigaste vid investering är att köpa billigt. Kvalitén på det man köper är bara en del av den övergripande riskbedömningen som ställs i relation till priset. Det är bättre att köpa ett skitbolag jättebilligt än att köpa ett jättebolag skitdyrt.

  / Victor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eniro är superbillig nu. Skynda fynda.

   Radera
  2. Har inte läst boken, men det låter som en intressant motpol till en annan relativt välkänd investeringsfilosofi;

   "It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price." -W.B. =)

   Eftersom jag tillhör den senare skolan borde jag definitivt läsa Marks och utmana den inövade banan.

   -Konservativ

   Radera
  3. @Anonym 16:32
   Om Eniro är billigt vid ett börsvärde på 132 MSEK har jag ingen aning om. Under förutsättning att bolaget ö.h.t har ett inneboende värde så tycker jag dock inte att man kan avfärda investeringen kategoriskt.

   @Anonym 16:47
   Jag skulle inte säga att det är en motpol. Det viktiga är att du betalar just ett "fair price" och inte mer bara för att bolaget är bra.

   Men läs boken, den går inte på något sätt stick i stäv med en konservativ investeringsfilosofi! =)

   / Victor

   Radera
  4. @Victor

   Jag har aldrig gjort erfarenheten att jag tjänat några pengar på att köpa ett skitbolag billigt. Jag försöker köpa aktier på samma sätt som jag köper ett par randsyddaskor från Northampton i England. Jag vill att dom skall få betalt för ett först klassiskt hantverk. Jag får ett par skor som håller i tio år. Vi är båda nöjda.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  5. @Victor: Nej så stor inverkan har inte boken haft. Det jobbiga med att äga dåliga bolag som man fyndat är att tiden talar emot en. Om bolaget inte lyckas vända fort försvinner fyndfaltorn i priset.

   Radera
  6. Instämmer med Victor. "The Most Important Thing av Howard Marks" är riktigt riktigt bra bok. Har 2 kapitel kvar i boken och ser den som ett bra komplement till "The intelligent Investor" och "A random walk...."

   Mvh
   Silver Moose

   Radera
  7. Det bästa är naturligtvis att köpa bra bolag när de är billiga. Jag tror dock att man ska var försiktig med att sätta likhetstecken mellan bra bolag och bra investering.

   De som köpte H&M för över 360 kronor kan nog få vänta ett tag innan det blir en bra investering.

   Översatt till skotermer: Ett par Loake köpta till kraftig rabatt på blocket kan vara en bättre affär än ett par Edward Green köpta i en flådig butik på en exklusiv adress, även om man otvivelaktigt får ett par bättre skor i det senare fallet. ;)

   / Victor

   Radera
 9. Tjena luppen. Hur ser du på att köpa fastighetsbolag som är ganska högt värderade nu och dessutom i en lågräntemiljö som heter duga. Castellum tjänar ju sina pengar på hyresintäkter för det mesta så det kommer ju inte påverkas om räntan går upp men deras kostnader kommer ju öka och deras tillväxt lär minska då de inte lär expandera lika kraftigt i en miljö där vi har högre räntor.

  Uppsidan härifrån ser jag som liten då räntan knappt kan gå lägre men nedsidan är stor då räntan bara kan gå uppåt härifrån.

  http://fuckyoufonden.blogspot.se/

  SvaraRadera
 10. Off Topic

  Kapar ju ingen tråd. Vill bara säga att jag tycker det är utmärkt att LL är anonym. Att det är på texten fokus ligger. Finns en tydlig trend att när en bloggare hållit på ett tag måste han tydligen presentera sig på bild. När väl proppen gått ur tunnan så sparas det inte på krutet.

  Snart blir det lite hemma hos över det hela. Lite matlagningsrecept, och framför allt ännu mer poserande. En bloggare presenterade ett bildcollage om hur han gjorde armhävningar fram sitt hus.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett trenden. I några fall kan jag se att det ger skribenten en plattform för jobbyte eller nya karriärsteg, men jag har nog inte sett något tydligt fall av att det ger läsaren något.

   Radera
 11. Luppen, svaret finns säkert i något gammalt inlägg men är bekväm och ställer frågan - har du tidigare berättat vad du har för utbildning och vad du jobbar med? Vore intressant att veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en civilingenjörsexamen och jobbar inom IT. Mer sådan "bakgrundsinfo" finns i Snåljåpens intervjuer.

   Mvh LL

   Radera
  2. tack, nu har jag läst intervjun. Hade missat den. En stor fördel som jag ser det att INTE ha en trad. finansutbildning, jobbat XXX år inom bank/mäkleri etc. Praktisk erfarenhet av företagande mkt viktigare och lättare gå sin egen väg då.

   Radera
 12. Hej Lunda.
  Bra att du säljer SaS preffen till förmån för Castellum
  Låt mig råda dig att även sälja allt i H&M som har mkt begränsad uppsida men mkt stor nedsida och växla över till Axfood.
  Passa även på att sälja dina am papper nu när dollarkursen står högt.
  Sälj även ind.värden.
  Köp
  Axfood,scand tobacco,hufvudstaden,klövern pref.
  Köp.GlaxoSmithKline pga hist.hög diff mellan us$ och brittiska pundet.
  Sälj Handelsbanken till förmån för SeB, det är överdrivet försiktogt att välja shb framför SeB.Mvh Gunnar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du avkastat senaste tio åren Gunnar?

   Radera
 13. @sparatilltusen

  LOL!

  Sådana frågor bör icke ställas. Det kan skapa dålig stämning.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.