tisdag 24 juni 2014

Ännu ett Lundabolag

Jag upptäckte i Sydsvenskan idag att logistikfastighetsbolaget Tribona har sitt säte i Lund, och lägger därför till bolaget till Lundaportföljen. Portföljen innehåller numera alltså sjutton bolag, men tyvärr håller Tribona sina stämmor i Stockholm, ingen extra fika på vårkanten där alltså.

17 kommentarer:

  1. Men det är väl nästan bra att stämman är i Stockholm? Annars skulle fikan kanske innebära att du skulle få omfördela kassaflöde till byxköp? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör som Gunther Mårder och snålar in på betalluncher och middagar ;-)

      Radera
    2. Haha. Jag är för övrigt sugen på Beijer Alma, delvis pga deras stämma! Man får visst både god mat och konjak till kaffet!

      http://www.unt.se/ekonomi/rekorddeltagande-pa-stamma-1706797.aspx?s=844493&e=889520&p=1089620&d=2012-4&c=1726762&st=0m0s

      Radera
    3. Ja för det aktiepriset behöver de verkligen bjuda på något extra...

      Radera
    4. Det är väl just där skon klämmer... Men man kan ju köpa en aktie: 200 spänn för fin middag, kaffe & konjak, sen lite utdelning på det..

      Nää, jag avvaktar nog lite ;)

      Radera
    5. Förra stämman satt jag mitt emot Peter Kollert vid konjaksbordet. Mycket trevligt och dessutom har du rätt att ta med biträde så du får två middagar =).

      Radera
    6. @Aktieingenjören

      Vad roligt! Kunde du ta med dig din partner som biträde? :) Jag hade eventuellt tänkt att gå dit men det krockade med en utlandsresa, får se om jag eventuellt går nästa år. Skulle vara kul att uppleva en bolagsstämma.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    7. @Aktieingenjören

      Var det fri supning vid konjaksbordet? Eller fick man frågan, om man ville ha en sexa, eller en trea? Intressant inlägg annars.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    8. @J

      När det gäller the Armchair Millionaire håller jag med om att den är ganska intetsägande. Tror det var bloggaren Spartacus som tipsade om titeln. Gick och köpte boken. Den mannen är skyldig mig pengar! Maggie Mahars bok är verkligen läsvärd även fast det mesta är känt.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    9. @Lars

      Nu kunde jag inte hålla mig från att kommentera även fast jag kanske borde vänta! I och med din sågning av One up on Wall street i ett tidigare inlägg så köpte jag boken. Jag har läst igenom drygt halva nu och tycker inte heller den ger speciellt mycket.

      "If seven out of ten of my stocks perform as expected, then I´m delighten. If six out of ten of my stocks perform as expected, then I´m thankful."

      Den fantastiskt framgångsrika fondförvaltaren Peter Lynch ansåg i alla fall då att 4 fails av tio var ett bra resultat. Jag blir än mer övertygad om att A randomwalk är rätt alternativ för väldigt många, inkluderat mig själv.

      Nog om det, jag har ju faktiskt inte läst klart boken ännu...

      med vänlig hälsning

      J

      Radera
    10. @J

      Minns inte om jag direkt sågade One up on Wall Street. Minns den som en liten småtrevlig historia. När det gäller Lynch, och hans prestationer beror det främst på att han hade turen att befinna sig på precis rätt ställe vid rätt tidpunkt. Hans största bedrift var dock att han slutade när han stod på topp. Ett drag som garanterade honom en plats i fondförvaltarnas hall of fame .
      Sommar hälsning
      Lars

      Radera
    11. @Lars

      Ojdå, det var visst common stocks av Fisher du sågade! Nåja jag beställde Bull av Maggie Mahar precis. Får tacka Carolous för den :)

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    12. @J

      Ha en trevlig läsupplevelse. Här talar vi om verklig amerikansk grundlighet. När du stöter på Nassim Talebs namn tar du fram pennan, och noterar.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  2. Off topic
    Vill plussa för Maggie Mahars bok Bull. Fick lästipset av signaturen Carolus. Trevlig semesterläsning. Skrivs en hel del, om vad som redan är känt för de flesta, men jag tar ett tänkvärt exempel. Den Nya Ekonomin beskrivs naturligtvis. Det är faktiskt rätt häpnadsväckande när man ser tillbaka på dessa It-företag att det nästan aldrig nämndes att dessa tekniska framsteg gynnade främst kunden inte investeraren. Mahar uttrycker det så här: Major advances in technlogy usually benefit the consumer not the Investor.

    Ser man på de gamla tried-and-true bolagen så gynnar de ofta investeraren. Ett klassiskt exempel är Philip Morris. Här verkar varje vinstkrona tillfalla investeraren. Ständiga återköp av aktier. Utdelningshöjningar. Skrev om PM den 11 januari här på bloggen. Hade läst om bolaget tidigare främst det Jeremy Siegel skrivit. Fast det var bloggaren Defensiven som gjorde att jag fick upp ögonen för bolagets nyckeltal. Kommit in på GAV 81 dollar. En sak är säker detta tänker jag inte låta mig gå ur händerna.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om både du och Carolus gillar den får man väl ta och snappa upp Bull. Det känns svårt att skriva något fräscht om IT-bubblan, men kanske har hon en egen vinkel.

      Philip Morris är säkert en intressant investering, men för mig faller den bort på etiska grunder. Mer pengar på bordet åt er andra :-)

      Radera
    2. Hm... Nu är det i och för sig inte enbart IT-bubblan hon skriver om utan även 1980-talets uppgång.

      Det jag tycker är mest intressant beskrivet i boken är hur starka beroendena mellan olika aktörer på Wall Street är och vilka tvångströjor det skapar.

      Hur proffsen tvingas köpa aktier man privat anser vara tokvärderade enkom för att hänga med index och behålla arbetet. Hur de gör allt för att hålla sig väl med företagsledningar och potentiella klienter (läs framtida intäkter). Aldrig utfärda säljrekommendationer. Portföljförvaltare och journalister som förlorar jobben när de vägrar delta i hysterin och hyser avvikande åsikter. Oklara förhållanden mellan politiska makthavare och centralbankschefer. Politiker som inte vill vidta åtgärder för att bromsa en populär, men i grunden osund, börsuppgång (1990-talets andra hälft).

      Längst ner i näringskedjan kommer enskilda individer och deras besparingar. Kanske inte heller någonting nytt, men nyttigt att bli påmind om?

      Fast jag undrar ändå om den är något för dig: du verkar mer gilla "hardcore"-litteratur med räkneövningar i fundamental analys (och privatekonomisk litteratur)? Du är ju redan din egen och inte i händerna på "industrin" så att säga...

      Hälsningar

      Carolus

      Radera
    3. @Carolus: ibland kan det ju vara skönt även att bli smekt medhårs i sina förutfattade meningar ;-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.