torsdag 19 juni 2014

Rapport från H&M 2014-Q2

Igår släppte Hennes & Mauritz sin sexmånadersrapport för räkenskapsåret som slutar i november 2014 och den togs emot positivt (åtminstone initialt) i media och på aktiemarknaden.

Som jag skrivit om tidigare har i princip alla rapporter de senaste åren handlat om en butikstillväxt och en omsättningstillväxt som sedan, ju längre ner man letat sig i resultatrapporten, landat i en relativt stillastående vinst. Gårdagens rapport bröt det mönstret (jämförelser halvår mot halvår 2013):
 • Antalet butiker har sedan maj 2013 ökat med 13 procent till 3 285, e-handel har öppnats i Frankrike under kvartalet
 • Omsättningen ökade med 17 procent till 70 miljarder, denna gång med extra skjuts av en försvagad svensk krona
 • Bruttovinsten ökade med 16 procent till 41 miljarder, ett tecken på att bruttomarginalen fortfarande är något krympande, kanske till följd av ett breddat sortiment där nya produkter inte har samma optimerade produktionskostnader som det mer beprövade sortimentet har
 • Rörelseresultatet, dvs. efter försäljningsomkostnader och administrativa omkostnader ökade med 20 procent till 11 miljarder vilket är ett tydligt trendbrott som tyder på att kostnaderna för IT-utveckling och utveckling av nya varumärken håller på att plana ut
 • Resultatet per aktie steg med 19 procent till 5,11 kronor, vilket gör att de senaste tolv månaderna givit 11,18 kronor per aktie i vinst, något mer än de 11 kronor jag räknat med i min investeringskalkyl
Det mest positiva i rapporten är alltså att utvecklingskostnader för e-handel och nya varumärken nu växer långsammare än omsättningen och att vi ägare därmed kan börja se mer av tillväxt på sista raden. Att bolaget växer på första raden (omsättningen) har varit fallet hela vägen. Om bolaget fortsätter på denna väg kommer man snart att växa in i sin aktievärdering - som jag dock fortfarande tycker är för hög för att vara intresserad av att köpa mer.

18 kommentarer:

 1. Tackar för en bra sammanfattning. Om du utvecklar "snart" när det kommer till att växa ikapp sin aktievärdering. Vilket tidsintervall pratar vi om då tror du? Givet att det fortsätter som det gör nu.

  Hade inte varit fel om det blev läge att köpa mer inom en inte för avlägsen framtid.

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror din kristallkula är lika klar som min ;-). Risken är ju att i samma takt som bolagets resultat växer in i dagens värdering så flyttar sig den aktuella värderingen vidare uppåt. Det behövs något slags kris för att få ett tillfälligt köpläge.

   Radera
  2. Just det. Glömde tillfälligt att Mr Market är rätt smart trots allt. ;) Tålamod nu.

   Radera
 2. Tack för bra sammanfattning säger jag också.

  H&M är verkligen en aktie jag skulle vilja ha i min portfölj. Det är ju är
  rackarns att den är så dyr bara. För något år sedan var den nere på 220 kr, då skulle jag ha slagit till. Nästa gång vi når de nivåerna (om vi nu kommer dit vill säga) så ska jag hugga som en kobra.

  Trevlig midsommar!

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt GAV är på 207 kronor, men då har jag ägt aktien ganska länge.

   Radera
 3. Gav 97 kronor här tyvärr bara 420 stycken arv

  SvaraRadera
 4. Du skriver att marknaden mottog rapporten väl. Jag tyckte att rapporten var sjukt bra, men kursen har ju gått ner. - 0.48% idag.
  Igår steg den på morgonen, då rapporten kom, men slutade på minus.

  Så sådär jätteväl kan du väl inte säga att marknaden mottog den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade direkt igår morse och då hade kursen gått upp trots en ganska stor uppgång dagen innan. Jag missade att den slutat på minus igår (säger kanske något om hur väl jag följer börskurserna). Jag justerar inlägget något.

   Radera
 5. Det roliga är att när den stog i 220kr tyckte många att den var dyr när man läste igenom bloggar och forum.
  Idag ses det som billigt och detta är som sagt max ett år sedan.
  Tack för en bra blogg / Kristoffer

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kristoffer
   Priset kan alltid bli högre men det säger inget om värdet. Det är viktigt att komma ihåg det. Vid en snabb tanke verkar du ha en poäng men vid närmare eftertanke har du det inte nödvändigtvis.

   Radera
  2. H&M är ett växande företag. Ökar omsättningen och vinsten stiger ökar ju också värdet på företaget vilket leder till högre aktiekurs. 300kr för aktien ses som dyrt idag men skulle jag få placera 1miljon i en aktie på 10 år sikt så skulle jag välja H&M. / Kristoffer

   Radera
  3. Hej,

   H&M handlas ju till ett P/E-tal på strax under 30, vilket vi väl alla tycker är relativt dyrt. Direktavkastningen är trots allt ok, ca 3.2 procent.

   Låt oss leka med tanken att vi köper 3 300 aktier idag. Vi är snåla (?) och håller utdelningen konstant på 9.50 kr per aktie i tio år. Brutto erhåller vi då 31 350 kr om året, alltså 313 500 kr under tio år.

   Är vi lite mer generösa kan vi låta utdelningen öka med i genomsnitt tre procent årligen. Då skulle vi årligen få (avrundar neråt till närmaste krona):

   31 350 kr
   32 290 kr
   33 259 kr
   34 256 kr
   35 284 kr

   36 343 kr
   37 433 kr
   38 556 kr
   39 713 kr
   40 904 kr

   Totalt 359 388 kr.

   Frågan är: vad kan rubba H&M? När kommer den där chocken som ställer allt på ända? Vad kan leda till att koncept och butiker läggs ner; att man drar sig ur geografiska marknader? Kan det verkligen fortsätta gå så bra som det historiskt har gjort?

   H&M-hälsningar

   Carolus

   Radera
 6. Hej Lundaluppen!

  Jag vill gärna ha lite råd och ska göra mitt första sälj av aktier och vill höra dina synpunkter, eftersom det kommer vara ganska svårt att klara sig över sommar utan inkomst (är student).

  Jag äger numera:

  Industrivärden C
  Betsson B
  Ratos B
  Fortum Oyj
  Castellum
  Bonheur

  Vilken skulle du sälja och varför? Jag vet att du är en sån person som inte vill ta andra personers beslut men jag vill gärna höra dina synpunkter samt se om de speglar mina.

  Tack så mycket för en underbar blogg och hoppas du har haft en härlig sommar hittils!

  SvaraRadera
 7. Betsson. Tvåa Bonheur. Och sen hade jag tänkt igenom om jag kan tänkas behöva pengarna som sitter i övriga de närmaste fem åren. Om svaret är ja hade jag sålt allt och sedan funderat igenom min investeringsstrategi.

  Dr Je

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Johnny: nej något vettigt råd kan jag inte ge, flera av dina innehav följer jag inte särskilt nära. Ratos och Fortum har jag själv sålt av, Fortum relativt nyligen. Betsson äger jag inte då jag ogillar spel om pengar, men jag har ingen direkt åsikt om deras affärsmässiga utsikter.

   Industrivärden och Castellum ser ut som de allra "robustaste" bolagen (i min mening) i din portfölj, och de jag själv skulle sålt allra sist.

   Radera
 8. Tack så mycket!

  SvaraRadera
 9. Det har nyligen varit en artikel i tidningen om H&M och en om Inditex (indirekt om H&M).

  H&M: http://www.ft.com/intl/cms/s/3/4ec9d3c4-f704-11e3-9e9d-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz35UkIkcjg

  Inditex: http://www.ft.com/intl/cms/s/2/a7008958-f2f3-11e3-a3f8-00144feabdc0.html#slide0

  Sedan 2001 har Inditex krossat H&M, i alla fall vad gäller aktiekursen: http://im.ft-static.com/content/images/de685538-f703-11e3-8ed6-00144feabdc0.img

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.